bvgeve

Als borstvoeding geven niet gaat zoals verwacht is het onderwerp van dit artikel. Een openhartig maar ook kwetsbaar artikel, ik vind het niet makkelijk om dit op papier te zetten. Toch wil ik erover schrijven omdat er misschien moeders zijn die zich in mijn verhaal herkennen. Omdat ik wil laten zien dat het geven van borstvoeding niet altijd maar rozengeur en maneschijn is, ook niet bij een tweede kindje. Het is een onderwerp wat de afgelopen weken een cruciale rol speelde in onze dag, me heel onzeker gemaakt heeft en dat terwijl het in de tijd van Lana juist datgeen was wat me heel erg sterkte. Iets waar ik toen controle op had en die controle helemaal miste afgelopen weken bij Aimy.

Als borstvoeding geven niet gaat zoals verwacht…
Als introductie vooraf … Borstvoeding geven was in de zwangerschap van Lana best wel eens wens, maar zeker geen must. Ik zou wel zien hoe het zou lopen. Ik had me niet ingelezen, geen cursus gevolgd en ook niets aan voorbereiding gedaan. Na de spoedkeizersnede was mijn wens om Lana zelf te voeden groot geworden. En al duurde het toen 7 dagen tot de borstvoeding op gang kwam, toen het eenmaal liep ging dat super goed. Zo goed dat ik zelfs 1,5 jaar ging voeden, iets wat ik mezelf vooraf echt niet zag doen. Als je voor het eerst moeder wordt dan zijn er heel veel dingen om onzeker van te worden. De eerste maanden als nieuwbakken moeder waren voor mij een grote uitdaging, zo ervaar ik het gehele moederschap nog steeds maar toen waren er zoveel dingen die me onzeker maakte. Zoveel dingen waarin ik het gevoel had te falen, of waarin ik geen zekerheid kon vinden. Maar borstvoeding was hetgeen wat de control freak in mij in balans had. Niet nadenken over hoeveelheden, CC’s of onzeker zijn of ze wel genoeg groeide, dit ging gewoon zoals het ging. Dus de wens om mijn tweede kindje weer borstvoeding te geven was en is groot.

Je kan je eigen kinderen niet met elkaar vergelijken, daar ben ik inmiddels wel achter. Maar ik had er geen twijfels over dat borstvoeding geven aan mijn tweede kindje, ook complex kon worden. Het opnieuw moeder worden vond ik eng en spannend, maar over borstvoeding had ik geen twijfels. Toen ik op dag 3 na de bevalling pas 3 druppels moedermelk voorbij had zien komen, werd ik wel onzeker, maar bleef ik vertrouwen houden. We hebben Aimy toen bijgevoed met donor moedermelk van een dierbare vriendin. Op dag 4 begon mijn melkproductie te komen en zo ging mijn onzekerheid weg.

Ik dacht letterlijk dat ik Aimy per dag zou groeien. Je ziet je eigen kind niet groeien toch? Nou ik dacht echt dat ik haar per dag zag groeien. Al ging het voeden niet zonder slag of stoot. Het tepelhoedje was een onmisbaar item en ook vond ik Aimy soms enorm onrustig na een voeding. Ze kwam dan weer vrij snel voor een volgende voeding. Toch dacht ik dat het erbij hoorde. Vol goede moed en vertrouwen gingen we na een maand naar het consultatiebureau. Ik legde mijn baby op de weegschaal en dacht al wel een halve kilo extra te gaan ondervinden. Ze had immers goede poep- en plasluiers en was over het algemeen tevreden. Toch bleek dat ze nog maar 10 gram boven haar geboortegewicht zat. Wat een domper. Ze dronk zo vaak? En mijn melkproductie was super. Na een voeding kon ik nog zo 100 cc (complete voeding) kolven en ook de zoogcompressen waren een onmisbare musthave. Maar waarom was Aimy dan niet gegroeid?

Ik besloot daarom een lactatiekundige in te huren, wie weet voed ik niet op de juiste manier? Wie weet drinkt Aimy niet effectief genoeg? Wie weet is mijn melk niet goed? Ik heb hier geen verstand van dus vandaar de keuze voor een professional. Zij ging meekijken en had vrijwel gelijk door wat het probleem was. Ze drinkt niet effectief genoeg, hapt niet goed aan en neemt daardoor te weinig voeding uit mijn borst. Ze was vervolgens uitgeput en heel moe, binnen een uur weer heel hongerig en dus onrustig waardoor ze al oververmoeid aan een volgende voeding begon. Een vicieuze cirkel, een negatieve spiraal waar we uit moesten komen. Wanneer ze mijn gekolfde melk via een flesje kreeg, was ze wel voldaan na een voeding, aan mijn melk kon het dus niet liggen.

Het maakte me enorm onzeker, hoe kan dit? Ik heb Lana 1,5 jaar gevoed zonder enkel probleem, waarom had ik niet door dat ze niet goed dronk? En hoe komen we hier overheen? En komen we hier eigenlijk wel overheen? We gaven Aimy al een flesje gekolfde melk per dag, eigenlijk puur omdat ik daar probiotica in geef en omdat ik niet wilde dat zij (zoals Lana wel was) een flesweigeraar zou worden. Ik wil ook de vrijheid kunnen hebben van een dagje weg, avondje uit enzovoorts. Op advies van de lactatiekundige zijn we na iedere voeding, soms om de voeding, gaan bijvoeden met gekolfde melk. Wat betekende dat ik minimaal 4x per dag ben gaan kolven, na een borstvoedingsessie nog een flesje moest opwarmen en de gekolfde melk zo ben gaan bij geven. Dit gaf bij Aimy heel veel rust, nu was ze wel voldaan na een voeding en na een week bleek ze al 300 gram te zijn aangekomen, deze methode werkt.

Na 1,5 week intensief bijvoeden, kolven en beter aanleggen merkte we verbetering. Aimy leerde beter te drinken uit de borst door de tips die de lactatiekundige ons leerde en nam na een voeding de bijvoeding niet meer, ze was duidelijk voldaan na een borstvoeding sessie. Zo zijn we deze bijvoeding gaan afbouwen en inmiddels drinkt zij alle voedingen uit de borst. Wel kolf ik dagelijks nog 1-2 keer om een fijne voorraad in de diepvries op te bouwen en om haar dagelijks nog te laten wennen aan een flesje voor indien ik er niet ben. Na zo’n 6 weken konden we eindelijk zeggen dat het goed ging. Maar wat heb ik me onzeker en kwetsbaar gevoeld. We zijn nu twee weken verder en inmiddels drinkt Aimy erg goed aan de borst, groeit ze als kool en kunnen we die onzekerheid achter ons laten.

Zo zie je maar dat verwachtingen die je vooraf hebt heel anders kunnen uitpakken. Ik wilde deze blog ook pas delen zodra ik er weer wat meer vertrouwen in gekregen had. Als het om de voeding van je kindje gaat kan je daar zo onzeker van worden als dit niet lekker loopt. En ongeacht of je borstvoeding of flesvoeding geeft, als moeder wil je het beste voor je kindje en kan het veel zorgen geven als je kindje niet goed groeit of niet tevreden genoeg is. Soms zou het handig zijn als baby’s met een gebruiksaanwijzing geleverd zouden worden 😉

Ik ben benieuwd of andere moeders zich in mijn verhaal herkennen. Dat je bepaalde verwachtingen hebt over het moederschap die totaal anders uitpakken. Of dat je je eerste en tweede kindje met elkaar vergelijkt en er dan achter komt dat dit helemaal niet realistisch is. Hoe ben je daar mee omgegaan? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

67 gedachten over “Als borstvoeding geven niet gaat zoals verwacht”

 1. Bij mij is bij beide kinderen het geven van borstvoeding probleem verlopen. Mijn eerste kindje was te vroeg geboren en heeft nog een tijdje in het ziekenhuis gelegen. Daar kreeg ik van de verpleegsters alles over het geven van borstvoeding geleerd. Zo pakten ze gerust mijn borst vast om het uit te leggen. Fijn dat het nu zo goed gaat bij jou.
  MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Ik heb bijna geen vriendinnenMy Profile

 2. Bij mij is bij beide kinderen het geven van borstvoeding probleemloos verlopen. Mijn eerste kindje was te vroeg geboren en heeft nog een tijdje in het ziekenhuis gelegen. Daar kreeg ik van de verpleegsters alles over het geven van borstvoeding geleerd. Zo pakten ze gerust mijn borst vast om het uit te leggen. Fijn dat het nu zo goed gaat bij jou.
  MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Ik heb bijna geen vriendinnenMy Profile

 3. Wat goed dat je hier over schrijft! En wat goed dat je een lactatoekundige hebt ingeschakeld. Dat gebeurt te weinig volgems mij. Zij kunnen zo veel helpen! Ik ben blij dat het geholpen en heeft en nu goed gaat.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Stukje tand afgebroken bij JimMy Profile

 4. Ik heb zelf geen kinderen, ik begrijp wel dat dit je heel onzeker heeft gemaakt. Een paar mensen uit mijn omgeving hebben ook lactatiedeskundigen ingehuurd toen het voeden niet ‘goed’ ging. Het heeft hen allemaal goed geholpen. Fijn dat het nu goed gaat.
  Femke onlangs geplaatst…Shoplog: Breda, Utrecht & AmsterdamMy Profile

 5. Ik begrijp die onzekerheid heel goed! Ik heb een dochter bij wie de bv ook niet vanzelfsprekend was. Helaas had ik weinig goede begeleiding zowel in het zkh, cb als kraamhulp waar ik allemaal tegenstrijdige adviezen kreeg. Vanaf het begin pakte ze de borst niet goed waardoor ik na een paar dagen ben begonnen met kolven, maar ook dit lukte (door alle stress) niet goed. Ze bleek na een week weinig aangekomen en uiteindelijk bracht een tepelhoedje uitkomst. Het voeden ging beter maar het is nooit optimaal geworden, heb altijd bij moeten kolven en na een paar maanden helaas ook kV bij moeten geven. Het was een hele zware periode maar heb uiteindelijk wel 8 maanden volgehouden. Nu ik zwanger ben van de tweede wil ik er alles aan doen om het dit keer wel te laten slagen; een lactatiekundige vroegtijdig inschakelen en me veel inlezen. Het is zo naar als je zo graag het beste wil geven aan je kindje en dat het san niet lukt, helemaal als je e achter komt dat ze al die tijd niet voldoende voeding kreeg! Bv geven is niet vanzelfsprekend, daar ben ik nu wel achter!

 6. Zoooo blij voor je dat het goedgekomen is mop! Hier met de tweede ook groei issues gehad, maar doorgezet en nu alweer bijna anderhalf jaar bv hihi.
  Gwen onlangs geplaatst…Bath Time #34My Profile

 7. Fijn dat het uiteindelijk is goed gekomen met wat hulp. Bij mijn eerste ging bc vrijwel niet die beleefde er geen lol aan en ik daardoor ook niet. Tweede ging beter maar moest ik stoppen omdat ik te snel en te veel afviel. Nu bij derde voed ik al weer 10 maanden. Ik heb geleerd verwachtingen los te laten en te kijken wat bij welk kindje werkt.
  Josan onlangs geplaatst…Netflix Stream TagMy Profile

 8. Ik kan me voorstellen dat het even een domper is als het niet gaat zoals je had gehoopt en dat terwijl het bij Lana zolang goed ging. Gelukkig kun je nu Aimy weer beter voeden!
  Ik was super verdrietig doen ik in het ziekenhuis hoorde dat ik geen borstvoeding mocht geven ivm medicatie. Het is nog steeds een grote wens!
  Lonneke onlangs geplaatst…Draagmoeder worden, kan jij dat?My Profile

 9. Zo zie je maar Kelly dat je ook gewoon moeder bent en een mens, je hebt het beste voor voor je kinderen en ik denk ook echt dat je het best hebt gedaan. Gelukkig gaat het nu weer goed met het voeden van Aimy. Ik denk ook wel dat je een vrolijker meisje hebt nu in plaats van moe en hangerig. Goed en knap van je dat je dit verhaal wil delen! Fijne dag vandaag liefs Lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…Bye Bye March, Hello AprilMy Profile

 10. Wat goed dat je hier nu over durft te schrijven. Ik denk dat het ook wel een rode draad in het moederschap is. Ik heb vaker gemerkt dat bij mij dingen anders uitpakken dan in eerste instantie gedacht of gehoopt. Gelukkig word ik als moeder nu zekerder, leer ik vertrouwen op mijn dochter en heb ik een man die het allemaal beter kan relativeren.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Onder de loep..Lovely momentsMy Profile

 11. Bij ryan heel herkenbaar! We zijn zelfs langer in het ziekenhuis gebleven om diezelfde reden. Na dag 5 zei de kinderarts ‘ga maar naar huis, in het ergste geval komen jullie terug’. We hadden de meest fijne kraamhulp die mij en Ryan gelijk de ruimte en de rust gaf. Even geen gehannes aan mij of aan Ryan. Maar toen koste het nog minstens 6 weken voordat het enigszins goed ging.
  Het beste is vooral naar je eigen gevoel luisteren. Ik werd knetter van alle zogenaamde goed bedoelde adviezen!
  Succes!
  Jessica onlangs geplaatst…urbanbaby2016 week 25My Profile

 12. Wat heb je het goed opgepakt, zeg! Echt, zo goed dat je erachteraan gegaan bent en Hulp hebt gezocht. Nu lekker alles zijn werk laten doen en je weer een stuk zekerder voelen. Top! Ik heb zelf mijn zoon niet kunnen voeden, omdat ik niet genoeg van borstvoeding af wist en de zuster geen tijd had om het me uit te leggen (ja, echt). Mijn dochter wilde ik toen wel heel erg graag borstvoeding geven en dat is 4 maanden gelukt. Helaas kreeg zij al na 100 dagen haar eerste tanden en die werden zo heftig gebruikt, dat de melk roze/rood was in plaats van wit… Pijn, poeh. Als de derde er straks is, wil ik het liefst 2 jaar borstvoeding geven. We gaan het zien!
  Kimberley onlangs geplaatst…Opeens weer een babyMy Profile

 13. Wat fijn dat het met de lactatiedeskundige toch op gang is gekomen. Lijkt me niets fijner dan dat je kindje kan groeien van jouw eigen melk van de borst!

 14. Och jee ik kan me je onzekerheid zo goed indenken. Heel erg goed dat je hebt gekozen voor een lactatiekundige. Daar zijn die dames voor! Dat borstvoeding niet vanzelfsprekend is, weet ik ook. Ik wilde mijn tweeling heel graag zelf voeden, maar mijn ene meisje wilde totaal niet aan de borst. Dagen lang geprobeerd maar ze hapte maar niet aan. Toen fulltime gaan kolven.
  Carlijn onlangs geplaatst…Mijn lichaam na de (tweeling)zwangerschapMy Profile

 15. Wat fijn dat het nu goed gaat. Ik heb Fiene minder lang gevoed dan dat ik had gewild, maar toen we helemaal over waren op de fles merkte ik dat er ook een soort rust kwam, omdat ik me toch altijd afvroeg hoeveel ze nu eigenlijk binnenkreeg.
  MetMirjam onlangs geplaatst…Dreumes TVMy Profile

 16. Wat goed dat je dit plaatst, heel open en eerlijk! Ik heb soms het idee dat iedereen denkt dat borstvoeding wel vanzelf gaat en dat je anders niet goed genoeg je best doet oid… Heel verdrietig voor de moeders waarbij het niet is gelukt.
  Onze eerste zoog veel te hard, waardoor alles heel pijnlijk was, ik heb zo vaak gehoord dat ik niet zo moest zeuren :/ uiteindelijk 4 maanden fulltime gekolfd en dat ging prima.
  Onze tweeling werdt iets te vroeg geboren waardoor ze juist te weinig zuigkracht hadden (ironisch genoeg) bij hun ben ik dus ook gaan kolven, tot ongeveer 3 maanden. Ik ben blij dat ik ze allemaal een periode borstvoeding heb kunnen geven, al was het heel zwaar en heel veel werk, ik weet zeker dat iedere moeder het beste doet voor haar kind.
  Doortje onlangs geplaatst…Weer even iets gezonder de komende tijd!My Profile

 17. Borstvoeding geven is inderdaad iets wat lang niet altijd vanzelf gaat. Een lactatiekundige op tijd inschakelen kan ervoor zorgen dat je weet waar het probleem ligt zodat je uit dit cirkel komt.
  Knap dat je hier open over bent!
  Karlien onlangs geplaatst…Pizza in de koekenpan: receptMy Profile

 18. Ik hoop dat ik straks ook borstvoeding kan geven. Dit is voor ons eerste kindje toch echt wel een wens.
  Jij bent echt wel een soort van voorbeeld voor mij met dit soort zaken! Heb zoveel bewondering voor je hoe je dit dan ook weer oppakt! Ik hoop dat ik ook die doorzettingsvermogen heb die jij hebt! En tsja als het echt niet lukt dan lukt het niet en zal ik mij daar bij moeten neerleggen..

  Liefs Priscilla

 19. Kel wat een doorzetter ben jij, dag mag gezegd worden. Die dochters van jou boffen maar met zo’n moeder die er alles aan doet om ze het beste te geven, toppertje ben je. Ik heb mijn 3 kinderen ook volledig bv gegeven en dat voelde als een kado naar hen toe

 20. Mooi geschreven en ook heel eerlijk enzo. Ik ben nu 30 weken zwanger en wil men zoontje ook erg graag borstvoeding gaan geven

 21. Idd een kwetsbaar stuk! Wel zo mooi om te zien hoe je hebt doorgezet om je kindje het beste te geven wat er is! Borstvoeding liep in het begin niet bij mijn dochter. Ze hapte ook niet goed aan, viel steeds meteen in slaap en ik heb de eerste week gefingerfeed en flesjes gekolfde melk gegeven. Na een week hapte ze aan met tepelhoedje. Daarmee heeft ze 6 wk gedronken. Ineens lukte het zonder! Mijn dochter is nu 1,5 en drinkt nog steeds aan de borst 🙂 ik ben zo trots dat ik ondanks alle stress alleen maar mijn melk aan haar heb hoeven geven! Maar de eerste weken zijn er heel wat tranen gevloeid. Ik ben nu 17 weken zwanger van mijn tweede kindje en er komt weinig melk meer. Mijn dochtertje drinkt nog gewoon droog en blijft hopelijk ook tot na de bevalling van ons tweede meisje doordrinken. Ik vind het ook heel spannend!

 22. Ik herken het maar al te goed.. mijn beide dochters kregen niets uit de borst of nauwelijks iets. ze werden idd uitgeput en hadden toen al helemaal niet de energie meer. ze vielen ook beide meer dan 10 procent af de eerste week. Ik moest kolven om te productie op gang te brengen en toen dat uiteindelijk lukte en via een flesje gekolfd melk dronken hadden ze geen zin meer aan te happen aan de borst.. ik was soms 3 kwartier bezig met alleen aanhappen.. Na een paar dagen zo klungelen hebben we ervoor gekozen toch maar op fv over te gaan. Ik voel me er nog steeds soms verdrietig over.. het had me zo fijn geleken !

 23. Fijn dat het bij jou nu goed gaat! Bij mij is het 6 jaar terug niet goed gegaan. Mijn wens was ook om de kleine borstvoeding te geven. Maar hij was idd ook onrustig tijdens drinken en sliep veel maar kwam sneller voor voeding. Na de kraamweek nog steeds onder geboortegewicht en gaven dus ook gekolfde en kunstvoeding bij. Maar na 3.5 week nog steeds onder geboortegewicht. Toen kreeg ik advies om een hele fles kunstvoeding et geven. Toen kwam hij per dag aan wat hij per week had moeten bijkomen. Toen ben ik resoluut gestopt (moment vergeet ik nooit meer want het was oudejaarsavond) er bleek te weinig voeding in mijn melk te zitten.

 24. Wat fijn dat het toch allemaal is goedgekomen. Ook knap dat je gewoon hebt doorgezet.
  Ik heb een grote wens om bij de tweede ook weer borstvoeding te geven. Toch houd ik een slag om de arm. Als het niet lukt, dan lukt het niet… Ieder kind is anders en gaat het niet zoals het moet dan heb ik er ook vrede mee.
  marie-louise onlangs geplaatst…Zwanger week 31My Profile

 25. Wow, goed dat je het hebt gedeeld. Want dit is best een beetje mijn angst. Ik heb mijn dochter 2 jaar kunnen voeden en had overproductie. Hoop dat het straks eind mei weer zo mag gaan, maar toch vind ik het eng. Want idd wat als ?? Mijn dochter was ook een fles weigeraar, dus wil de kleine man ook een fles per dag gaan doen .. Maar kan dit direct? Niet te verwarrend?

  Wel fijn dat Aimy het zo goed heeft opgepakt en dat je nu kan genieten. Want niks mooiers dan je kindje kunnen voeden. Heerlijk! Zo zie je maar, niks is het zelfde!

  Maar erg goed dat je door hebt gezet!

 26. kanjer ben je ook he om dit te delen 😉 en door hebt gezet! wellicht een boost voor moeders die hetzelfde ervaren. bij mij heeft de bv niet lang geduurd jammer genoeg, teveel stress bij niomi wegens plotseling overlijden schoonvader en bij rashel was het te hectisch met niomi om mij heen. fijn te horen dat het nu beter gaat meis, er is niks mooiers dan je kindje zelf te voeden
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 3 april 2016….wat een weertje!!My Profile

 27. Ik heb mijn dochter 1 week borstvoeding gegeven. Wegen extreme kloven kreeg ik een afkeer van het voeden. Ons mooie momentje samen werd een moment van angst en pijn. Uiteindelijk wilde ik het weer oppakken, maar werd ze heel erg ziek en stopte ondanks het kolven mijn productie. Heel knap dat jij doorzet en je verhaal doet. Echt petje af
  Kelly onlangs geplaatst…FasesMy Profile

 28. De bv gaat nu bij mij, net als bij de 1e, op zich goed. Alleen het kolven weer niet. Ik had eigenlijk niet verwacht dat het weer zo moeizaam zou gaan. Dus wat dat betreft bij beide kindjes gelijk helaas. Ik neem het maar zoals het is en soms erover schrijven lucht op. Top dat je je verhaal deelt, bv gaat gewoon helaas niet altijd zoals je zou willen.
  Mary-Lou onlangs geplaatst…Bijvoeding; belangrijk of bijzaak?My Profile

 29. Mooi stuk en wat goed dat je zo doorgepakt hebt.bv geven kan erg onzekermakend zijn.ik heb veel problemen ondervonden.en mis nu na 1,5 jaar nog steeds het voeden en heb t er soms ook nog steeds moeilijk mee dat het zon problemen heeft gegeven.maar met wat ik nu weet ga ik bij een tweede echt aan de bel bij een lk trekken.

 30. Wat fijn dat het nu goed gaat! Zo slopend is het, die onzekerheid!
  Vraagje; op welk(e) moment(en) van de dag kolf jij?
  Merk je de volgende live voeding dat je gekolfd hebt?

 31. Mooi dat je dit deelt. Ook hier was de bv niet vanzelfsprekend. De eerste 24 uur drink hij niks, hij wilde niet goed aanhappen en gaf het dan op. De kraamhulp zei dat de eerste 24 uur niet erg was maar daarna moest hij iets binnen gaan krijgen.
  Mijn productie was na 2 dagen al top (gelukkig) en ik bleef aanleggen maar hij snapte het aanhappen niet. Allerlei houdingen geprobeerd uiteindelijk ook met tepelhoedjes aan het werk. Het ging langzaamaan beter, soms hapte hij goed aan en dronk drie slokken en liet weer los. Als hij na 15 min nog niet goed gedronken had moest ik kolven en geven.
  Het geluk was dat onze apruit heel goed sliep. Hij sliep altijd 3 uur en kwam in de nacht maar 1 keer.
  Onze spruit deed er 4 weken over om op geboorte gewicht te komen. Vanaf 3 weken liep het als een trein, wel altijd met tepelhoedjes blijven voeden, geen probleem het went. Uiteindelijk 7 maanden genoten van het voeden.
  Toen onze spruit 3 maanden was woog hij 8 kilo, dus toen hij het snapte ging het razendsnel
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Een moeilijke keuze: De naam van onze spruit….My Profile

 32. Die onzekerheid lijkt me ook zo lastig! Dapper dat je hulp van een lactatiekundige hebt ingeschakeld. Vind het erg knap dat je zo hebt doorgezet! Hoewel ik het in het begin van mijn zwangerschap helemaal niet had, merk ik nu dat de wens om borstvoeding te geven toch echt wel groeit. Ik hoop dat het ons gegeven zal zijn!
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG#33: BABYSHOWER & VOETBALZONDAGMy Profile

 33. Wat goed van je dat je het bij een tweede baby ook weer beschrijft dat het niet altijd meteen geweldig gaat! Bij Nilo heb ik geen bv kunnen geven maar als ik ooit een tweede kindje mag krijgen dan wil ik het weer een poging wagen… Misschien dit keer toch net een tandje extra mijn best doen dan bij de eerste. En ik vind het “fijn” om te lezen dat het niet altijd goed gaat vanaf het begin, dat is dan een soort van troost ofzo. Het hoeft ook niet meteen goed te gaan, maar met moeite en deskundige hulp kom je dus toch een goed eind op weg!
  Manon onlangs geplaatst…Een tweede kindje?My Profile

 34. Als eerste wil ik zeggen dat ik het erg knap vind dat je hebt doorgezet en gelukkig dat dit voor een positief resultaat heeft gezorgd. Mijn zoontje is geboren met een spoedkeizersnede en ik was er na echt bekaf. Ook hielp het ziekenhuis personeel me niet goed bij de borstvoeding en had ik me niet goed voorbereid. Ik dacht hetzelfde als jij bij Lana dacht er over: ‘We zien wel hoe het loopt’. Gelukkig is het door een top kraamhulp helemaal goed gekomen en kwam hij 100 gram per dag aan. Ik ben nu 28 weken zwanger en hoop nu weer borstvoeding te kunnen en mogen geven. Ik vind het zoiets bijzonders. Deze keer ga ik me in ieder geval wel beter voorbereiden.

 35. Wauw Kelly wat mooi dat je dit deelt. Ik ben zo blij dat het Aimy nu lukt. Bewondering voor je dat je zo hebt doorgezet. En wat ontzettend gaaf dat een dierbare vriendin melk doneerde. Hier ook nog aan het voeden, dochter is 10,5 maand. Voeden gaat perfect, al vanaf het begin, ondanks dat Naomi met 37 weken is geboren, ze snapte precies wat ze moest doen. Kolven daarentegen gaat de laatste weken wat minder. Vergt nu ook meer van mij (in avonden kolven om het zo bij elkaar te krijgen, vriezer is bijna leeg) Nog 6 weken dan is ze 1 jaar en stop ik met kolven. Als ze wil blijven drinken mag dat gewoon, maar bij de oppas krijgt ze dan tussen de middag ander drinken. Ik hoop dat ik bij een tweede weer mag voeden!
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…5 dingen die ik tijdens mijn zwangerschap niet had willen horenMy Profile

 36. Wat fijn dat het nu wel goed gaat en jullie nu je weg erin gevonden hebben. Slim dat je iemand heb ingehuurd en er niet zomaar mee bent gestopt! Bij mij was na de bevalling mijn borstvoeding heel erg veel. Omdat Jay te vroeg was geboren had hij niet genoeg kracht om bij mij te drinken. Hierdoor was ik steeds aan het kolven, voeden en bijvoeden. Iets wat ik echt heel erg zwaar vond. Na ongeveer een maand liep mijn borstvoeding heel snel terug en kwam er bijna niks meer uit. Daardoor ben ik gestopt met borstvoeding. Dit neem ik mezelf best wel kwalijk. Had ik niet gewoon door moeten zetten of ook iemand moeten in moeten schakelen wie hier verstand van had. Bij een tweede wil ik dit wel anders proberen en als ik stop er met mijn gevoel echt achter staan.
  Lilian onlangs geplaatst…Jay heeft epileptische aanvallen, hoe staat het daar mee? 3#My Profile

 37. Wat een prachtige bos haar heeft Aimy! Borstvoeding is inderdaad niet zo makkelijk als dat sommige mensen denken, het gaat allemaal niet zo vanzelf. Goed dat je de kracht hebt kunnen vinden om toch nog door te blijven gaan, met resultaat dus!

 38. Wat dapper dat je hier zo open over geschreven hebt. Gelukkig dat het nu weer beter gaat.
  Ik ben na 2 maanden gestopt met borstvoeding omdat hij altijd honger had en als ik na wen voeding wilde kolven kwam er bijna geen melk uit. Ik werd daar heel onzeker van en was bang dat Oliver veel te weinig binnen zou krijgen. Het hielp dus ook niet dat hij tegen aan randje aan zat met zijn gewicht. Ze vertelde mij dat het nog steeds wel goed was maar toch in de gaten moest houden en misschien bijvoeden met formula melk. Dat hebben we dan ook gedaan en zodra hij aan het flesje dronk was hij aan het drinken alsog hij nog nooit eerder iets had gehad. Dat maakte mij alleen maar meer onzeker en dacht dat hij niet genoeg kreeg van mij melk. Nog een tijdje bortsvoeding en bijvoeding geprobeerd maar daardoor ging mijn melkproductie achteruit dat we uiteindelijk hebben besloten om over te gaan op alleen formula voeding. Als ik jou blog nu lees denk ik maar een lactatie deskundige ingeschakelt, maar op het moment zelf was het voor mij een hele oplichting om op formula over te stappen en zag ik ook dat hij voldaan was na iedere voeding. Bij een eventuele tweede zal ik het zeker anders doen.
  Heel goed van jou dat je niet opgegeven hebt. Xx

 39. Ik reageer eigenlijk nooit, maar lees wel al je blogs en kijk al je vlogs.
  Ontzettend moedig dat je dit durft op te schrijven.
  Ik leer eigenlijk heel veel van je, zonder dat je dit zelf door hebt. 🙂
  Ben zelf namelijk bijna 23 weken zwanger en heb ook de wens om m’n dochtertje straks borstvoeding te geven en door jou heb ik echt een realistische kijk op het borstvoeden ipv het onwetende romantische plaatje.

  Dus eigenlijk wil ik je hiervoor bedanken en ga vooral door met zulke blogs! Haha.
  Fijn voor jullie dat de voeding de goede kant op gaat!!

  Liefs xx

 40. Wat ontzettend dapper van je om je zo kwetsbaar op op te stellen, en onwijs fijn dat het nu beter gaat!

  Ik had met het voeden een probleem waar ik nooit eerder echt van gehoord had en wat ook niemand benoemt in de cursus etc, ik had namelijk last van hyper lactatie.
  Heel heel heel veel melk. Klinkt voor sommige misschien als een zegen maar dat was het absoluut niet. Mijn dochter verzoop zowat in de mega stroom aan melk en spuugde daardoor vrijwel alles weer uit.
  En na elke voeding hydrofiele luiers die helemaal doorweekt waren met melk ( die legde ik om mijn borsten om het lekken op te vangen).

  Uiteindelijk ook geholpen Door de lactatie kundige, veel te laat omdat iedereen zo enthousiast regeerde op mijn mega productie…

  Nu zwanger van de tweede, ben onwijs benieuwd hoe het straks zal gaan..

 41. Bij mijn dochter ben ik na 1,5 dag gestopt. Ik was uitgeput en volgens de kraamverzorgster ‘was ik er ook helemaal geen type voor’. Ik wil haar verder niet zwart maken, want op dat moment was ik er ook echt klaar mee. Ik zat elke voeding te huilen van de pijn. Nu ben ik 19 weken zwanger van de tweede en ik bereid mij aan alle kanten voor op de BV. Ik heb nu echt de ‘drang’ dat het gaat lukken. Ik wil alles op alles zetten en ook direct een LK inschakelen, zodat ik meteen de juiste begeleiding krijg. Ik heb wel een borstvergroting gehad, 8 jaar geleden, dus daardoor zal ik wel wat extra hindernissen hebben. Ik heb mijn directe omgeving nu al gevraagd mij in die periode extra te steunen, omdat ik het echt graag wil. Deze drang had ik bij de eerste totaal niet. Ik wilde wel, maar hoefde niet per se. Dit soort artikelen vind ik enorm leerzaam en inspirerend!

 42. Zo herkenbaar! Het duurde 8 weken bij mij voordat het naar mijn idee beter ging. Wat ben ik aan het ‘tonnen’ geweest en zelfs met een lactatiedeskundige er bij. Ik had een geplande keizersnede waardoor er geen enkel hormoon vrij was gekomen. Er werd een baby uit mij gehaald en aan mijn borst gelegd. No way dacht mijn lichaam. Maar ik was vastbesloten. Letterlijk bloed zweet en tranen heeft het gekost. En na vijf maanden was de koek op. Mijn dochter begon te bijten en te slaan op mijn borst. Als ik kolfde kwam er nauwelijks iets meer uit. Ik ben toen overgestapt op de flesvoeding (ze dronk al afgekolfde melk dus fles was geen enkel probleem). Ook de kunstvoeding klokte te zo naar binnen. Ik heb me er bij neergelegd dat het lang duurde en vervolgens van korte duur was. Had het echter niet willen missen. Nu ben ik in verwachting van de tweede en omdat ik chronisch ziek ben (pas geworden na de eerste) ben ik vastberadener dan ooit om het weer te proberen en vol te houden. Ivm mijn ziekte moet ik zo lang mogelijk niet menstrueren en bij de eerste bleef mijn menstruatie weg ttv het borstvoeden. Geen garantie natuurlijk maar ik hoop heel erg dat het me weer gaat lukken, ik voldoende doorzettingsvermogen heb en voor mij lichamelijke gezondheid dat ik zo lang mogelijk zelf kan voeden.
  Manja onlangs geplaatst…Vlog #20 Shoppen!My Profile

 43. Donor moeder melk! Nog nooit van gehoord… Hihi…. Waarom koos je hiervoor een waarom niet voor fles voeding? Knap hoor dat je het zo hebt volgehouden en deskundige hulp hebt gezocht.

 44. Ik stond er ook redelijk neutraal in tijdens de zwangerschap. Als het zou lukken zou dat heel mooi zijn, zou het niet werken dan zouden we gewoon overgaan op kunstvoeding.
  Toen mijn zoontje 8 weken te vroeg kwam en maar 1 kilo bleek te zijn ben ik direct gaan kolven en gelukkig liep dat al snel goed. Hij kreeg dit in de couveuse via een sonde toegediend. Het kolven stond me al heel snel tegen, ik wilde niets liever dan mijn zoontje live voeden maar helaas kon dit niet. Uiteindelijk heb ik het nog 7 weken volgehouden en daarna kwam er niks meer. Ik heb het hier zo enorm moeilijk mee gehad. Nu ik erover type word ik weer emotioneel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.