Mijn ochtendroutine tijdens de ochtendspits + tips!

De ochtendspits met de kinderen was nog nooit zo intens tot het moment dat Lana op de basisschool zat. Ineens was er een tijd waar we ons aan moesten houden. Daar proefde we al een beetje van op de peuterspeelzaal, maar toen hadden we twee kindjes en daar was het meer ‘vrije inloop’ qua tijd en hoefde er geen lunchpakketje klaargemaakt te worden. De peuterspeelzaal was bovendien op loopafstand dus dat maakte het totaal anders als nu. Nu hebben we drie kindjes en moet Lana doordeweeks om 8.30 in de klas zitten, gestreken en wel ;). Op de dagen dat ik alleen ben met de drie meisjes is dit echt een race tegen de klok. We moeten nu nog met de auto naar school omdat deze te ver weg ligt van waar we momenteel wonen, gelukkig wordt dit in het nieuwe huis anders. Mijn tips om die goed door te komen zonder al te veel stress en mijn ochtend routine tijdens de ochtendspits, deel ik vandaag.

Voorbereiding is het halve werk (de avond ervoor)
Hoe cliché deze tip ook klinkt, het is echt zo. De avond vooraf leg ik vrijwel alles al klaar. Ik zorg dat mijn kleding klaarligt, maar bijvoorbeeld ook dat mijn kolfset klaarstaat om gelijk te gebruiken als ik wakker word. De kleding van alledrie de meisjes leg ik klaar in hun kamertjes, de jasjes leg ik al op de salontafel met de schoenen daarnaast. We herkennen allemaal wel het last minute ‘waar zijn die schoenen nu weer haha‘. Dat wil je voorkomen ;). Ik haal het brood al uit de diepvries om te ontdooien, de ontbijttafel maak ik klaar, als Lana gaat overblijven maak ik zelfs haar luchtrommel al klaar. Op de bevroren boterhammen doe ik beleg en de klaargemaakte lunchbox zet ik in de koelkast. De dag erna smaakt deze vers en is deze klaar om de rugtas in te gaan samen met het fruithapje. Het fruithapje doe ik wel in de ochtend pas omdat een appel bijv. anders al bruin wordt. Ik bereid dus alles voor zodat ik de ochtend die dingen niet meer hoef te doen.

In de ochtend zelf
Ik zet mijn wekker om 7.00 en het eerste wat ik doe is kolven. Dit doe ik een paar minuutjes en omdat mijn melkproductie zo hoog is, heb ik daarna voldoende melk om Feline te voeden. Ik ga Feline vervolgens voeden, verschonen en aankleden en leg haar nog even in haar wiegje. Dan is het tijd om mezelf klaar te maken en vaak wordt Lana dan ook wakker. Ik doe mijn kleding aan, wat make-up op en mijn haar fatsoeneer ik. Dan ga ik Lana aankleden en opfrissen en vervolgens is Aimy aan de beurt. Als alledrie de meisjes en ik zelf klaar zijn gaan we naar beneden. Meestal is het dan 7:50-8.00. Dan maak ik de ontbijtjes klaar (dit is zo gebeurt doordat alles klaarstaat) en laat ik de oudste meisjes eten. Ik maak mijn ontbijtje klaar en ga dit ook lekker opeten. Feline zit erbij in het zitje van haar Tripptrapp stoel. Dan begint het getreuzel (herkenbaar?!). De meisjes willen niet eten, maken ruzie etc. Ook dat komt bij ons voor hoor haha. Ik probeer dit te negeren en door te gaan met onze routine. Vaak doe ik Lana’s haartjes in een staart/vlecht terwijl ze haar ontbijt eet. 

Als ik klaar ben met ontbijten, ga ik mijn tanden poetsen, schoenen aan doen en doe ik bij Feline een jasje aan waarnaar ik haar vervolgens alvast in de auto zet. Dan zijn de andere meisjes klaar met ontbijten, doen zij hun schoenen an jas aan en zet ik hun ook in de auto. Soms voelt die ochtendspits echt als een fabrieksuurtje haha. Als ze in de auto zitten ga ik Lana op school brengen en als ik vervolgens thuis kom met Aimy en Feline is het tijd voor een goede kop koffie voor mij ;).

Hierboven is wel echt mijn ideale routine. Als ik het op deze manier doe is er vrijwel geen haast of stress, vergeten we niets en komen we op tijd. Als ik me verslaap (overkomt me ook), toch iets later uit bed ga of als ik het de avond ervoor niet zo heb klaargezet, kom ik al snel in de knoei wat voor stress en chaos zorgt in de ochtend. Voor mij is het echt essentieel om me goed voor te bereiden zodat het allemaal op rolletjes verloopt (soort van haha).

Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit doen, hoe ziet jullie ochtendspits eruit voor de basisschool/kinderopvang etc. Hoe overleven jullie deze en wat is jouw ultieme tip? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

BewarenBewaren

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

11 reacties

 • Chantal
  30 april 2018

  Hier gaat het ongeveer net zo. Alles ligt klaar van tevoren en ik zorg dat ik klaar ben met mezelf verzorgen tegen de tijd dat de meisjes uit bed komen. Wij eten muesli met melk omdat dit het snelst gaat (in het weekend mogen ze wel brood bij het ontbijt). Ze kleden zich dan bijna zelfstandig aan. Dan worden haren gevlochten en tanden gepoetst. Vaak gaan we dan ook nog met de fiets omdat dit weer 5 minuten scheelt ?

  Terug thuis ruim ik de rommel op, zorg ik voor de katten en doe ik een wasje en dan mag ik met thee en een serie op de bank

 • Naomi
  30 april 2018

  Mooie routine maar ik zou in de stress schieten als ik om 8uur in de kleren ben en dan nog zou moeten eten met 3 kids en dan on 830 op school moet zijn..onze man van bijna 3jr is z’n treuzelaar met eten in de ochtend..

 • rachel
  30 april 2018

  hier ging het net zo. ik was er altijd om 5.30 uit en 6 klaar met aankleden en opmaken, ging dan naar beneden, poetse het hele huis en maakte ontbijt klaar en ging dan de meiden doen

 • Eveline
  30 april 2018

  Ik ben heel erg benieuwd hoe het straks zal gaan.. Over twee weken begin ik weer met werken, ik moet om 8.00 beginnen dus voor die tijd moeten de kids bij de gastouder zijn. Gelukkig ligt dat wel enigszins op de route naar mn werk. Ik bereid ook alles zo veel mogelijk de avond van tevoren voor, dat scheelt je gewoon een hoop tobben en zoeken in de ochtend. Ik vind het zelf prettig om ruim van tevoren op te staan zodat ik ook echt niet hoef te haasten! Wekker zal ik dan ook zetten zo rond 6.00 in de ochtend. Eerst zelf opfrissen en aankleden en daarna de kids. Dan ontbijten en alles en iedereen in de auto laden. Ben benieuwd hoe ik het er straks met 2 kinders vanaf breng (baby en dreumes)! 😉

 • Danielle
  30 april 2018

  Hier ook 3 kindjes. Sta om 6.30 op en maak ik me zelf klaar. Dan alle 3 de kinderen aankleden. Kleding leg ik idd savonds al klaar. Dan gaan we naar beneden en gaan we rustig ontbijten, soms aan tafel, soms voor de tv. Brood smeer ik savonds al dus alleen nog even fruit. Dan de tas vullen voor de andere 2 kids. Melkpoeder fles en drinkbeker en wat luiers. Dan id het wel een keer half 8. De haren mooi maken en kunnen ze nog even spelen om 8 uur gaan we de auto in. Als ik moet werken begin ik om 7 uur dan vind dit verhaal plaats voor half 7

 • Baukje
  30 april 2018

  Hier zet ik ze gelijk aan de ontbijttafel en mogen ze even filmpje kijken op de tablet. Ze zitten gelijk aan tafel en geen geruzie. Even vredevol opstarten 😉 terwijl ik me klaar maak. Melk met cornflakes omdat het sneller gaat en ondertussen maak ik de tassen en broodtrommels klaar. Dan kleed ik ze aan, doe hun haar, was hun gezicht en dan zijn we met een half uur klaar. Vaak nog een kwartiertje tijd om te spelen alvorens we in de auto vertrekken. Over een paar maandjes met een nieuwe baby erbij, dus dan wordt het weer zoeken naar een nieuw ritme. Gelukkig is het dan eerst nog zomervakantie.

 • Sabrina
  30 april 2018

  Heerlijk wat een luide leven. Ben stiekem wel jaloers. Ook omdat jullie zoveel gratis krijgen uitstapjes en vakanties enzo. Ik zit vaak om 06:30 al s op de fiets naar mijn werk door weer en wind.

 • Quirijn
  30 april 2018

  Dit klinkt voor mij wel heel relaxed om eerlijk te zijn. Ik werk full-time (op een half uur rijden van huis) dus moet de kindjes om half 8 bij de (voorschoolse-) opvang hebben.

 • Priscilla
  30 april 2018

  Ik snap die ochtendstress nooit zo haha Inderdaad kwestie van plannen en voorbereiden. Mijn dochter zit nu al een jaar op de basisschool en heb (bijna) nooit stress in de ochtend. Lunchpakket en fruit voor school maak ik al in de avond klaar en in de ochtend kan het zo haar rugzakje in. Kleding ligt ook al voor iedereen klaar. Mijn dochter kleed zich zelf aan (bijna 5) tegelijk met mij meestal. Mijn zoontje wordt meestal later wakker (anders maak ik hem eerst klaar), ik verschoon mijn zoontje en kleed hem aan haartjes van mijn dochter doen en met zijn alle naar beneden om te ontbijten. Meestal is er dan nog even tijd om tv te kijken of ff te kleuren. Soms gaan we lopen, soms fietsen en met slecht weer met de auto.

 • Kim
  30 april 2018

  Leuk om zo alle routines te lezen, ik werk drie dagen waarvan ik 1 de kids wegbreng en de andere twee doet mijn man het als ik al aan het werk ben. Hier sta ik dan 7:20 uur op. Meisjes kijken nog even tv in ons bed terwijl ik mezelf klaar maak. Daarna de meisjes aankleden, Beneden ontbijten haartjes doen, tandjes poetsen en naar de opvang. Geniet er nog even van voor de oudste straks na de zomervakantie naar school moet. Zal best even wennen worden elke dag vroeg opstaan ?

 • Suus
  5 mei 2018

  Ik kleed ze altijd aan na het ontbijt. Dan zijn de kleertjes nog netjes als we naar school/gastouder gaan. We gaan naar beneden om te ontbijten om 6.30. Dan kleed ik de eerste die klaar is aan, daarna nummer 2. Haren doen en tas inpakken. Ik smeer het brood voor de lunch van decoudste en mezelf aan de ontbijttafel. Daarna nog even spelen en de hond uitlaten. Als we terug zijn brengen we de jongste naar de gastouder (7.45) en daarna met de auto of de fiets naar school en dan naar mijn werk.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.