Zo geef je het beste constructieve feedback aan je partner

Zo geef je het beste constructieve feedback aan je partner

Effectieve communicatie is essentieel voor een gezonde en harmonieuze relatie. Een belangrijk aspect van communicatie is het geven van constructieve feedback aan je partner. Het op de juiste manier geven van feedback kan helpen om misverstanden te voorkomen, de relatie te versterken en problemen op te lossen. In dit artikel zullen we enkele tips bespreken over hoe je het beste met of zonder feedback training constructieve feedback kunt geven aan je partner.

1. Creëer een veilige omgeving: Een veilige omgeving is de basis voor het geven van constructieve feedback. Zorg ervoor dat je partner zich op zijn gemak voelt en open staat voor het ontvangen van feedback. Kies een geschikt moment en een rustige plek waar jullie beiden ongestoord kunnen praten. Het tonen van empathie en respect is essentieel om een veilige omgeving te creëren waarin open communicatie mogelijk is. 
2. Wees specifiek en observeerbaar: Bij het geven van feedback is het belangrijk om specifiek te zijn en je te concentreren op observeerbare feiten. Vermijd algemene uitspraken en beschuldigingen. Geef concrete voorbeelden van situaties waarin je feedback wilt geven. Door specifiek te zijn, kan je partner beter begrijpen wat je bedoelt en kan hij of zij gerichter werken aan verbetering.
3. Gebruik de “ik-boodschap”: De “ik-boodschap” is een effectieve manier om feedback te geven zonder de ander aan te vallen of defensief te maken. In plaats van te zeggen: “Je doet dit altijd fout”, kun je zeggen: “Ik voel me gefrustreerd als dit gebeurt.” Door de nadruk te leggen op je eigen gevoelens en ervaringen, geef je feedback op een constructieve en niet-bedreigende manier.
4. Focus op het gedrag, niet op de persoon: Bij het geven van feedback is het belangrijk om je te richten op het specifieke gedrag dat je wilt bespreken, en niet op de persoon zelf. Scheid het gedrag van de identiteit van je partner. Zeg bijvoorbeeld: “Ik merkte dat je de afwas niet hebt gedaan” in plaats van “Je bent altijd zo lui.” Op deze manier vermijd je defensieve reacties en richt je je op het bespreken van concrete acties.
5. Moedig open communicatie aan: Feedback geven is niet alleen eenrichtingsverkeer. Moedig je partner aan om ook zijn of haar gedachten en gevoelens te delen. Luister actief naar wat je partner te zeggen heeft en wees bereid om te begrijpen en compromissen te sluiten. Open communicatie helpt bij het opbouwen van vertrouwen en het versterken van de band in je relatie. Of kies voor een professionele feedback training van Björn Deusings, expert op dit gebied
In deze blog deelde ik al eens meer over persoonlijke ontwikkeling en hoe dit je kan helpen om meer uit het leven te halen.

Constructieve feedback geven aan je partner is een belangrijk onderdeel van een gezonde relatie. Het creëren van een veilige omgeving, specifiek en observeerbaar zijn, gebruik maken van de “ik-boodschap”, je richten op gedrag in plaats van de persoon, en open communicatie aanmoedigen zijn daar een essentieel onderdeel van. Dit is niet voor iedereen even makkelijk om te beoefenen. Vinden jullie dit lastig? Dan zou feedback training wellicht kunnen helpen. Succes!

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.