borstvoedingalcoholvoeding

Borstvoeding en alcohol drinken, wat mag wel en wat niet? In dit laatste artikel over borstvoeding in de praktijk ga ik het hebben over borstvoeding en alcohol en mijn eigen voedingspatroon met betrekking tot het geven van borstvoeding. Val je af door het geven van borstvoeding en mag je eigenlijk wel afvallen? Moet je anders eten als je borstvoeding geeft? Er bestaan verschillende opvattingen over en daarom onderbouw ik mijn teksten met wat bronnen. Want mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft en hoe doe je dit veilig? Wat doe je voor je eigen voedingspatroon om de borstvoeding te optimaliseren? En val je er echt kilo’s door af? Etc.! Vandaag deel ik mijn ervaringen.

Borstvoeding en alcohol, hoe en kan dat?
Ik begin even met het onderwerp alcohol. Wie mij ook maar een beetje kent, weet dat ik erg kan genieten van een glaasje. Heerlijk een glas prosecco op een feestje, een goed glas wijn bij het eten. In de zwangerschap is het zeer risicovol om alcohol te drinken, ik heb dus ook geen alcohol gedronken tijdens mijn zwangerschappen. De eerste maand na de zwangerschap was ik intensief bezig met het doen slagen van borstvoeding, ik heb toen misschien hoogstens een keer een glaasje op. Het drinken van alcohol kan je melkproductie remmen dus dit wilde ik zeker in de beginfase voorkomen.

Wat zijn de regels over alcohol en borstvoeding?
Ik hanteer de bron Borstvoeding.com hiervoor. Moedermelk wordt gemaakt uit je eigen bloed. Zolang er alcohol in je bloed zit, zal er ook alcohol in je borstvoeding zitten. Wanneer er alcohol in je moedermelk zit, mag je geen borstvoeding geven.

Het alcoholpercentage in de moedermelk is slechts een fractie van de hoeveelheid alcohol die de moeder drinkt: namelijk minder dan 16% van de moeder-dosis. Hoe meer de moeder drinkt, hoe hoger de kinddosis natuurlijk is. Alcohol wordt door de meeste mensen snel afgebroken: de gemiddelde mens verlaagt het alcoholpercentage in zijn bloed met 15 tot 20 mg/dl per uur. Neem echter geen risico en wacht lang genoeg tot de alcohol het lichaam verlaten heeft. Bron: Borstvoeding.com

Hoeveel alcohol mag je drinken als je borstvoeding geeft?
Gemiddeld verlaat een glas alcohol in 2-3 uur het bloed en daarmee verdwijnt het automatisch ook uit de moedermelk. Als je voor die verstreken tijd gaat kolven mag die moedermelk (waar dus alcohol in zit) niet gegeven worden aan de baby/het kindje. Eenmaal gekolfde melk die alcohol bevat dien je te vernietigen, deze zal namelijk niet meer alcoholvrij worden. Wat er in de tussentijd in je borsten wordt aangemaakt zal wel alcoholvrij zijn zodra de tijd verstreken is. Zelf hanteer ik gemiddeld 3 uur per gedronken glas. Maar eigenlijk voed ik vrijwel nooit na een drankje (of meerdere drankjes). Na de laatste voeding gaat Aimy naar bed (vaak rond 20.30) en als ik dan een alcoholisch drankje wil drinken dan doe ik dat daarna. Ik zorg altijd dat er dan een minimaal een flesje gekolfde melk in de koelkast staat die ze kan krijgen als ze toch ineens wel een extra avond- of nachtvoeding wil. De volgende voeding is vaak rond 06.30 en dan is de alcohol sowieso uit mijn lichaam. Op deze manier voorkom ik dat zij moedermelk drinkt die alcohol bevat en kan ik ook gewoon genieten van een glaasje. Dit is hoe ik het aanpak, iedere moeder kan hier eigen keuzes in maken.

Borstvoeding en afvallen
Waar de ene moeder kilo’s afvalt van het geven van borstvoeding, merkt een andere moeder er helemaal niets van. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal, beide meisjes breng ik ‘met de borst’ groot dus of ik zwaarder zou zijn op dit moment als ik geen borstvoeding zou geven, dat weet ik niet. Ik merk zelf dat ik redelijk snel op gewicht kom maar ik ben ook bezig met sporten en gezond eten. Het geven van borstvoeding kost een vrouw zo’n 200 tot 500 kcal extra per dag. Deze calorieën hoef je niet bij te eten om de melk van goede kwaliteit te maken, maar om je eigen gezondheid te bevorderen (en niet teveel in korte tijd af te vallen) kan het raadzaam zijn deze calorieën wel te nemen. Door maximaal een halve kilo per week af te vallen als richtlijn, zal dit geen effect hebben op de voeding van je baby.

Lees ook: Tips om borstvoeding te laten slagen

Een moeder die borstvoeding geeft, hoeft geen voedingsmiddelen te laten staan of extra te nemen om melk van goede kwaliteit te maken. Wanneer zij haar baby op verzoek voedt, zal haar melkproductie op peil blijven. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die een baby de eerste zes maanden nodig heeft, ongeacht de voeding die de moeder zelf eet. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je moedermelk van slechtere kwaliteit is als je ongezond eet. Een moeder die gezond en voldoende eet, zal zich echter beter voelen en minder vaak ziek zijn. 
(Bron: La Leche League).

Zelf zorg ik ervoor dat ik gezond en gevarieerd eet. Ik eet voldoende groente en fruit, ik focus me extra op de eiwitten en ik eet gezonde koolhydraten en vetten. Daarnaast geniet ik ook van een extraatje wanneer ik hier zin in heb. Ik let er zelf op dat ik voldoende drink (water of thee). Ook slik ik Vitamine D als supplement omdat dit wordt aanbevolen bij vrouwen die borstvoeding geven. Verder eet en drink ik dus gewoon normaal.

Als je borstvoeding geeft, mag je dus zeker een glaasje alcohol drinken, belangrijk is om het dus goed te timen en anders gekolfde melk op voorraad te hebben.
Ik ben benieuwd wat jullie van dit artikel vonden waarin ik wat van mijn ervaringen heb gedeeld met wat informatie die ik hierover op internet kon vinden. Viel jij veel af toen je borstvoeding gaf? Heb je nog extra op je voedingspatroon gelet in de borstvoedingsperiode?  Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

46 gedachten over “Borstvoeding en alcohol en je eigen voedingspatroon”

 1. Ik heb bewust tijdens de borstvoeding nooit gedronken zodat ik zeker wist dat het goed ging. Maar ik heb dan ook niet lang (max 3 maanden) borstvoeding gegeven dus dat was prima te doen. Goed en informatief artikel!
  Channa onlangs geplaatst…Nee, nee, nee & nee! Mama, nee!My Profile

 2. De eerste paar keren viel ik idioot snel af. Daar kon ik niet tegen op eten. Eten stond me steeds vaker tegen. Dus deed ik een combinatie van borst en fles. Nu voed ik al ruim 1 jaar. Mede doordat alles nu veel stabieler gaat. Alcohol drinken jan nu prima omdat er veel meer tijd tussen de voedingen zit.
  Josan onlangs geplaatst…Papa, je snapt er ook helemaal niets van hè! + winactieMy Profile

 3. Verstandig hoor hoe je alcohol drinkt icm bv. Ik deed het bij mijn oudste dochter met zo. Nu heb ik nog geen alcohol gedronken. Jongste dochter weigert de fles. Ze gast sinds vorige wk naar de opvang en daar krijgt ze dan wel wat binnen met een lepeltje. ‘s Avonds haalt ze in bij mij. Dit is voor mij wel de beste AA ever. Haha . Nee hoor. Mis het eigenlijk niet. Komt wel weer.
  Ellen onlangs geplaatst…Lijstjes: 5 dingen die ik de komende tijd wil doenMy Profile

 4. Ik drink maximaal één glas, direct na een voeding, en zorg dat er een flesje is voor als hij eerder komt dan na de 4 uur die hij er overdag ‘normaal’ over doet. Dat voelt voor mij prima zo. Ik was een week na de bevalling lichter dan voor mijn zwangerschap en volgens de kraamzorg lag dat echt aan de bv. Sindsdien toch maar wat extra calorieën gaan eten en dat gaat eigenlijk wel prima zo.
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG#46: JURKJES, TATTOOSHOP & BABYSHOWERMy Profile

 5. Ik mis alcohol niet en drink het nu dus ook niet. Voor mijn zwangerschap wel hoor, maar het lukt mij om niet naar een wijntje te snakken 😉
  Mijn voeding let ik ook heel goed op. Ik weet niet of ik afgevallen ben. Ik ben ook nooit heel veel aangekomen. Ik merk wel meer zin te hebben in chocola nu ik borstvoeding geef. Maar daar geef ik niet altijd aan toe. Waar ik wel beter op moet letten, is mijn vochtbalans. Ik vergeet echt altijd bij de voeding te drinken, terwijl dat zo belangrijk is
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Voor het eerst verkouden #2My Profile

 6. Goed om dit te lezen. Ik hoop dat ik het deze keer langer vol ga houden om borstvoeding te geven en ik kan ook erg genieten van een alcoholisch drankje. Al zal ik het de eerste periode toch nog laten denk ik, net als jij dus eigenlijk!
  Joyce onlangs geplaatst…Fotodagboek: Echo’s en nesteldrangMy Profile

 7. Interessant artikel 🙂 Ik moet zelf glutenvrij eten en ik vraag me nu al af hoe ik en mijn vriend dit gaan doen, gezien hij ook glutenvrij eet. Gaan we ons kindje later gewoon gluten laten eten en zelf heel goed opletten dat wij het niet binnenkrijgen, of eet hij gelijk glutenvrij met ons mee..?!

  Liefs X
  marit onlangs geplaatst…schandalig lekkere fruit-crumbleMy Profile

 8. Goed artikel! Ik volg dezelfde methode voor het drinken van alcohol. 1 biertje na de laatste voeding. En er staat altijd wat in de koelkast voor het geval dat. Ik heb ook wel eens gelezen dat de beste methode om te weten wanneer je melk weer veilig is, is als je niets meer voelt van de alcohol. Omdat iedereen het op een ander tempo afbreekt. Maar ik zou wel minimaal 2/3 uur wachten.
  Nienke onlangs geplaatst…Honderdste Blogpost!!My Profile

 9. Bij ons eerste kindje viel ik niet af door borstvoeding te geven. Nu bij de tweede gaat het als een trein… Dus verschillende ervaringen.
  Alcohol heb ik nog niet gedronken, maar ik ben pas 3 weken geleden bevallen en heb eigenlijk ook nog helemaal geen behoefte eraan.

  Fijn artikel!
  marie-louise onlangs geplaatst…De dag voor mijn bevallingMy Profile

 10. Ik vind gewoon dat wanneer je borstvoeding geeft beter helemaal geen alcohol kunt drinken. Niks mis met alcohol vrij toch 🙂

 11. ik doe het ook ongeveer zoals jij met borstvoeding en alcohol. Eerst durfde ik niet zo goed, maar zo kan het prima. Ik probeer idd ongeveer minimaal twee uur na het nuttigen mijn drankje pas weer te voeden. ik geef nog steeds volledig borstvoeding aan mijn beide tweelingzoontjes van bijna vier maanden oud, dus heb gelukkig altijd een hele voorraad gekolfde melk in de koelkast staan :). hoop dat ik dit iig vol kan houden totdat ze 6 maanden zijn!

 12. Ik drink zeer zelden alcohol, laatste keer was voor de zwangerschap.
  Inmiddels bijna 18 maanden aan het voeden en er moet nog zo’n 13kg (v/d 36) af, maar blijf al een hele tijd op het zelfde gewicht hangen.
  Linda onlangs geplaatst…Update behandeling CTSMy Profile

 13. Wat ik nou niet las in onderstaande reacties en waardoor ik zelf maar even reageer: naar mijn idee wordt borstvoeding direct weer aangemaakt vanaf het moment dat je de laatste voeding gaf/gekolft hebt. En dat blijft er in zitten tot de volgende keer kolven/borstvoeding geven. Je borsten zitten immers barstensvol en staan op knappen als je een keer overslaat, niet waar? Het wordt niet afgevoerd en opnieuw aangemaakt, er komt alleen maar meer melk bij! De melk van het eerste uur, vol alcohol, zit dus gewoon voorin de borst en komt er als eerste weer uit, ook al zit er meer dan drie uur tijd tussen drinken van alcohol en voeden/kolven.. Heb één keer gedronken en daarna twee kolfsessies voor de gootsteen gekolft. Better safe dan sorry! Maar al snel nam mijn productie af en was ik blij met elke extra druppel voor kinderdagverblijf en oppas (schoonouders). Dan vond ik dat glaasje alcohol en het verplicht weggooien van kostbare melk zonde!

 14. Ok, serieus: Aimy krijgt ‘s avonds laatste voeding voor naar bed gaan om half 9 en dan pas om half 7 ‘s ochtends weer?? Jaloers!! Ik zit nog steeds aan om de 3-4 uur voeden, ook in de nacht (al is dat wel beter geweest toen hij jonger was). Zoontje is 9 mnd. (En zit dus op 2 nachtvoedingen, vaak eentje rond 01.00 uur en eentje rond 4 uur, volgende is dan weer om half 8 ofzo).
  Even on topic: ik hou ook 2-3 uur aan per alcoholische drank. Maar ik drink eigenlijk vrij weinig… Qua afvallen: ik paste vrij snel in mijn gewone kleding (denk 2 weken na de bevalling ofzo), moet nu nog 1 kilo ofzo (en wat strakker worden vooral).

 15. Fijne informatie Kelly! Ik ben nu alleen zelf zoekende naar passende anticonceptie die bij borstvoeding gebruikt kan worden, wat is jou ervaring hierbij?

 16. Nuttig en leuk artikel om te lezen! Ik ben ook wel benieuwd naar jou borstvoedingshoudingen thuis en onderweg voor de allerkleinste. Ik vind het zo lastig een goede en fijne houding aan te nemen, lees of zie graag jou tips! Vooral voor onderweg als je geen Voedingskussen of andere hulpmiddelen hebt.

 17. Ik kan alcohol heel makkelijk laten staan. Tijdens de zwangerschappen en borstvoedingsperiodes drink ik dus ook niks. Ik viel wel erg snel af door de borstvoeding. Bij beide kinderen moest ik met 9 maanden stoppen op advies van de arts omdat ik te licht werd. Ik heb daar best mee gezeten en hoop eigenlijk dat ik deze keer niet zo snel afval en langer kan voeden.
  Laura onlangs geplaatst…De uitgerekende datumMy Profile

 18. Ik heb 19 maanden lang geen druppel gedronken. Niet tijdens de zwangerschap en ook niet tijdens de borstvoeding. Ik heb ooit geschreven en gelezen over FAS en ik wilde het risico absoluut niet nemen. Terwijl ik echt wel graag speciaalbier of wijn drink. Maar destijds miste ik het totaal niet. Ik ben door de borstvoeding heel erg afgevallen. Werd zelfs uitgemergeld op een bepaald punt. Eten deed ik juist heel goed.
  Rory onlangs geplaatst…Wat is jouw ‘ ikigai ‘, waardoor jij honderd jaar gaat worden?My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.