MOEDERSCHAP PERSONAL

1 jaar borstvoeding, terugblik en ervaringen

Morgen wordt mijn kleine meisje Feline alweer 1 jaar oud. Hou op met me hoor, voor mijn gevoel is ze een paar maandjes geleden als een mini baby op mijn borst gelegd. Wat is het jaar voorbij gevlogen en wat zijn we dankbaar voor onze mooie dochter en zusje voor Lana en Aimy. Ze wordt 1 jaar en dat betekent dat ik haar morgen ook officieel al 1 jaar borstvoeding geeft, een enorme mijlpaal. En daar blik ik vandaag op terug, met ervaringen, bekende ups en downs en hoe het nu gaat.

Borstvoeding, het begin.
Ik heb Lana en Aimy allebei 1,5 jaar borstvoeding gegeven en voor ik moeder was nooit gedacht dat ik dit zou doen. Ik heb er zo van genoten en mijn meisjes ook en daarom gingen we door tot het tijd werd om te stoppen. Bij Lana was dit kort voor de bruiloft, het was mooi geweest, en bij Aimy was dit bij 32 weken zwangerschap toen Feline nog een paar weekjes op zich liet wachten. Borstvoeding geven ervaar ik als prachtig, intens, mooi en bijzonder. Maar de start heb ik niet zo ervaren hoor. Ik heb bij alledrie de meisjes enorme opstartproblemen gehad. Ik had simpelweg geen melk aan het begin en heb alle zeilen moeten inzetten om het project borstvoeding te laten slagen. Tepelkloven, spruw, te weinig productie, overproductie, eigenlijk hebben we alle bekende struggles meegemaakt, maar niets hield mij tegen om deze wens te laten vervullen. Dit is voor elke mama anders, maar voor mij was het geven van borstvoeding enorm belangrijk, een cadeau voor mijn meisjes en de basis voor onze enorm intieme speciale band. Ook de gezondheidsvoordelen speelden voor mij een belangrijke rol, borstvoeding geven verlaagt bijvoorbeeld de kans op het krijgen van diabetes en je kunt je voorstellen hoe belangrijk dat is voor mij. Los daarvan, vond ik het gewoon heel mooi dat ik dit mocht ervaren.

In deze blog deelde ik mijn ervaringen met borstvoeding toen Feline nog wat jonger was.

Fotografie foto 1 (cover): Volliefdefotografie
Fotografie foto 2: Capribee Family

Van struggles naar succes
Ook bij Feline had ik de bekende struggles ervaren en heb ik gekolfd tot ik er bijna bij neerviel. Maar mij hoor je niet klagen, ik heb elke seconde ervoor over gehad en de beloning was dan ook groots toen het lukte en we dit avontuur met veel succes konden voortzetten. Tot 6 maanden heb ik Feline exclusief gevoed en heef ze dus 9+6 maanden (15 maanden) volledig op de kracht van mijn lichaam gegroeid, en daarna zijn we gaan bij voeden met groente/fruit hapjes en later ook papjes en brood. Ik heb altijd en nog steeds op verzoek gevoed wat begon met zeker 8-12 voedingen per dag en inmiddels zitten we op zo’n 5 voedingen per dag. Ik kolf niet meer, mijn productie is heel subtiel, maar mijn diepvries omvat nog een voorraad waarmee ik figuurlijk nog wel een weeshuis kan voeden. Handig wanneer ik een dag ben werken of als we een keer een nachtje zonder Feline weggaan.

Lees hier: Borstvoeding: Kolven en productie opwekken, hoe doe je dat?
Tips: Kleding bij het geven van borstvoeding en Borstvoeding en lingerie  of Borstvoeding en afvallen.

Nu is ze bijna 1 jaar en blijf ik lekker voeden. Hoe lang? Geen idee, wanneer ik het beu ben of wanneer zij aangeeft dat het mooi geweest is. Ik zou het magisch vinden om ook bij Feline de 1,5 jaar te halen, al sluit ik niet uit dat ik toch een keer de WHO norm van 2 jaar wil halen. Of dat lukt, geen idee, en het is ook zeker geen must. We zien het wel. Nu genieten we er volop van en die momenten koester ik.

Heb jij borstvoeding gegeven? En Hoe lang? Ik ben benieuwd naar jullie ervaring.

Dit soort onderwerpen vragen vaak om een disclaimer: Ik deel puur mijn eigen ervaringen en ik heb net zoveel respect voor zij die geen borstvoeding willen/kunnen geven. Ik geloof dat iedere mama heel goed weet en voelt wat het beste is voor haar kind en daarnaar handelt, er bestaat geen goed of fout daarin.

  Volg mij via Bloglovin' , Twitter , Instagram of Facebook of Youtube. 

Gerelateerde berichten

19 reacties

  • Kim
    11 september 2018

    Prachtig! ?
    Ik heb mijn beide jongens 3 maanden bv kunnen geven. Ik heb een enorme productie wat beide keren heeft geleid tot borstonstekingen. Daarnaast kloven, spruw, te kort tongriempje: noem het maar op. Ik ben trots op die 3 maanden die ik ze heb kunnen geven, maar vind het altijd nog jammer dat langer niet gelukt is!

  • Charlene
    11 september 2018

    Knap hoor. Bij de oudste 3 maanden bv+kv en de jongste misschien 4 weken. Heb te weinig bv. Erg jammer. Maar blij t geprobeerd te hebben.

  • Gaby
    11 september 2018

    4 maanden borstvoeding mogen geven! Helaas werkte manlief toen nog op zee en was drie maanden van huis. Ik moest weer starten met werken. Helaas werd het voeden + kolven en alles weer schoonmaken mij te veel.
    Vond het erg jammer te moeten stoppen, maar het was een goede beslissing!

  • Rachel
    11 september 2018

    gewoon schitterend mop zolang en bij meerder dochters :D, je bent ook echt de eerste moeder waarbij ik dit meemaak!! bijzonder 😉

  • Adinda
    11 september 2018

    Mijn dochter heb ik 4 maanden borstvoeding gegeven I.v.m vitamine tekorten bij mij en lichamelijk op zijn ben ik toen gestopt. Mijn zoontje is morgen 8 maanden en krijgt nog steeds borstvoeding

  • Arina
    11 september 2018

    Nu alweer ruim 7 maanden aan onze tweede zoon! Ik vind ook dat er door cursussen etc. Behoorlijk rooskleurig over borstvoeding wordt gedaan, maar het is gewoon keihard werken om het te laten slagen (bij veel vrouwen). Tot wanneer ik door ga, geen idee! Soms heb ik nu nog steeds momenten dat ik denk, ik stop ermee. Maar vind de gezondheidsvoordelen ook erg belangrijk en het is ook makkelijk dat het er altijd is 🙂

  • Debby
    11 september 2018

    Heel mooi dat het door zo door te zetten zo goed is gegaan bij alle drie je meiden. Ik zelf heb mijn zoontje 6 maanden volledig borstvoeding gegeven, ik wilde daarna afbouwen naar semi borst- en kunstvoeding maar de productie ging toen zomaar heel snel naar beneden waardoor ik niet meer genoeg aan maakte voor een voeding. Toen ben ik gestopt en over gegaan op kunstvoeding en vast voedsel. Maar ik ben blij met de 6 maanden die ik heb kunnen geven. Het is prachtig ?

  • Ilse
    11 september 2018

    1 jaar en 11 maanden gevoed. Dochtertje bouwde zelf af en dronk de laatste 2 maanden alleen nog sochtends en s avonds. Vond het heel fijn om te doen en mag van enorm geluk spreken want geen last gehad van ontstekingen of kloven 🙂

  • Jennifer
    11 september 2018

    22 maanden heb ik Melle mogen voeden, en nu alweer 9 weken met Filip onderweg. Het benauwd me wel enigszins om ook weer 22 maanden borstvoeding te geven maar ik weet dat als het puntje bij paaltje komt ik gevoelsmatig er niet zomaar afscheid van wil nemen en zal ik het denk ik grotendeels van hem af laten hangen of hij ook zo lang nog wil. Bij Melle is het heel mooi gestopt, niet bewust, maar gewoon doordat hij steeds minder interesse had en er op een dag gewoon niet meer om vroeg. Ik hoop dat we hier ook een mooi bv-avontuur van kunnen maken. ?

  • Eva
    11 september 2018

    14 maanden bv vandaag! En we gaan gewoon nog door…. Mooi hoe je het omschrijft… het is echt heel bijzonder en toch ook zo natuurlijk en gewoon. Mijn zoon geniet intens van de voedingsmomenten. (Nu nog 2x per etmaal)

  • Irene
    11 september 2018

    Wauw, wat heb je dit prachtig geschreven, precies zoals ik het ook zie.
    Ik heb mijn dochter, ruim 2,5 jaar borstvoeding mogen geven. Rond die tijd is ze zelf gaan afbouwen, en ik was zwanger van de tweede, ook is ze zelf gestopt. Haar woorden: ” melk is op, voor broertje nieuwe maken!” Een fijne afsluiting.
    Mijn zoon voed ik inmiddels bijna 10 maanden volledig, met inmiddels ook hapjes, brood en stukjes. Ik zie wel wanneer we het samen voor gezien houden, maar nu nog niet.

  • Irene
    11 september 2018

    Wow geweldig. Mede dankzij de ervaring van jou wilde ik het wel gaan proberen. Ik had er een hard hoofd in omdat ik het in mijn omgeving vaak zag mislukken.

    Nu : 11 maanden borstvoeding en nog lang niet klaar ik geniet er enorm van. Heerlijk intiem moment samen en het beste slaapmutsje voor hem 😉

  • Els
    11 september 2018

    Ruim 1 jaar bv gegeven aan mijn lieve zoon (ondertussen 17 maanden oud). Heerlijk vond ik het! Maar hij vond het tijd om af te bouwen …tranen met tuiten heb ik gehuild! Mocht voor mij nog veel langer duren, ook al krijg hier in België vaak vreemde blikken…

  • I
    11 september 2018

    22 mnd borstvoeding bij de oudste. Toen zelf de stekker eruit getrokken omdat hij nog steeds wel 5x per dag wilde drinken en ik er inmiddels wel zat van was (hij was er ook nogal dwingend in).. Nu dochter inmiddels 9mnd aan het voeden en er lijkt nog geen eind aan te komen. Ik geniet er nog van En zij ook dus we zien wel hoe het loopt 🙂

  • Bente
    12 september 2018

    Mooi om te lezen! Ik zit nu op 4.5e maand en nog zeker niet van plan om te stoppen. Hoewel ik het kolven op werk een enorm gedoe vind, geniet ik enorm van de momenten dat ik haar wel echt kan voeden. Dat ze klaar is en een beetje gaat tutten en lachen.. Dan smelt mijn hart elke keer weer 😀

  • Chantal
    12 september 2018

    Gefeliciteerd met Feline!

    Ik heb onze zoon jammer genoeg maar 3maanden gevoed hij wou niet meer ivm spruw deed hem veel pijn en mt kolven had ik te weinig productie. Onze dochter voed ik met veel plezier al bijna 5maanden. Al ging dat niet gemakelijk.. spruw, op beide handen niet meer te tellen bostontsteking (auw auw auw) en ze had een te kappe lip en tong riem. Na de behandeling loopt de borstvoeding als een trein.
    We genieten ervan ?

  • Michellekoolen1@gmail.com
    12 september 2018

    Van harte gefeliciteerd met jullie dochter Feline.
    Wat bijzonder dat je het zolang volhoudt, recept.
    Zelf heb ik geen borstvoeding gegeven omdat ik er emioneel reden er niet aan toe was maar goed onze meis is inmiddels een flinke jonge dame van bijna 2 jaar?

  • Marleen van de
    12 september 2018

    Gefeliciteerd met Feline!
    Fijn dat je al zolang voedt!
    Ik heb onze oudste 3 weken gevoed, na 3 borstontstekingen uiteindelijk moeten stoppen.
    Onze 2e ruim 9 maanden gevoed! Uiteindelijk ook een borstontsteking gekregen en icm lage productie helaas recent moeten stoppen..Maar wel blij dat het zo lang gelukt is!
    Borstvoeden is zo bijzonder! Mis het af en toe wel! Gelukkig kan de fles geven ook een intiem moment zijn.

  • Anne
    16 september 2018

    Super mooie blog terwijl ik al kolvend op mijn werk de nacht in ga. 5,5 maand and still going strong. Heel mooi om te lezen hoe iedereen zo z’n eigen struggles heeft.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.