Tweetalig opvoeden? Wel of niet?

Tweetalig opvoeden

Kiezen voor tweetalig opvoeden, wel of juist niet? Dit is een onderwerp waar ik veel over na heb gedacht. Ik vind taal namelijk een enorm belangrijk onderdeel in de ontwikkeling en ook een vaardigheid die enorm belangrijk is tijdens het opgroeien. Ik was zelf altijd erg goed in talen en hoop dat ik mijn kinderen hierbij kan ondersteunen. Hebben wij om die reden gekozen voor tweetalig opvoeden of toch niet? Ik ben heel benieuwd hoe jullie tegen dit onderwerp aankijken.

Tweetalig opvoeden? 
Om een duidelijke uitleg te geven ben ik gaan opzoeken wat de betekenis hiervan precies is en dan krijg ik als antwoord;  Je kind met meer talen opvoeden. Dit kan zijn omdat er verschillende moedertalen gesproken worden ten opzichte van het land waar men woont, of omdat men een kind een extra taal wil leren, om wat voor reden dan ook. Vaak wordt dit gedaan met de gedachte dat dit de taalontwikkeling kan stimuleren en omdat een kind in de eerste jaren de hoogste vaardigheid heeft om snel nieuwe talen te leren. Yannick en ik zijn allebei 100% Nederlands dus er is geen andere moedertaal in ons gezin. Wel vind ik het mooi (en knap!) als een kind een tweede taal te leren krijgt. Je kunt je kindje zo helpen om op school een voorsprong te hebben rondom de taalontwikkeling. Echter hebben wij er niet voor gekozen om tweetalig op te voeden. Geen taal beheers ik zo vloeiend als het Nederlands dus ik weet ook niet zeker of ik een andere taal dan goed zou aanleren. Wel wil ik mijn kinderen ondersteunen in de talen die zij leren op school.

De zus van Yannick woont in Frankrijk, samen met haar Belgische man en samen hebben zij daar twee kinderen gekregen. Hun zoontjes worden door hen tweetalig opgevoed, zoals Nederlands als Frans, om zo beide talen te beheersen, ze spreken beiden talen allebei vloeiend dus die keuze vind ik dan ook heel logisch. Het is zo mooi om te zien hoe kinderen een taal oppikken en soms ook talen door elkaar heen spreken.

Tweetalig opvoeden

Je kind ondersteunen in de taalontwikkeling
Ondanks dat wij er niet voor gekozen hebben om onze kinderen tweetalig op te voeden, vind ik het wel enorm belangrijk om mijn kinderen te helpen en ondersteunen in de taalontwikkeling. Toen bij Lana bleek dat logopedie een advies was om haar taalontwikkeling te ondersteunen, zijn we dit traject ook ingegaan en zien we enorme verbetering in haar taal. Naast dat, zijn we vanaf de geboorte al begonnen met het voorlezen van boekjes en zodra ze begonnen te praten, het oefenen van woordjes via boekjes, voorwerpen in het dagelijkse leven en op televisie.

Lana zit nu in groep 2 en zij krijgt al vanaf dat zij op de basisschool zit Engelse les. Ik herinner me dat ik dit vroeger pas vanaf groep 7 kreeg, dus dit is een enorme vooruitgang. Ik vind dit een mooie ontwikkeling omdat kinderen op die leeftijd veel sneller zijn in het oppikken van een nieuwe taal. Ik vind het ook heel mooi om te zien hoeveel zij nu in 1 jaar tijd al geleerd heeft. We kunnen samen al kleine gesprekjes voeren in het Engels en oefenen dit dan ook regelmatig. We hebben nu iets ontdekt dat het oefenen daarmee nog makkelijker maakt.

Tweetalig opvoeden

Tweetalig opvoeden

Eerste Nederlandse/Engelse woordjes leren
Ik heb het over de ‘Mijn eerste 100 woordjes’ van VTech. Toen we ermee zijn gaan oefenen merkte ik gelijk hoe enorm leerzaam en leuk dit is. Het is een interactief boek waarin de eerste woordjes zowel in het Nederlands als Engels te oefenen zijn. Het boek heeft papieren pagina’s met een plastic coating die je makkelijk met een nat doekje kunt afdoen wat heel hygiënisch is. Het leuke is, als je op de plaatjes drukt op elke pagina dan hoor je de uitleg van het voorwerp in het Nederlands, of Engels, afhankelijk van je keuze en het niveau van je kindje. Met Aimy oefen ik met dit boekje de eerste woordjes in het Nederlands, met Lana doe ik dit in het Engels. Maar ook samen kunnen we dit beoefenen. Dan laat ik Aimy het woordje in het Nederlands zeggen en dan laat ik dit Lana vertalen in het Engels. Naast de woordenschat die verrijkt wordt, kun je ook leerzame feitjes over de voorwerpen leren en een speurtocht door het boekje heen doen. Ik heb dit nu een aantal keer met zowel Lana als Aimy geprobeerd en ik merk dat ze enorm snel leren en vooruit gaan. Ze hebben er ook enorm veel plezier in. Dit is dus een enorme tip voor wie hun kindje tweetalig (met Engels) opvoedt, of wie dit niet doet maar wel die taalontwikkeling met optie voor de Engelse taal wil meegeven aan je kindje. Voor ons is het ook een aanvulling op wat Lana op school leert en voor Aimy is dit een leuke manier om woordjes te leren.

Wij zijn enorm enthousiast hierover en ik vind het fijn om een product ontdekt te hebben waarmee ik mijn kinderen op een leuke manier kan begeleiden in het leren van taal. Ik ben heel benieuwd hoe dit met onze kinderen zal gaan. Wie weet kan ik binnenkort langere gesprekken in het Engels voeren of zal mijn dochter mij zelfs gaan verbeteren in het Engels 😉

Ik ben benieuwd naar jullie visie hierop. Voeden jullie je kinderen bewust tweetalig op of juist niet? En wat doen jullie om de taalontwikkeling van je kinderen te ondersteunen? Laat je reactie hieronder achter of via social media.

#KellycaresseAd in samenwerking met VTech

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

14 reacties

 • Priscilla
  23 oktober 2018

  Wij leren onze dochter 3 talen, Nederlands, Spaans en Portugees. Wij doen dit omdat ik zelf half Nederlands en half Spaans ben, mijn partner is Portugees. We merken dat ze het snel leert en ook leuk vind. Maar Nederlands spreken we het meeste.

 • Tineke
  23 oktober 2018

  Ons zoontje wordt Fries-Nederlands opgevoed. Hij loopt wel wat achter op taal wat spreken betreft, maar hij kent en snapt wel allee. Hij kijkt veel Engelse filmpjes en merk dat hij deze ook al steeds beter gaat begrijpen.
  Liefs

 • Sylvia - alovelyadventure
  23 oktober 2018

  Wij voeden onze dochter (bijna 4) drietalig op Nederlands, Spaans en Engels. Ik kan je vertellen dat ze op deze leeftijd de talen (woorden, zinnen) opzuigen als een spons. Kon ze tot een paar maand geleden nog alleen maar woordjes in het Spaans en Engels zeggen. Kletst ze nu al in drie talen de oren van je hoofd haha.

 • Priscilla
  23 oktober 2018

  Wij voeden onze dochter (bijna 2jaar) drietalig op, Nederlsnds, Spaans en Portugees. Ze vind het zelf ook leuk om te leren en spreekt het al aardig goed.

 • Selma
  23 oktober 2018

  Wij voeden onze kinderen drie-talig op. Zo leuk om te zien dat ze dit van jongs af aan al goed oppakken.

 • rachel
  23 oktober 2018

  hier is het Nederlands, engels en italiaans aangezien ik een halve italiaan ben en ik het wel mooi vond dat de meiden ook “mijn” taal konden spreken. engels vind ik voor iedereen belangrijk want daar kan je je toch een beetje mee uit de voeten maken ergens anders

 • Laura
  23 oktober 2018

  Wat een leuk artikel, en ook erg leuk om de reacties van andere ouders te lezen. Mijn man is in Congo geboren en spreekt Frans. Omdat hij op 1 jarige leeftijd naar Nederland is gekomen spreekt hij vloeiend Nederlands, zelfs beter dan mij/als ik/als mij? Grapje 😅) Ik ben volledig Nederlands. Ik had de kinderen graag Frans willen leren alleen beheers ik het (nog) niet goed genoeg. Mijn man vanaf het begin af aan gezegd dat hij graag wil dat de kinderen (nu zijn ze 2 jaar en 3 jaar) eerst het Nederlands goed beheersen, en daarna kunnen we het ze altijd nog leren. Al zal dit misschien met iets meer moeite gaan. Hij heeft zelf veel moeite gehad met de Nederlandse grammatica, en deze moeite wil hij onze meisjes graag besparen, in zoverre dat kan ☺️

 • Carmen
  23 oktober 2018

  Mijn zoons voed ik tweetalig (Nederlands & Spaans op). De oudste is nu 3. Hij praat vrijwel alleen maar Nederlands maar verstaat ook alles wat ik in het Spaans tegen hem zeg. Als hij nog wat ouder is wil ik hem meer gericht (en spelenderwijs natuurlijk) Spaanse ‘les’ gaan geven zodat hij ook gaat praten. Maar dat komt ongetwijfeld goed want de basis zit erin.

 • Fauzia Djuwardi
  23 oktober 2018

  Bij ons gaat het vanzelf met de talen. Ik ben zelf van Indonesische afkomst maar mijn moedertaal is Nederlands. De papa is Italiaans (uit Sicilië) en spreekt voornamelijk Siciliaans. Maar wij tweeën spreken Frans tegen elkaar omdat ik geen Italiaans (of Siciliaans) spreek.

  Onze dochter is vanaf geboorte gewend met wel 3 talen. Voornamelijk wel Nederlands maar zij verstaat haar papa (en schoonfamilie) als hij dus Frans en/of Siciliaans met haar praat.
  Dan heb ik nog mijn moeder die af en toe ook Indonesische woorden erbij haalt. En zij pikt dit ook allemaal moeiteloos op!

  Dochterlief is nu bijna 3.5jaar. En uiteraard o.a. YouTube filmpjes vindt zij leuk en hier leert zij tevens de Engelse taal. Ze kan al een aantal Engelse zinnen en kleuren!

  Het is zo leuk om te zien hoe ze de verschillende talen, 5 in totaal, moeiteloos en uit zichzelf, als een spons, in haar opneemt!

 • Tamara
  23 oktober 2018

  Wij voeden onze dochters tweetalig op. Mijn man heeft in Engeland gewoond en gestudeerd, en werkt nu voor een engels bedrijf waar hij alleen maar Engels spreekt. Hij beheerst het net zo goed als een native speaker en daarom ervoor gekozen onze dochters ook Engels naast het Nederlands te leren. Onze oudste van bijna 4, spreekt alleen maar Engels met haar Daddy en dat gaat super goed. Voor haar zijn het geen twee talen waarin ze moet schakelen, voor haar gaat het één net zo makkelijk als het andere. Handige voorsprong op school later. Maar leuk speelgoed om toch Engelse woordjes etc te leren :)!

 • Shamira
  23 oktober 2018

  Wij wonen in België, vlakbij Brussel. Mijn vriend is Franstalig opgevoed, ik in het Nederlands. Wij voeden ons zoontje bewust tweetalig op. Mijn familie en ik spreken enkel Nederlands met hem, de papa en zijn familie enkel Frans. Dooppeter is Franstalig, doopmeter Nederlandstalig. Kwestie van het evenwicht te behouden 🙂
  Zelf geef ik les in een basisschool waar de meeste leerlingen anderstalig zijn. We merken dat hoe vroeger kinderen een taal leren, hoe vlotter de taalontwikkeling gaat. Als je echt een taal onder de knie wil krijgen, moet dit ook voor 6 jaar gebeuren, dan ontwikkelt taal zich het meest! Deze freak wil er dus alles aan doen om een perfect tweetalig zoontje te hebben, waar wij wonen is dit echt een must!

 • Claire
  23 oktober 2018

  Wij voeden onze kinderen ook tweetalig op. Mijn vriend komt oorspronkelijk uit Iran en we hebben vanaf dag 1 een taal per ouder aan gehouden. Dat gaat heel erg goed (en ik heb daardoor ook veel beter Farsi geleerd haha!) en voelt ook heel natuurlijk. Oudste is nu bijna 3 en spreekt beide talen. Ik vind het heel erg belangrijk dat ze met al hun familie kunnen communiceren en dat ze iets meekrijgen over het land waar hun vader geboren is. Zou het zo weer doen!

 • Leonie van Mil
  24 oktober 2018

  Mijn vriend kan heel goed Engels en ik vind zelf dat ik te slecht Engels kan. Dit komt omdat het Nederlandse onderwijs veel te laat begint met Engels aanbieden. Onder de 4 jaar kunnen kinderen 4 talen leren. Omdat ik Engels een belangrijke taal vind (de wereld wordt steeds kleiner) wilde ik mijn kinderen al jong met Engels in aanraking laten komen. Voorwaarden waren wel dat het goed gebeurt en dat Nederlands ten alle tijden het meest aangeboden en het best ontwikkelt moet zijn. Mijn vriend praat daarom alleen Engels thuis tegen mij en de kinderen. En ik praat Nederlands tegen mijn vriend en de kinderen. Verder praat iedereen Nederlands. Ik merk nu al dat het zijn vruchten afwerpt. Mijn zoontje van 2,5 begrijpt ons allebei heel goed. Hij praat het meest Nederlands terug, maar begint steeds meer Engelse woorden er doorheen te gooien. Ook loopt zijn Nederlandse ontwikkeling niet achter als ik kijk naar zijn leeftijdsgenoten. Ik hoop dat het bij onze jongste van 7 maanden ook zo goed werkt.

 • Mamaplaneet
  25 oktober 2018

  Bij ons thuis krijgen de kinderen ook Engels mee. Dat is een beetje vanzelf zo gegaan. Liedjes, Disney films en nu ook in de kleuterklas. Aangezien onze meiden 3 en 4 zijn is dat voorlopig wel even goed zo. Mochten ze toch interesse tonen voor nog een andere taal, dan zullen wij ons kind daarin volgen.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.