Recept: Gezonde carrotcake /wortelcake suikervrij

Gezonde carrotcake

Ik ben weer helemaal losgegaan in mijn keukentje voor een gezond recept! Voor de draag en meet wilde ik lekker gebak kunnen aanbieden aan de mama’s, maar ik wilde wel gewoon een gezonde hap maken. Suikervrij en lekker dat is mijn motto. Ik ben dol op carrotcake of worteltaart dus waarom zou ik geen wortelrasp toevoegen aan een recept dat geïnspireerd is op bananenbrood? Zo gezegd zo gedaan en zo rolde daar deze carrotcake /wortelcake uit met een creamcheese topping om het af te maken. De mama’s hebben mijn gezonde carrotcake goedgekeurd en de cake was binnen een paar uur op. Missie geslaagd! Nu wil ik graag het recept met jullie delen, want gezonde carrotcake, wie wil dat nu niet?

Gezonde carrotcake

Wat heb je nodig voor de carrotcake:
– 200 gram amandelmeel
– 400 gram wortels (geraspt, ik raspte ze met de keukenmachine)
– 2 bananen
– 10 dadels
– optioneel: 75 gram walnoten
– 4 eieren
– 75 gram kokosolie
– Snufje kaneel
– 1 theelepel bakpoeder
–  Vleugje citroensap

Op de foto zie je Griekse Yoghurt staan maar die bleek uiteindelijk niet meer nodig te zijn.

Voor de creamcheese topping:
– 150 gram roomkaas
– 2 eetlepels honing
– vleugje citroensap

Aan de slag!

– In een pannetje smelt je de kokosolie. Ook bak je hierin kort de ontpitte dadels zodat deze door de warmte wat beter de smaak afgeven.
– In de keukenmachine begin je met het ‘natte’ mengsel. Je doet de warme dadels en kokosolie in de machine en voegt hier de bananen in stukjes, eieren en walnoten aan toe en je mixt dit tot een plakkerig deeg. Hierna voeg je hier de geraspte wortels aan toe zodat dit vermengd wordt met het mengsel. Ook voeg je hier vervolgens wat citroensap aan toe voor de smaak.
– Het droge mengsel maak je in een andere grote kom door amandelmeel, kaneel en bakpoeder met elkaar te mengen.
– Aan de kom met het droge mengsel schep je langzaam het natte wortelmengsel bij. Je hebt zoveel deeg dat het in mijn geval niet allemaal in de keukenmachine paste. Je mengt dit met een mixer of met een garde tot een fijn mengsel van alle ingredienten bij elkaar.
– Doe de mix in een cakevorm en bak dit voor 30 minuten in een op 175 graden verwarmde oven.

Creamcheese topping maken:
– Doe in een kom de roomkaas en honing en voeg hier wat citroensap aan toe. Mix dit tot een luchtig geheel.
– Als de carrotcake uit de oven komt en wat is afgekoeld dan smeer je hier de creamcheese bovenop. Ik gebruikte hiervoor een bak kwast.

Je gezonde suikervrije carrot cake is klaar!

Gezonde carrotcake

Mmm, ziet dat er niet heerlijk uit?

Gezonde carrotcake

Bewaar de carrotcake wel in de koelkast zodat de creamcheese stijf blijft. Door de honing kan de creamcheese wel een wat gekke kleur krijgen.

Hoe ingewikkeld dit recept mag klinken, eigenlijk is het zo gemaakt. Ik heb standaard amandelmeel en speltmeel in huis. Honing, walnoten, kaneel, bakpoeder en eieren behoren ook dat mijn basic keuken essentials binnen een suikervrij eetpatroon. En jup, je moet er wat voor over hebben om gezonder te leven maar de gezondheidsvoordelen wegen wat bij betreft toch op tegen de moeite die het kost. Maar zo’n carrotcake zie ik niet als straf hoor haha. Wat vinden jullie van dit recept?

Ook leuk:
Kookvideo voor het maken van een worteltaart met creamcheese frosting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept voor gezonde appeltaart (lactose vrij, suikervrij en glutenvrij)

 

  Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.

Gerelateerde berichten

60 reacties

  • Manon
    1 juli 2014

    Ziet er goed uit! Ik heb nog nooit carrotcake geproefd, misschien toch een keertje de keuken induiken om te maken 🙂
    Manon onlangs geplaatst…OOTD: Bloemenjurkje!My Profile

  • Koalabeautymama
    1 juli 2014

    Oeeeeh looks nice! Ik ben dol op carrotcake! Vooral met een lekkere icing hmmm
    Koalabeautymama onlangs geplaatst…OOTD: Fashionable MommyMy Profile

  • Martina
    1 juli 2014

    Ik ben gek op carrot cake!
    Martina onlangs geplaatst…1 juli 2014 – Beauty favorieten juniMy Profile

  • Dita
    1 juli 2014

    Ik ben dol op deze cake, toch snel zelf maar eens aan de slag 🙂
    Dita onlangs geplaatst…Verhuizen #1My Profile

  • Geertje
    1 juli 2014

    Dit ziet er heerlijk uit!!! Ga ik zeker n keer proberen!
    Geertje onlangs geplaatst…Wennen Op De Nieuwe SchoolMy Profile

  • Ellen
    1 juli 2014

    Klinkt goed, jammer dat in er in de gezondere versies altijd amandelmeel zit en ik ben allergisch aan noten.
    Ellen onlangs geplaatst…Sokken en nieuwigheidjeMy Profile

  • Marion
    1 juli 2014

    Ziet er lekker uit! Ookal klinkt het voor mij, een non-bakster, behoorlijk ingewikkeld!
    Marion onlangs geplaatst…Wees de verandering die je in de wereld wilt zienMy Profile

  • Maai
    1 juli 2014

    Klinkt super goed. Zo fijn en inspirerend die suikervrije recepten van jou, thanx!
    Maai onlangs geplaatst…Oranje gekteMy Profile

  • Marieke
    1 juli 2014

    Ziet er super goed uit!
    Marieke onlangs geplaatst…WIN | Vogue zonnebril!My Profile

  • Gwen
    1 juli 2014

    Oh en hijwas echt zo lekker! Olivia heeft geloof ik drie plakjes op (geen grap), dus ook absoluut kinderproof 😉
    Gwen onlangs geplaatst…Lief Dagboek #26My Profile

  • Anamaria
    1 juli 2014

    Paar weken geleden ook gemaakt, heerlijk! Ik heb een taartvorm gebruikt. De taart horizontaal in tweeën gedeeld en hiertussen ook nog wat van het creamcheese mengsel gedaan. Heerlijk!!

  • Joyce
    1 juli 2014

    Klinkt heerlijk! Ik ben ook bezig om mijn eigen versie te ontwikkelen en die wordt ook smullen 🙂
    Joyce onlangs geplaatst…BARCELONA DIARY #1 DE AANKOMSTMy Profile

  • Miranda
    1 juli 2014

    Oh dat ziet er lekker uit! Ik heb nog nooit carrotcake gegeten, wordt wel eens tijd geloof ik:)
    Miranda onlangs geplaatst…Oranje gaat voor goud; nailart WKMy Profile

  • Cindy
    1 juli 2014

    Honger!!! Ik heb het nog nooit gegeten, dikke shame on me. Weer een receptje om te onthouden!
    Cindy onlangs geplaatst…Hoera, het is juli!My Profile

  • Miss Mags
    1 juli 2014

    Deze ga ik zeker eens proberen, ziet er super lekker uit.
    Miss Mags onlangs geplaatst…Newsflash: Limited Edition “Metallure” by CATRICEMy Profile

  • Meike
    1 juli 2014

    Wat lijkt me dit ongelooflijk lekker! Ik ga het recept eens gebruiken (en een beetje aanpassen zodat het glutenvrij wordt) en snel proberen. Ziet er echt heel goed uit.
    Meike onlangs geplaatst…Filmpje: favorieten juni 2014My Profile

  • Nicole
    1 juli 2014

    Hij was echt super lekker!!
    Nicole onlangs geplaatst…Plog #3 zaterdag 28-6-2014My Profile

  • Vanessa
    1 juli 2014

    Ziet er lekker uit. Ik heb het nog niet gegeten dus ik ben wel benieuwd!
    Vanessa onlangs geplaatst…Spam je blog!My Profile

  • Tedje
    1 juli 2014

    Oh dit recept komt als geroepen!!!
    Tedje onlangs geplaatst…Beautyproducten voor een weekendje wegMy Profile

  • Oum Feerozah
    1 juli 2014

    Ziet er heerlijk uit hmmm, wil hem ook eens een keer proberen
    Oum Feerozah onlangs geplaatst…Her new love :Bambam roze blokkendoosMy Profile

  • Manon
    1 juli 2014

    Hmm denk dat ik deze ga maken voor mijn verjaardag in augustus, maar moet ik hem natuurlijk eerst even testen of hij lukt hihi 🙂

  • Milou
    1 juli 2014

    Yum, ziet er super lekker uit Kel! Ik baal zo dat mijn combi oven niet goed z’n werk doet, want zoiets gaat bij mij sowieso mis hierdoor. 🙁
    Milou onlangs geplaatst…WeightWatchers: juniMy Profile

  • Monique
    1 juli 2014

    Hij was heerlijk! Eens kijken of ik hem binnenkort zelf eens kan maken…
    Monique onlangs geplaatst…Favorieten van juni!My Profile

  • Eva | Realitijd
    1 juli 2014

    Ik maak (en eet) ontzettend graag carrotcake, maar inderdaad, de suiker erin is niet lief. Dit is echt een mooi recept voor een gezonder alternatief! Ik ga hem zeker eens proberen en laat je nog weten wat ik ervan vond. (en nu rap opslaan bij m’n favorieten ;))
    Eva | Realitijd onlangs geplaatst…Leuke en minder leuke dingen aan de zomerMy Profile

  • Suzanne
    1 juli 2014

    Ik kom binnenkort langs, jij maakt deze? Haha
    Suzanne onlangs geplaatst…30 Day Booty Shorts ChallengeMy Profile

  • saskia
    1 juli 2014

    Oooh dit lijkt mij geweldig lekker, wat een ontzettend goed idee!!
    saskia onlangs geplaatst…Mijn favoriete dagelijkse look!My Profile

  • Susanne
    1 juli 2014

    Hmmm lijkt me heerlijk! Jammer dat amandelmeel zo duur is 🙁 Vandaar dat ik eigenlijk altijd een combinatie gebruik van havermout en volkoren bloem. Maar ik zwicht voor een carrotcake! Ik heb toevallig op mijn blog een receptje voor gezondere -low fat- carrotcupcakes, maar dan met gewone bloem 😉
    Susanne onlangs geplaatst…Recept: Homemade pindakaasMy Profile

  • Marloes
    2 juli 2014

    Wat een lekker recept. Dankjewel voor het delen Kelly! Ik heb in Ibiza voor het eerst carrotcake op en ben helemaal verslaafd nu, hihi!
    Marloes onlangs geplaatst…Unboxing Huge H&M Bestelling & Artdeco PerspakketMy Profile

  • aleksandra
    2 juli 2014

    die gaan we morgen maken en mag zelfs in de luchtrommel mee naar school!

  • Mama lifestyle blog | De draag en meet workshop - het verslag - Mama lifestyle blog
    5 juli 2014

    […] Recept: Gezonde carrotcake /wortelcake suikervrij […]

  • Mama lifestyle blog | Recept voor gezond kwarkbrood van griekse yoghurt (suikervrij!)
    8 juli 2014

    […] week deelde ik het recept voor een gezonde carrotcake, vandaag heb ik weer een heerlijk recept voor een suikervrij gebakje. Lekker alternatief van […]

  • Cynthia
    8 juli 2014

    Hi Kelly,
    Ik werd helemaal blij van je cake, maar hij is compleet mislukt bij mij!

    Had hem 30 min in de oven gezet op 180 gr, en daarna heel stom niet getest met een prikker maar gelijk een uur af laten koelen. Vervolgens wilde we eraan beginnen, was die nog totaal niet gaar van binnen. Echt helemaal klef zeg maar, binnenste gedeelte was gewoon smeerbaar. Terug in de oven gedaan, wat eigenlijk niet kan natuurlijk en wat ook echt niet geholpen heeft. Hij was compleet ingestort. Best zonde!!

    Ik snap er niks van, denk dat die bij mij echt een stuk langer moest…

  • manon
    12 september 2014

    Vraagje, kan ipv amandelmeel ook spelt meel gebruiken?

  • kellycaresse
    12 september 2014

    Ja dat kan ook! Dit maakt de carrot cake wel wat steviger dus minder luchtig maar kan prima 😀

  • manon
    12 september 2014

    Dankjewel voor je snelle reactie! Ik kon gisteren met boodschappen niet zo snel amandelmeel vinden en wilde de cake per se vandaag maken. Next time maar even langs de tuinen voor amandelmeel.

    Vorige week heb ik bananenbrood gemaakt. Deze was heerlijk. Een lekker gezond en vullend tussendoortje 🙂

  • Yvonne
    9 oktober 2014

    Hallo Kelly, ik heb het deeg gebruikt in een muffinvorm, maar dan wordt het midden niet gaar. Hoe zou dit kunnen? De cake is trouwens heerlijk!!

  • Marjoleine
    10 oktober 2014

    Ik heb dat probleem ook vrees ik. Ik heb wel tussendoor getest met een prikker en ik heb hem nog een heleboel extra tijd gegeven maar hij lijkt nog steeds nat in het midden. Ik hoop dat het meevalt.

  • Gemma
    26 oktober 2014

    Hier hetzelfde probleem, met 30 minuten geprikt en toen was de prikker nog nat. Na 40 minuten toch maar uit de oven gehaald, maar van binnen was het nog gewoon deeg.

  • Denise
    27 oktober 2014

    De cake was bij mij ook mislukt; inderdaad van binnen nog helemaal nat (in cakebakvorm). Alleen de buitenkant was redelijk :'(

  • sarah
    4 november 2014

    weliswaar geen suiker maar verder barst het van de koolhydraten en vetten. per banaan dient men 1 liter water te drinken, amandel- en speltmeel, dadels en ook de bananen zijn behoorlijk aan de tax voor b.v. diabetespatienten.
    heel erg lekker, die cake maar ik heb een stuk van circa 150 gram gesmuld en toen moest ik stoppen want was over de grens heen.

  • Linda
    7 januari 2015

    Top! Ik heb veel te veel wortelen in huis en de rest van de producten ook. Ga vanavond direct aan de slag
    Linda onlangs geplaatst…Happy new year: mijn goede voornemensMy Profile

  • wieteke
    19 april 2015

    Vanochtend dit recept gemaakt, helaas geen succes! Viel helemaal uit elkaar was ook totaal niet gaar van binnen. 🙁
    Ik vraag me ook af of 175 graden dan wel hoog genoeg is… dat het daar wellicht in zat/ Verder namelijk precies gedaan zoals hier staat ..

  • Jildou
    24 augustus 2015

    Staat nu in de oven… ben benieuwd!! 😀

  • Anja
    16 september 2015

    Vraagje: kunnen de dadel vervangen worden door vijgen?
    Groet, Anja

  • Kim Nelissen
    24 december 2015

    Ik heb ‘m er nu al 45 minuten instaan, maar het is nog steeds een natte kledderbende. Hoop dat het nog goed gaat komen, want ik heb ‘m als toetje voor het kerstdiner van vanavond gemaakt:-(

  • Kim Nelissen
    24 december 2015

    Ik heb hem er nu al meer dan 45 minuten instaan, maar het is nog een grote natte kledderbende. Ik hoop dat het nog goed gaat komen met mijn kersttoetje voor 6 man:-(
    Kim Nelissen onlangs geplaatst…Bloed: tien boeiende weetjesMy Profile

  • Floortje
    11 januari 2016

    Helaas is de cake bij mij ook mislukt…Na 50 minuten (!!!) nog steeds erg nat van binnen. Wellicht een lagere vorm gebruiken of iets in de verhoudingen veranderen. Erg jammer, ben er zo dol op!

  • Liesbeth
    19 februari 2016

    Heerlijk, gevonden via google en ik haalde hem net uit mijn oven. Zelf heb ik nog een handje rozijnen erdoor heen gegooid en een klein beetje nootmuskaat. Ben benieuwd hoe hij smaakt morgen 😀

  • Manon van der Plas
    7 maart 2016

    Echt verrukkelijk!! Een verantwoord maar lekker tussendoortje. Alleen een vraagje, weet je hoeveel calorieën er ongeveer in een plakje zitten??

    Groetjes Manon

  • Jannie
    18 maart 2016

    De wortelcake moet er wel een uur in.

  • ManonC
    26 maart 2016

    Erg lekker!
    Alleen moet hij bij mij de volgende keer wel iets langer in oven.

  • Lien
    7 mei 2016

    Bij mij is de cake (in ronde taartvorm) zeker 50 min in de oven geweest en toen was ie prima! Dank voor het suikervrije recept!

  • Shanice
    4 juli 2016

    Hoeveel kcal zitten er in 1 plak eigenlijk?

    Gr Shanice

  • Christy
    5 oktober 2016

    Hoeveel calorieën zitten der in de cake

  • Liesbeth
    17 oktober 2016

    Bij mij is het super goed gelukt, en lekker. Met een half uur in de oven!!
    Bedankt

  • Eric
    28 december 2016

    Mijn cake is compleet mislukt. Moet er bij het recept ook geen bloem bijstaan?

  • Annelies
    22 januari 2017

    Mijn cake wordt niet gaar. Blijft nat en plakkerig. En hij heeft nu al 1,5 uur in de oven gestaan. Wat een zonde van al de ingrediënten!
    Bij het mixen van de natte ingrediënten werd de mix niet plakkerig. Hoe kan dit?

  • Melanie
    28 maart 2017

    SUUUPER lekker!! net gemaakt!
    Dankjewel voor het recept!

  • Marco
    27 september 2018

    De cake moet minstens 50 minuten bakken

  • Fenna
    24 juni 2019

    Had ik de reacties maar gelezen voor ik de cake ging maken…
    Idd. Een super lekkere cake maar 30 min. Bakken is veel te kort

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.