kolven en moedermelk voorraad opbouwen tips

Kolven en moedermelk voorraad opbouwen, hoe doe je dat eigenlijk? Mijn vorige artikelen over borstvoeding, kolven en alles daaromheen werden zo goed ontvangen, dat ik besloot een nieuwe editie te schrijven. Ik kreeg daarna nog veel vragen over het opbouwen van een melkvoorraad voor als je weer aan het werk gaat, dus daar gaat het vandaag over. Stel je geeft borstvoeding maar moet weer gaan werken, of wilt ook weleens een dag of nacht weg kunnen? Dan is kolven een must, maar het opbouwen van een voorraadje moedermelk is dan ook erg handig. Ik heb inmiddels ruim 2 jaar ervaring in het geven van borstvoeding (1,5 jaar + nu bijna 8 maanden going strong) dat ik mijn ervaringen hierover graag deel.

How to: Kolven en moedermelk voorraad opbouwen
Mijn artikel over fijne borstkolven kun je hier lezen. Basic tips voor het geven van borstvoeding deel ik in dit artikel,  alles over kolven en het opslaan van moedermelk, lees je daar en alles over borstvoeding, alcohol drinken en je eigen voedingspatroon (en of je afvalt van het geven van borstvoeding) kun je ook terug lezen. Owja en openbaar borstvoeding geven? Dit is mijn kijk daarop.

Kolven om melkproductie te stimuleren
We gaan het vandaag hebben over het opbouwen van een melkproductie en het ontwikkelen van een voorraad moedermelk in de vriezer. Want hoe kun je als je iedere voeding live geeft, toch extra melk produceren om een voorraad op te bouwen voor als je bijvoorbeeld weer gaat werken? Ik deel je geen theoretische kennis (daar zijn veel boeken over geschreven) ik deel je hoe ik dit heb gedaan en nog doe.

 kolven en moedermelk voorraad opbouwen

In het begin van beide borstvoedingsperiodes maakte ik geen/weinig melk aan. Zoals je al kon lezen, ging borstvoeding geven niet als vanzelfsprekend bij mij.  Ik had gewoon geen melkproductie en dit kwam pas op gang toen ik ben gaan kolven en consequent ben gaan aanleggen. De gekolfde melk die na een paar dagen op gang kwam, werd ook gelijk aan de baby gegeven in een flesje, er was dus nog geen melk over om op te slaan. In het begin kolfde ik na iedere voeding na, om mijn productie een boost te geven en die melk sloeg ik op in de koelkast. Die gaven we na een voeding nog weleens na wanneer de baby tekenen liet zien van niet voldoende verzadiging. Dit was dan bijvoeding zodat Aimy genoeg kon groeien.

Moedermelk voorraad opbouwen in de vriezer
Na een paar dagen kreeg ze per voeding genoeg binnen via de borst en bleef ik na de voeding kolven om zo melk over te houden. Deze voedingen ging ik opslaan in de vriezer (diepvries). Van iedere voeding kolven, ging ik naar om de voeding kolven om zo ook wat meer vrijheid te krijgen, mijn productie was immers al zo op peil dat ik per kolfsessie voldoende melkproductie had. Na een tijdje ging dit over in 1x per dag kolven en deze voedingen ben ik gaan opslaan in de vriezer. Deze ene keer kolven deed en doe ik vaak nog voor Aimy wakker is. In de ochtend heb ik zo’n grote melkproductie (door het iedere ochtend kolven) dat ik wel 2 complete voedingen in mijn borsten heb. Dan kolf ik één voeding voor ze wakker word (zo’n 200 cc) en heb ik daarna nog voldoende melk over om haar een voeding te geven zodra ze wakker wordt. Die ene voeding die ik gekolfd heb, sla ik op in de koelkast voor als ik onverwachts weg moet (of een glaasje alcohol drink). Als dit flesje niet is opgegaan, gaat deze die dag erna de vriezer in. Want dan heb ik weer een nieuw ‘vers’ flesje gekolfd.

 kolven en moedermelk voorraad opbouwen
bron: Medela

Grotere moedermelkvoorraad creëren met kolven
De eerste maanden was ik weinig buiten de deur te vinden dus kon ik veel melkvoorraad opbouwen. Wanneer ik bijvoorbeeld wist dat ik over een aantal dagen een hele dag weg was voor mijn werk, dan kolfde ik iedere dag een flesje in de ochtend (nog voor de eerste voeding) om zo in de koelkast voldoende te sparen. De voedingen die in de vriezer lagen opgeslagen, bleven zo dus nog behouden. Als ik weet dat ik meerdere dagen weg op de planning heb, dan kolf ik vaker of maak ik gebruik van de voorraad in de vriezer. Ik ben een beetje een hamsteraar, als ik nu een week in het ziekenhuis kom te liggen (bij wijze van spreken) dan kan ik Aimy via de diepvriesvoorraad alsnog een week voeden, dat is iets wat voor mij goed voelt. 

Het is lastig om zo in een artikel uit te leggen hoe ik dit doe maar in het kort komt het erop neer dat doordat ik vanaf het begin kolf en iedere dag ben gaan kolven, ik steeds een voeding per dag extra aanmaak (melkproductie = aanvraag+aanbod) en deze kon gaan opbouwen tot een riante voorraad in de vriezer. De melk in de vriezer is zo’n 6 maanden houdbaar en deze gebruik ik nu ook voor in haar Brinta papje in de avond. Inmiddels zijn we 7 maanden verder, heb ik zo’n flinke melkvoorraad dat ik niet meer dagelijks hoef te kolven. Ik kan nu de melkvoorraad gaan opmaken tijdens mijn werkdagen buiten de deur. En wanneer deze begint te slinken, kan ik altijd weer gaan kolven.

Kolven is geen leuke bezigheid, zoals ik al eerder heb laten weten, maar niet alles van het moederschap is een feestje. Voor mij is het geven van borstvoeding een cadeautje voor mijn dochters, iets wat ik ze graag wil meegeven, daarom heb ik zoveel tijd gestoken in het geven van borstvoeding. Dit is niet iets vanzelfsprekends en iedere mama maakt hierin haar eigen keuzes gebaseerd op het moedergevoel. Wat die keuze ook mag zijn, die is altijd goed. 

Dit was in zo’n 1000 worden wat uitleg hoe ik een melkvoorraad heb opgebouwd door middel van kolven, zodat ik de vrijheid heb om mijn werk uit te oefenen maar zodat mijn kindje wel altijd mijn melk tot haar beschikking heeft.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

34 gedachten over “How to: Kolven en moedermelk voorraad opbouwen”

 1. Fijn artikel. Ik merk nu dat mijn dochter meer gast drinken bij het kdv en ik niet meer voldoende kolf. Nu dus ook begonnen met kolven op de dagen dat ik thuis ben om voorraad wat groter te maken. Ook handig voor als je zwanger wordt merkte ik eerder. Toen gaf ik mijn oudste nog bv, maar ‘droogde’ de melk op. Ik heb haar uiteindelijk nog 1 maand uit de vriezer kunnen geven. Was ik zo blij mee!
  Ellen onlangs geplaatst…Mijn Weightwatchers avontuur: de goede kant opMy Profile

 2. Helder uitgelegd! Ik ben na de bevalling meteen begonnen met borstvoeding. Mijn melkproductie kwam iets te goed op gang, maar Jason hapte niet goed aan. Keer op keer. Daardoor had ik pijn en kon hij niet goed drinken. Op advies van de kraamhulp hebben we een tepelhoedje aangeschaft, dit werkte echter ook niet. Al vrij snel ben ik toen alles af gaan kolven zodat Jason toch borstvoeding kreeg. Doordat mijn productie zo hoog was ben ik meteen een voorraad aan gaan leggen. Super fijn, maar inderdaad het kolven is wel een dingetje. Kost veel tijd en het is gewoon niet zo leuk. tot 8 dagen na de bevalling heeft Jason op deze manier borstvoeding gehad. Toen moest ik helaas aan de antibiotica en mocht ik geen borstvoeding geven. Mijn voorraad was nog niet voldoende om dit op te vangen en dus moesten we over op kunstvoeding. Dit was een hele aanslag op de darmen van jason dat we na de antibiotica niet meer zijn begonnen met borstvoeding. Dat wilde we hem niet aandoen. Toen ben ik het kolven af gaan bouwen en al snel liep mijn productie terug. Erg jammer maar wel de beste keuze voor zowel Jason als voor mij op dat moment. Nu doet hij het super goed met zijn kunstvoeding gelukkig.
  Linda onlangs geplaatst…Wat ik mis aan zwanger zijnMy Profile

 3. Alleen toen ik werkte had ik een riante melkvoorraad in de vriezer. Tegenwoordig doe ik dat niet meer. Als dreumes door afwezigheid een keer een voeding mis, lig ik daar en zij ook niet meer wakker van. Volgende ochtend beter. Ik ben benieuwd of we de 24 maanden gaan halen. Maar dat ik de 15 maanden heb gehaald vind ik al heel wat.
  Josan onlangs geplaatst…Burt’s Bees Baby Bee ReviewMy Profile

 4. Leuk en interessant artikel! Hier hebben een aantal moeders (to be) zeker wat aan. Wat ik me afvraag; als je voor je ochtendvoeding kolft, kolf je dan niet (bijna) alles weg voor Aimy (en vroeger Lana natuurlijk) en hebben ze minder om live te drinken?

 5. Ik heb heel veel gekolfd, maar het meeste moest ik weggooien ivm de herpes die erin zat. Wat vond ik het kolven vreselijk. Het deed echt enorm veel pijn (maar mijn borst was dan ook geïnfecteerd met t virus wat bij mij echt veel pijn deed) en ik was echt de hele dag door aan t kolven en kreeg dan telkens maar weinig eruit. Gelukkig kon ik op een gegeven moment stoppen want kon t toch niet meer aan Fay geven. Een volgende keer probeer ik het echter weer en zal ik jouw tips nog eens doornemen!
  Nicole onlangs geplaatst…Ontspannen op de tafel bij UtsukusyMy Profile

 6. Kelly Caresse

  He Mendy, dankjewel 🙂 ik heb in de ochtend zo’n 2 voedingen gereed in mijn borsten (mega stuwing ook haha). Met m’n dubbele kolf, kolf ik dan in zo” 5-7 minuutjes 200 cc en dan stop ik zodat Aimy daarna voldoende heeft als ze wakker wordt om live te drinken. Het kolven geeft je productie ook een boost waardoor ze daarna voldoende kan drinken

 7. Super knap van je dat je zo consequent bent geweest en nog steeds bent in het kolven. Bij mij is het de eerste keer om verschillende redenen niet gelukt om borstvoeding te geven, maar ik wil het dit keer heel graag. Ik zal dus veel gaan hebben aan je artikelen hierover!
  Monique onlangs geplaatst…Het Bol.com KinderboekenweekfeestMy Profile

 8. Mijn voorraad begint inmiddels aardig te slinken dus ik moet weer aan de bak haha. ‘t Is inderdaad niet het leukste maar ach. Ik ga vaak televisie of YouTube kijken tussendoor en dan is het wel te doen.
  Milou onlangs geplaatst…MaandagmorgenMy Profile

 9. Ik hoop dat mijn volgende kindje niet prematuur geboren wordt zodat ik ook borstvoeding kan gaan geven. Mijn zoontje heeft nu 6 weken afgekolfde borstvoeding gekregen en daar ben ik trots op. Nu krijgt hij kunstvoeding en daar doet hij het goed op gelukkig.
  Marije onlangs geplaatst…Haaruitval na de zwangerschapMy Profile

 10. Handig en duidelijk artikel! Ik ben nu door vroeggeboorte fulltime kolver, maar we zijn nu ook aan het oefenen met aanleggen 🙂 Ik vind kolven echt verschrikkelijk, maar als ik mijn kleine man moedermelk kan geven, dan heb ik daar ook alles voor over! Ik hoop dat ik in de toekomst ook nog kan blijven kolven, als ik bijv. weer ga werken. dat laatste is helaas nog een puntje, i.v.m. gebrek aan ruimte/tijd/mogelijkheid tot kolven op het werk.

 11. Wat jammer dat er zoveel negatieve reacties omtrent het kolven zijn. Het kost tijd, het is niet leuk etc. zijn veelgehoorde gedachten en reacties. Ik merk dit ook in mijn eigen omgeving dat mensen er negatief naar kijken, ook degenen die er zelf geen ervaring mee hebben vragen eerder ‘moet je nu alweer kolven?’ of ‘ben je het kolven nog niet zat?’ i.p.v. gewoon als open vraag te stellen hoe ik het zelf vind om te kolven. Mijn dochter is 7,5 maand geleden dysmatuur geboren, veel moeite met haar temperatuur gehad en dronk niet goed bij mij. Waarschijnlijk te weinig kracht, ik ben ontzettend blij dat de kolf er als alternatief was. Nu kon ik haar voeden en dat kan ik nu nog steeds. Zonder die kolf was borstvoeding al binnen een paar dagen afgelopen. Ik ben ontzettend blij dat het zo goed gaat.
  Overigens zijn er anti biotica die wel kunnen in combinatie met borstvoeding, ik heb zelfs twee verschillende gehad (omdat ik twee keer achter elkaar snel een borstontsteking kreeg en beide keren ook via het infuus).

  Voel je dus niet beperkt door het gebruiken van een kolf, het is voor mij juist de enige mogelijkheid om mijn meisje borstvoeding te geven. Iets waar ik ook nu nog erg dankbaar voor ben!

 12. Fijn artikel op het juiste moment! Mijn dochtertje is nu ruim drie weken en net als bij jou was het lastig om de borstvoeding op gang te krijgen na een keizersnede. Gelukkig is dat gelukt en omdat ik het nakolven een beetje zat was, hebben we dat afgebouwd en krijgt ze nu een week alleen voedingen aan de borst. Heel fijn dat dat kan, maar ik zou nu toch inderdaad ook wel een voorraadje willen opbouwen en ik wist niet zo goed hoe. Nu heb ik een beetje een idee, dankjewel!

 13. Wat een fijn artikel om te lezen. Ik wil graag ook een voorraad opbouwen dus dit artikel komt als geroepen! Ik vroeg me alleen af of je, als jij sochtends kolft, niet eerder wakker wordt van de stuwing als je borsten zo vol lopen gedurende de nacht? Of dat je last hebt van stuwing overdag omdat je sochtends “extra” uit je borst vraagt dan dat je dochtertje drinkt. Alvast bedankt voor je reactie!

 14. He Lieve
  Dankjewel voor je berichtje en vraag. Ik ben al een vroege vogel (rond 06.00 wakker) en heb dan mega stuwing die ik dan afkolf (zo’n 5-7 min tot ik 1 voeding eruit heb) en zodra Aimy wakker wordt voed ik haar. Overdag heb ik inmiddels pas stuwing na 6-8 uur niet voeden omdat mijn productie stabiel is nu ze ouder is. Maar dat was voorheen ook rond de voedingsmomentjes 🙂

 15. Fijn artikel Kel, komt als geroepen! Ook al is het een ouder artikel, ik heb er wel wat aan! Misschien komt het omdat ik nog verlof heb, maar ik vind kolven helemaal niet zo vervelend? Ik kolf ongeveer 3x per dag na de voeding om een extra voeding achter de hand te hebben. Voor als ik een avondje wegga of als ik aan de wijn ga ;). Tuurlijk is het soms wat lastig met een rennende peuter om me heen, maar ik probeer er gewoon een relaxt momentje van te maken. Netflix app op mijn mobiel, kopje thee, iets te snaaien :). Daarnaast is kolven soms ook gewoon een enorme opluchting HAHAHAHA
  Jessica onlangs geplaatst…My Little Pony Baby Flurry HeartMy Profile

 16. Ik heb een dochtertje van zes weken. Helaas heeft ze een koemelkallergie en wil ik nu helemaal alles op alles zetten zo lang mogelijk bv te geven. Ik merk alleen met het kolven dat ik uit mijn linker borst heel weinig kolf. Vaak maar een 10-20 cc. Heb je tips? 200 ml kolven oer kolfsessie zit er voor mij sowieso niet in. Ik moet blij zijn als ik totaal een 70 kolf. Ik gebruik de medela freestyle kolf

 17. Kelly Caresse

  Heb je al advies van een lactatiekundige gehad? Misschien zou het helpen om Occytocyne neusspray te krijgen om je toeschietreflex en productie wat te verhogen bij het kolven 🙂 Misschien kan je die kant ook boosten door die een keer vaker per dag te kolven en aan te leggen. Een deskundige kan je hier zeker wel bij helpen 🙂 Veel succes!

 18. Hier nu voor de 2e dag gekolfd maar man wat had ik vannacht zere, harde borsten zeg.. toen ik niet kolfde had ik dat slechts 1 keertje.. hopelijk word dat minder want was echt niet fijn

  x

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.