Borstvoeding en alcohol : Hoe zit het eigenlijk?

Borstvoeding en alcohol : Hoe zit het eigenlijk?

Borstvoeding en alcohol : Hoe zit het eigenlijk? Een vraag die ik enorm vaak gesteld krijg wanneer ik vrolijk met een wijntje verschijn in de vlog of op social media. Ik ben een borstvoedende moeder en geef met veel liefde en toewijding borstvoeding. Dit heb ik ruim 1,5 jaar bij mijn oudste dochters gedaan en doe ik nu al een hele tijd voor ons babymeisje. Maar ik ben dol op een drankje, een wijntje, ik geniet ervan. In de zwangerschap heb ik trouw geen druppel alcohol gedronken en in de eerste weken na de bevalling liet ik de drankjes ook nog voor wat ze waren. Daarna genoot ik weer van mijn drankjes, maar op een veilige manier voor de borstvoeding. Hoe het nu echt zit met borstvoeding en alcohol drinken en mijn ervaringen hiermee deel ik vandaag.

Borstvoeding en alcohol, de meningen zijn verdeeld.
Laat ik even met een disclaimer beginnen want ik hoor al een heleboel comments op komen met ‘Ik zou geen druppel nemen’ of ‘ik kan de wijn prima laten staan‘. Dat is natuurlijk voor iedereen anders en dat maakt dit onderwerp ook zo persoonlijk. Maar omdat ik ook genoeg mama’s ken die wel dol zijn op een wijntje bij het eten, op een feestje of als ontspanning in de avond, wil ik ook juist delen dat met de juiste planning, je kunt genieten van dat drankje (of drankjes ;). Je bent meer dan alleen maar mama, en als daar voor jou ook een feestje en een drankje bij hoort, dan is dat helemaal goed! Ik ben een mama die dol is op een borrelavond met een vriendin, een spelletjesavond met vrienden met de nodige drankjes of een romantische datenight met manlief met cava en hapjes. That’s just me, maar dit zit mijn borstvoedingswens niet in de weg. Ik ben gewoon goed in plannen 😉
borstvoeding en alcohol

Alcohol drinken als je borstvoeding geeft, wat zijn de feiten?
Ik haal er als bron de fijne website bij van LaLecheLeague die hier de juiste kennis over gedeeld heeft. Hoeveel alcohol er in je bloed zit, zit tegelijkertijd ook in je melk. Als het alcoholniveau in je bloed omhoog gaat, stijgt dit ook in je melk. Wanneer de alcohol uit je bloed weer daalt, dan daalt deze ook uit de moedermelk. Wanneer je alcohol drinkt, wordt echter wel de hormoonbalans verstoord: Je prolactineniveau stijgt en je oxytocineniveau zal dalen. Hierdoor wordt je toeschietreflex beïnvloed. Het gevolg is dat je baby tijdelijk minder melk (tot 20%) aan de borst drinkt als jij alcohol hebt gedronken. Als je alcohol uit je bloed is en je je baby weer gewoon de borst aanbiedt dan haalt hij deze hoeveelheid voeding weer in. De bedoeling is natuurlijk dat je je baby niet aan de borst voedt, wanneer er nog alcohol in je voeding zit.

Wanneer verdwijnt alcohol uit  moedermelk
Per glas alcohol duurt het gemiddeld 2 tot 3 uur voordat de alcohol geheel uit je bloed en moedermelk is verdwenen. Bij twee glazen duurt het vier tot zes uur, enzovoort. Als je de hoeveelheid alcohol die je baby binnen krijgt wilt minimaliseren, kun je voeden kort voordat je begint met het drinken van alcohol en vervolgens pas weer twee à drie uur later, wanneer je melk weer vrij is van alcohol. Ik zorg er altijd voor dat ik voldoende voorraad gekolfde melk in de koelkast en vriezer hebt zitten wat ze kan drinken wanneer ik tijdelijk niet kan voeden. Hierdoor kan zij altijd drinken wanneer zij behoefte heeft aan voeding. Wanneer er alcohol nog in je moedermelk zit, heeft het geen nut om te kolven, deze wordt niet alcoholvrij naarmate de tijd verstrijkt. Als je de melk niet afkolft, maar pas weer afkolft zodra het alcoholpercentage verdwenen is, dan is ook de melk weer alcoholvrij en kun je deze live geven of kolven.

Lees ook: De Grote kolven test, welke kolf is fijn?
5 tips om borstvoeding te laten slagen

In de eerste weken na de geboorte was ik druk in de weer met het opwekken van mijn melkproductie en alcohol kan als effect hebben dat dit wat moeizamer gaat. Om die reden heb ik toen nog niet gedronken, na een paar weken ben ik ook zo nu en dan een glaasje gaan drinken. Ik bouwde ook steeds meer moedermelk voorraad op, waardoor ik altijd melk achter de hand heb wanneer ik een glaasje drink. Inmiddels drink ik vaker een glaasje en geniet ik hier enorm van. Het is voor mij een momentje van ontspanning zodra de kinderen slapen. Aangezien Feline vrijwel elke nacht doorslaapt, hoef ik ook geen gekolfde melk te geven in de tussentijd, maar het staat wel altijd klaar voor het geval dat.

Op die manier geef ik op een veilige manier borstvoeding aan mijn kindje, en kan ik een glaasje drinken wanneer ik daar zin in heb. Uiteraard met mate, maar wel met veel plezier 😉
Ik hoop met dit artikel een antwoord te geven op de vele vragen die ik krijg, maar ook het taboe wat hieromheen bestaat een beetje te doorbreken.

Heb jij ervaring met dit onderwerp rondom borstvoeding en alcohol drinken? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

8 gedachten over “Borstvoeding en alcohol : Hoe zit het eigenlijk?”

 1. Hi Kelly, fijn dat je hier aandacht aan besteedt! Ik sta er hetzelfde in als jij;) Mijn zoontje is rond de 10 maanden en krijgt ook nog bijna volledig borstvoeding. Sinds een paar weken ben ik gestopt met kolven tijdens werktijd. Hij krijgt nu dus tussendoor wel eens een flesje kunstvoeding. Juist daardoor en omdat ik mezelf ook wel eens een wijntje gun houd ik het zolang vol en denk ik nog niet aan volledig afbouwen. De borstvoeding is voor mij ook een goede stok achter de deur om niet te veel te drinken waardoor ik er veel meer van geniet. Win-winsituatie dus! Leuk om je te kunnen volgen, veel geluk gewenst met je mooie gezinnetje!
  Liefs, Lizette

 2. Ik drink ook wel eens een glaasje alcohol na het voeden, gewoon voor de gezelligheid. Gelijk na het voeden en dan weer over op fris. Scheelt ook een hoop in de kater, haha. Voor ik kinderen had kon ik aardig doordrinken maar dat zit er nu voorlopig niet in. (Ik lijk wel een alcoholist zo, maar dat valt natuurlijk reuze mee als je in het weekend af en toe een wijntje drinkt)

 3. Ik sta er ook op deze manier in! Zoontje is nu 4,5e maand en ik ben meer dan een borstvoedende moeder. Als meneer niet (alles) heeft gedronken, kolf ik vaak nog even voor ik een wijntje pak. Als hij dan wil drinken krijgt hij dat en anders kan het mooi de vriezer in!

 4. Hi Kelly,

  Fijn te lezen hoe je dit aanpakt! Ik ben het helemaal met je eens, ook ik geniet van een wijntje. Vorige week de eerste weer na lange tijd tijdens een etentje met vrienden (dochtertje nu 10wkn). Voor nu nog even alleen op die momenten. Naar mate ze ouder wordt wil ik ‘t proberen zoals jij aan te pakken.
  Het enige dat ik lastig vind is een voorraadje moedermelk aanleggen. Heb je hier nog tips voor?

 5. Ik heb wel eens gehoord dat wanneer je een glaasje drinkt je de borstvoeding weg moet gooien en dan de volgende mag geven omdat daar dan geen alcohol meer zit. De meningen zijn daar over verdeeld. Weet het soms ook niet zo goed.

 6. Hee Kelly,
  Fijn artikel, vooral omdat je nu in de reacties ook medestanders krijgt ipv tegenstanders. De blikken die je soms krijgt op het terras bijvoorbeeld als ze je zien met kinderwagen en wijntje.
  Hoe tellen jullie de uren? ik begin na de laatste slok met tellen tot 2uur later. Meer omdat ik niet zo goed weet en er vanuit ga dat alles na 2 u na de laatste slok wel uit mn bloed is..

 7. Interessant artikel! Zelf 18 weken zwanger en vind het heerlijk om overal rond te zoeken naar informatie. Lekker doen waar je jezelf goed bij voelt toch <3

 8. Hoi kelly

  Ik heb okk wel eens een glaasje gedronken tijden de borstvoeding, alleen kolfde ik wel (en gooide het weg). Mijn productie was dusdanig dat ik anders echt last kreeg van mijn borsten.
  Mooi eerlijk artikel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.