Telefoondetox : Drastisch mijn telefoongebruik minderen

smart

Een onderwerp wat ik al vaker heb aangehaald op mijn site: Het minderen van het gebruik van je smartphone. Zo schreef ik al over 3 apps die je helpen je telefoongebruik te minderen en een artikel over het afkicken van je smartphone. Hierdoor ging het eigenlijk al best wel goed maar toch stoorde ik me aan mijn telefoongebruik. Kwam de gewoonte er weer in om zoveel tijd te besteden op social media, Youtube en WhatsApp. Dat ik soms wel elk uur mijn telefoon in mijn handen heb. Zo zonde van mijn tijd, want voor mijn werk hoef ik echt niet een paar keer per dag alles te checken. Ik wilde dit gewoon opnieuw minderen en drastischere regels invoeren.


Al lange tijd let ik erop om mijn telefoon zo min mogelijk te gebruiken wanneer de kinderen erbij zijn. Zij zien immers niet of ik aan het werk ben, of dat het puur voor de fun is. Zij zien Mama die afgeleid is door haar telefoon. En ik wil dit zo veel mogelijk beperken en vooral van hen genieten. Samen spelen, op de grond met de lego, aan tafel met kleurpotloden of samen kijkend naar een leuke Disneyfilm.

WhatsApp gebruik minderen 
Een tijd geleden heb ik al mijn notificaties uitgezet. Dat wil zeggen dat ik niet meer word afgeleid door piepjes en meldingen van nieuwe berichten op social media, WhatsApp of mail. Ik merk namelijk dat dit me heel onrustig maakt. Ik zie de nieuwe berichten nu dus pas als ik de desbetreffende app open. Dat gaf me al veel rust waardoor ik meer ‘in het moment’ kon zijn. Toch voelde ik altijd nog de drang om iedereen te beantwoorden. Een mail binnen een dag te antwoorden, WhatsApp te antwoorden enzovoort. Daardoor besloot ik om alle gesprekken te sluiten en ook uit alle groepgesprekken te gaan. Ik dacht er nog aan om whatsapp helemaal te verwijderen en die optie overweeg ik nog steeds, maar ik vind het wel heel handig om foto’s van de kinderen te kunnen appen naar mijn ouders, Yannick en wat vriendinnen. Toch vind ik het gevoel van ‘altijd bereikbaar te zijn’ niet zo fijn. Dat probleem ligt overigens bij mezelf, het is niet zo dat men mij stalkt, maar als ik een berichtje zie dan voel ik de druk  die te beantwoorden. Men kan vervolgens zien dat je ‘online’ bent (en ik heb de vinkjes al uit staan) en dan voel ik me asociaal als ik niet antwoord: met als gevolg dat ik alsnog lang aan het appen ben. Mijn eigen fout en verantwoordelijkheid, maar hier wil ik minder mee bezig zijn. Ik merk namelijk dat die beeldschermen en het continue willen reageren, me veel energie kost en ook mijn concentratie verlaagt.

Overigens overweeg ik nog om eens een hele maand Whatsapp eraf te gooien als experiment, iemand die met me mee doet? Dan maak ik er een leuke challenge van waarover ik zal bloggen  en vloggen;) 

smart

Het online zijn is naast ontspanning, ook gewoon mijn werk. Ik blog en vlog met veel liefde, houd met jullie contact via social media. Ik Snapchat erop los, deel wat ik eet, lig zonder make-up te vloggen en ga zo maar door. Maar ook voor mijn werk hoef ik niet continu paraat te zijn online. Hoef ik niet binnen een dag een mail te beantwoorden en hoef ik ook niet om 23.00 nog aan het werk te zijn. Een paar momenten per dag ‘online’ naast mijn vaste drie werkdagen, zou genoeg mogen zijn. Al die andere momenten zijn puur verslaving en dus onnodig.

Mijn telefoongebruik minderen:
Tijd voor meer verandering als ik al had ingevoerd. Ik heb met Yannick wat ‘regels’ ingevoerd. Want niet alleen ik ben zo ‘online’, ook Yannick kan er wat van. Maar het schijnt ook dat het overgrote deel van Nederland gemiddeld 200-300 keer per dag op hun smartphone kijkt, bizar veel dus. Onze regels zijn als volgt:

 • Als de kinderen wakker zijn, gebruiken we onze telefoon niet tot nauwelijks. Een keer een foto maken kan, maar verder blijft de telefoon boven of op de kast en zijn we voor spoedgevallen voor naasten te bereiken via de huistelefoon.
 • Een paar vaste momenten per dag (buiten werkdagen om) om social media en mail te checken is voldoende. Die momenten kan ik gebruiken om een foto te posten, mail te beantwoorden, WhatsApp enzovoorts.
 • In de avond zodra de kinderen op bed liggen kunnen we even ‘telefoontijd’ en vervolgens gaan de telefoons weer weg voor een avondje samen. Yannick werkt al op minimaal 3 avonden per week dus die andere avonden zijn van ons samen. En dan kunnen we samen een serie kijken, ieder voor zich een boek lezen of filmpje, of we doen weer ouderwets gezellige spelletjesavonden. Gewoon met elkaar bezig zijn dus.
 • Voor het slapengaan even kijken is prima, maar daarna ook echt gaan slapen ipv. nog een half uur alle apps te verversen. Betere slaap is goud waard 😉
 • Het is oké om whatsapp berichten te negeren of pas later te beantwoorden, mensen die me echt willen spreken of zien, kunnen ook langskomen of bellen.
 • Weer meer doen met mijn creativiteit, boeken lezen, knutselen, haken, ik noem maar wat. Gewoon leuke offline dingetjes. 

En ik vind het bijna triest om dit neer te zetten, om toe te geven hoe verslavend zo’n telefoon kan zijn en het vele online zijn, kijkend op een beeldscherm. Maar ik ben ook trots dat ik het voor mezelf toegeef. Dat ik al langer bezig was met het veranderen van mijn gedrag hier in. Zo was ik er al een heel stuk minder bezig wanneer de kinderen wakker zijn en zo doen we al veel dingen als gezin, zonder dat hier beeldschermen bij van pas komen. Maar toch kan het beter en wil ik me hier nog bewuster van zijn. Als ik 70 ben dan herinner ik me al die tijd op WhatsApp of social media niet meer, dan herinner ik de fijne momenten die ik beleefde met mijn gezin, die offline plaatsvonden. En dat is wat telt. Bewustwording is stap één denk ik zo.

En de reden dat ik dit met jullie deel is om anderen hiermee te inspireren. Ben jij je bewust van je telefoongebruik of de hoeveelheid ‘online’ zijn? In hoeverre hoort het bij de hedendaagse tijd en in hoeverre zijn we niet allemaal een beetje verslaafd? Ik ben benieuwd hoe jullie tegen dit onderwerp aankijken en of jullie een bepaalde druk voelen ten opzichte van social media en Whatsapp. Klets erover mee bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

38 reacties

 • Mama Lifestyle Blog
  13 december 2016

  Ik ben een tijdje geleden behoorlijk geminderd met mijn telefoongebruik. Het was ziekelijk gewoon hoe vaak ik dat ding in mijn handen had. Ik heb nu veel meer rust. Heb zelfs al een boek van bijna 600 pagina’s gelezen! Ik ben helemaal gestopt met Facebook en heb alle vinkjes en beschikbaarheidsgegevens van Whatsapp uitgezet. Helemaal stoppen met Whatsapp gaat niet, want ik gebruik WA ook zakelijk en ik heb ook een groepsapp met ouders van school en met vriendinnen. ‘s Avonds vanaf het avondeten gaat mijn telefoon uit en gaat pas de volgende dag weer aan.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Mijn blogdoelen voor 2017My Profile

 • Mama Lifestyle Blog
  13 december 2016

  Ik ben trouwens alleen privé gestopt met Facebook. Voor mijn blog gebruik ik het nog wel.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Mijn blogdoelen voor 2017My Profile

 • Femke
  13 december 2016

  Dit is de laatste tijd een hot item, telefoongebruik minderen en ik snap het wel. Toch vind ik dit voor mezelf niet nodig. Ik vind mijn telefoongebruik wel oké. Ik heb een drukke baan waardoor ik overdag mijn telefoon veel links laat liggen. ‘s Avonds bekijk ik vaak social media, mijn WhatsApp en mail. Ik zet mijn telefoon altijd al redelijk vroeg op stil en gooi hem alvast onder mijn kussen in bed en kijk er dan niet meer naar.
  Femke onlangs geplaatst…Tuesday Tag Day: Just Dutch tagMy Profile

 • Ellen
  13 december 2016

  Ja, wel een puntje. Ik heb mijn telefoon ook heel vaak in mijn handen. Misschien ook wat voor mij om eens over na te denken. Whats appen doe ik niet zoveel, maar kijk wel de hele dag door naar social media.
  Ellen onlangs geplaatst…Kerstboom traditieMy Profile

 • Saskia
  13 december 2016

  Hier hetzelfde. Ik probeer ook zoveel mogelijk die telefoon aan de kant te houden en mij te richten op de kids. Vind het niet altijd even makkelijk ook haha.
  Saskia onlangs geplaatst…De vondelingenkamer, hoe zit dat eigenlijk?My Profile

 • Josan
  13 december 2016

  Tijdens de zomervakantie is het eigenlijk begonnen dat ik mijn smartphone minder ben gaan gebruiken. Toen kon het niet. Of ja alleen als je in een bepaald gebruik was, waar je gratis wifi had. Ik wilde mijn data bundel niet gebruiken. Na de vakantie ben ik begonnen om mijn databundel uit te zetten en alleen wifi te gebruiken. Dan mis je buitenshuis best veel. Verder heb ik mijn geluid uit staan waardoor ik dus geen notificaties hoor. Alleen echt belangrijke onderbrekingen. Wie weet ga ik tegen de Pasen wel alternatief vasten. Vroeger keek ik dan 40 dagen geen tv. Nu misschien wel geen social media 😉
  Josan onlangs geplaatst…De enige keer in mijn leven dat ik wraak had willen nemenMy Profile

 • Mama Lifestyle Blog
  13 december 2016

  Wat een origineel idee Josan! 40 dagen geen tv of geen social media! Ik weet niet of ik dat zou kunnen uithouden.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Mijn blogdoelen voor 2017My Profile

 • sabrina
  13 december 2016

  Ik kan me niet meer inbeelden dat ik zonder mijn telefoon door het leven moet. ‘s avonds voor de tv zappend, heb ik steeds de gsm in de hand, zelfs bij films. Het probleem is dat je continue gestoord wordt door één of andere piep omdat iemand anders jou weer eens nodig heeft. Maar even vaak ben ik wel niet beschikbaar, ik vind het vervelend dat ik continue bereikbaar moet zijn. Mijn gsm is vaak plat of ligt ergens waar ik hem dan pas 3u later vind. Met dan een half uur aan inhaalbeweging die nodig is 🙂
  sabrina onlangs geplaatst…Kerst cadeau tips voor mama’sMy Profile

 • Nicole
  13 december 2016

  Ik heb gelukkig niet meer het gevoel dat ik mensen meteen moet antwoorden etc wat betreft whatsapp dat scheelt misschien al. Helemaal whatsapp eraf gooien doe ik sowieso niet want het is mijn communicatiemiddel met m’n baas maar ook m’n familie. Ik hou namelijk niet van bellen. Ook heb ik een super whatsapp groepje en daarbij maakt t echt niet uit als je als spuit 11 nog even reageert. Wel zit ik thuis teveel met dat ding in m’n handen en dat wil ik minderen…
  Nicole onlangs geplaatst…Kimberly van NBFM deelt 5 heerlijke gerechtenMy Profile

 • Romy
  13 december 2016

  Jeetje, wat ontzettend knap dat je het zo hebt weten te verminderen! En je hebt helemaal gelijk: uiteindelijk vergeten we toch alle momenten die we aan social media en appen hebben besteed. Zelf denk ik dat mijn mobielgebruik wel meevalt. Ik kijk wel bij veel piepjes, maar krijg alleen een piepje als ik een WhatsApp-berichtje heb en zoveel zijn dat er bij mij niet. Social media heb ik wel geleerd steeds meer los te laten en check ik vaak maar op een paar vaste momenten per dag.
  Romy onlangs geplaatst…De beste versie van jezelf worden – hoe dan?My Profile

 • Kelly
  13 december 2016

  Ik snap het wel ja! En het overmatig telefoongebruik gebeurt bij ons thuis ook. Als we ‘s avonds in bed liggen kijken we allebei op onze telefoon zonder wat te zeggen, daar kan ik best wel eens van balen! Tijd om het eens aan te passen eigenlijk
  Kelly onlangs geplaatst…Tag – Domestic Goddes tagMy Profile

 • Hilde
  13 december 2016

  Ja goed artikel dit.
  Ik vind het in en in triest als je op je telefoon kijkt terwijl je kinderen om je heen zijn.
  Als mijn neefjes bij ons zijn dan kijk ik bewust niet op m’n telefoon, al mogen ze soms wel even op youtube filmpjes kijken.
  In bed heb ik met mezelf afgesproken alleen te lezen (in een boek) uitdaging!
  Het toppunt van ellende zag ik laatst in een vlog: Moeders op Kijkduin die Pokemon Go spelen terwijl ze achter een kinderwagen lopen.
  Toen werd ik me zo bewust en bijna verdrietig!

  Zet je telefoon uit en je leven aan.

 • Loes Johanna
  13 december 2016

  Ja, wat minderen zou voor mij ook niet verkeerd zijn. Gelukkig voel ik die Whatsapp druk van direct moeten beantwoorden niet, en weten familie en vrienden dat ook. Wel heel goed dat jullie er zo bewust mee bezig zijn!
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Zwangerschapscursus – doen of niet?My Profile

 • Nancy de Groot
  13 december 2016

  De laatste periode ben ik mezelf steeds meer bewust van mijn telefoongebruik. Het is een gewoonte geworden, die heel langzaam maar zeker mijn dagelijks leven is ingeslopen. Ik herken de druk m.b.t. whatsapp. Altijd direct willen reageren, ookal komt dit eigenlijk helemaal niet uit! En waarom eigenlijk? Wat je zegt.. als er écht iets aan de hand is, is bellen slechts een hele kleine stap! De notificaties heb ik een tijdje geleden allemaal uitgezet, dit gaf al heel veel rust.
  Ik ga ook proberen vaste momenten op de dag in te lassen om op mijn gsm te kijken. Dus hup! nu mijn gsm aan de kant ?

 • Nicole
  13 december 2016

  Wat goed dat jullie regels hebben ingevoerd. Hier loopt het de laatste tijd ook een.beetje uit de hand dus wij moeten ook echt minderen.
  Nicole onlangs geplaatst…Oh jee, was dat het einde van het middagslaapje?My Profile

 • Monique
  13 december 2016

  Ik ben er ook teveel mee bezig. Michiel en ik hebben al afgesproken tijdens het eten geen telefoon op tafel te leggen. Ook al ben je niet van plan er iets mee te doen, je raakt toch afgeleid als een een melding binnenkomt. Die meldingen heb ik trouwens al voor een groot deel uit staan…
  Monique onlangs geplaatst…Mum & Me BucketlistMy Profile

 • Shana
  13 december 2016

  Hey! Leuk artikel,.. laat ons nog maar eens beseffen hoe hard we aan dat bakje gekluisterd zitten. Zelf werk ik in IT en ben ik een hele werkdag met mijn computer bezig en ben ik ook altijd bereikbaar met mijn gsm.

  Hierdoor heb ik er geen nood meer aan om ‘s avonds nog intensief met mijn telefoon of laptop bezig te zijn. Enkel als ik eens een notificatie krijg van whatsapp of FB messenger zal ik even reageren en misschien even op facebook kijken (ong 2x 5min op een avond). Zelf merk ik ook dat m’n vriend er wel meer op zit en vraag ik hem zelf als we quality time hebben (zoals ‘s avonds gezellig op de bank, of tijdens het eten) om de telefoon opzij te leggen.

 • Paola
  13 december 2016

  Ik pak mijn telefoon er ook heel makkelijk bij en ook de laptop is bij mij een dingetje! Het is al heel erg verminderd sinds Selena is geboren, maar ik vind het nog steeds te veel en ik betrapte mezelf er regelmatig op dat ik doelloos aan het refreshen was! Ik kan mijn tijd veel nuttiger besteden!
  Paola onlangs geplaatst…Selena 10 maandenMy Profile

 • Valerie
  13 december 2016

  Wat grappig dat je dit schrijft, ik zit precies met hetzelfde punt namelijk. Ik merk ook dat ik echt de hele dag met dat ding in m’n handen zit, ook als m’n dochter erbij is. Ze is pas 2,5 en vraagt heel soms zelfs of ik ‘m weg wil leggen. Daar schrok ik echt van! Nu doe ik het anders, als ze bij me zit ben ik met haar bezig. Afgelopen zondag zat ik samen met haar te puzzelen en met duplo te spelen op de grond zonder telefoon en ik genoot! Dat was een eye-opener. Ik heb me voorgenomen zo min mogelijk m’n telefoon te gebruiken als m’n dochter bij me is en ook voor het slapengaan wil ik er niet meer naar kijken. Ik heb boeken genoeg die ik nog wil lezen, dat kan ook voor het slapengaan in plaats van onzinnig zitten Instagrammen en Facebooken.

  Een mooi voornemen!

 • Marije
  13 december 2016

  Ik ben ook verslaafd! Moet nodig die telefoon en laptop ‘s avonds weg leggen en weer eens gaan haken en lekker films gaan kijken.
  Marije onlangs geplaatst…SlaaptrainingMy Profile

 • karlien
  13 december 2016

  Wat goed! Ik vind een beetje “hangen” op mijn telefoon heerlijk. Facebook heb ik er expres niet op staan.
  karlien onlangs geplaatst…Gezinsreis Australië: sabbatical en vakantie!My Profile

 • Leonie van Mil
  13 december 2016

  Goed dat je er bewust van bent en dat je hier iets mee wilt. Ik ben ook veel online, maar eigenlijk alleen wanneer het kan. Als ik aan het werk ben of ik ben thuis druk kijk ik soms hele middagen niet naar mijn telefoon. Ik gebruik hem wel veel tijdens reizen (met ov). Als ik op de bus sta te wachten of in de bus zit, verveel ik me. Dan is die telefoon een uitkomst.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Nooit meer ziekMy Profile

 • Sandra
  13 december 2016

  Hoezo is het in en in triest als je op je telefoon kijkt waar je kinderen bij zijn? Gewoon nieuwsgierig hoor ?

  Ik vind persoonlijk dat er wel verschil in zit of je 80x per uur op je telefoon kijkt waar de kids bij zijn of 1 a 2x per uur.

  Het is zeker goed om meer te leven & minder online te zijn!! ?

 • Stefanie
  13 december 2016

  Ik probeer de laatste tijd ook meer bewust mijn telefoon aan de kant te leggen, maar ik vind het vaak nog wel erg lastig haha
  Stefanie onlangs geplaatst…Waarom ik ben gaan bloggenMy Profile

 • rachel
  13 december 2016

  apps en dat soort dingen zijn hier wel minder geworden, whatsapp bijna nooit want in het gezin gebruiken we onderling iMessage en plaats alleen nog food fotos op insta hahah en heel af en toe snapchat maar daar moet ik zin in hebben.heb wel altijd mijn tel bij me want als er wat gebeurd dat ik gelijk roon aan de foon heb of een van de meiden of de ambu, maar lekker ff een paar uur op me foontje kloten op de bank….uhhh nee thnx
  rachel onlangs geplaatst…#Notd catrice en essenceMy Profile

 • Simone
  13 december 2016

  Ik geef ook toe dat ik mega verslaafd ben aan mijn telefoon. Soms zit hij aan mijn hand vastgelijmd. Hopelijk wanneer ik weer werk, heb ik er niet meer zoveel tijd voor.
  Ik heb de functie dat iedereen kan zien dat ik online ben al een tijdje terug uitgezet. Dat vind ik al heel fijn!
  Simone onlangs geplaatst…Lang zal ze leven!My Profile

 • marjonS
  13 december 2016

  Ik denk dat veel mensen geregeld of vaak op hun telefoon kijken. Ik heb afgelopen maand twitter en Snapchat van mijn gsm gehaald. Snapchat overigens helemaal verwijderd. Dat levert al minder telefoon tijd op.
  Tijdens mijn werkdagen gebruik ik mijn telefoon duidelijk minder. Ook ik probeer tijdens het spelen met de kinderen de telefoon gewoon aan de kant te leggen.
  marjonS onlangs geplaatst…Kerstkrans DIYMy Profile

 • MetMirjam
  13 december 2016

  Ik kijk er wel regelmatig even op, maar ik denk dat ik over het algemeen wel een goede balans heb. Goed dat jullie er zo bewust mee bezig zijn, als je voor jezelf het gevoel hebt dat het niet op de juiste manier gaat is dit een goede keuze!
  MetMirjam onlangs geplaatst…Review | Kerstmis van Dick BrunaMy Profile

 • jodi - liefthuis
  13 december 2016

  Ik vind van de ene kant echt dat ik moet minderen. Van de andere kant vind ik het ook heerlijk, of lijkt dat maar zo?? Is dat Fomo???
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…We liegen massaal over ons cadeautje…Mijn Tips + WIN 50 euro Groupon voucherMy Profile

 • Mira
  13 december 2016

  Ik heb niks van die sociale media. Geen Facebook, geen Instagram, geen Snapchat, …. Ik heb het wel eens geprobeerd hoor. Maar ik vond het veel te omslachtig! Laat mij maar blogjes lezen wanneer ik het wil in plaats van altijd alles te posten en/of te moeten lezen op dat moment. Gewoon winkelen en dingen doen zonder smartphone. Zalig!
  Mira onlangs geplaatst…De eerste afspraak in het fertiliteitscentrumMy Profile

 • Jessica
  13 december 2016

  Een telefoon is echt verslavend. Hier wil ik zelf ook echt wat aan gaan doen. Ik probeer er nu al minder op te kijken zeker op het moment als ik naar bed ga.. dan ga ik lekker lezen, dan val ik ook beter in slaap.
  Jessica onlangs geplaatst…Afvallen met Jess #1 – Start CambridgeMy Profile

 • Maai
  13 december 2016

  Wat goed Kelly, ikmoet zeggen, ik erger me er dood aan dat dit continue omme heen. Ik geef toe datik ook verslaafd ben, kijk veel te vaak. Ik wil al zo lang die stap zetten, precies om wat jij zegt, straks herinner ik me WhatsApp app ipv mijn kinderen. Ik stoor me ook echt aan het telefoon iPad gebruik van Merijn, ik ga het direct veranderen, Thanx, succes
  Maai onlangs geplaatst…Troostkerstkaarten + winMy Profile

 • Essma
  13 december 2016

  Ik herken mezelf er idd ook in…het schijnt zelfs echt een zeer slechte invloed te hebben op je kinderen. De communicatie(vaardigheden) van je kind kan erdoor aangetast worden. Je leest er hier meer over: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161012102648.htm
  Essma onlangs geplaatst…Winter Favourites (2)My Profile

 • Manja
  14 december 2016

  Zou best een goed idee zijn… ik leef ook met mijn mobiel :-(.

 • Hilde
  14 december 2016

  Ik vind he! 😉 Ik zeg niet dat het zo is hoor. Omdat als je op je telefoon loert je daar de aandacht naar toe hebt en niet naar je kind. De generaties voor ons hadden ook geen telefoon met toeters en bellen, complete aandacht naar mij als kind zijnde vandaar dat ik het wel zielig kan vinden als je zo’n zombie moeder zou hebben..

 • Maike
  14 december 2016

  Wat goed om hier zo mee bezig te zijn, ik denk dat heel veel mensen (met kinderen) hier nog wat van kunnen leren.
  Maike onlangs geplaatst…7 x Glamorous gouden bruidstaartMy Profile

 • sonja
  15 december 2016

  Oeh wat leuk dat je dit met je lezers wil delen! Vind het echt interessant om te lezen hoe anderen ermee omgaan.
  Ik heb een tip voor whatsapp. Ik archiveer alle chats/gesprekken en dat doe ik 1 keer “goed” door inderdaad uit wat groepen te stappen en oude gesprekken te verwijderen en dan hou ik het per dag bij. Als er iets binnenkomt dan staat het bij de “normale” lijst en als ik wat beantwoord heb dan archiveer ik de chat. Heb ik op dat moment geen tijd of zin of moet ik even mn agenda checken dan laat ik het even staan. Zo “vergeet” ik niemand en houd tegelijk mijn whatsapp opgeruimd en leeg. Dat voelt heel fijn! Notificaties (zowel geluid als trillen als knipperlampje heb ik denk ik al twee jaar geleden uitgezet.. )

 • Daniëlle
  15 december 2016

  Ik vind het heerlijk om mijn telefoon ‘s avonds al vroeg uit te zetten. In het begon vond ik dit heel lastig, maar nu vind ik het echt heel fijn. Samen met vriendlief genieten van de avond.
  Daniëlle onlangs geplaatst…In de spotlight: Wat eet je dan wel?My Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.