Welk leeftijdsverschil tussen kinderen is fijner? – Mijn verhaal

Welk leeftijdsverschil tussen kinderen is fijner

Ik ben een gelukkige mama van drie kinderen en wat ben ik enorm dankbaar en trots om dat te mogen uitspreken. Met mijn gezondheid had ik niets een durven dromen dat ik drie gezonde kindjes zou krijgen. Gegroeid in mijn ‘chronisch zieke’ lichaam. Het is niet vanzelfsprekend en zeker niet drie zwangerschappen in ruim 4 jaar tijd. Ik werd zwanger van Aimy, toen Lana 1,5 jaar oud was en dat maakt dat zij 2 jaar en 4 maanden leeftijdsverschil hebben. Ik werd zwanger van Feline, toen Aimy 10 maanden oud was en zij hebben 1,5 jaar leeftijdsverschil. Lana en Feline hebben 4 jaar leeftijdsverschil, en dat maakt dat ik drie varianten van leeftijdsverschillen tussen de kindjes ken. Wat vind ik fijner? Ik ga het vandaag met jullie bespreken.

Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen twee kinderen?
Ik denk dat het ideale leeftijdsverschil tussen twee kinderen niet zomaar te noemen is. Het hangt af van allerlei omstandigheden en factoren. Hoe sta je op dat moment zelf in het leven? Is je man veel thuis, of komt de zorg vooral op jou neer? Ik vind het hebben van twee kindjes tegelijkertijd in de luiers wel pittig, maar omdat mijn man veel thuis is ivm. zijn onregelmatige diensten, vind ik het heel goed te doen. Ook is het fijn dat Lana al op school zit waardoor ik doordeweeks vooral met twee kindjes ben overdag. De zogenaamde tropenjaren zijn wat pittiger met een korter leeftijdsverschil, maar als je de tropenjaren (luiers, kinderwagens, etc.) uit bent, dan is het heel fijn dat ze goed samen kunnen spelen en elkaar kunnen vermaken. Je kunt dan die fase helemaal achter je laten en dan is er meer zelfstandigheid vanuit de kinderen.

Lees ook: De overgang van 1 naar 2 kinderen, hoe is die?
De overgang  van 2 naar 3 kinderen, mijn ervaringen.

Zwanger zijn terwijl je al mama bent
Het bepalen van het ideale leeftijdsverschil, is ook al moeilijk te vergelijken wanneer het gaat om je eerste en tweede kind, of je tweede en derde kind. Wanneer je zwanger bent van de derde, heb je immers al twee kinderen dus dat maakt het automatisch net wat drukker allemaal. Ook die zwangerschap is om die reden al wat pittiger dan een tweede zwangerschap. Toen ik zwanger werd van Aimy, kon Lana al zelfstandig lopen en dat maakte dat die zwangerschap makkelijker was, dan toen ik zwanger was van Feline. In mijn derde zwangerschap moest ik Aimy nog overal heen dragen. Het is ook best moeilijk uit te leggen aan je eerste kindjes, dat mama rustiger aan moet doen omdat ze een baby in de buik heeft. Zij hebben behoefte aan jouw aandacht en kunnen zich nog moeilijk inleven in jouw mogelijkheden. Dat is soms best pittig.

Mijn ervaringen om als mama zwanger te zijn
Welk leeftijdsverschil tussen kinderen is fijner
Het ideale leeftijdsverschil voor de kinderen zelf
Voor de kinderen zelf lijkt me een klein leeftijdsverschil fijner omdat ik denk dat ze dan meer aan elkaar hebben. Zo hebben Lana en Aimy heel veel met elkaar, maar maken ze ook voldoende ruzie. Al is dat ook wel logisch denk ik tussen broers/zussen. Ik denk dat Feline en Aimy zodra Feline iets groter is, nog meer aan elkaar hebben (dan Lana en Aimy)  door hun kortere leeftijdsverschil. Ik denk dat ze elkaar beter zullen begrijpen en herkennen. Maar dit is maar een voorspelling, dit hangt ook af van de verschillende karakters en omstandigheden. Het kan zomaar zijn dat Lana en Feline vooral dikke vriendinnen worden, dat weet ik niet. Hopelijk gaan ze het onderling met alledrie goed kunnen vinden en zullen ze (net als nu) veel samen spelen en een mooie band opbouwen.

Zelf vind ik het mooi om alledrie de leeftijdsverschillen te ervaren. Lana als grootste zus van Feline met  4 jaar leeftijdsverschil, Lana als grote zus van Aimy met 2 jaar en 4 maanden verschil. Aimy als grote zus van Feline met maar 1,5 jaar leeftijdsverschil. Het heeft allemaal zijn charmes en al is het enorm druk (hoe vaak mij dat gevraagd wordt is niet op twee handen te  tellen haha), maar zo gezellig druk. Ik geniet er enorm van en als ik dan de meisjes samen zie spelen of als we met het hele gezin aan tafel zitten dan voel ik zoveel geluk en rijkdom. Voor ons mocht het zo zijn dat we onze dochters kregen met deze leeftijdsverschillen en voor ons is dit ideaal.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen! Hoeveel leeftijdsverschil zit er tussen jouw kindjes en wat vond jij hiervan? Ideaal of juist niet? Wat is in jouw ogen het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen? Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

26 reacties

 • Anne
  10 september 2018

  Leuk om jou ervaring te lezen!
  Mijn zoontje is net 2 jaar geworden en in november verwachten wij ons tweede kindje, wat betekent dat Noud 2 jaar en 3 maanden is ongeveer. Ik ervaar de zwangerschap met een peuter erbij als prima, inderdaad door het zelfstandige lopen etc wat jij ook aangeeft. Ben benieuwd hoe ik het ga ervaren als de kleine geboren is!

 • Eva
  10 september 2018

  Wat een prachtig gezin hebben jullie! Zelf ben ik zwanger van de tweede en zullen de kindjes straks iets meer dan 1,5jr schelen. Iedereen waarschuwt dat het zo druk zal worden, maar zelf hebben wij er alle vertrouwen in. Het is een bewuste keuze maar het moet je natuurlijk vooral gegeven worden.

 • Anna
  10 september 2018

  Je vergeet dat je het leeftijdsverschil niet zelf in handen hebt… Hoe ideaal je het ook zou vinden, het is altijd maar de vraag of het lukt. Dierbaren van mij hebben tussen hun 1e en 2e kind, 4x een miskraam gehad…..

 • Jelte
  10 september 2018

  Ik ben het met Anna eens

 • Kelly Caresse
  10 september 2018

  Daarom leg ik dat in de intro uit. ‘MHet is niet vanzelfsprekend en zeker niet drie zwangerschappen in ruim 4 jaar tijd, ik ben chronisch ziek…’’. Ik wou dat het voor iedereen was weggelegd, maar helaas is het niet vanzelfsprekend, maar ik ben wel enorm dankbaar. Dat leg ik wel uit. Hopelijk snap je dat ik het niet zo bedoel zoals jij het aangeeft 🙂

 • rachel
  10 september 2018

  hier zit er 13 maanden tussen en nee dat was niet de bedoeling haha wij wilde er 3 a 4 jaar tussen hebben maar achteraf ben ik wel blij dat het zo gelopen is:D

 • Manon
  10 september 2018

  Nog een voordeel met een klein leeftijdsverschil, althans als je zwanger bent van de tweede: de eerste slaapt nog veel overdag! Daardoor heb je veel momenten tijdens je zwangerschap dat je kunt gaan liggen. Dat compenseerde naar mijn gevoel de zwaarte van het tillen en sjouwen van de eerste (mijn oudste kon pas lopen nadat mijn tweede wad geboren). 🙂

  Sowieso is elke zwangerschap een wonder opzich, zoals je zelf ook al aangeeft. Het is al mooi als het lukt, ongeacht het leeftijdsverschil.

 • Theresia
  10 september 2018

  Tussen onze oudste 2 zit 2 jaar en 4 maanden en tussen de 2e en 3e zit 2 jaar en 6 maanden. Voor mij is het ideaal zo 🙂

 • Annemarie
  10 september 2018

  Tussen mij en mijn broer zit 3 jaar en wij hebben het altijd heel goed met elkaar kunnen vinden. Mijn twee jongere broertjes hebben maar 1.5 jaar verschil, er zijn periodes geweest dat zij het heel goed met elkaar konden vinden en precies in dezelfde fases zaten. Maar als de ene in een andere fase kwam sloegen ze elkaar de hersens in hahaha. Dit duurde dan even een poosje totdat ze weer gelijk opliepen. Ze hebben enorm veel aan elkaar gehad maar het was wel echt een haat/liefde verhouding.

 • Charlene
  10 september 2018

  Hier schelen de meiden 14 maanden. Oudste is 25 maanden en de jongste 11 maanden. Ja pittig ja, wel leuk om te zien wat voor een lol ze al hebben.

 • Natasja
  10 september 2018

  Ik heb nog maar een kindje, maar vind dit artikel reuze interessant. Mij lijkt een klein leeftijdsverschil fijn, maar het is zoals je al zegt afhankelijk van verschillende factoren. Broers/zussen maken altijd wel een keer ruzie denk ik, hoe groot het leeftijdsverschil ook is.

 • Peggy
  10 september 2018

  Mooi gezin hebben jullie!

  wij hebben 3 jongens
  Tussen nummer 1 en 2 zit 3 jaar en 3 maanden was niet helemaal de bedoeling maar door een miskraam is dat zo ontstaan.
  tussen nummer 2 en 3 zit 3 jaar en 9 maanden ook niet zo gepland maar het zwanger worden liet even op zich wachten.

  Dus tussen de oudste en de jongste zit op 3 weken na 7 jaar. Maar als je die 2 nu ziet de oudste is heel erg zorgzaam naar ze kleinste broertje en helpt mij als het nodig is met bijv bij de kleinste ze jas aantrekken

  Ze zijn nu: 9 bijna 6 en 2 en goede vrienden van elkaar, weinig ruzie (gelukkig)
  helemaal happy zo!
  Maar 3 is wel meer dan genoeg, ik werk 3,5 dag per week en vaders werkt meer dan full-time waardoor doordeweeks alles op mijn bordje ligt haha

 • Shanty.
  10 september 2018

  Ik denk dat je helemaal gelijk hebt qua karakters etc. Maar als het op zwanger zijn aan komt vond ik het ook enorm fijn dat nr 1 kon lopen en al redelijk zelf wat kon.(*2jaar 6 maanden toen nr 2 kwam,helaas wel na 2 miskramen..) Maar wat ben je gezegend!! Die gedachten heb ik ook zo!! Prachtig stel hebben jullie & voor mij zou een 3de kindje ook nog meer dan welkom zijn maargoed wie weet wat de toekomst brengt en of manlief nog veranderd van gedachten hahaha.?

 • Chayenne
  10 september 2018

  Onze dochter is nu 20 maanden en in oktober verwachten we haar zusje, er zal dus net geen 2 jaar tussen zitten. Ik vind het vooral fijn dat ze overdag nog een slaapje doet, zodat ik dat ook kan haha. Verder wel heel handig dat ze al loopt en goed zelfstandig kan spelen. Ben heel benieuwd hoe het zal gaan straks.. ik haal in elk geval altijd erg veel wijsheid uit jouw video’s en blogs! 😀

 • Sanne
  10 september 2018

  Fijn artikel en ik vind dat je het super goed omschrijft allemaal! Mooi gezin heb je. Ik heb ook 3 meisjes toevallig. Ze zijn 6, 4 en 1 jaar. Succes met je mooie blog!

 • Chantal
  10 september 2018

  Zo leuk om te lezen wat verschillende leeftijden kindjes doen. Wij hebben een tweeling. Dus van heel veel dingen geen last van. Maar ook met een tweeling heb je veel nadelen. En voordelen ?

 • Mirjam
  10 september 2018

  Ik heb ook 3 kindjes tussen de oudste 2 zit 1 jaar en 4 maanden en tussen de jongste 2 zit 2 jaar en 1 maand de oudste was net geen 3 en een half toen de jongste geboren werd vond het wel even pittig want de oudste 2 zijn meisjes dus lekker katten met elkaar en de jongste is een jongetje en is weer heel anders maar zou het niet anders willen voel me ook echt gezegend met 3 gezonde kinderen

 • Soraya
  10 september 2018

  Ik ben thuis de oudste van 5 kinderen. Ben nu 13. Mijn eerste zusje na mij is 4 jaar later geboren(9).Mijn tweede zusje na mij is 6 jaar later geboren(7).Mijn broertje is 9 jaar na mij geboren(4). En mijn derde zusje is 11 jaar na mij geboren(bijna 2).

 • Anna
  10 september 2018

  Ik heb 4 kinderen (meisje, 2 jongens, meisje) met best wel wat leeftijdsverschil. Wij wilden wat langer wachten met een 2e zodat onze dochter zelf al veel dingen zelfstandig zou kunnen doen zoals lopen en eten. Onze oudste is nu 10 en onze zoons zijn 6 (tweeling). Lange tijd dachten we dat ons gezin compleet was want we hoopten altijd op 3 gezonde kinderen. Maar toen de jongens naar de basisschool gingen en vriendinnen van mij steeds zwanger raakten, begon het toch wel weer te kriebelen. Ik was 35 toen ik weer zwanger raakte van een meisje. Dus nu hebben we een meisje van 10, 2 jongens van 6 en een meisje van een half jaar. Als ik kijk naar onze jongens dan zie ik inderdaad dat geen (of weinig) leeftijdsverschil heel leuk kan zijn maar ik vind het ook ontzettend leuk om te zien hoe leuk onze oudste dochter het vindt om nog een jong zusje te hebben. Echt een 2e moeder voor haar en daar ben ik ook heel blij mee!

 • Marjolein
  10 september 2018

  Wij hebben een dochter van 8 maanden en hopen in de toekomst zeker nog een tweede kindje te mogen krijgen. Maar ik vraag me wel iets af. Je hebt bij alle 3 de meiden een keizersnede gehad. Onze dochter is ook met een keizersnede geboren en mij werd vertelt dat ik in de eerste 12 maanden niet zwanger mag raken. Maar jij was na 10 maanden weer zwanger. Gaf jouw gynaecoloog een ander advies? Is het dan niet gek dat daar geen landelijke afspraken over zijn? Moest je eerst nog op controle ivm het littekenweefsel om weer zwanger te mogen raken?

 • Kavita
  10 september 2018

  Tusse de 1e (8) en de 2e(6)zit 2.5 jaar verschil
  Tussen 2e en 3e(bijna2) zit 4.2 jaar verschil
  Tussen de 3e en 4e(4maanden) zit 18 maanden verschil.

  Tussen de oudste en jongste 8 jaar verschil.

  Merk wel dat de jongste 2 het meeste op elkaar reageren.
  De oudste is echt een 2e moeder.
  De 3e is helemaal dol op dr. Zeker als ze dr uit bedje haalt of drinken geeft of boterhammetje doet verhaaltjes zingen dansen etc.
  En tussen de 2e en 3e is het constant ruzie

 • Bianca
  11 september 2018

  Tussen mijn oudste zoon en middelste zoon zit 3,5 jaar leeftijdsverschil. De oudste is nu 17 jaar en de middelste 13 jaar. In de eerste jaren konden ze goed met elkaar overweg maar sinds de pubertijd zijn ze water en vuur met elkaar. De middelste vindt alles wat de oudste doet geweldig en wil dit ook terwijl de oudste je middelste nog als een vervelende kleuter ziet. Heel gezellig dus haha! Dan is er nog een meisje, onze dochter van 10 maanden. Och wat is dat geweldig leuk, de jongens zijn gek op hun zusje en zij is verzot op haar grote broers. Ik zou het mensen echt kunnen aanraden!

 • Kim
  11 september 2018

  Leuk om alle reacties zo te lezen van iedereen. Hier hebben we twee meiden met 21 maanden leeftijdsverschil. Vond het heerlijk in mijn verlof dat de oudste nog sliep en dat ze daarna vaak samen nog sliepen. Nu zit de oudste net op school en heb ik nog wat extra tijd met de kleinste.

 • Ellen
  11 september 2018

  Hier 15 maanden verschil.
  Het is druk ja. Maar het grootste voordeel vind ik dat de oudste overdag ook nog slaapt waardoor je tijdens je zwangerschap je rust kunt nemen en als de baby geboren is je 2 kindjes tegelijk in bed hebt liggen waardoor je ook nog metime hebt!

 • Tineke
  12 september 2018

  Jij hebt drie dochters! Ik denk dat dit ook wel een voordeel is. Wanneer je kinderen van verschillende geslachten hebt veranderen op een bepaalde leeftijd de interesses ook.
  Liefs

 • Felicia
  14 september 2018

  wij hebben 4 kindjes de oudste twee schelen 1 jaar en 8 maanden en de jongste twee schelen 1 jaar en 5 maanden
  heel eerlijk ik vond het kleine leeftijdsverschil tusssn dd oudste twee pittig
  en dan had ik nog heel erg veel hulp van mijn man. en nu met de twee jongste is het ook pittig maar met hulp van de oudste twee valt het mee nu is ons meisje jasmijn van 2 ook heel makkelijk ons jongetje van 1 is heel anders drukker super actief en snel gefrustreerd als hem iets niet lukt ?
  jasmijn is sneller af te leiden met iets
  ik vond de zwangerschappen met een klein kind erg zwaar
  en de zwangerschap van jasmijn de derde dochter was relax omdat ik de twee oudste kon uitleggen van 5 en bijna 7 dat ik mij misselijk voelde en dus moest gaan liggen
  of exstra rust nemen.
  dus ik heb ook bijde ervaren en vond het fijner tijdens de derde zwangerdchap dat de twee oudstre al wat ouder waren.
  het is hier een drukke maar gezellige boel
  3 prinsesjes en 1prinsje 🙂

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.