Recept Surinaamse Zuurkool

Recept Surinaamse ZuurkoolRecept voor Surinaamse Zuurkool. Ik ben dol op de Surinaamse keuken, ik heb een Surinaamse vriendin, maar ook mijn beste vriendin is samen met een Surinaamse man en ik kom ook af en toe op bezoek bij die familie, echte schatten. Ik ben dol op buitenlands eten en ontdek graag nieuwe recepten. Toen ik eens gehoord had over Surinaamse zuurkool, ben ik gaan Googlen. Hoe maak ik dit zelf? Inmiddels maak ik het regelmatig, Yannick is er dol op en ook Lana eet erg goed wanneer we dit eten, dus hier thuis is deze stamppot een echt succesnummertje. Hoe ik dit zelf klaarmaak deel ik in dit recept, al zal iedereen dit misschien ook wel anders klaarmaken.

Wat heb je nodig voor deze Surinaamse Zuurkool voor 3-4 personen?

 • 1 zak zuurkool (naturel)
 • 4 grote aardappelen
 • Rookworst
 • 2-3 grote uien
 • 2-3 teentjes knoflook
 • 2 tomaten
 • 2 blikjes tomatenpuree (die kleine 0,08 ct blikjes)
 • 1 bouillonblokje
 • pimentkruiden  (1 eetlepel)
 • zout en peper

Recept Surinaamse Zuurkool

Hoe maak je Surinaamse zuurkool klaar?

 • Schil de aardappelen en kook ze in een aparte pan tot ze ‘stampklaar’ zijn.
 • Snij de uien in blokjes, knoflook in fijne stukjes, tomaten in blokjes en de rookworst in plakjes/blokjes.
 • In een pan doe je wat olie, fruit je de uien en de knoflookteentjes. Niet te lang want anders wordt de knoflook heel bitter.
 • Voeg dan de blokjes tomaat toe en vervolgens de tomatenpuree. Voeg daarna een bouillonblokje toe en naar wens wat zout en peper.
 • Dan voeg je de rookworst toe zodat dit lekker mee kan bakken.
 • Daarna voeg je de zuurkool aan dit mengsel toe, roer alles goed door en bak alles gaar. Voeg vervolgens een eetlepel pimentkruiden toe. Dit zorgt voor een hele typische en lekker kruidige smaak.
 • Dan ga je de aardappelen afgieten en stampen tot puree. Daarna voeg je dit toe aan het zuurkoolmengsel. Stamp dit nog samen tot je een fijne massa hebt. Proef of je gerecht lekker op smaak is, je kunt als je wilt wat extra sambal toevoegen voor wat meer pit. Ik vind het zonder al lekker genoeg.

Meer Surinaamse Recepten:
Zo maak je zelf een Surinaamse Eiersalade!
Zo maak je Surinaamse Roti zelf
Of Roti met kip masala en haricot verts
E
n bij dit soort recepten mogen zelfgemaakte gebakken uitjes niet ontbreken!

Daarna kun je je Surinaamse zuurkool lekker serveren! Eventueel met wat zilveruitjes voor een lekkere zure afwisseling maar dit hoeft niet. Ik ben dol op de combinatie van de zuurkool die wat pittiger gekruid is. Ook de smaak van de rookworst komt heel lekker terug doordat deze is opgebakken. Eet smakelijk!
Kennen jullie dit recept al? Heb je dit weleens klaargemaakt of maak jij het anders klaar? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

32 gedachten over “Recept Surinaamse Zuurkool”

 1. Wat een goed idee! Ik hou heel erg van zuurkool, maar had nog niet van Surinaamse zuurkool gehoord. Ik doe het meestal gewoon stoven met appel en spek, of met kaas en bechamelsaus in de oven. Dit ga ik zeker een keer proberen, maar toch pas in de winter denk ik. T blijft toch winterkost voor me…
  Elisabeth onlangs geplaatst…Waar vind je écht leuke borstvoedings-kleding?My Profile

 2. Naar dit receptje was ik super nieuwsgierig, ziet er zo lekker uit, ik ben dol op Surinaamse gerechten maar ook op zuurkool dus die combinatie klinkt echt toppie!

 3. Dit maakt mijn schoonmoeder ook altijd, dat is zo lekker! Al lijkt jouw receptje makkelijker te maken dus ik ga mijn schoonfamilie er mee verrassen haha

 4. gwendy wesseler

  Dankje voor het delen! Even een vraagje doe je de zuurkool er gewoon rauw bij? Ik kook het altijd even. P.S het siert je dat je ondanks je ziekte toch blijft plaatsen , geeft aan met hoeveel passie en liefde je dit doet! 🙂

 5. Die kook ik mee in de bakpan met de rookworst enzo 🙂 Dus niet vooraf gekookt maar die wordt zo wel lekker warm. Hihi dankjewel, deze had ik vooraf al getypt maar ik zit nu ook mijn photodiary te typen in het ziekenhuis 😛 ik kan het ook niet missen haha

 6. Wat lijkt me dit een heerlijk gerecht! Weer eens wat anders dan de ‘standaard’ zuurkoolstamppot. Binnenkort maar eens proberen.

  Vond een klein foutje in je recept; 0,08 ct staat er. Ik gok dat dit €0,08 moet zijn? Anders is het wel heeeeeel goedkoop haha.

  Wil je daarnaast veel beterschap wensen!

 7. Ga hem vanavond maken! Vind het altijd erg leuk (en lekker) als je een van je recepten post. De rucolastampot is hier favoriet 🙂

 8. Wat was dit ontzettend lekker, ik heb ongeveer 500gr aardappelen gebruikt.
  En het recept aangehouden. Dit gaat een favorietje worden ?

 9. Beter de zuurkool even xtje spoelen en uitlaten lekken anders erg zuur.
  Voor de rest erg lekker!

 10. Michelle Lo-A-Njoe

  In Suriname eten ze de zuurkool ook op die manier gestoofd maar dan met wat partjes (eerst de aardappel in de lengte doormidden en dan weer in de lengte partjes maken) of blokjes aardappels erdoor en altijd geserveerd met rijst in plaats van stampot. Soms ook met een runderlapje. Maar als stampot is het zeker ook lekker.

 11. Hoi Kelly, ik was helemaal enthousiast over de Surinaamse zuurkool, maar nu zag ik dat er in pimentkruiden kruidnagel zit en dat lust ik echt niet, heb je daarvoor een vervanger

 12. Dat ik vandaag jouw recept weer las omdat onze Yannick weer graag deze zuurkool wilde eten (anders eet hij echt geen zuurkool) las ik pas bewust dat jouw Yannick deze ook erg graag lust. Het bracht een grote glimlach op mn gezicht 😊😊 dank je wel voor dit heerlijke recept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.