Leven zonder WhatsApp, 2 jaar later

Het is alweer 2 jaar geleden dat ik besloot te leven zonder WhatsApp. Een jaar geleden schreef ik daar een update over, hoe is het om 1 jaar zonder WhatsApp door het leven te gaan. Nu zijn we 2 jaar verder, ben ik nog steeds gestopt met WhatsApp? Ik vertel je vandaag er alles over!

Leven zonder WhatsApp, 2 jaar later

De reden dat ik besloot te stoppen met WhatsApp was vooral omdat ik merkte dat mijn telefoongebruik drastisch te hoog was. Ik wilde mijn telefoonverslaving minderen. Ik begon daarom ook aan een telefoondetox om mijn telefoongebruik te minderen. Toen ik ging analyseren welke app vooral de boosdoener was, merkte ik dat WhatsApp zoveel telefoontijd in beslag nam. Ik beantwoorde berichtjes of binnen 1 seconde, of na een aantal dagen maar de drang tot reageren voelde niet fijn en alle notificaties had ik dan al uitstaan. Ik stopte met WhatsApp en ging over op SMS. Wel miste ik het makkelijke en fijne aan het uitgebreid chatten met goede vriendinnen. Dat kan via iMessage ook, maar niet iedereen heeft een iPhone. WhatsApp is  gewoon wel heel praktisch als het gaat om chatten, foto’s sturen, voice messages inspreken enzovoorts. Om die reden begon ik aan Telegram. Een app die mijn schoonzus in Frankrijk al veel gebruikte, die niet gekoppeld is aan Facebook en heel veilig is. Via Telegram ging ik ‘appen’ met mijn beste vriendinnen. Zij kennen mij ook door en door en weten dat ik of snel reageer, of na drie dagen een keer ;).

Andere contacten gaan gewoon per sms en dat gaat hartstikke goed. WhatsApp heb ik dan ook echt niet gemist. Ook vind ik het heerlijk om zakelijke contacten niet via WhatsApp te beantwoorden, maar daar sms voor te gebruiken. Het is wat minder dwingend, je ziet niet of iemand online is en het voelt makkelijker om pas te beantwoorden wanneer ik dat wil en wanneer ik me ook kan focussen op de boodschap. Zeker bij zakelijke gesprekken wil ik me kunnen focussen en dat kan in de avond op de bank met een drankje erbij niet echt 😉

Leven zonder WhatsApp, stoppen met WhatsApp, Kelly Caresse,

Toen ging mijn dochter naar de basisschool en op dansles

En toen mijn dochter begon met de basisschool, bleek er via WhatsApp allerlei schoolzaken besproken te worden. Ik wist van niets, dus ik was de moeder die dan vergat dat we lege wc-rollen mee moesten nemen of dat er hulpmoeders nodig waren. Ook ging Lana op dansles, ook daar is een WhatsApp groep voor. Ik wist van niets, dus ik stond een keer bij dansen, bleek de les niet door te gaan, had ik dus gemist. Ook toen ik zelf op dansles ging, hoorde hier een groepsgesprek op WhatsApp bij. Dat maakte dat ik WhatsApp weer heb gedownload. En voor die doeleinden vind ik de app dan ook heel belangrijk en goed. Ik wilde vervolgens de babyshower van mijn beste vriendin gaan organiseren, ook dan is het handig als je iedereen in een groepsgesprek kan spreken. En bij iMessage kun je groepsgesprekken aanmaken, maar niet iedereen heeft een iPhone. Enfin, ik had weer WhatsApp.

En nu? Leven zonder WhatsApp?

Inmiddels heb ik dus weer WhatsApp maar ik hanteer hier duidelijke grenzen. Ik wil gewoon mijn telefoongebruik minimaliseren en me bewust zijn ervan. Ik gebruik WhatsApp enkel voor groepsgesprekken rondom: klas van Lana, dansles van mij en Lana, moeders van klasgenootjes van Lana voor playdates, vrijgezellenfeest organisatie, voor babyshower organisatie, oppasmeisje en contacten waarvan ik weet dat het puur is voor korte informatieve conversaties. Geen uitgebreide gesprekken dus 😉 Ik gebruik WhatsApp ook niet zakelijk en dat maakt ook dat ik nog steeds op een relaxte manier ermee omga. Op deze manier heb ik denk ik een mooie middenweg met deze app gevonden die voor mij goed voelt!

 

Wat is jouw ervaring met WhatsApp?

Ik ben heel benieuwd, hoe ga jij om met je telefoongebruik? Wat zijn jouw ervaringen met WhatsApp, vind je het heel fijn of herken je je ook in het ‘dwingende’ wat de app doet? Dit is een heel persoonlijk onderwerp en zal voor iedereen anders werken. Ik ben benieuwd hoe jij met dit onderwerp omgaat. Klets erover mee bij de comments, of op social media.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

9 reacties

 • Kelly
  21 januari 2019

  Persoonlijk ben ik wel een elektronica liefhebster dus heb het nooit echt zo ervaren dat hele ‘ik moét beschikbaar zijn’. Misschien omdat ik communicatie in geschrift soms ook fijner vind. Wat betreft whatsapp heb ik wel uitstaan wanneer ik voor het laatst online ben geweest. Maar meer om te voorkomen dat anderen hier eventueel commentaar op leveren. Ik antwoord wanneer het mij uitkomt en als er toevallig staat dat ik online ben maar niet op diegene zijn/haar appje antwoord dan vertrouw ik erop dat diegene weet dat ik er een reden voor heb. En als ik na een paar dagen nog niet heb geantwoord ga ik er ergens van uit dat diegene mij wel even een reminder stuurt, want hey ik ben ook maar een mens en ja soms vergeet ik ook om te antwoorden 🤪

 • Ilona
  21 januari 2019

  Voor mij zou juist via allerlei kanalen communiceren heel verwarrend zijn en ook juist druk! Een goede vriendin v mij heeft bij haar naam staan op welke momenten ze niet antwoord op WA. Dat werkt ook prima. Verder weten we van haar dat ze niet direct reageert , maar vaak oo bepaalde momenten per dag. Als je haar dringend nodig hebt moet je haar gewoon bellen. Dat bestaat gelukkig ook nog 😁

 • Femke
  21 januari 2019

  Goedemorgen!
  Over het algemeen vind ik WhatsApp heel handig en fijn, bijvoorbeeld het bellen via de app gebruik ik veel. Daarnaast biedt de app ook een soort sociale controle, op een positieve manier. Stel dat er iets gebeurd (ik woon alleen) dan kunnen mijn dierbaren zien wanneer ik voor het laatst online ben geweest. Wanneer dat opvallend lang geleden is, kunnen zij aan de bel trekken en kijken of alles oké is. Maar de nadelen van die sociale controle ervaar ik natuurlijk ook. En ja, ik hoor mezelf ook weleens zeggen: “Hij/zij heeft het gelezen maar nog niet gereageerd…”. Het is misschien ook een kwestie van loslaten. Iedereen reageert wanneer hij zij daar tijd, aandacht, energie en zin in heeft. En dat is oké!

 • Meinou
  21 januari 2019

  Zodra mensen je toevoegen kunnen ze je ook appen. Hoe communiceer je met mensen (zoals bv een zakelijke contact) dat je niet appt?

  Ik heb het na het lezen van je andere artikel en door Annic ook aan zitten denken. Maar alle klasse apps ed mis je dan ook inderdaad. Heel onhandig.

  Ik wil er ook een andere vorm in vinden.

 • Tineke
  21 januari 2019

  Ik snap de reden heel goed. Hier raak ik ook steeds meer verslaafd aan mijn telefoon en eigenlijk wil ik dat helemaal niet. Ik zit ook te overwegen welke apps ik zou kunnen verwijderen.

 • rachel
  21 januari 2019

  ik was er ook een tijd mee gestopt al deed ik er niet veel mee maar voor sommige dingen is het gewoon handig en op de scholen van de meiden hebben ze alles via whatsapp zo dus ook het contact met de mentoren. maar ik gebruik het niet om gezellig een middagje te gaan kletsen, haha nee het is echt alleen voor school of zakelijk. en gebruik het eigenlijk alleen achter de pc en niet eens zozeer op mijn telefoon

 • Arwen
  21 januari 2019

  Naar dit artikeltje was ik zo ontzettend benieuwd!!! Hoewel ik een hele leuke groep vrouwen juíst ken via WhatsApp (tijdens de zwangerschap op een forum ontmoet en verdergegaan op de app), kan de app me verder gestolen worden. Het is soms té dwingend en ik heb mijn eigen telefoongedrag soms totaal niet onder controle, waardoor ik me laat opslokken door die telefoon. De grens bereikte ik toen ik mijn kinderen steeds niet direct te woord kon staan, omdat ik nog ‘even’ een berichtje af moest typen. Mijn kinderen als afleiding ervaren, dat was voor mij echt wel de limit. Nu dus allerlei limieten ingesteld en het lukt me tegenwoordig goed om mijn telefoon ergens in een hoekje te laten liggen zonder dat ik erom maal. Maar… WhatsApp eraf dat is me niet gelukt. En dat eigenlijk, zoals bij jou, vooral vanwege de klassenapps.

 • Gerrie
  21 januari 2019

  Whatsapp is de app die ik het minste gebruik, alleen wanneer het nodig is. Als de kinderen mij appen. En wij hebben een gezinsapp. De oudste (verstandelijk beperkt) woon sinds 2 jaar op zichzelf en hij appt ons altijd als hij wakker is en voor het slapen gaan 💛 verder heb ik de tijd en de blauwe vinkjes gewoon aan staan. Ik reageer wanneer ik dat wil en als iemand moeite heeft met dat ik niet altijd reageer is dat hun probleem 🙈 als ik niet direct reageer heb ik daar even geen tijd voor of geen zin in. Zelf ben ik niet zo’n app persoon, alleen voor de noodzakelijke dingen of om wat af te spreken. Maar geen gezellige groepsappen enz.. zou er gek van worden 😂
  Snap heel goed dat je het een tijdje zonder hebt gedaan

 • Sara
  2 februari 2019

  Ik snap wel dat je het gedaan hebt,’ maar er is inderdaad ook zoveel handig aan, dat ik het niet zou doen.. voor mij zou ik eerder instagram van mijn telefoon verwijderen, omdat ik merk dat dat echt verslavend is. Whatsapp vind ik heel handig voor inderdaad groepsgesprekken van vriendinnen of iets met de kids, maar ze staan altijd op stil. Wel een handige manier om foto’s te delen en laagdrempelig een berichtje te sturen.
  Ik gebruik mijn telefoon ook zakelijk, maar vind het wel onprettig als zakelijke contacten gaan appen. Dus als ik een app ontvang, dan reageer ik per sms of mail terug. Soms een appje, van bedankt voor je bericht. Ik beantwoord je vraag per mail bijv.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.