Onze ervaringen met borstvoeding dit keer

Ik heb mijn derde dochtertje mogen krijgen en de geboorte van een baby betekent voor mij ook het begin van een nieuwe speciale periode, de borstvoedingsperiode. Ik ervaar het kunnen geven van borstvoeding als een van de mooiste dingen die ik heb kunnen doen voor mijn dochters. Een cadeautje voor hen, van mij, waar ik trots en dankbaar voor ben. Lana en Aimy heb ik 1,5 jaar mogen voeden, maar toch vond ik het nu weer spannend. Borstvoeding geven kent genoeg ups en downs, ook bij mij. Gaat het wel goed op gang komen? Zal ze er goed op groeien?  Vandaag deel ik ons verhaal. Van een tekort aan melkproductie tot overproductie.

Fotografie : Vol liefde Fotografie

Zwanger worden als je borstvoeding geeft en kolven in de zwangerschap. 
Toen ik zwanger raakte van Feline gaf ik Aimy nog borstvoeding. Over of je zwanger kunt raken tijdens het geven van borstvoeding heb ik al geschreven. Al waren we compleet verrast door deze zwangerschap, mijn eerste eisprong die ik had sinds de geboorte van Aimy zorgde gelijk voor deze zwangerschap. Nooit gedacht dat het zo snel raak zou zijn. Ik heb tijdens de zwangerschap Aimy tot 32 weken gevoed. Ik vond het heel speciaal om mijn kleine meisje Aimy te kunnen voeden met haar mini zusje in mijn buik. Een periode die ik koester. Tot 12 weken zwangerschap heb ik moedermelk gekolfd en ik had toen precies voldoende in de diepvries opgeslagen om mijn kraamweek mee door te komen. Daarna stopte ik met kolven in de zwangerschap omdat de kolfproductie erg terugliep door alle zwangerschapshormonen. Ik was erg blij met deze voorraad moedermelk die klaar lag zodra Feline geboren zou worden. Mijn ervaring is dat mijn melkproductie na de bevalling langzaam op gang komt, dus dit voorraadje was ideaal om Feline te kunnen geven, tot mijn eigen ‘nieuwe’ melkproductie het weer over zou nemen.

Na 1,5 jaar gestopt met het voeden van Aimy
Ik stopte met het voeden van Aimy op het moment dat ik aanvoelde dat het goed was. Dat Aimy zelf aangaf dat het tijd was om deze periode af te sluiten. Dit liet ze dan ook wel erg duidelijk merken, door hard te bijten. Auch. Ik had het heel mooi gevonden als Aimy was blijven drinken bij me tot de geboorte van Feline, maar dit is niet zo gelopen. Ik kijk terug op een mooie periode waarin ik Aimy 1,5 jaar mocht voeden.

Feline is geboren, tijd om een nieuwe borstvoedingsperiode te starten
Feline werd geboren en ik was goed voorbereid op het geven van borstvoeding dus ik deed alle dingetjes die worden aangeraden. Zoals het aanleggen van je kindje in het eerste uur na de bevalling, en het hebben van veel huid-op-huid contact. Ik was wel erg ziek van de ingreep, dus ik begon pas 12 uur na de geboorte met kolven. Gelukkig had ik van Medela de Symphony kolf te leen gekregen met het speciale PLUS programma. Dit programma is nieuw en bootst de drink-techniek van een premature baby na. Een kolfsessie duurt 15 minuten en hiermee kolf je de eerste dagen zo’n 8-10 keer per dag. Dit plus programma pas je een aantal dagen toe, tot de melkproductie voldoende op gang komt. Daarna kolf je enkel wanneer dit nodig is (bijvoorbeeld als bijvoeding of om een melkvoorraad op te bouwen voor de vriezer). Dit programma is een soort powerboost om je melkproductie goed op te wekken. Ook als je geen premature geboorte hebt, kan dit enorm bevorderlijk werken voor je melkproductie. Zeker na een keizersnede kan dit helpen omdat na een keizersnede de melkproductie soms meer tijd nodig heeft om op gang te komen.

Maar op dag drie had ik nog geen druppel melk gezien en voor een ervaren voedster was dit toch wel een teleurstelling. Ik zat vol van alle hormonen en emoties en kon het niet positief relativeren. Wat als het niet gaat lukken? Mijn wens is zo groot. Mijn zelfvertrouwen was op dat moment een heel stuk kleiner.

Dit is de Medela Symphony kolf, ook wel de ‘bekende ziekenhuiskolf’, of de kolf die veel vrouwen huren na de bevalling. Deze is voorzien van het PLUS programma. 

Op dag 4 kreeg ik bezoek van een goede lactatiekundige, dezelfde lactatiekundige van Medela die in mijn zwangerschap al langs geweest was om me te begeleiden. Ik gebruik al sinds de borstvoedingsperiode van Lana de producten van Medela, een merk wat ik een heel warm hart toedraag. Ik ben fan van hun kolfapparatuur, maar ook de Purelan crème en hun flesjes. Dat ik nu met Medela mag samenwerken vind ik dan ook heel gaaf. Enfin, toen ik in het ziekenhuis lag en geen melk leek te hebben, zag ik alles minder rooskleurig in. Dan kun je nog zoveel ervaring en kennis met borstvoeding hebben en ook de ervaring hebben dat het bij Lana en Aimy langer duurde tot mijn melkproductie op gang was, op dat moment kon ik alleen maar hopen dat het goed zou komen.

Maar toen de lactatiekundige (echt een schat, dankjewel!) aan mijn ziekenhuisbed stond om me te helpen, voelde ik dat dit het omslagpunt was. Ik had een goede peptalk nodig, maar ook wat tips en handvatten. Ik kreeg van haar goede tips om het PLUS programma op de kolf nog efficiënter in te zetten en ook kreeg ik fijne tips voor het goed aanleggen van Feline aan de borst. Als een kindje goed kan aanhappen en daarmee efficiënt aan de borst drinkt, wordt de melkproductie veel beter gestimuleerd. En zodra je baby aan de borst beloond wordt met moedermelk, zal hij/zij gemotiveerder gaan drinken. Een positieve vicieuze cirkel die we wilden bereiken. Met de gekregen tips ben ik doorgegaan met kolven en de borst aanbieden. Het aanhappen voor een voeding ging ook steeds beter. En toeval of niet, die dag kolfde ik de eerste druppels melk.

En waar dit op dag 4 een paar druppels waren, ging het op dag 5 al wel om CC’s en flesjes vol. En op dag 7 ontwikkelde ik zomaar een overproductie. Die had ik niet zien aankomen maar met de juiste tips kregen we ook dit snel weer in balans. Sindsdien genieten we intens van deze borstvoedingsperiode. En ik zal niet zeggen dat het een en al rozengeur is, want ook ik ben weleens onzeker of ze voldoende binnenkrijgt en het er ‘goed’ op doet, maar dat leer ik ook steeds meer loslaten. En zo zie je maar dat borstvoeding geven iedere keer anders kan gaan, ook bij je derde kindje. Bij Aimy ging borstvoeding ook niet zoals ik vooraf gehoopt had, maar ook dat is helemaal goed gekomen. Ik wil hiermee ook laten zien borstvoeding niet iets vanzelfsprekends is. Dat ik ook niet bevallen ben met een berg zelfvertrouwen op dit gebied en dat het bij ons ook met ups en downs gaat. Met de juiste tips en adviezen en in mijn geval ook de juiste kolf, kreeg ik het ook dit keer weer voor elkaar om deze grote wens in vervulling te laten komen. En ik gun iedere moeder met dezelfde wens deze ervaring ook.

Liefde zit hem niet in het type voeding dat je geeft, maar het moedergevoel dat je opvolgt waarmee je de juiste keuze maakt voor jou en je kindje. Of dat borst- of flesvoeding is, we kennen allemaal onze struggles in het moederschap en die mogen er ook zijn. Ook bij je derde kindje.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met betrekking tot borstvoeding. Kwam het bij jouw makkelijk op gang of herken je mijn verhaal? Welke tips hebben jou geholpen om borstvoeding te laten slagen? Laat je reactie achter bij de comments.

Lees ook: 5 tips om borstvoeding te laten slagen die mij enorm geholpen hebben.
Of: De grote borstkolf test! Ik heb 4 kolven getest en dit zijn mijn ondervindingen!
of: Hoe zit het nou, kolven en moedermelk bewaren how to!

#KellycaresseAd

  Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.

Gerelateerde berichten

20 reacties

  • Marianne
    20 november 2017

    Door een pittige bevalling met bloedtransfusie duurde het ook even voordat mijn melkproductie op gang kwam. Ook kolf van het ziekenhuis gekregen maar slechte begeleiding waardoor ik totaal niet wist hoe vaak en hoe lang ik moest kolven.
    Het is dat ik zeer gedreven was om borstvoeding te gaan geven dat het gelukt is. Na 2 dagen ziekenhuis met helaas bijvoeding voor mijn zoontje in de vorm van kunstvoeding mochten we naar huis. Thuis ook de kolf gehuurd en met de kraamhulp alles op alles gezet om het te laten slagen.
    Uiteindelijk kon de kolf na 2 weken terug, is de bijvoeding met 5 dagen afgebouwd en heb ik 17 maanden kunnen voeden.
    Nu 33 weken zwanger van de tweede en wil ik het liefst geen kunstvoeding bij geven.
    Ga eerdaags maar informatie inwinnen over vooraf kolven om iets te hebben mocht het nodig zijn. Dat plus programma waar je het over hebt, kolf je dan die 8-10 keer naast het aanleggen van je kindje? Hoe vaak deed je dat dan?
    Wie weet is het allemaal niet nodig maar ben nu graag voorbereid.

  • Kelly Caresse
    20 november 2017

    Wauw wat een doorzetter ben jij ook en wat een mooi resultaat heeft je dit opgeleverd. Fijn dat jullie wens in vervulling mocht raken. Ik kolfde met het plus programma steeds na het aanleggen van Feline. Dus ik legde haar ook elke voeding eerst even aan, maar ze was die week nog zo ziek en zwak dat dit maar kort was en bij het op gang komen al meer werd. Aanleggen is belangrijker en dan volgt kolven. En die dubbele stimulatie kan je melkproductie erg helpen. Heel veel succes en geluk getwijfeld, maar dat komt ook dit keer helemaal goed? een hele fijne zwangerschap gewenst nog en veel geluk 🙂

  • Marianne - Groene stapjes
    20 november 2017

    Ik heb mijn eerste dochter 16 maanden mogen voeden, toen had mijn volgende zwangerschap ervoor gezorgd dat ik niet meer genoeg melk had. Dit vond ik heel erg jammer, was graag nog langer doorgegaan. Maar mijn dochter vond het toen ook genoeg. 2 maanden later werd mijn tweede dochter geboren. Bij haar kwam de melkproductie heel snel op gang, en ik voed haar nu zonder problemen. Hoop dat ik ook haar zo lang mag voeden 🙂

  • Arina
    20 november 2017

    Een drama bij de eerste! Twee ontstekingen en alles kapot heeft mij toen helaas laten stoppen. Nu wil ik het graag weer proberen. Ik krijg van veel mensen verbaasde reacties, maar weet uit verhalen dat het bij ieder kindje weer zo anders kan zijn! Hoop zo dat het nu lukt! Super dat het bij alle meiden gelukt is!

  • Linda
    20 november 2017

    Bij mijn bij beide keren de eerste dag volledige voeding na 3 keer aanvallen. Toch heb ik het niet heel lang volgehouden. De eerste keer 5 weken. Ik voelde me opgesloten in huis. Ik kon alleen thuis voeden. Het spoot alle kanten op zodra ik de pads eraf haalde.. dus ij was constant kliedernat. Bij de 2e 8 weken volgehouden. Hopelijk gaat het bij onze 3e tot sowieso einde verlof (door vakanties die ik terugkrijg heb ik 5.5 maand verlof) toch heb ij altijd gezegd ik vind het mooi dat het kan, maar ik moet me er zelf ook prettig bij voelen. Zodra ik het gevoel heb dat ik opgesloten zit of een andere onprettige ervaring heb stop ik ermee(natuurlijk wel met pijn in mn hart)

  • Manon
    20 november 2017

    Bij Luca heb ik 6 weken bv gegeven. Helaas giga overproductie door kolven in de kraamweek. Spruw erbij en ik was onervaren, wist er te weinig van. Helaas dus gestopt door de pijn van de spruw. Ben 2 maanden bezig geweest om het uit luca’s mond te krijgen.
    Dit keer weigerde ik dus te kolven in de kraamweek. Ik wilde die overproductie voorkomen. Dat is gelukt en ben ik heel blij om. Helaas nu ook weer spruw. Dit keer was ik voorbereid en wist ik was ik moest doen. Nu is de spruw gelukkig weer over en morgen is ons meisje 5 weken en voed ik haar dus ook alweer 5 weken. Ik hoop op nog veel meer weken en uiteindelijk maanden!

  • Curly Creative
    20 november 2017

    Ik ben na ruim 1,5 maand gestopt omdat ze niet genoeg melk binnenkreeg. Ze huilde ontzettend veel en nu ik flesvoeding geef heb ik een heel ander kindje. Toch ben ik heel trots dat ik ze zolang alle goeds van mama heb mee kunnen geven.

    x

  • rachel
    20 november 2017

    mooi hoor mop hoe je het hebt gedaan en nog doet!! bij mij liep het gewoon niet!!, bij niomi teveel stress door overlijden schoonvader na 4 dagen net moeder te zijn geweest, niomi moest naar het ziekenhuis door uitdroging omdat de net afgestudeerde kv niet goed oplettte pffff en bij rashel kwam het gewoon niet lekker op gang en heb ik het 3 ? weken vol gehouden

  • Char
    20 november 2017

    Fijn zeg!
    Eerste dochter bij 3 maanden gestopt. Ik had echt niks meer. Nu is t weer moeilijk en vind t erg jammer. Voelt als falen.

    Weet niet of je ooit nog meer kindjes wilt maar ik ga deze periode afsluiten met een bortvoedingssierraad. Ben toch trots dat ik t heb kunnen doen al is t niet 100% opgang gekomen.

  • Fan
    20 november 2017

    Hier was ik wel benieuwd naar 🙂 Ik wist dat je jouw dochter nog voedde tijdens je zwangerschap van Feline en was benieuwd hoe het hiermee was verlopen. Ik ben blij dat je dit, en het artikel van april, hebt geschreven. Is wat mij betreft steunend voor “lang” voedende moeders.
    Hier sinds eind 2013 amper ongesteld geweest door twee zwangerschappen en kindjes die borstvoeding drinken/dronken. Mijn eerste dronk denk ik tot 15 maanden 4 á 5 x per dag. “Nog zoveel?” Altijd fijn als omgeving en het consultatiebureau steunend is… Dit was ‘s morgens na het wakkerworden, voor het middagslaapje, voor de slapen ‘s avonds en nog even voordat ik ging slapen. Na deze tijd ben ik naar 3x per dag gegaan en mijn melk liep direct terug. Ik kreeg direct weer een cup minder. Dit is ook meteen het moment geworden dat ik weer ongesteld werd en zwanger raakte. Tot 21 maanden heeft m’n oudste toen nog “gedronken” dit was op het laatst vooral een slok op een dag waarbij zij snel klaar was. Ik denk dat het niet meer lekker smaakte. Ik heb dus nooit hoeven afbouwen, voor mijn gevoel is het heel natuurlijk gestopt.
    Met mij kolfvoorraadje in de vriezer heb ik haar tot haar tweede verjaardag af en toe nog een flesje kunnen geven.
    Ik zit nu in dezelfde fase van 15 maanden, alleen nu nog niet zwanger/ongesteld. En beide mogen van mij (nog) wel (even) uitblijven.

  • S.
    20 november 2017

    Hier helaas niet gelukt met de borstvoeding… na een keizersnede, zelf diabetes type 1 en kindje op de high care niet genoeg productie… Wel goede begeleiding gekregen van lactatiekundige im het ziekenhuis met kolven en aanleggen. Maar na 1 week nog geen druppel (kindje kreeg ondertussen natuurlijk wel kunstvoeding). Toen de knoop doorgehakt en gestopt met de borstvoeding, vond het wel lastig, voelde alsof ik faalde. Maar precies wat je schrijft, liefde zit hem niet in get type voeding!

  • zebrazonderstrepen
    20 november 2017

    Fijn en moedig dat je zo doorzet! Hier 1x geprobeerd maar ook geen melkproductie, kloven en pijn. Toen ik thuis kwam met een wenende baby wist ik niet wat doen dus snel een flesje gemaakt. Misschien te snel opgegeven?

  • Tineke
    20 november 2017

    Wat knap dat je zo doorgezet hebt… Ik heb 2 niet zo succesvolle borstvoedingspogingen gehad, maar ga er deze derde keer ook zeker weer voor 🙂

  • Marloes
    20 november 2017

    Onze zoon is met 35+5 geboren. Nog voor ok geweest omdat de placenta niet los liter en hierbij ruim een liter bloed verloren. Dit zorgde voor vertraging op de productie van de borstvoeding. Op dag 3 begon ik langzaam iets te produceren. De eerste maand gekolfd en de melk via de fles gegeven, nu aak heerlijk

  • Eline Lenaerts
    20 november 2017

    Knap dat je je dochters zo lang en goed voedt, maar waarom meteen beginnen kolven? Het is toch belangrijk dat de natuur zijn werk doet zonder ingrijpen!

  • Anne
    20 november 2017

    Wat is het toch heerlijk om te lezen hoezeer je geniet van het geven van borstvoeding. Voor mijn eigen zwangerschap, tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap was ik vastberaden om borstvoeding te gaan geven. Vanaf 37 weken zwangerschap ben ik met de hand gaan afkolven, puur om te oefenen en te ontdekken hoe mijn lijf hierop reageerde. Achteraf had ik zo graag gewild dat ik deze afgekolfde druppeltjes had bewaard. Na de bevalling heb ik een hele ernstige bloeding gehad (gelukkig had mijn zoon toen al heerlijk aan beide borsten gedronken) en ben ik 4 uur na de bevalling met spoed geopereerd en heb ik de opvolgende uren in slaap op de IC doorgebracht. Omdat ik mijn zoon toen niet kon aanleggen en de eerste uren die ik wakker was hem niet mocht aanleggen vanwege medicatie, hebben we hem helaas een aantal dagen moeten bijvoeden met kunstvoeding. Maar na lang knokken, druppel voor druppel afkolven met de hand, een kolfapparaat en regelmatig aanleggen toen het weer mocht, geef ik mijn zoon alweer 6,5 maand borstvoeding. Ik kan mijn geluk niet op en geniet intens van elke voeding en momentje samen.

  • Rachel
    20 november 2017

    Ondanks een goede productie, die snel op gang kwam ging het bij mij ook niet zo vlekkenloos. Mijn tepels zijn er niet echt voor gemaakt en had al snel enorme kloven. Als de vk geen tepelhoedje had gehaald was ik gestopt. Na het kastige begin tot ruim 5 maanden doorgegaan bij de eerste. De tweede ging iets moeizamer. Hij had veel honger en vooral rond 4u ‘s ochtends. Dit was zo vermoeiend dat ik automatisch aan breastsleeping ben gaan doen. Hierdoor kreeg ik toch wat extra uurtjes slaap en meneer was stil. Rond de 5 maandenben ik gestopt. Het werd me te vermoeiend.
    Hoewel het pittig was, ben ik heel blij dat ik het heb gedaan. Het is zo’n bijzondere ervaring.

  • Esther
    21 november 2017

    Vind het heel fijn over andere ervaringen te lezen. Heb het geluk dat borstvoeding bij mij vrij makkelijk gaat; oudste gevoed totdat hij ongeveer 2 1/2 was, stopte toen doordat ik hoogzwanger van tweede was (had geen melk meer volgensmij en zoontje wilde dus niet meer, was ik blij mee dat ik die beslissing niet voor hem hoefde te maken). Tweede voed ik nu alweer 15 maanden. Vind zelf dat het alleen maar makkelijker word, het begin is even lastig/pijnlijk (bij eerste had ik kloven en melkblaren, bij tweede twee keer borstontsteking, maar ik had wel gelijk melk gelukkig bij beiden), maar na een tijdje geen pijntjes meer en kolven op werk hoef ik nu ook al een tijd niet meer.

  • Natasja
    24 november 2017

    Ik ben eind september bevallen van ons eerste kindje. Ik had al meteen een goede productie! Of dat te maken had met het feut dat ik vanaf ong 30 weken zwangerschap al ‘lekte’ weet ik niet. Ik voel mezelf in ieder geval super gezegend dat Isabelle het zó goed op mijn eigen voeding doet!
    Ik twijfelde nog of ik door moet gaan als ik na de kerstvakantie weer moet werken, maar toen bij het laatste CB bezoek bleek dat ze het echt goed doet,vind ik het zonde om te stoppen. Gelukkig stimuleert mijn bazin het ook en is het geen probleem om te kolven tijdens het werk.

  • Michelle - Momoftherebels
    24 november 2017

    Wat goed en knap dat je zo hebt doorgezet! soms is het echt even aanpoten he.. Hier gaat het nu gelukkig ook goed. Maar bij Novan kreeg ik met 3 maanden een enorme dip, hoop dat dat nu niet gebeurd!

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.