Afvallen na een zwangerschap: Tips!

Afvallen na een zwangerschap

Afvallen na een zwangerschap, de ene moeder heeft er misschien nog helemaal geen behoefte aan, maar een andere moeder vindt het wel prettig om (eventuele) overtollige zwangerschapskilo’s te verliezen. In dit artikel deel ik deels mijn ervaringen en wat tips van Kimberly (personal trainer bij Newborn fit mama) die kunnen helpen wanneer je wilt afvallen na een zwangerschap.

Afvallen na de zwangerschap: TIPS
Afvallen na een zwangerschap

Waarom afvallen na een zwangerschap?
Afvallen na een zwangerschap is natuurlijk geen must. De ene vrouw komt niet zoveel zwangerschapskilo’s aan, de ander juist wat meer. Het belangrijkste is te doen waar jij je prettig bij voelt. Ik ben in beide zwangerschappen veel aangekomen en ik geef daarbij ook toe dat dit grotendeels mijn eetpatroon was in combinatie met weinig bewegen. Voor beide zwangerschappen zat ik op een wat lager BMI (18,5 bij Lana en 19,5 bij Aimy) en misschien komt je lichaam dan ook wat meer aan zodra je zwanger bent om reserve op te bouwen die nodig is bij het geven van borstvoeding. Mijn motivatie om weer in shape te komen en gezonder te gaan leven is vooral omdat ik het fijn vind om me gezond en fit te voelen, dat mijn kleding weer lekker zit en het is ook bevorderlijk voor mijn diabetes die buiten zwangerschappen om best goed te reguleren is als ik gezond leef.

Combinatie van beweging en gezonde voeding om af te vallen
Voor mij werkt het het beste om regelmatig te eten, normale porties te nemen en voldoende groente en fruit te eten. Door mijn eetpatroon bij te houden kom ik minder snel tot de verleiding om extraatjes te snoepen of te nemen. Weight Watchers is voor mij
de ideale methode om die balans te houden en mijn zwangerschapskilo’s te verliezen. Hierin houd ik bij wat ik eet en kan ik hier en daar extraatjes nemen zonder gelijk ‘los’ te gaan. In combinatie met Weight Watchers, sport ik 3x per week. Van die 3 keer sport ik een keer met Kimberly en daarbij richten we ons met name op de spiergroepen die wat verzwakt zijn tijdens de zwangerschap. Ook sport ik nog 2x zelf. Hierbij doe ik met name krachttraining omdat dit mijn lijf helpt te ‘shapen’. Ook wandel ik veel met de kindjes waarmee ik ook al een heleboel cardio binnen krijg. Op die manier lukte het mij om af te vallen na de zwangerschap.

Afvallen na een zwangerschap

Dan nu de tips van personal trainer Kimberly wanneer je wilt afvallen na de zwangerschap (maar deze tips zijn altijd toepasbaar wanneer je wilt afvallen):

TIPS Afvallen na de zwangerschap

Zo kun je kilo’s afvallen na de zwangerschap:

 1.  Stel een realistisch doel: De eerste tip is misschien wel de aller belangrijkste, stel een realistisch doel. Je bent net bevallen en daardoor is er dus veel veranderd in jullie leven. Dat je graag weer wil gaan beginnen met sporten en gezond eten is super knap en daar mag je bij voorbaat al trots op zijn! Er wordt aangeraden om pas 6 weken na de bevalling te beginnen met sporten, mits je verloskundige of gynaecoloog dit goedkeurt. Stel vervolgens een realistisch doel op die je stap voor stap gaat behalen. Langzaam afvallen is veel effectiever op langere termijn, dan een crash dieet. Een halve kilo per week afvallen is een goed doel om na te streven (zeker wanneer je borstvoeding geeft). Mocht het lastig zijn om deze zelf concreet je maken kun je hulp inschakelen van bijvoorbeeld een personal trainer.
 2. Beloon jezelf: Niets is zo leuk als cadeautjes en andere dingen waar je blij van wordt. Bedenk dus van te voren een beloning die jij jezelf geeft, of misschien wel van iemand krijgt na het behalen van jouw doel(en). Een heerlijke massage bij een salon, een leuk kledingstuk, een mooie designertas, you name it.
 3. Eet niet te weinig: Mocht je graag na de zwangerschap wat kilo’s kwijt willen, zorg er dan voor dat je niet te weinig eet. In de eerste fases na de bevalling zijn er veel factoren waardoor jij mogelijk wat minder energie hebt en je dus niet zo fit voelt. Kies daarom voor genoeg en gezond eten, zodat je de energie binnenkrijgt die je nodig hebt.
 4. Gezonde snacks: Eet gezonde tussendoortjes zodat je geen hongerklop gaat krijgen waardoor de behoefte aan ongezonde snacks groter wordt. Gezonde tussendoortjes kunnen bestaan uit fruit maar ook rauwkost zoals een stukje komkommer of cherrytomaatjes. Beleg een rijstwafel met een plakje kipfilet of een gekookt eitje.
 5. Beweging:  Je hoeft niet gelijk te gaan sporten (zeker niet als dit niet bij je past) je kunt al veel dagelijkse beweging krijgen door heerlijk te gaan wandelen met je kindje(s), heerlijk te zwemmen, een eindje fietsen, de trap nemen in plaats van de lift etc.
 6. Goede sport-BH: Zorg voor een goede sport-bh als je gaat sporten om je borsten te beschermen.  Tegenwoordig kun je bij veel winkels (denk aan H&M & Hunkemoller) goede stevige sportbeha’s kopen. Ze hebben dan dezelfde cup maar net wat meer stevigheid dan een gewone beha.

In deze blog beantwoordt Kimberly 3 feitjes/fabels over borstvoeding met betrekking tot afvallen en sporten!

Wil je sporten met een personal trainer? Kimberly biedt een speciaal programma aan voor pas bevallen vrouwen om weer fit te worden na de bevalling. Dit is enkel toegankelijk voor mama’s in Brabant. Voor mama’s in heel Nederland is haar online lifestyle programma heel erg handig om via Skype-sessies professionele begeleiding te krijgen met toegang tot online workouts, persoonlijke voedingsschema’s en coaching wat allemaal vanuit huis toe te passen is. Op haar site lees je hier alle informatie over.

Ben jij veel kilo’s aangekomen tijdens de zwangerschap? Heb jij wat gedaan om af te vallen na de zwangerschap of ging dit vanzelf? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen hiermee. Wie weet kunnen we elkaar motiveren en inspireren. Laat je reactie achter bij de comments.

In deze video zie je 5 tips om van je zwangerschapskilo’s af te komen!

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

33 gedachten over “Afvallen na een zwangerschap: Tips!”

 1. Bij Yarah viel ik heel hard weer af door de borstvoeding. Beetje teveel;) nu is alles weer normaal, probeer ik gezond te eten en te sporten zo nu en dan. Raak ik weer zwanger dan neem ik deze tips Zeker mee! Fijn dat het jou Zo goed helpt 🙂
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Outfit shooten in Van der Valk + videoMy Profile

 2. De eerste 2 zwangerschappen kwam ik meer dan 20 kilo aan. Toen was mijn Bmi normaal. Ik was het binnen 8 weken na bevalling kwijt. Van mijzelf heb ik namelijk ondergewicht. Ik val eerder af dan dat ik aankom vandaar dat ik heel gedisciplineerd moet eten. Vorige week had ik voor het eerst dat ik niet in een jurkje paste dat ik had gekocht dus ik ga binnenkort toch even de sportschool opzoeken.
  Josan onlangs geplaatst…Toffe muurprints voor in de kinderkamerMy Profile

 3. Mijn beste tip is: borstvoeding geven ?. Geintje natuurlijk. Ik viel binnen een maand zoveel af dat ik alle zwangerschapskilo’s kwijt was. Dit ging helemaal vanzelf door de bv. Maar dat is natuurlijk niet waarom ik bv geef. De laatste kilo’s die ik nu extra wil afvallen zijn erg moeilijk. Komt vooral omdat ik er niet genoeg voor doe. Je tips zijn erg handig, maar uiteindelijk moet ik het natuurlijk gewoon zelf doen. Ik ben de motivatie even kwijt helaas. ?
  Ellen onlangs geplaatst…No spending challenge: dag 7My Profile

 4. Hier helaas nog geen ervaring met zwangerschap(kilo’s).
  Maar mocht dat in de toekomst wel zo zijn, dan zijn deze tips super handig! En een personal trainer is soms net dat stukje extra motivatie en duwtje in de rug ?
  Rafaëlla onlangs geplaatst…Plog verjaardag TimoMy Profile

 5. Ik kwam 12 kg aan, daarvoor had ik een gezond gewicht. Er zitten nu nog twee kilo’s aan, maar het gaat mij meer om het verliezen van omvang, dus mijn taille mag nog iéts slanker. Maar dat is puur voor mezelf, je hoort vaak dat je de enige bent die het ziet. Ik wandel veel met de kleine en ik doe korte workouts van max een half uur. Ik volg geen dieet, maar ik eet wel bewust.
  Nina onlangs geplaatst…Update: James twee maanden, tijd om bij te kletsen!My Profile

 6. Bij mijn eerste zwangerschap was ik veel aangekomen, ik ben daarna goed op mijn voeding gaan letten en op mijn eigen tempo wat meer gaan bewegen, dat werkte uiteindelijk goed.
  Stefanie onlangs geplaatst…Chronisch ziek zijnMy Profile

 7. Denk dat zulke tips altijd wel gelden, niet alleen na een zwangerschap. Zoveel mensen die ik ken eten ook te weinig en snappen dan niet waarom ze niet afvallen. Ik was na m’n zwangerschap volgens mij al snel een hoop kilo’s kwijt maar door medische redenen zat het er snel weer aan en nog meer zelfs.
  Nicole onlangs geplaatst…Eigenwijs de week door #4 | trouwdag en eftelingMy Profile

 8. Hier ook nog steeds druk bezig! Maar hier moet wel een ‘beetje’ meer af dan de overtollige zeangerschapskilos 😉 ik probeer nu zoveel mogelijk te sporten!
  Lonneke onlangs geplaatst…Mijn moeder..My Profile

 9. Ik kan niet wachten om weer af te vallen na de bevalling! Eerder verloor ik al 50 kilo en stiekem vind ik het best lastig dat ik nu weer aankom. Maar ja, alles voor het goede doel he: die heerlijke kleine jongen die ik straks in mijn armen mag sluiten 🙂
  Marije onlangs geplaatst…Huidverzorging tijdens de zwangerschapMy Profile

 10. Goede tips! Ik denk dat het belangrijk is om gezond te eten, dan hoef je niet heel streng op calorieën te letten. Beweging is natuurlijk ook belangrijk. Wen jezelf aan om wat vaker de fiets te pakken of een stuk te wandelen en je komt al een heel eind!
  Maike onlangs geplaatst…Perfecte bruidsnagels met gellakMy Profile

 11. Ben 4 weken geleden bevallen ( zo lang geleden al? ) en was 14kilo aangekomen. Zojuist op de weegschaal gestaan en ben al 9kilo kwijt.

  Loop bijna elke dag een rondje door ons dorp met ons meisje en dat is zo heerlijk! En aan me weegschaal te zien helpt het!!!
  Ik eet gewoon nog alles wat ik lekker vind, over 3 weken start ik weer met bootcampen in de bossen ( drunen 😉 ) super zin in om weer actief bezig te zijn en plus punt je word er nog fit van ook.

  Succes nog!!

 12. Super leuk geschreven weer en inderdaad, heel handig! Ik moet zeggen ik ben ongeveer 7 weken na beide zwangerschappen weer gaan sporten en ben dit blijven volhouden 🙂

  Inmiddels bijna 4 jaar na mn laatste zwangerschap heb ik een betere shape dan ever 😉 Komt grotendeels ook wel omdat ik nu 15 maanden met krachtttraining bezig ben. Kan het iedereen aanraden hihi.
  Lisette onlangs geplaatst…Meten is niet altijd weten ..My Profile

 13. oef ik kwam bij niomi, onze eerste 24 kg aan en rashel 22 kg dus uhh ja was een flinke hahah en ben daarna eigenlijk niet gaan sporten dat kwam 3 jaar later pas en het resultaat en gevolg weet jij kel en ga ik hier verder niet plaatsen 😉
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 28 mei 2016My Profile

 14. Wat een goede tips, ik moet nog zo’n 3 kilo kwijt, ben 6 maanden geleden bevallen dus ik vind het wel meevallen, alleen dat buikje blijft zo slap

 15. Ik ben zelf nog geen moeder maar ik ben heel benieuwd hoe dat zal zijn na een of meerdere zwangerschappen, ik vind deze tips ook al handig als niet moeder zijnde

 16. Goed bezig Kel! Bij Noor was ik maar 13 kilo aangekomen maar daar ga ik deze keer denk ik wel overheen… nu 11 kilo en moet nog 6 weken tot de bevalling. Ik ben ook heel benieuwd of ik mijn lijf weer helemaal afgetraind krijg. Na Noor lukte dat heel goed, maar elke zwangerschap is anders en je lijf veranderd ook weer. Zou wel fijn zijn als instructeur, maar is het niet, tja… dan is het niet 🙂
  Wendy onlangs geplaatst…Krijgt jouw kind genoeg vitamines binnen?My Profile

 17. Ik was 13kg aangekomen en daarvan ben ik er 10 kwijt. Die laatste 3 willen er nog niet af. Maar ik merk ook dat ik vooral het goede eetritme mis, ik moet wat dat betreft nog iets meer aan mezelf denken, maar ik denk meer aan mijn kind. Ik ben wel begonnen met Back in Shape via Mom in Balance en yoga en ik kook vrijwel 6x in de week. Maar ik weet dat ik meer water moet drinken en meer fruit moet eten. Dat zijn nu mijn valkuilen, met daarbij het onregelmatig eten.
  Cindy onlangs geplaatst…Sunshine Memories – back in shapeMy Profile

 18. Persoonlijk vind ik BMI beetje achterhaalt, ik ben aan de zware kant voor mijn BMI maar heb een super gezond vetpercentage. BMI kijkt naar lengte en gewicht niet of je uit 50 kilo spier of 50 kilo vet bestaat. Verder is gezond eten 80% van het afvallen (helaas) en 20% bereik je door te sporten. Leuk is anders! Ik ben gelukkig strakker en nog belangrijker GEZONDER dan ooit. Succes iedereen!
  Lisette onlangs geplaatst…Vier tips voor het weekend, week 1 2017My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.