Met deze tips kun je net wat gezonder bakken

bakken

Gezonder bakken, dat klinkt als muziek in de oren toch? Ik vind het heerlijk om in de keuken te staan voor het bakken van lekkere cakes, taarten en andere lekkernijen. Vandaag deel ik met jullie wat praktische tips die het bakken van lekkernijen net wat gezonder kan maken. De visie op gezonde voeding is soms best persoonlijk, ik deel dus puur wat tips die ik zelf toepas omdat ik het idee heb dat het zo wat gezonder wordt, maar dit kan voor iemand anders wel helemaal niet zo zijn. Misschien kan dit artikel anderen inspireren tot het bakken van wat gezondere gebakjes, cakes en andere lekkere baksels. Leuk voor in het weekend!

Met deze tips kun je wat gezonder bakken

  • Wit vervang je door bruin: Door witte bloem te vervangen voor speltmeel, amandelmeel of volkorenbloem, voeg je net wat meer voedingsvezels toe aan je meel waardoor je gerecht wat meer zal vullen. Sneller gevuld raken betekent wat minder nodig hebben om gevuld te zijn, dus minder snoepgedrag (als het goed is)
  • Voeg je graag chocolade toe aan je gerecht? Gebruik pure chocolade, dit bevat minder vet en ook minder suikers maar geven wel een hele rijke smaak af. Als je gewend raakt aan de wat bittere smaak van pure chocolade dan wil je binnenkort niets anders meer.

bron

  • Suiker blijft suiker, dit geldt ook voor fruitsuikers en bijvoorbeeld honing, maar geraffineerde suikers (witte suikers) bevatten minder voedingsstoffen dan bijvoorbeeld de suikers in banaan, dadels of bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker. Vervang de witte suikers eens voor bananen, dadels of bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker. Je hebt hier minder van nodig voor dezelfde zoete smaak waardoor het wat gezonder wordt.
  • Je brengt je bakrecepten ook wat op smaak door suiker te minderen en te vervangen voor extra kaneel of vanille extract toe te voegen. Ook kokosvlokken kunnen extra smaak toevoegen. Dit geldt ook voor hartige recepten, door meer kruiden toe te voegen (Zoals knoflook, chilipoeder, komijn, Italiaanse kruiden) komt je gerecht meer op smaak en is je drang in koolhydraten kleiner waardoor je er minder van zult eten.
  • Pannenkoekjes kun je lekker zoet maken door er banaan aan toe te voegen ipv suiker. Ook maak je heerlijke banaan-pannenkoekjes met de combinatie van ei en banaan, even prakken en lekker bakken. De smaak van pannenkoeken heb je alsnog, maar zonder teveel geraffineerde koolhydraten te gebruiken.

Wat zijn jouw gezondere baktips? Welke tips pas jij al toe bij het maken van heerlijke bakrecepten? Laat het me weten bij de comments.

Wat gezondere bakrecepten op een rij:
Gezonde cheesecake cupcakes recept
– Gezond recept voor pindarotsjes 
Gezonde mueslirepen met maar een paar ingrediënten
Bananenbrood met rood fruit
gezonde chocolade repen met kokos!
Recept voor gezonde brownies met chocoladesmaak!
Recept voor gezondere Twix repen! 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kell-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

19 reacties

  • rachel
    3 juni 2016

    helemaal niet bakken 😀 dat is het gezondste hihi nee flauw, wij bakken niet zoveel omdat wij min of meer anti koolhydraten zijn maar net als de pannekoekjes die bakken wij tegenwoordig met monchou ipv banaan en broodjes bv met ei en bakpoeder zo ook de muffins
    rachel onlangs geplaatst…#Vlog maandag t/m woensdagMy Profile

  • Leonie van Mil
    3 juni 2016

    Goeie tips. Ik bak ook veel in kokosvet. Dit zijn vetten die beter zijn dan olijfolie of bakboter. Op die manier probeer ik ook gezond te bakken. je kan bijna alles in kokosvet bakken. Pannekoeken bakken vind ik persoonlijk dan weer niet heel fijn met kokosvet.
    Leonie van Mil onlangs geplaatst…Zijn eerste prikjesMy Profile

  • Frédérique
    3 juni 2016

    Olijfolie is eigenlijk de beste bakolie. De kokosolie is wat vetten betreft juist ongezond. Men bedenkt dat er weinig in zit en dan minder ‘slecht’ is maar de vetten zijn (of het nou meer of minder zouden zijn) een stuk ongezonder. Boter en andere oliën zijn inderdaad af te raden als je gewicht zou moeten verliezen. Indien het niet zo is, raad ik echter an gewoon door te leven met je leven 😉 Wel handig om gewoon kruiden toe te voegen als je smaak wilt inderdaad!!

  • Fabienne
    3 juni 2016

    Handige tips, ik gebruik vaak stevia als natuurlijk zoetstof, geeft een lekkere smaak maar voegt geen calorieën toe. Ook is appelmoes een zoetstof dat ik graag door bakreceptjes doe

  • Ria
    3 juni 2016

    Ik krijg gelijk zien om iets te bakken, probleem bij mij is dat ik geen maat kan houden, als ik een gezond bananenbrood bak dan snoep ik 3 stukjes, dan is het gezonde effect er wel af haha oeps

  • Lara
    3 juni 2016

    Handige tips! Zelf doe ik het meestal ook zo. Gebruik vaak kokosolie en havermout etc. En als zoetigheid agavesiroop, dat werkt ook goed. Of dadels inderdaad. Best lekkere dingen te maken die ook gezond zijn hoor haha

  • Lara
    3 juni 2016

    Handige tips! Zelf doe ik het meestal ook zo. Gebruik vaak kokosolie en havermout etc. En als zoetigheid agavesiroop, dat werkt ook goed. Of dadels inderdaad. Best lekkere dingen te maken die ook gezond zijn hoor haha

  • Lara
    3 juni 2016

    Weet niet waarom de reactie twee keer is geplaatst 😉 je mag er eentje verwijderen hoor

  • Milou
    3 juni 2016

    Leuke tips!
    Ik wist eigenlijk alles al wel en pas het al vaak toe! Maar toch handig voor degene die het nog niet wisten!
    Milou onlangs geplaatst…Weer lang haar, extensions!My Profile

  • Annemijn
    3 juni 2016

    Goede tips Kelly! De meeste pas ik wel toe.
    Annemijn onlangs geplaatst…Hoe houd je als blogger je werk en privé gescheiden?My Profile

  • Maike
    3 juni 2016

    Wat een fijne tips!
    Maike onlangs geplaatst…De verborgen kosten van een bruiloftMy Profile

  • Josan
    4 juni 2016

    Mwah, ik ben nog geen fan van die hele bananen hype. Doe kokosbloesem ben ik wel benieuwd naar. Hopelijk smaakt het niet naar kokos want dat vind ik echt een van de walgelijkste smaken in gerechten.
    Josan onlangs geplaatst…3 kankerverwekkende producten voor je kindjeMy Profile

  • Leonie
    4 juni 2016

    Ik vind bananen in mijn baksel echt niet lekker. Bakken vind ik super leuk, ik doe het niet vaak, maar als ik het doe, dan is ‘t ook gewoon vet en zoet.. Haha.

  • gwendy wesseler
    4 juni 2016

    kokosolie blijken veel minder gezonder dan gedacht. Hier is onlangs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Bevat ( te ) veel transvetten. Zo nu en dan kan geen kwaad denk ik. Wisselen met olie lijkt mij het beste. Want ook onbewerkte roomboter is zo nu en dan gezond. Daar zit nl vit. A en D in. Alles met mate,

  • wendy
    4 juni 2016

    Een leuk artikel. Ik ben nog niet echt zelf aan het bakken met gezondere producten maar zoek wel de informatie en tips hierover.
    wendy onlangs geplaatst…WinactieMy Profile

  • Jessica
    4 juni 2016

    Goede tips, vooral die kokosbloemsuiker… vaker van gehoord, maar nog nooit geprobeerd!
    Jessica onlangs geplaatst…Mooie tassen op een rijtje #1My Profile

  • Hanna
    5 juni 2016

    Leuke tips! Zelf doe ik ook regelmatig iets minder suiker in m’n baksels, of vervang het door vanille suiker (en daarvan uiteraard een stuk minder ij n grammen).
    Hanna onlangs geplaatst…De dilemma TAG – deel 2My Profile

  • Kelly
    6 juni 2016

    Hele handige tips! Thanks!
    Kelly onlangs geplaatst…Vlog Engeland 3 mei 2016My Profile

  • Ron
    9 juli 2016

    Leuk artikel met handige tips! Voor het besparen van geld op online aankopen heb ik ook nog een tip, dit helpt mij met het terugverdienen van een korting op uitgaven die ik anders ook had gedaan: Cashback

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kell-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.