Het was begin januari 2017 en we zaten in de auto op weg naar onze vakantie in Frankrijk. Ik weet nog dat ik al een tijd twijfelde of ik WhatsApp van mijn telefoon zou verwijderen. Ik wilde meer offline zijn, meer in het moment van het leven genieten en vooral ook niet die sociale druk zo voelen van het altijd maar bereikbaar zijn. Voor mijn gevoel was WhatsApp de app die me daar het meest in belemmerde. We zijn ruim een jaar verder en als ik ergens voor ga, dan ga ik er 100% over. Ik heb dan ook nog steeds geen WhatsApp meer en wanneer ik dit mensen vertel, word ik verbaasd aangekeken. Hoe dit nu bevalt deel ik vandaag.

Waarom ik stopte met WhatsApp
Nog even in het kort waarom ik met WhatsApp gestopt ben. Ik merkte dat mijn telefoonverslaving en de hoeveelheid dat ik online was, gewoon teveel werd. Als ik een appje binnen kreeg dan moest ik die voor mijn gevoel gelijk beantwoorden. Als ik ‘online’ was dan kon mijn contactpersoon dit zien, dus ik wilde antwoorden, omdat dit beleefd is en omdat ik die druk voelde. Ook zakelijke contacten wisten me te vinden op WhatsApp en met sommigen heb ik heel fijn en close contact en is dat prima, maar er zijn ook klanten waarvan ik het niet fijn vind als ze me om 22.00 in de avond zakelijke vragen gingen stellen. Ik lag op dat moment bijvoorbeeld op de bank met een wijntje, te chatten met een vriendin en had mijn hoofd er niet bij. De druk om dan te antwoorden omdat men ziet dat jij dan online bent, vond ik niet fijn. Ik had overigens alle notificaties en geluidjes uit staan dus ik had al een hoop rust voor mezelf ingebouwd, maar in de WhatsApp app, voelde ik me niet rustig daarin.

Zonder WhatsApp
Nu gebruik ik SMS en de normale belfunctie en ik merk dat dit een stuk rustiger is. Het heeft er voor mij voor gezorgd dat ik minder online ben. Geen enkele klant die om 22.00 je zomaar gaat bellen, terwijl een appje zo gedaan wordt. Ik kan heel erg online zijn voor mijn werk, maar ook als vermaak door lekker te scrollen op social media, maar ik kan ook heel bewust mijn telefoon wegleggen. Ik beantwoord mijn SMSjes dan gewoon niet en ik laat mijn telefoon voor wat het is. Ik voel niet meer die druk om iedereen maar te antwoorden. Ik ben moeder van drie kinderen en mijn gezin vraagt een heleboel aandacht van mij, dat gaat voor mij voor en daar wil ik intens van genieten. Door WhatsApp te verwijderen merk ik dat ik meer in het moment kan leven en dat heeft me heel veel gebracht.

Als ik vertel dat ik geen WhatsApp heb, kijkt men me soms zo verbaasd aan alsof ik vertel dat ik zonder smartphone leef ;). En soms is het ook lastig om geen WhatsApp te hebben. Zo kan ik niet gezellig mee chatten met de familie app groep bijvoorbeeld. Toch levert het niet zitten in groep-apps ook een heleboel rust op.

Meer offline zijn
Binnen mijn telefoon heb ik ook allerlei maatregelen getroffen om meer rust te hebben van de ‘online druk’ die er tegenwoordig bestaat (lees meer over de telefoondetox). Een online druk die heel veel positieve kanten heeft (I love social media, ik ben dol op mijn werk, op Youtube en alles wat erbij komt kijken), maar ook kan het zorgen voor druk in je hoofd en minder focus op het echte leven. Dit vermindert je concentratie en zorgt voor chaos.  Zo heb ik geen enkele notificatie aan staan (behalve gebeld worden), staat mijn mailbox op pagina 4 en zie ik mails pas binnenkomen als ik die app refresh. Dit geeft enorm veel rust en maakt dat ik voor mijn gevoel wat meer offline kan zijn.

We zijn een jaar verder en voor mij is het een hele goede keuze geweest. Ik zal niet zeggen dat ik dit voor altijd zo blijf doen, maar voor nu ben ik heel blij dat ik zonder leef ;). Ik ben heel benieuwd hoe jullie je gedrag ten opzichte van je smartphone ervaren, of je de sociale druk van WhatsApp herkent en of het leven zonder WhatsApp wat voor jou zou zijn. Laat je reactie achter bij de comments.

BewarenBewarenBewarenBewaren

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

26 gedachten over “Een jaar zonder WhatsApp, hoe bevalt het?”

 1. Leuk om te lezen. Zelf heb ik wel whatsapp maar stoor mij er niet aan. Van het werk hebben we groepen waar ik soms een beetje gek van word. Maar dit is 1x per maand ofzo. Verder vind ik het heerlijk om foto’s te versturen enzo naar mijn ouders en te ontvangen van hen. Zeker als Mila daar is.

 2. Ik vind het erg knap van je. Ik ben blij met Whatsapp, maar word dan ook niet overspoeld met berichtjes. En mijn notificaties staan uit, dat geeft ook rust. Mensen weten dat ik niet meteen antwoord. Als het haast heeft, moeten ze maar bellen ?

 3. Wat goed dat je deze stap hebt gezet en ik kan me voorstellen dat het je veel rust geeft nu je niet steeds berichtjes van groepsapps ontvangt en ook ‘s avonds geen berichten van klanten krijgt. Ik krijg zelf gelukkig niet zo veel appjes, omdat ik de meeste berichten via Facebook Messenger en mail verstuur. Dat scheelt wel. Op dit moment zou ik WhatsApp in praktische zin niet kunnen missen, maar wie weet ooit 🙂 Je artikel zet in ieder geval aan tot nadenken over het gebruik van mijn smartphone.

 4. Vorig jaar, toen je vertelde te stoppen met whatsapp, dacht ik: ‘ik zou dat ook wel willen!’ Nu zijn we dus al een jaar verder en ik heb nog steeds whatsapp, incl de stress en druk die ik ervan ervaar. Time for change!

 5. Chantal van baarlen

  Grappig ik heb ook al dik 2 jaar geen Whatsapp en om precies dezelfde reden als jouw. Wat een verademing zeg toen ik het niet meer op mijn telefoon had.
  Maar sommige vriendinnen die sms e me wel evenveel als dat ze appen haha

  Fijne dag

 6. Hier wel whatsapp, maar heb alle geluiden enzo uitstaan. Van de paar groepsapps die ik heb hebbik de notificaties uitstaan.

 7. ik heb het op mijn pc alleen nog en ook dat word amper gebruikt! hier gebruiken we imessage voor onderling dus het gezin alleen. mocht ik een melding krijgen op mijn whatsapp op de pc reageer ik ook niet meer gelijk, mits het echt heel belangrijk is maar als het echt belangrijk is dan bellen ze maar 😉

 8. Het is onzin want er worden belangrijke dingen gehecht op Whatsapp en je moet je niet zo aansteken. Je wil alleen dat mensen jouw berichten lezen.

 9. Het is onzin want er worden belangrijke dingen gehecht op Whatsapp en je moet je niet zo aansteken. Je wil alleen dat mensen jouw berichten lezen. Trut

 10. Ik heb gewoon WhatsApp en ik beantwoord wel of niet, gewoon als ik er zin in heb én tijd voor maak. Ik voel die druk totaal niet en vind het een fijn, handig én snel communicatiemiddel 🙂 Ook voor klanten inderdaad, want zo kan ik een aanpassing snel maken. Als een klant me app’t ‘s avonds reageer ik gewoon de volgende dag zodra de werkdag is aangebroken.

 11. Heel goed van je.
  Ik reageer ook nooit meer direct als ik er 1 krijg.
  Er wordt altijd maar van je verwacht dat wanneer men ziet dat je online bent meteen a la minuut reageert…..
  Petje af voor jou want als moeder en vrouw wordt er al zoveel van je verwacht en als je dit ook moet gaan doen wanneer heb je dan tijd voor jezelf over…

  Xoxo

 12. Als artikelen van bloggers u niet bevalt reageert u dan niet.
  Wij vrouwen hebben respect voor elkaar.
  Een ander gaat niet bepalen voor iemand wat hij/zij wel/niet moet doen betreft dit soort zaken….
  Ook slaat de taal totaal nergens op…..
  Wat u hebt geschreven is respectloos!

 13. Ik krijg direct de gedachte dat zonder whatsapp niet te leven valt. Alle berichtjes gaan tegenwoordig via whatsapp en je hebt lekker snel contact. En dat is waarschijnlijk precies waar het probleem zit. Nu heb ik het niet zo heel druk op whatsapp en ik hoef me alleen af en toe te storen als er op groepen veel onderling wordt gezegd. Kan wel begrijpen hoe vermoeiend het kan zijn als je veel op het internet leeft en je dan ook nog eens op je vrije avond wordt gestoord.

 14. Ik voelde die druk ook en herken de chaos.. Ik heb wel Whatsapp, maar alle meldingen staan uit. Ook ben ik zo’n irritante ?, waarvan de blauwe vinkjes uitstaan. Puur omdat ik die druk niet wil voelen, alleen jammer dat ze nog kunnen zien dat ik online ben. Dus ik begrijp jouw keuze zeker!

 15. Huh? En je denkt dat je Kelly hiermee op de kast krijgt? Ze lacht er alleen om.. Zo’n reactie zegt meer over jou dan over haar. Ongelofelijk respectloos gedrag…

 16. Eigenlijk is het wel een beetje gek dat je tegenwoordig Whatsapp ‘moet’ hebben. Je wordt echt raar aangekeken als je alleen per sms een bericht kan ontvangen. Afijn, na jaren ‘verzet’ heb ik het inmiddels toch wel in gebruik maar ik gebruik het nauwelijks, en reageren doe ik wanneer ik er zin in heb. Overigens doe ik gewoon mijn telefoon uit overdag, dat geeft pas rust.

 17. Knap! Ik heb nog wel WhatsApp, maar ik heb eigenlijk altijd mijn telefoon op “Niet Storen” staan dus ik merk niks van meldingen. Ik kijk dus ook alleen wanneer het MIJ uitkomt. Dat geeft al heel veel rust. Soms denk ik eraan ALLE social media apps van mijn telefoon te verwijderen. Eens kijken wat dat doet!

 18. Even advocaat van de duivel spelen hoor 😉 want wat jij hier zegt, kun je op verschillende communicatiemiddelen toepassen. Er zijn ook mensen die het niet kunnen laten hun mails meteen te beantwoorden. Ook al is het 22 uur ‘s avonds.

  WhatsApp is dus niet het probleem, jij bent het probleem 😉 Je kunt namelijk prima met klanten afspreken dat je alleen tijdens reguliere kantoortijden beschikbaar bent en dat je dus later reageert op appjes die buiten die tijden binnenkomen. Of neem een zakelijke telefoon en zet die ‘s avonds uit of zet er geen WhatsApp op.

  Of nog beter: communiceer naar klanten dat je niet bereikbaar bent via de app en dat ze moeten mailen. Het is echt een kwestie van opvoeden. Sinds ik hier duidelijk over ben, ervaar ik veel meer rust in mijn hoofd.

  Ik heb ook in mijn e-mailhandtekening staan dat ik bewust met mijn mail omga. Men weet dus dat een reactie mogelijk pas de volgende dag komt, maar mijn klanten accepteren dat omdat ze weten dat ik me daardoor beter kan focussen op mijn werk voor hen 🙂

 19. Ik zag dit artikel online komen en moest echt wel even lezen. Lijkt mij echt heel erg lastig om geen Whatsapp te hebben, maar kan me inderdaad ook wel in vinden dat het heel veel rust zou geven.

 20. Ik begrijp wat je bedoeld! Toch heb ik er met de jaren zelf een soort rust in gevonden ik heb mijn status uit staan en ik reageer tegenwoordig wanneer ik zin heb (En vergeet het soms helemaal) als een vriendin me erover aanspreekt ben ik heel duidelijk: ik heb niet altijd zin om te appen en soms ben ik druk en ja soms ben ik wel online om een berichtje door te nemen maar antwoord ik niet.

 21. Wat een aparte opmerking? Misschien kun je die beter voor je houden en iedereen in zijn waarde laten. Als je het niet interessant vind, hoef je het toch niet te lezen?

 22. Grappig dat het zo verschillend kan zijn, ik ben ook wel redelijk telefoon verslaafd haha, maar dat komt echt niet door whatsapp!
  Ik voel helemaal geen druk om appjes te beantwoorden, ook niet als ik het al gelezen heb en er dus bij die ander al een vinkje staat. Jammer ddan. Ik kan me daa rniet druk om maken.

  Bij mij is instagram echt wel de boosdoener! Oehh haha eigenlijk zou ik dat moeten verwijderen maar dat wil ik dan ook weer niet!

 23. Hoi!

  Ik heb vorige week zondag de stekker getrokken uit WhatsApp. Ik heb nog 4 mensen op WhatsApp ; mijn man, mijn moeder, mijn schoonouders en zwager . Verder heb ik iedereen geblokeert. Wat een verademing en rust geeft dit zeg!

  Facebook en Instagram had ik een poos terug verlaten maar deze stap werkt pas écht rustgevend!

  Back to the ‘90’s ; weer bellen en smsen!

 24. OEPS!!!! ben wel ietwat te laat maar toch. Ik heb in 2015 een blackberry aangeschaft dat was in de tijd toen whatsapp nog op de blackberry kon worden geïnstalleerd. Ik heb het een tijdje gehad maar ik was er al vrij snel klaar mee en al ver voor de tijd dat blackberry whatsapp niet meer ondersteunde heb ik die rotzooi van de blackberry gebonjourd. Bloed irritant gewoon die whatsapp, vooral de familieapp elke keer dat pianotoontje en berichtjes waarvan ik mij af vroeg wat moet ik met die informatie??. Ook de ‘stelling’ whatsapp is gratis is bullshit. De app ontwikkelt zich door en door en om de zoveel jaren vallen er bepaalde type’s telefoons af. Waardoor het niet meer mogelijk is om whatsapp te installeren en te gebruiken. Wil je het altijd gebruiken dan zul je om de zoveel jaar een nieuwe telefoon moeten aanschaffen. Echter is het wel zo degenen die geen gebruik cq geen gebruik meer maakt van whatsapp ver in de minderheid is, nou dan is dat maar zo. Heb voor die kleine groep wel respect en bewondering en het grote voordeel van een whatsapploos – in mijn geval ook nog facebook,instagram en snap-chatloos- bestaan is RUST!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.