Borstvoeding geven en afvallen : Hoe zit het echt?

Borstvoeding geven en afvallen

Mag je afvallen als je borstvoeding geeft? Moet je meer eten als je borstvoeding geeft en val je automatisch af door het geven van borstvoeding? Ik krijg er enorm veel vragen over, logisch ook want ik geef al jaren borstvoeding (inmiddels aan mijn derde kindje) en ik ben ook elke keer weer na de zwangerschap begonnen met afvallen om de zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Ik beantwoord deze vragen vandaag aan de hand van mijn ervaringen en tips van experts.

Je wilt afvallen, maar je geeft borstvoeding, wat is verantwoord?
Ik begin ook dit keer gelijk met een disclaimer, het onderwerp afvallen is onder vrouwen al snel een beladen onderwerp en zeker na een zwangerschap zijn er allerlei meningen en ideeën over. Er lijkt ook een soort taboe te ontstaan, alsof het niet oké is dat je weer aan je figuur wilt werken als je net een baby op de wereld hebt gezet, je hoort immers van je baby te genieten in plaats van je druk te maken om wat kilo’s. Voor iedereen is dit anders en heel persoonlijk, maar voor mij staat genieten van het moederschap en van mijn baby, los van gezond leven, de wens om weer in shape te komen en op een gezonde manier afvallen. Zelf word ik heel fit en energiek wanneer ik gezonder leef, weer kan sporten en mijn eigen lijf weer terug krijg. Als ik mij beter voel in de kleding die ik draag en die positiviteit en energie doet me gewoon goed en maakt mij ook een leukere moeder. Maar dit kan voor iemand anders totaal geen prioriteit hebben en dat is ook helemaal oké.
Borstvoeding geven en afvallen
Borstvoeding geven en afvallen, wat zijn de feiten?
Ik haal er ook bij dit artikel weer feiten bij van de website LaLecheLeaque die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek rondom borstvoeding en moederschap. Tijdens je zwangerschap kom je aan in gewicht en een aantal van die kilo’s verlies je bij de geboorte. Dit is het gewicht van de baby, vruchtwater en de placenta. Daarnaast ben je wellicht ook wat zwangerschapskilo’s aangekomen die je lichaam als reserve heeft aangelegd om borstvoeding te kunnen geven. Die kilo’s raak je dan waarschijnlijk ook kwijt in de borstvoedingsperiode wanneer je een gezond en evenwichtig voedingspatroon hanteert.

Te snel afvallen met een crashdieet is niet gezond
Te snel afvallen met bijvoorbeeld een crashdieet is voor niemand goed, al helemaal niet tijdens de borstvoedingsperiode waarin je lichaam alle voedingsstoffen kan gebruiken voor de aanmaak van moedermelk. Een te lage calorie inname kan ervoor zorgen dat je teveel afvalt waardoor je melkproductie ook kan dalen. Als je wilt afvallen als je borstvoeding geeft is het belangrijk dat je dit op een gezonde manier doet en van alle productgroepen (koolhydraten, vetten en eiwitten) voldoende binnenkrijgt. Die caloriebehoefte is voor iedere vrouw en moeder anders en kun je het beste door een professional laten berekenen indien je die wilt weten.

Op een gezonde manier afvallen als je borstvoeding geeft.
Als je borstvoeding geeft mag je afvallen wanneer je dit op een gezonde manier doet door volwaardige en gezonde voeding tot je te nemen en door meer te bewegen dan je gewend bent, zal je ook geleidelijk gewicht verliezen en dus afvallen. Je blijf je je fit en gezond voelen en je melkproductie hoeft hier niet van omlaag te gaan. Blijf hier altijd goed je gevoel in volgen en vraag hier deskundig advies bij.

lees ook: Mijn tips om de zwangerschapskilo’s kwijt te raken
Mijn workout routine om in shape te komen na de zwangerschap

Hoeveel mag je afvallen per week als je borstvoeding geeft?
Het is verstandig om gemiddeld maximaal een halve kilo per week te verliezen om er zeker van te zijn dat je op een verantwoorde manier afvalt. Je weet dan zeker dat het niet lijkt op een crash dieet en je lichaam komt dan ook geen stoffen tekort. Men is weleens bang voor giftige stoffen die vrijkomen tijdens het afvallen die dan in de moedermelk terecht kunnen komen. Of deze stoffen in de moedermelk komen is echter onvoldoende bekend. Er is onderzoek gedaan waarbij gekeken werd naar een aantal stoffen die vrijkomen tijdens het afvallen. Er werden geen verschillen in moedermelk gemeten voor en tijdens het afvallen. Er is dus geen wetenschappelijke bewijs gevonden dat een moeder die borstvoeding geeft en meer dan een halve kilo per week afvalt, deze stoffen wel in haar moedermelk krijgt. Wel is het voor jezelf gezond om het afvallen op een rustige manier aan te pakken.

Borstvoeding geven en afvallen

Mijn ervaringen met afvallen tijdens het geven van borstvoeding
Na alledrie mijn zwangerschappen heb ik de gezonde draad weer opgepakt en ben ik begonnen met afvallen door middel van gezond eten en weer sporten. Of ik meer afval omdat ik borstvoeding geef dus of de borstvoeding mijn afvalproces versnelt heeft weet ik niet, ik heb immers nooit kunstvoeding gegeven, maar ik denk wel dat borstvoeding bijdraagt aan het afvalproces. Ik heb het afvallen na de zwangerschap steeds op een gezonde manier aangepakt en ben dan ook maximaal een halve kilo per week afgevallen onder professionele begeleiding. Ik voel me hier hartstikke goed bij en heb het nooit als ‘zwaar’ ervaren. Ik vond het zelf heel fijn om weer in shape te komen na de zwangerschap en goed in mijn vel te zitten. Maar het kan voor anderen ook heel anders voelen, ik hoor ook ervaringen van andere moeders die borstvoeding geven, dat het hun heel veel energie kost, dat ze er veel mee afvallen zonder dat ze dit willen of dat het hun echt opbreekt. In dat geval zou ik zeker adviseren om je eigen gevoel te volgen, deskundig advies in te winnen en rustig aan te doen.

Ik ben enorm benieuwd of jullie ervaring hebben met dit onderwerp. Heb jij borstvoeding gegeven en ben jij in die periode bewust of onbewust afgevallen? Waar hield jij rekening mee? Wat zijn jouw tips hiervoor? Ik kijk uit naar jullie reacties hieronder of op social media..

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

6 reacties

 • Kimberley
  1 mei 2018

  Borstvoeding bij mijn eerste ging niet goed en ik moest na 4 dagen kunstvoeding gaan geven. 6 weken lang heb ik gekolft en bijvoeding gegeven. Afvallen ging langzaam maar wel redelijk vanzelf. Na een aantal maanden ben ik gaan sporten maar meer ter ontspanning ipv afvallen. Bij mijn 2e ging het een stuk beter. Zij kreeg volledige borstvoeding. Na 4 weken liep de productie terug. Ik deed er alles aan om te zorgen dat de productie meer werd. 6 weken lang heb ik hiervoor moeten ploeteren en helaas met slechte afloop. Mijn dochter werd opgenomen ( flesweigeraar, ontwikkeling stagneerde, kwam niet meer aan). Ik zat er zelf helemaal doorheen. En door 6 weken lang alles gegeven te hebben was ik heel veel kilo’s onbewust heel snel kwijt en zat binnen notime onder mijn start gewicht. Heel fijn natuurlijk maar eigenlijk zag ik er heel slecht uit. Na een week ziekenhuis mocht ze mee naar huis en kon het genieten beginnen ( zo voelde dat voor mij ). Sporten heb ik helaas nooit meer opgepakt. Ik ben nu zwanger van de derde en wil met heel mijn hart borstvoeding geven. Maar ik durf het niet meer?. Wel is mijn voornemen om ma deze zwangerschap wel te gaan sporten. Ik weet niet hoe mijn lijf eruit zal zien na een derde kindje en denk dat mijn lijf wel wat hulp nodig zal hebben om terug in vorm te komen?.

 • Lea
  1 mei 2018

  Hey Kelly,

  Leuk artikel om te lezen. Mijn zoon is nu 7 maanden en ik geef nog borstvoeding. Ik ben in mijn zwangerschap 20 kilo aangekomen en nu 23 kilo afgevallen zonder hier enige moeite voor te doen dan redelijk gezond te eten. Maar een taartje op een verjaardag of een patatje laat ik echt niet staan. Mijn broeken die ik droeg voor mijn zwangerschal zijn allemaal te ruim.

  Liefs

 • Natasja
  1 mei 2018

  Ik geef nu al ruim 7 maanden volledig borstvoeding. Pas na ruim 4 maanden had ik weer de energie en de zin om te werken aan een gezond en fit lichaam. Hoewel ik dus niet op eten lette in die eerste maanden, kwam ik niet aan. Maar ik viel ook niet af. Daarom geloof ik wel dat als ik meteen op de gezonde toer was gegaan, ik wel was afgevallen door de borstvoeding. Sinds februari ben ik gestart met weight watchers. Met mijn borstvoeding gaat het nog altijd goed. Ik heb meer punten omdat ik dus borstvoeding geef. Ik val gemiddeld per week zo’n 0,7 kg af. Netjes toch?

 • Eveline
  1 mei 2018

  Ik kan me helemaal vinden in wat je schrijft! bij m’n eerste zwangerschap zo’n 20 kilo aangekomen, totaal nergens op gelet. Ik was al heel snel zwanger van onze tweede dochter en tijdens die zwangerschap wel beter opgelet en niks extra’s meer aangekomen. Alleen moet ik nog wel die bonuskilo’s van de eerste zwangerschap kwijt! Ik merk niet dat ik door het geven van borstvoeding makkelijker af zou vallen, ik moet echt heel bewust letten op wat ik eet en hoe veel. Zit nu zo rond de 1500-1600 calorieën en daarmee van ik rustig aan af (ongeveer 0,5 kg per week).
  Ik denk dat ik een leukere moeder voor m’n kids ben als ik lekker in m’n vel zit, want; vrolijker en dat draag je over. En tja, laat ik mezelf nu net ff wat prettiger voelen met wat kilo’s minder… Geen gekke crashdieeten met shakes, pillen en poeders, maar gewoon gezond eten! Geef ik dat meteen mooi mee aan de kids!

 • Charel
  1 mei 2018

  Zo interessant om te lezen! Ik wil me er steeds meer in verdiepen, nu net 14 weken zwanger dus heb wel even te gaan maar toch heel erg fijn om alvast te weten.

 • Marjolein
  2 mei 2018

  Ik ben best veel aangekomen sinds 2 zwangerschappen en sinds kind al een ik-ben-dik-idee in mn hoofd geprent gekregen.
  Nu geef ik al 4 mnd bv aan kindje 2 en ben 3 weken geleden begonnen met echt bewust eten. Ben zeker 4 kilo afgevallen, de eerste week het meest.
  Dat is teveel, maar ik voel me er goed bij. Heb allerlei onderzoeken gelezen etc en mn melk leek even minder te worden maar kindje vaker aangelegd waardoor er meer melk weer werdt aangemaakt. Vanmorgen kindje gewogen en gemeten en normaal goed aangekomen en ontwikkeld. Ik wil nog zeker 10 kilo om me fijn in mn vel en rol te voelen. Ben blij dat ik dit nu doe, ookal zullen sommigen het hier niet mee eens zijn.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.