Borstvoeding: Alles over kolven en moedermelk bewaren

kolven

‘Kolven, gekolfd, ik ga even kolven’. ‘Golven?’ ‘Nee kolven, dat is borstvoeding geven maar dan is de baby er niet bij’. Zo leg ik het vaak uit als ik ergens vraag of ik kan kolven en men niet gelijk begrijpt wat ik bedoel. Ik krijg via social media en mail regelmatig vragen over kolven. Waarom ik kolf, hoevaak ik kolf en waar ik kolf en hoe ik vervolgens de moedermelk opsla om te bewaren. Hoe combineer ik borstvoeding met mijn werk? En maak ik weleens gebruik van een speciale kolfruimte of een afgelegen kamertje? Alle ins en outs met betrekking tot mijn ervaring met kolven (moedermelk bewaren) deel ik vandaag.

Wat is kolven en waarom?
Kolven is het verkrijgen van moedermelk uit je borsten, met een apparaat of handkolf. Een kolf bootst na wat de baby doet wanneer deze borstvoeding uit de borsten drinkt. Je kunt gaan kolven om je melkproductie op te starten, een boost te geven, of om melk te verkrijgen die je via een flesje gaat geven. Dat kan zijn omdat je zelf niet bij je baby kan zijn (ivm. werk, afspraken etc.) of omdat je bewust of onbewust ervoor kiest om moedermelk via de fles te geven. Ik ben na beide bevallingen gelijk begonnen met kolven omdat ik nog geen melkproductie had. Door de keizersnedes was mijn lichaam bezig met herstellen en nog niet zo met de voedingsbehoefte van mijn baby. Om het signaal aan mijn borsten door te geven dat er moedermelk aangemaakt moest worden, ben ik gaan kolven. Deze melk boden wij dan aan als bijvoeding om zo mijn productie op te bouwen zodat io uiteindelijk volledig live borstvoeding kon geven.

De melkproductie stimuleren
Bij Lana heeft het 7 dagen geduurd tot ik mijn eerste druppeltjes moedermelk kolfde. Mijn moeder was erbij, ik kon wel janken van geluk. Mijn zelfvertrouwen omtrent borstvoeding was heel laag omdat er maar geen moedermelk leek te komen. Gelukkig was het consequent bij iedere voeding kolven de manier om een goede melkproductie op te bouwen. Bij Aimy duurde het 4 dagen tot ik melk ging aanmaken. Zonder borstkolf was dit me niet gelukt denk ik. Ik ben het kolven in het begin nog blijven doen na iedere voeding om wat voorraad op te bouwen en om Aimy bij te voeden via de fles om haar goed te laten groeien. Een tijd later bleek Aimy niet goed te groeien en toen ben ik weer veel gaan kolven zodat mijn melkproductie niet zou dippen en juist zou groeien. Op een gegeven moment kon dat afgebouwd worden waardoor ik veel moedermelk in de vriezer kon bewaren.

Wanneer kolven?
Nu kolf ik bijna iedere ochtend nog wel om voldoende voeding op voorraad te hebben voor als ik op pad ben voor mijn werk, datenights met Yannick, als ik ga sporten en ze wordt toch al eerder wakker voor een voeding, sociale afspraken, als ik een wijntje wil drinken etc. Ook houd ik er rekening mee dat ik zelf ineens ziek kan worden. Zo was ik vorige week flink ziek (overgeven en diarree) en daar dipt je melkproductie van. Die voorraad moedermelk in de vriezer is dan een fijne back up wanneer ik merk dat Aimy tekort zou komen. Ivm. mijn diabetes komt het weleens voor dat ik in het ziekenhuis lig en ook voor die noodgevallen is er voeding op voorraad (als ik bijvoorbeeld door medicatie niet mag voeden etc.).

Waar kun je kolven?
Ik kolf meestal gewoon thuis maar wanneer ik langer dan 4-6 uur op pad ben zonder baby dan kolf ik ook op locatie. Sommige plekken hebben een speciale kolfruimte, dit omdat veel bedrijven dit hebben voor hun personeel dat onder werktijd moet kolven. Maar andere locaties kunnen een ruimte voor je beschikbaar stellen. Ik weet niet precies wat de regelgeving is, maar volgens mij zou er voor voedende moeders overal wel een plek beschikbaar moeten zijn. Soms kolf ik in de auto (op de bijrijdersstoel met een doek eroverheen) als ik terugkom van een etentje of afspraak, maar soms is er geen andere ruimte en dan kolf ik op de wc als het nergens anders kan. Mijn borstkolf heeft een langdurige accu waardoor ik geen elektriciteit nodig heb. In principe boots ik met het kolven de voedingen na die mijn baby anders zou drinken. Aimy drinkt zo’n 5 keer per dag (niet in de nacht) en dat komt neer op zo om de 3-4 uur overdag. Als ik dus wat langer van huis ben zonder baby dan kolf ik dus op die momenten. Dit doe ik omdat ik anders flinke stuwing krijg (dat is pijnlijk) , om het lekken van moedermelk te voorkomen (dat is niet zo charmant kan ik je vertellen) en om mijn melkproductie goed op peil te houden zodat deze niet terugloopt.

Hoeveel cc heeft je kindje nodig voor een voeding?
Als ik kolf dan heb ik minder melk verzameld dan mijn baby live bij me drinkt. Dit komt omdat een kolf niet identiek kan nabootsen wat de baby doet. Ik kolf bijv. in de middag. 100 cc terwijl Aimy er vermoedelijk veel meer drinkt wanneer ze live een voeding drinkt. Dit is niet iets om me zorgen over te maken omdat de baby precies weet wat hij/zij nodig heeft en zelf regelt hoeveel ze pakt. Dit is ook afhankelijk van tijdstip, samenstelling en momentopname. Wel blijft het lastig inschatten hoeveel CC ik nodig heb in een flesje om Aimy te geven. Dat is ook een nadeel aan kolven, je moet ineens gaan nadenken over cc’s en hoeveelheden, iets wat met live borstvoeding uit zichzelf gaat.

Moedermelk bewaren:  invriezen en opslaan
Ik vries regelmatig moedermelk in. Zo heb ik een voorraad kunnen opbouwen. Dit invriezen doe ik in ziplock zakjes.  Ik deed het voorheen nog in ijsblokjeszakjes (tip van de kraamverzorgster) maar ik merk toch dat ik dit met ontdooien maar wat lastig vind. Op het met moedermelk gevulde ziplock zakje schrijf ik de kolfdatum en het aantal CC’s zodat ik dit FIFO uit de vriezer kan nemen (FIFO = First in, first out). Als ik de bevroren voedingen nodig heb dan haal ik ze de avond ervoor uit de koelkast, verdeel ik ze over flesjes en dan zijn ze de dag erna gereed om te geven. Ontdooide moedermelk moet binnen 24 uur worden opgemaakt. Alles over moedermelk opslaan, bewaren etc. lees je in dit artikel van Borstvoeding.com.

Ontspannen tijdens het kolven
Ik vind kolven geen leuke bezigheid. Ik denk dat het moederschap ook niet uit alleen maar leuke bezigheden bestaat en kolven is daar een van haha. Ik zorg dat ik het wat leuker maak door een magazine te lezen (ik ben inmiddels een held in het handsfree dubbelzijdig kolven haha), een serie of Youtube video’s te kijken of eindeloos appen met vriendinnen. Zo ben ik ontspannen en dat is ook goed voor het toeschietreflex waardoor je voldoende moedermelk kan kolven. Een kolfsessie duurt met mijn Medela Freestyle kolf 10 minuten, daarna sla ik de melk op in een koelkast of koeltasje (on the go) en spoel ik de kolfmaterialen af. Thuis kook ik de flesjes en kolfmaterialen uit.

Welke borstkolf is fijn? Ik heb 4 kolven in deze review getest!

Dit waren al mijn ins en outs met betrekking tot mijn ervaring met het kolven van moedermelk. De volgende keer ga ik het hebben over borstvoeding en je eigen voedingspatroon. Want val je af van het geven van borstvoeding? En is het wel goed om af te vallen als je borstvoeding geeft? En een veel gestelde vraag: hoe zit het met alcohol drinken en borstvoeding geven? To be continued….

Ik ben benieuwd wat jullie van dit artikel vonden en of je er misschien wat aan gehad hebt. Kolf jij ook regelmatig of heb jij gekolfd? Heb je nog fijne tips of handigheidjes? Laat je reacties achter bij de comments.

De vorige keer had ik het over borstvoeding geven in het openbaar, wat zijn jouw ervaringen hiermee?

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

43 gedachten over “Borstvoeding: Alles over kolven en moedermelk bewaren”

 1. Leuk artikel! Ik begin deze week weer met werken. Dan begint ook het kolven . Kolf nu alleen s morgens thuis, maar dan dus ook op het werk. Vind het wel spannend hoor hoe het met dochter op de opvang gaat, ze weigert de fles ?. Nu met een speciaal soort lepeltjebop een flesje lukt het wel. Ik kan gelukkig op mijn werk goed kolven. Maar merk Helaas wel (ervaring vorige keer) dat veel mensen hetraar vinden als je wat langer bv geeft. Dus dit soort artikelen zijn daarom erg goed om te lezen! ?
  Ellen onlangs geplaatst…No spending challenge: dag 16My Profile

 2. Ik heb geen moeite met kolven. Ik kolfde ruim 10 maanden 3X per dag op mijn werk. Officieel mag je 25% van je werktijd daar voor gebruiken. Ik heb 2 elektrische waarvan ik de Medela Freestyle het prettigst vindt.
  Nu ik weer fulltime thuis ben, kolf ik niet. Op de of andere manier is het nu dus best een stap…terwijl het maanden routine was. Maar door hé blog besef ik dat ik niet eens melk achter de hand heb voor noodgevallen. Morgen voor het eerst sinds lange tijd weer een dag weg zonder baby dus vandaag toch maar even uit mijn comfortzone komen en kolven. Is wel zo prettig voor de oppas.
  Josan onlangs geplaatst…Mommy Monday winactie Gijs Lawaai op het strandMy Profile

 3. Wauw super fijne uitleg. Ik weet nog dat ik moest kolven, ik was er de helemaal mee bezig en pijn dat het deed. En dan kwam er amper wat uit. Poeh.. Later kwam er veel uit maar nog steeds heel veel pijn en soms wel een uur ermee bezig. Maar ja op dat moment mocht het ook niet meer aan Fay gegeven worden. Ben heel benieuwd bij een eventuele volgende hoe het dam gaat!
  Nicole onlangs geplaatst…Clean 9 ervaring | De resultatenMy Profile

 4. Wat een fijn artikel dit. Ik kolf zelf iedere ochtend – as we speak dus – en ook ik vind het nou niet per se heel leuk. Blijf het een gek iets vinden, maar precies wat je zegt: het kan niet allemaal alleen maar leuk zijn. Vind het wel ideaal om dat voorraadje inderdaad op te bouwen. Knap dat je zo ontzettend hebt doorgezet om je productie op gang te brengen!
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG#45: QUALITYTIME & ZON!My Profile

 5. Wat een doorzettingsvermogen om toch uiteindelijk borstvoeding te kunnen geven. Ik heb een borst operatie gehad, waardoor borstvoeding geven voor mij in de toekomst helaas geen optie meer is.
  Rafaëlla onlangs geplaatst…Terugblik #2My Profile

 6. Ik kan me voorstellen dat het met een elektrische kolf allemaal zo erg nog niet is. En je weet waar je het voor doet dat scheelt ook. Ik had een handkolf en die was ik echt wel beu na 3 maanden.
  Charlotte onlangs geplaatst…Outfits of the week #2My Profile

 7. Ik vind kolven verschrikkelijk! Dit is ook de reden waarom ik stop met de borstvoeding. Mn zoontje drinkt niet meer bij me en de productie neemt hierdoor af. Gelukkig heb ik zelf vrede gevonden bij gebruik van flesvoeding. Opbrengen van kolven gaat echt niet meer(ik kolvde 4-6x daags)

 8. Het lijkt mij ook niet echt een prettige bijkomstigheid kolven maar als moeder zijnde heb je alles over voor je kindje. Tot hoe lang ga je door met borstvoeding geven eigenlijk tot 1 jaar of 2? Ik heb totaal geen ervaring dus misschien vind je het wel een hele stomme vraag haha.
  Lisanne onlangs geplaatst…ByeBye May, Hello JuneMy Profile

 9. Hier ook een kolvende mama.. en ik vind het zo niet leuk! Haha! Maar goed, zo krijgt ons kindje wel het beste van het beste en heb ik altijd een voorraadje in de diepvries 🙂
  Ik vries het trouwens wel in in ijsklontzakjes. Dat gaat tot nu toe gewoon goed.
  marie-louise onlangs geplaatst…Had je niet liever een meisje gewild?My Profile

 10. Kijk, dit zijn echt de artikelen die ik wil lezen. Super informatief. Duidelijk, overzichtelijk en goed/eerlijk geschreven. Die sla ik op. Nog 12 weken tot de uitgerekende datum..

 11. Ik kolf ook elke ochtend. Ik heb de meeste opbrengst als ik tegelijkertijd voed. Misschien ook nog een tip voor als het niet wil lukken? Verder vond ik het zo spannend moest echt alles voor het uitzoeken. Er ging een hele nieuwe wereld voor me open… Dit soort artikelen zijn denk ik heel handig voor nieuwe mama’s.
  Vivienne onlangs geplaatst…Hotspots: 5 x wijnbar in UtrechtMy Profile

 12. Super handig artikel! ?
  Nog 5 weken te gaan, hoop zo dat het gaat lukken!

 13. Interessant artikel, nog niet voor nu maar dan weet ik het alvast voor later 😉 Bij ons op het werk is geen plaats om te kolven, een collega van mij doet het in haar bureau met de deur dicht, maar er zijn wel ramen aan de andere kant van het bureau waardoor een heleboel collega’s haar kunnen zien zitten… Ze doet dan het licht uit zodat er minder inkijk is, maar heel handig lijkt me dat niet… Nog nooit zo bij stilgestaan maar eigenlijk zouden ze daar inderdaad wel op meerdere plaatsen iets voor mogen voorzien.
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Nieuwe lay-out en nieuwe start voor Kimsbloglife!My Profile

 14. Echt fijne artikelen zijn dit, zo informatief! Ik ben ook van plan borstvoeding te gaan geven en ben me behoorlijk aan ‘t inlezen. Ik hoop zo dat ‘t gaat lukken!

 15. Tip: je hoeft de kolf/flesjes niet meer uit te koken na de kraamtijd. Rondje vaatwasser/afwassopje is genoeg. Zie site van La Leche League. Scheelde mij een hoop tijd toen ik dat ontdekte ? Al doe ik het nog wel af en toe (1x p maand ofzo), gevoelsmatig vind ik t dan toch schoner. En nu al bijna een jaar, m’n dochter is er niet ziek van geworden.

 16. Vond kolven altijd heerlijk, waren echt mijn pauzes op werk. Een baby die amper sliep, vier dagen werken en dan tussendoor even echt tot rust komen. Thuis kolven maakte mij dan juist weer onrustig, had liever andere dingen gedaan 😉
  karlien onlangs geplaatst…Emmental, eerste dag in ZwitserlandMy Profile

 17. Ik heb 2 keer borstvoeding gegeven en gekolfd! Helaas lukte het bij mijn dochtertje maar 9 weken en bij mijn zoontje slechts 3 weken! Ik had me zo voorgenomen om de eerste 3 maanden borstvoeding te geven!

  Maar alle beetjes borstvoeding die ze krijgen, is mooi meegenomen!!
  Marieke onlangs geplaatst…Outfit of the day: pink leather skirtMy Profile

 18. Ook ik zit nu al kolvend dit artikel te lezen. En nee, kolven is mijn hobby ook niet. Maar ik ben toch al dik tien maanden aan het voeden (en iets korter aan het kolven). Ik ben van een enkele elektrische kolf overgestapt naar een dubbele. Scheelt veel tijd en dat vind ik vooral prettig omdat mijn kolfrecht inmiddels verleden tijd is en ik het van mijn pauze moet hebben. Ik heb in tegenstelling tot de vorige keren dat ik kolfde (ik heb nog drie kinderen waarbij ik bij alle drie zo’n zes a zeven maanden gekolfd heb) wel meer moeite met het op peil houden van mijn ‘productie’. Stress op het werk en ook het inmiddels weer ongesteld zijn helpen hier niet echt bij. Ik probeer door het drinken van ‘borstvoedingsthee’ en het iedere dag eten van gestampte muisjes dit toch zo goed mogelijk op gang te houden. Mijn doel heb ik gehaald: een half jaar borstvoeding. Ik ben nu op weg naar een jaar. Daarna? Dat zien we dan wel weer. En is het eerder voorbij, dan is het even slikken (want dit is écht ons laatste kindje en daarmee ook de laatste keer borstvoeding), maar dan heb ik er wel vrede mee. Ik heb mijn best gedaan..

 19. Kolven is niet leuk inderdaad, maar als je er zelf een ontspannen momentje me-time van maakt is het best goed vol te houden. Ik heb een dubbele Medela kolf maar die kon ik niet tegelijk gebruiken omdat ik ook echt mijn borst moest mee masseren om alles er goed uit te krijgen. Hopelijk gaat het bij nummer twee wat makkelijker. Ik heb uiteindelijk toch nog zo’n 9 maanden bv kunnen geven ondanks vele ups en downs.
  Janske onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #15 – Week 27 – Luisteren naar mijn lichaamMy Profile

 20. Ik denk dat je het misschien wel weet, maar ik las het niet terug in je artikel en omdat je aangaf het wel lastig te vinden hoeveel gekolfde voeding je moet geven per keer, hier het handig rekensommetje: een baby ‘mag’ 150ml per kilo lichaamsgewicht per dag. Dus in mijn zoons geval 6,5 kilo x 150ml = 975 ml per dag. Dat verdelen over het aantal voedingen, in mijn geval 975:7= ongeveer 139ml per voeding. Dat rond ik altijd flink af naar boven zodat ik zeker weet dat ik genoeg in een flesje heb.
  Nogmaals, ik denk dat je dat wel al wist! Maar mocht je het niet geweten hebben, vond ik dit een superhandige tip.
  Thuis bij | Milou onlangs geplaatst…Mees is geboren!My Profile

 21. Ik ben dan nog geen moeder, maar ik vind dit zo reuze interessant om te lezen! Ben vooral benieuwd naar je artikel van volgende week. Ik hoor van zoveel vrouwen om mij heen namelijk dat ze geen caffeine en alcohol drinken omdat ze borstvoeding geven en jou zie ik dat wel doen! Heel benieuwd hoe en wat dus!
  Elise | From My Suitcase onlangs geplaatst…Cold Spring DayMy Profile

 22. Ik zag erg op tegen jet kolven maar wilde wel graag bv geven. Uiteindelijk blij met een mega fijne kolf van difrax, die maakte het voor mij onderweg super makkelijk om overal te kolven.
  Ook gewoon in een restaurant omdat je een schelp in je bh stopt waar een slangetje uitkomt. Niemand die iets door heeft.

  Ik vond kolven zo meevallen uiteindelijk, die kolf was soms ook m’n held als m’n tieten op springen stonden.

  Het bewaren deden wij in bakjes van avent. Die ijsblokjes zakjes vond ik verschrikkelijk
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Favorieten van onze bijna 1 jarige baby…My Profile

 23. Leuk artikel 🙂 Ik vind het eigenlijk niet zo erg om te doen, het is een ontspan-momentje. Ik kolf sinds 6 maanden ook dagelijks. Inmiddels voed ik mijn dochtertje 1x per dag live (in de ochtend) en krijgt ze de andere voedingen inmiddels uit een flesje. Aan de borst drinken is nl veel minder interessant dan alles wat er om haar heen gebeurd 😉

  IJsblokjesvormpjes vond ik ook een drama. Gelukkig heb ik dat niet veel gedaan. Ik vind de zakjes van Difrax ideaal om in te vriezen. Inmiddels heb ik lades vol..!
  En sinds ik kolf kijk ik heel veel youtube filmpjes, ideale bezigheid tijdens het dubbele kolven.
  Brenda (kookt) onlangs geplaatst…Wilde Alaska zalm met citroen, mozzarella en tomaatjesMy Profile

 24. Heel fijn en nuttig artikel! Had dit graag een jaar geleden gelezen haha! Jij bent dus ook een doorgewinterde kolver. Ik heb zelf vier maanden fulltime gekolfd voor m’n twins. Net als jij vond ik het geen leuke bezigheid en pakte ik er vaak een magazine bij. Maar ja, je wil het beste voor je kindje hè?
  Carlijn onlangs geplaatst…Heimwee naar mijn kraamtijdMy Profile

 25. Ik heb wel wat informatie uit je artikel kunnen halen, zeker. Zo weet ik nu dat het soms dus ook een week kan duren voor de melkproductie kan beginnen en stond ik er ook niet bij stil van het denken in cc’s wanneer je kolft omdat dat bij een ‘normale’ borstvoeding automatisch gaat.
  Kelly onlangs geplaatst…De bruiloft; 1 week laterMy Profile

 26. Als je melk langer wilt bewaren in de koelkast, is het wel fijn om de kolfonderdelen uit te koken zodat de melk ook langer houdbaar blijft (dus is niet per se voor de baby). Ik heb soms melk die ik toch wel 7 dagen bewaar en dan pas geef.

 27. Dit is een heel fijn artikel met fijne tips. Ik ben zelf nog niet zo thuis in het kolven en zie er straks ontzettend tegenop als de kleine naar het kinderdagverblijf moet. Ik ben gewoon heel bang dat hij te kort komt. We gaat het ervaren.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…6 tips om meer te lezenMy Profile

 28. Ik heb aan mijn oudste nu 26 mnd oud 22 mnd borstvoeding gegeven ben gestopt vanwege de bevalling van ons tweede kindje 6 weken voor de uitgerekende datum gestopt. Pas gaan kolven toen ik weer ging werken. Nu nog verlof straks weer gaan kolven heb gelukkig heel veel voeding dochter is in 2 mnd tijd 2 kilo aangekomen

 29. Fijn artikel!
  Ik kolf met de Horigen Chicture, daar kolf ik meer mee dan met de Medela Swing maxi. Scheelt zo 50 cc per keer. Verder kolfde ik op werkdagen 2x tot 9 mnd, nu nog 1x. En dan altijd maximaal 10 minuten per keer. Magazine erbij of telefoon en even relaxen 🙂
  In het begin kolfde ik 3x (want zo vaak kreeg zoontje een flesje op een kdv dag), maar toen kreeg ik overproductie, daarom naar 2x gegaan (ik kolfde dan 450-600 cc op een werkdag, ruim voldoende in ieder geval). Wel merkte ik rond 4 maanden en rond 6 maanden een dip in de productie. Ik ben toen als het kon, extra gaan kolven. En gelukkig heb ik nog voorraad in de vriezer 🙂 Ook was zoontje rond die periodes onrustiger, vaak aan de borst, ineens meer nachtvoedingen etc. En rond 6 maanden gingen mijn tepels ineens zeer doen! Bleek te komen doordat zijn speeksel zuur werd vanwege doorkomende tandjes… (moet je ook maar net weten!). Ik merk het nu nog steeds als er tandjes door moeten komen: zo’n anderhalve week voor de doorbraak, zijn mijn tepels gevoelig want dat zure speeksel dat zorgt voor weker tandvlees, zorgt dus ook voor weke tepels. (even alle ervaringen hier neerzetten hoor, wie weet hebben anderen er wat aan! ;))

  En qua hoeveelheden hou ik altijd het rekensommetje aan van LLL:

  Rekensom
  De hoeveelheid melk die de baby nodig heeft, wordt vervolgens gedeeld door het gemiddeld aantal voedingen dat de baby per 24 uur krijgt. De rekensom is dan:

  Maand 1: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
  Maand 2: 140 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
  Maand 3: 130 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
  Maand 4: 120 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
  Maand 5: 110 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
  Maand 6: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingen

  Verder gaat de maagcapaciteit geleidelijk van 60 cc naar 100 cc vanaf maand 1 tot maand 6 en van maand 6 tot maand 12 geleidelijk van 100 naar 150 cc. Maar dit hangt natuurlijk ook af van je kindje en hoe vaak (of juist niet) hij/zij om een voeding vraagt.

  Hier krijgt zoontje altijd max 150 cc weg nu hij 9 mnd is, maar meestal ligt het rond de 130 cc.

  Wat mij verder nog heel erg helpt is lid zijn van verschillende fb groepen voor borstvoeding. Heel fijn om tips te krijgen en vragen te stellen etc. Vooral fb groep van de VBN (borstvoeding natuurlijk | VBN) vind ik fijn, daar zitten ook een paar lactatiekundigen bij.

 30. Vind het ontzettend knap dat je zo hebt volgehouden met kolven totdat je productie op gang kwam. Je hebt net een keizersnede achter de rug en een kleintje erbij en dan toch de kracht om dit vol te houden. Ik had beide keren juist te veel melk en veel last van stuwing. De Medela was echt mijn verlossing. Heb ook meteen een vooraad in de vriezer opgevouwd. Ik vind kolven deze keee lastiger, nu ik naast de baby al een peuter heb rondlopen heb ik het gevoel dat ik nog minder tijd heb. Maar moet ook weer een routine vinden, dan wordt het makkelijker. Straks ga ik op mijn werk ook weer kolven.
  Je zin ‘Ik vind kolven geen leuke bezigheid. Ik denk dat het moederschap ook niet uit alleen maar leuke bezigheden bestaat en kolven is daar een van haha’ vond ik trouwens top. Vaak is het argument om het niet te doen, dat het niet leuk is. Maar inderdaad – niet alles is leuk en toch goed om te doen he 🙂
  Alicia onlangs geplaatst…Three months as the mom of two childrenMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.