5 Tips die mij hielpen om borstvoeding te laten slagen

1

Vandaag ga ik de tips delen die mij geholpen hebben bij het laten slagen van het geven van borstvoeding. Zoals jullie inmiddels wel weten, was het bij beide kindjes aan het begin best een ‘strijd’ en kwam de borstvoeding maar moeizaam op gang. Omdat ik het wel heel graag wilde gaan geven, heb ik de volgende tips toegepast wat bij mij tot uitwerking had dat het geven van borstvoeding een succes is geworden. Tips die ik vooraf zo graag had willen lezen 🙂 Een artikel voor wie benieuwd is wat zou kunnen helpen om borstvoeding te gaan geven indien je dat wenst.

5 Tips die mij hielpen om borstvoeding te laten slagen

Disclaimer: Iedere vrouw is anders, iedere moeder heeft andere wensen, een andere medische geschiedenis, een andere kijk op dit onderwerp dus ik deel puur mijn eigen ervaringen en tips, zonder daar conclusies voor anderen bij te trekken. Ik wil ook zeker geen reacties oproepen met redenen waarom het niet gelukt is of waarom flesvoeding/borstvoeding beter is. Ik geloof namelijk dat iedere voeding de beste is voor je kindje, wanneer je daarin de keuze maakt die voor jou het beste voelt. Dat gezegd hebbende, ga ik nu de tips delen die bij mij voor 2 succesverhalen gezorgd heeft waardoor ik Lana 1,5 jaar borstvoeding gegeven heb, en Aimy alweer ruim een jaar.

5 Tips die mij hielpen om borstvoeding te laten slagen

 1. Take your time: Bij de ene vrouw loopt  borstvoeding vrijwel gelijk als een trein, bij veel vrouwen niet. Bij mij kun je het eerder gevalletje: de trein met een omweg via Australië noemen. Het kan echt een tijdje duren tot de borstvoeding op gang komt, ik merkte toen ik dit begon te accepteren, ik er veel rustiger in stond. Bij Lana kwam het na 2 weken op gang, bij Aimy na een kleine week, maar het kan ook langer duren, dat is helemaal niet erg. Ik leerde mezelf de tijd te gunnen om samen met mijn kindje dit avontuur op te starten en ik liet de control-freak in mijzelf even los.
 2. Kolven, kolven, kolven: De kolf is mijn grootste geheim, door te kolven heb ik mijn melkproductie kunnen opwekken. Het is mijn beste vriendin en tevens mijn minst geliefde product haha (kolven is niet altijd een feestje). Maar ik ben ‘m voor eeuwen dankbaar. (Hier kun je mijn kolf review terugvinden). 
 3. Maak het jezelf makkelijk: Het kan soms zo een uur duren dat je aan het voeden, kolven enzovoorts bent, maak het jezelf makkelijk door te doen waar jij blij van wordt, kijk tijdens het kolven een serie, drink een kop thee (veel drinken stimuleert je melkproductie), bel met een vriendin, kijk met verliefdheid naar je kindje, maar ontspan. Deze bijzondere tijd met je kleintje duurt maar zo kort.
 4. Schakel hulp in: Een lacatatiekundige kan je uitstekend helpen, je hoeft het niet alleen te doen, al voelt dat misschien wel zo. Laat je partner je kindje verschonen, de kolfproducten reinigen en alles om het voor jou zo prettig mogelijk te maken. Een lactatiekundige kan bij onvoldoende melkproductie ook medicatie voorschrijven (speciale neusspray om je toeschietreflex te stimuleren of bijv. domperidom om je melkproductie te verhogen). Laat de lactatiekundige meekijken in de houding dat je voedt als het niet lekker gaat, of vraag tips hoe je kindje het beste kan aanhappen. Soms kan een tepelhoedje al helpen om pijn bij het voeden te verminderen of het aanhappen makkelijker te maken. Soms zit een oplossing in zo iets kleins, maar daar kan soms een expert of ervaringsdeskundige je bij helpen. Je staat er niet alleen voor. 
 5. Voeden op verzoek: Ik vond voeden op verzoek zo fijn, dat maakte mij een hele relaxte moeder. Niet nadenken over voedingstijden of het aantal cc dat je kindje moest drinken, maar gewoon aanleggen wanneer je kindje dit wenst. Op regeldagen tijdens de eerste periode sloot ik mij en de baby op in de slaapkamer en genoten we van die momenten van rust voor elkaar. Bij Aimy deed ik dit door Lana bij oppas te brengen, zodat ik me even helemaal kon focussen op Aimy en haar behoeften. Op die manier gingen regeldagen sneller voorbij en genoten we er meer van. Want borstvoeding hoeft geen strijd te zijn, je mag er van genieten.

Dit waren de tips die bij mij persoonlijk geholpen hebben, welke tips hebben jou geholpen? Heb je nog handige tips voor andere moeders die de wens voor het geven van borstvoeding ook hebben? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

26 gedachten over “5 Tips die mij hielpen om borstvoeding te laten slagen”

 1. Persoonlijk vond ik kolven zó vervelend. Gelukkig hoefde het nietbin t begin bij mij, het kwam zonder ook goed op gang. Ik hoop echt dat het bij dit kindje weer zo is!!!
  Elisabeth onlangs geplaatst…De zwangerschapstestMy Profile

 2. Ik had natuurlijk een prematuur tweeling dus ik kon niet voeden op verzoek omdat ze in het ziekenhuis lagen. Bij mij is het neit zo goed gegaan omdat ze niet goed bij mij konden drinken. Ik kolfde wel heel veel en dat was goed op gang., ik kreeg alleen een dubbele borstontsteking.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Minder plastic….meer glas.My Profile

 3. 1. Verzamel rolmodellen om je heen. Ik heb niks met de geitenwollensokken type moeders die natuurlijk borstvoeding geven. What else? Maar ik identificeerde mij het meest met moeders die een beetje op mij leken en hun tips nam ik ter harte.
  2. Op een gegeven moment heb ik een neusspray met hormonen gekregen via de huisarts. Daardoor kwam de toeschietreflex beter op gang. In de periode waarin de borstvoeding erg terugliep en kolven daardoor minder relaxed was, was dit mijn life saver.
  Josan onlangs geplaatst…Zo verminderde ik mijn dochters eczeemMy Profile

 4. Goede tips, ik denk zeker dat ze kunnen helpen! Bij mij kwam het twee keer gelukkig vrij snel op gang, alleen liep het de tweede keer super snel weer terug tot 0 door stress van buitenaf.. helaas maar ik heb er vrede mee
  Marloes onlangs geplaatst…F#@* de perfecte moederMy Profile

 5. Goed hoor van je! Zeker met jouw medische achtergrond! Ik ken zat vrouwen die er al lang het bijltje bij neergelegd zouden hebben! (uit mijn naaste omgeving…en ik behoor er ook bij). Bij mijn eerste kind liep het gelijk heel goed. Met Aiden ging het borstvoeden veel moeilijker! Met de kolf kreeg ik ook een haat-liefde verhouding…man, wat heb ik vaak getwijfeld zeg! Vragen als ‘waarom doe ik dit?’ Hij krijgt echt niks van flesvoeding hoor?! Of ‘ Ik heb nu echt alles geprobeerd, bouw maar af!’ Als ik er op terugkijk viel het best mee en hen ik soms het gevoel dat ik niet alles uit de kast heb gehaald om langer te geven. Ik stopte met 5 maanden. Vond het echt een emotioneel en zwaar avontuur! Daarom zo knap van jou dat je toch ondanks alles in jezelf bent blijven geloven en door bent gegaan! ??
  Essma onlangs geplaatst…Mommy Tag | 20 questionsMy Profile

 6. Handige tips, hoe heb je het aangepakt voor het opgang kwam als ik vragen mag? Gaf je toen een tot twee weken kunstvoeding?

 7. Bij mij kwam de borstvoeding al heel snel op gang en ik vind het kolven juist het grootste nadeel van borstvoeding geven 😉 hahaha. Maar wat mij heel erg hielp, was het voeden op verzoek. De kraamhulp zette nog net geen wekker. Toen zij eenmaal de deur uit was, heb ik haar systeem helemaal losgelaten en ben ik lekker gaan voeden op verzoek. En het maakte van mij ook een veel relaxtere moeder
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Mijn zoektocht naar geluk #7My Profile

 8. Kelly Caresse

  Lana kreeg toen half moedermelk en half kunstvoeding en Aimy kon ik voeden met donormoedermelk en steeds meer zelf gekolfde melk 🙂

 9. Pff de eerste weken borstvoeding zijn een hel. M’n productie was goed, hij hapte goed aan. Toch kreeg ik enorme kloven. Daarbij leek ik ook een verstopt melkkanaaltje te hebben enom een borstontsteking te voorkomen ben ik gaan kolven. Ik denk dat ik de hele straat kon voorzien van melk. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en voedt kleine man op z’n gemak bij mama
  Rachel onlangs geplaatst…Avondroutine van een dreumesMy Profile

 10. De borstvoeding bij mijn dochter ging erg goed. Ik had genoeg en mijn dochter dronk gelijk goed. Toch vond ik het best zwaar. Vooral ook de nachten en ik was voor mijn idee alleen maar daar mee bezig. Mijn tip zou zijn om al snel je lichaam te laten wennen aan nachts een voeding minder en dat dan je partner eventueel een flesje afgekolfde melk kan geven en je wat langer kan slapen.
  Lisette onlangs geplaatst…Internet ABC-tagMy Profile

 11. Bij mij liep t ook niet meteen. Ik heb me wat afgekolfd in m’n kraamweek… pff. Al blij met 10cc. Gelukkig is ‘t allemaal goedgekomen: ik geef nu al ruim 7mnd bv!:)
  Goede tips heb je gegeven!
  Leonie onlangs geplaatst…Hapjes – Hoe gaat ’t nu?My Profile

 12. 1. het begin is voor (bijna) iedereen even letterlijk en figuurlijk doorbijten, daarna wordt het (meestal) echt makkelijker
  2. volg je gevoel en heb de instelling “we zien wel” in plaats van “ik moet”.. waarschijnlijk kom je met die instelling een stuk verder omdat je meer ontspannen bent waardoor het beter gaat
  janske onlangs geplaatst…6 maanden borstvoeding geven | Hoe gaat het nu?My Profile

 13. wat goed kelly dat je hier aandacht aan besteed
  ik heb bij alle drie mijn dochtertjes bv gegeven en nu geef ik ons derde prinsesje nog wel nu in combinatie met nutrilon opvolgmelk en biologiesche fruit siroop voor kindjes van haar leeftijd. ze woord 24 maart 1 jaar
  ik ga ons vierde kindje waarvan ik in augustus ben uitgerekend ook weer bv geven
  het is trouwens zo dat als je bv geeft je je kindje zo goed beschermt tegen allerlei ziektes dat je het prikken op het cb kunt uitstellen
  wij hebben zoizo de vaccinaties uitgesteld tot onze dochtertjes 2 jaar waren maar goed dat is weer een ander verhaal.
  verder is het zo dat moeder melk iets speciaals heeft het is precies afgestemd op de behoefte van je kindje .
  en tijdens het borst voeden komen er een soort hormonen vrij die de band tussen moeder en kind nog sterker en hechter maakt
  merk ik ook bij mijn oudste dochtertje en derde bijvoorbeeld mijn oudste dochtertje inmiddels 8 gaf ik maar 4 maanden bv omdat ze het echt zelf niet meer wilde
  maar zij kon makkelijk bij andere zijn en huilde niet snel om mij
  de tweede en derde zijn precies het tegenovergestelde ze huilen als ik ook maar even weg ben accepteren andere moeilijk woorden helemaal rustig bij mij
  ik kan het zo online niet precies goed overbrengen maar ze zijn veel meer sterker met mij verbonden in de zin van niet zonder mij kunnen ik heb de tweede ook veel langer bv gegeven 7 maanden en de derde nu nog
  dus dat klopt wel van die hormonen die de band versterkt
  verder stoppen veel moeders ermee wanneer ze het idee hebben dat er weinig melk uit komt maar juist dan is het belangrijk om nog even door te zetten want het lijkt alsof er soms niks uit komt maar hoe meer je de baby aanlegt hoe meer melk er op gang komt
  de melk moet ook nog op gang komen en dat is niet erg dat komt vooral na de vierde dag na de geboorte de baby moet dan even zijn of haar best doen met trekken om steeds meer melk aan te maken .
  maar juist op dat punt haken veel vrouwen af omdat ze in paniek raken
  en dat is best zonde eigenlijk dan denken ze ten onrecht dat ze niets hebben
  het kost even tijd maar het is uiteindelijk voor je kindje
  als je inversteerd in het bv geven heeft je kindje daar zijn hele verdere leven profijt van.
  natuurlijk is kunstvoeding ook prima maar we kunnen er niet om heen dat alles wat van de natuur komt natuurlijk gezonder en beter is .

 14. Ik hoop dat de borstvoeding bij mijn volgende baby wel lukt. Fons werd prematuur geboren en na zes weken proberen moest ik toch echt mijn poging staken. Ben er nog steeds verdrietig om.
  Marije onlangs geplaatst…Favoriete momentenMy Profile

 15. Ik heb aan twee dingen heel veel gehad… De mindset “we zien wel waar we uitkomen” (ondertussen al 9 maanden) en de begeleiding van een lactatiekundige icblc. Met kolven onder de zes weken moet je oppassen voor overproductie, daar heb ik (door fout advies in het ziekenhuis) grote problemen mee gehad. Ik moest van hen kolven om mijn productie opgang te krijgen maar ik creëerde enkel overproductie. Ik vind het jammer dat er zelfs in de medische sector zoveel misverstanden bestaan.

 16. Ik heb een dochtertje van zes weken met een koemelkallergie. Ik wil heel graag borstvoeding geven en blijven geven. Tot vorige week voedde ik met een tepelhoedje. Helaas is daardoor mijn productie terug gelopen. Ik merk dat ik nu niet genoeg heb. Na een voeding is ze niet tevreden. Ik geef nu vaak 30-45 min via een flesje na. Ze komt om de drie uur. Als ik tussenin kolf om productie te verhogen heeft ze met de volgende voeding helemaal niet genoeg. Wat kan ik doen om de productie te verhogen zodat bijvoeding niet meer nodig is. Als ik geen bijvoeding geef wordt mijn dochtertje heel boos aan de borst. Volgens mij omdat het “op” is. Heb je tips?

 17. Ik zou zoiezo een lactatiedeskundige inschakelen. En het gebruik van een tepelhoedje kan je ook weer afleren (heb ik ook met succes gedaan na ongeveer 2 maanden). Veel huid op huid contact helpt ook voor je productie.
  Geef niet op! Een lactatiedeskundige inschakelen kan je zo goed helpen!

 18. Blijven aanleggen en ontspannen! Vertrouw je lichaam en je baby dat het goed komt. Jullie zijn een team. Ze is niet tevreden en snel weer hongerig, meteen weer aanleggen. Dat is het seintje dat je lichaam meer moet aanmaken, net als wanneer je kindje groter wordt en meer nodig heeft. Probeer op die band te vertrouwen, ontspan en geef het de tijd (en eventueel een lactatiekundige inschakelen). Veel succes❤️

 19. Ik ben mijn 2e kindje nu al weer ruim 7 maanden aan het voeden, en het is de laatste 2 maanden ook echt makkelijk. Het loopt goed, ze drinkt goed en groeit goed.
  Rond de 4 maanden een dip en dan twijfel je zo erg maar gelukkig door gezet ?? Mijn eerste kindje 5,5 maand gevoed maar ivm veel allergieën gestopt dat gaf meer rust voor beide.
  En nu zie ik wel waar het schip strand ?
  Kolf je nu ook nog als je een dag weg bent? Of lukt het zonder te kolven?
  En tot wanneer heb je overdag wel gekolfd als je niet bij aimy in de buurt was ivm werk?

  ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.