Waarom ik besloot te stoppen met Whatsapp

stoppen met Whatsapp

Waarom ik besloot te stoppen met WhatsApp? Dat ga ik vandaag beantwoorden. Ik dacht er al zo lang over na, maar toen kwam het moment dat ik het toch gewoon pats boem eraf gooide. Dat was op 3 januari, we zaten in de auto op weg naar vakantie, gingen bijna de grens over bij België en ik merkte dat ik nog even van Nederlands 3G gebruik wilde maken om al mijn appjes te beantwoorden voor ik de grens over zou gaan. Ik leek wel gek.

Die drang om die WhatsApp berichtjes allemaal te beantwoorden, vond ik eigenlijk zo bizar toen ik erbij stil stond. Alsof ze mij allemaal zo zouden gaan missen nu ik een weekje weg zou gaan. Het was de druppel, ik ben soms te veel met mijn telefoon bezig en toen ik me ging realiseren wat nou zoveel tijd in beslag neemt, dan is de meest gebruikte app WhatsApp. Ik gebruik op mijn telefoon Facebook enkel voor de Kellycaresse pagina, een paar keer per dag, Instagram en Twitter gebruik ik ook een paar keer dag om wat te posten en te scrollen en ik heb daar veel plezier in. Ik ben graag actief op social media en vind het enorm leuk om zo met jullie in contact te zijn.

Teveel tijd kwijt met WhatsApp.

Met WhatsApp merkte ik dat ik er teveel tijd in stopte. Ik wilde juist mijn telefoondetox nog efficiënter maken. Ik werd geïnspireerd door wat Annic van Wonderen hierover heeft verteld in haar video’s over productiviteit en efficiëntie en wat stoppen met WhatsApp met haar deed. Ik ervaar WhatsApp als een heel dwingend sociaal medium. Genoeg mensen die dat niet zo ervaren, maar ik voelde de druk wel. Al had ik alle meldingen en vinkjes uit staan, toch kon ik het niet laten om mensen niet te beantwoorden. Men ziet immers dat je online bent op het moment dat je de app opent. Dat maakt de drang tot antwoorden of actief zijn op WhatsApp groter.

Of ik beantwoordde berichtjes zo laat en dat ik vervolgens de vraag kreeg of ik boos was of dat er iets aan de hand was. Als ik dan een appje kreeg, voelde ik een onrustig gevoel van binnen als ik niet ging antwoorden. Iedere keer als ik mijn telefoon ging checken was WhatsApp de eerste app die ik opende. Dat ik de behoefte voel tot antwoorden ligt bij mij (en niet bij mijn WhatsApp contactpersonen) maar het maakt wel dat ik er meer tijd en energie in stopte dan ik nodig vind. Tijd en energie die ik meer wil steken in vrije tijd, mijn kinderen, partner en gezin, en andere offline momenten los.

stoppen met Whatsapp

Bron

WhatsApp per direct verwijderen.  

Dus ik vertelde om mij heen dat ik het zou gaan verwijderen. Eerst bedacht ik me nog of ik niet gewoon kon minderen, maar zolang de app op mijn telefoon staat, bleef ik deze openen. Yannick zei onderweg in de auto naar Frankrijk: Als je het wil verwijderen, doe het dan nu. En dan nog zonder iedereen nog te appen dat je weg bent bij WhatsApp. Want wie jou wil bereiken, zal je bellen, smsen, mailen of langsgaan, daar is geen WhatsApp voor nodig. En zo deed ik dat dus, een experiment voor een maand. We zijn nu 2 weken verder en ik kan je vertellen, het geeft zoveel rust.

In plaats van appen ben ik nu bereikbaar per sms, of iMessage en dat is zoveel rustiger dan WhatsApp. Met SMS ben je doelgerichter berichten aan het sturen. Ook kun je groepsgesprekken aangaan, foto’s en video’s sturen en veel functies die WhatsApp ook heeft maar niemand ziet of je online bent en leesbewijzen kun je makkelijk uitschakelen waardoor die druk tot antwoorden kleiner is. Het voelt veel minder dwingend, ik leg mijn telefoon daardoor makkelijk langere tijd weg en heb zo het gebruik van mijn smartphone erg verminderd. Dat geeft rust in mijn hoofd. Over een maand ga ik het weer installeren en de balans opmaken. Hoeveel mensen hebben mij geprobeerd te bereiken? Heb ik nu echt zoveel gemist? Zie of spreek ik sommigen nooit meer doordat ik via WhatsApp onbereikbaar ben? Ik kom er dan bij jullie op terug en beslis vervolgens of ik de app er definitief af ga gooien.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit onderwerp zien. Of je punten herkent, of totaal niet. Of je je een leven zonder WhatsApp zou kunnen voorstellen? En ik ben benieuwd of ik je aan het denken heb gezet en hoe hoe anderen dit onderwerp zien. Het is zo persoonlijk hoe iemand dit ervaart. Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

66 reacties

 • Danielle | Mama Lifestyle Blog
  17 januari 2017

  Wat knap dat je WhatsaApp hebt verwijderd! Ik kan helaas niet zonder WhatsApp omdat ik het ook zakelijk gebruik. Ik heb wel alle vonkjes uitstaan en wanneer ik met de kinderen ben heb ik mijn telefoon ook op stil. Mensen die mij privé appen zijn er wel aan gewend dat ik vaak pas een dag later reageer. Wel ben ik privé gestopt met Facebook. Daar werd ik echt pas gek van. Succes met je challenge Kelly!
  Danielle | Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Deryan fietsvoetenzak: je kindje warm en droog vervoeren op de fietsMy Profile

 • Josan
  17 januari 2017

  Ik denk dat het sowieso goed is om je bij alles af te vragen of je het doet voor jezelf of voor iemand anders. Ik kan je bewustwording alleen maar toejuichen. Volgens mij ben een een hele asociale whatsapper. Dat is wel afhankelijk van wie je het vraagt. Ik beantwoord namelijk vaak niet meteen. Ook verwijder ik mij steevast uit groepsgesprekken en lees die niet. Ik heb er een hekel aan wanneer mensen mij zomaar een groepjes toevoegen en oeverloos gaan dim dammen. Vaak gaat het nergens over en kan het inderdaad efficienter via andere media.
  Josan onlangs geplaatst…Als baby’s altijd bij je huilen, komt dat omdat je lelijk bentMy Profile

 • Femke
  17 januari 2017

  Ik ervaar WhatsApp alleen maar als erg fijn. Wel kan ik mezelf voorstellen dat het niet gebruiken van WhatsApp vor heel veel mensen juist rustgevend werkt. Zelf heb ik niet de drang om continu de app te openen en mensen direct te antwoorden.

 • Karin
  17 januari 2017

  Ik snap wel wat je bedoelt! Als ik het toelaat, zit ik ook veel te veel aan mijn smartphone. Erg dat ik mezelf moet toespreken op het gebruik. Maar daarom vind ik het ook super knap dat je de app er gewoon af hebt gegooid! Ik ga er goed over nadenken!
  Karin onlangs geplaatst…Review: Oriflame Oxygen Boost Face Blotting TissuesMy Profile

 • mama van dijk
  17 januari 2017

  herkenbaar maar met manlief voor het werk veel in het buitenland is hij voor ons nu ook onmisbaar, zo makkelijk:)
  mama van dijk onlangs geplaatst…Mijn peuter voor het eerst naar de opvangMy Profile

 • Saskia
  17 januari 2017

  Tof dat je het zo ineens hebt verwijderd. Ik gebruik WhatsApp graag en de mensen om mij heen weten dat ik niet altijd direct antwoord, hierdoor voel ik zelf eigenlijk niet echt die druk.
  Saskia onlangs geplaatst…Alcohol tijdens de zwangerschap, ach, waarom niet?My Profile

 • Linda Raaijmakers
  17 januari 2017

  Deze neiging krijg ik vooral als mensen me consequent appen tijdens het eten. Vreselijk vind ik dat. Of sommige mensen appen zelfs op een doordeweekse dag na 1 uur ‘s nachts. Sorry hoor maar dat moedigt me wel aan om het er binnenkort ook af te gaan gooien. Ik heb een gezin en wil niet de hele dag bezig zijn hoewel dat soms stiekem toch gebeurt door steeds een app enzo. Pffff

 • Marjon
  17 januari 2017

  Wat knap dat je dit kan.
  Vervelend dat mensen meteen vragen of je boos bent wanneer je niet reageert. Daar heb ik geen last van. Gebruik app ook maar voor een aantal mensen.
  Daarnaast groepsapp van school (klas van mijn dochter) en familie en tennis. Daar komt geen onzin op voorbij maar alleen informatie. Tuurlijk kan dit ook per mail. Maar via app prettig.
  Ik zou het niet kunnen! Heb wel twitter eraf gehaald en snapchat (hele account verwijderd) dat is al een begin!

 • Malou
  17 januari 2017

  Ik kijk niet meer continu op Whatsapp, maar ik zou er ook niet zonder kunnen haha
  Malou onlangs geplaatst…Dagboekje #191; nog meer sneeuw en RapleyMy Profile

 • IJlien
  17 januari 2017

  Wat een mega interessant experiment! Ik ervaar zelf geen druk door Whatsapp, maar meer rust is altijd beter ❤ erg benieuwd naar je ervaringen! Ik gebruik met mijn vriend trouwens ook alleen maar iMessage, ideaal. Succes meis!

 • Nicole
  17 januari 2017

  Als je die druk voelt zoals jij dan snap ik helemaal dat je hem eraf gooit. Ik heb dat zelf eigenlijk niet. Kan goed een dag of twee later pas reageren. Ik vind het wel een fijn medium en heb dan ook een app groepje die me zeer dierbaar is. En waarbij je ook echt niet altijd hoeft te reageren.. Dat is fijn!
  Nicole onlangs geplaatst…Mijn to do list voor de kinderkamerMy Profile

 • Dionne
  17 januari 2017

  Ik vind het onwijs knap dat jij bent gestopt, voor een maand, met whatsapp! Zolang ik nog student ben, durf ik die uitdaging nog niet aan. Er zijn vele groepsappen die ik heb met verschillende groepjes waar ik mee samen werk en waar wij whatsapp gebruiken voor overleg/vragen.
  Ik merk dat ik zelf ook aan loop tegen de drang dat ik een bericht moet beantwoorden, terwijl ik van vriendinnen weet dat zij het bericht lezen & een paar uur later pas lezen. Waarom leg ik die druk op mijn schouders vraag ik me vaak af?

 • Sanne
  17 januari 2017

  Wat jij heb met whatsapp, heb ik met instagram en Facebook. Ik kan me dat gevoel heel goed voorstellen! Ik heb alleen niet zoveel moeite met het laat beantwoorden van berichten op whatsapp. De drang om elke keer maar op Facebook of instagram te kijken is wel heel vervelend. De Facebook app heb ik niet meer omdat daar meer troep op staat dan instagram.
  Sanne onlangs geplaatst…Is het ouderwets dat wij het geslacht van onze baby niet willen weten?My Profile

 • Kimberly
  17 januari 2017

  Je hebt groot gelijk! Eerst kon je meldingen ook volledig uitzetten. Nu krijg je dan alsnog te zien dat er in een app berichten zo’n gestuurd. Heel vervelend. Ik heb me al meerdere keren afgemeld voor de app van m’n werk maar word toch steeds weer aangemeld. Ik heb wel al aangegeven me weer af te melden als het niet professioneel gebruikt wordt maar ik blijf vinden dat WhatsApp de mogelijkheid om meldingen volledig stil te zetten weer terug moet brengen.

  Ik gebruik mijn telefoon ook te veel en ben hard aan het proberen om hem weg te leggen en minder te gebruiken. Het is zo ontzettend zonde en onze kleintjes zijn alweer snel groot. Ben benieuwd wat je ervaringen over een maand zijn!
  Kimberly onlangs geplaatst…Tuesdays Teatopics #12: Maakt geld gelukkig?My Profile

 • Karlien
  17 januari 2017

  Wat goed. Ik antwoord wanneer ik er zin in heb of zet WiFi gewoon uit 😀
  Karlien onlangs geplaatst…Winterzon Azië: bestemmingen met kinderenMy Profile

 • Astrid
  17 januari 2017

  Interessant experiment! Ben benieuwd naar je eindconclusie. Ik snap het benauwende gevoel wel wat je omschrijft maar heb zelf toch ook baat bij WhatsApp. Makkelijke manier om contacten te onderhouden en dingen af te spreken ed. Toch mag ik zo nu en dan mijn telefoon ook wel wat vaker opzij leggen…
  Astrid onlangs geplaatst…Low budget High end TagMy Profile

 • Mary-Lou
  17 januari 2017

  Je hoort het steeds vaker dat mensen Whattsapp verwijderen. Ik zou dat echt niet kunnen. Ik heb er nooit last van, maar ik zou dan serieus fear of missing out krijgen vrees ik. Ik ervaar appen ook gewoon als leuk en niet als belastend. De druk om persé ergens op te reageren heb ik ook gelukkig meestal niet. Maar wel wil ik meteen kijken van wie er iets binnenkomt, dus wat dat betreft wel herkenbaar.
  Mary-Lou onlangs geplaatst…De knoop is doorgehakt en dit wordt het geboortepakjeMy Profile

 • Daniëlle
  17 januari 2017

  Wat knap dat je het hebt verwijderd. Ik heb meer mensen waar ik mee sms, dan die ik op whatsapp app. Ik heb zelf ook niet zoveel met whatsapp, heb alle meldingen er ook voor uitgezet. Ik heb wel andere apps van mijn telefoon verwijderd. Zoals facebook en bloglovin. Facebook gebruik ik alleen voor mjjn pagina dus dat kan ook even snel via de pc en bloglovin ben ik lichtelijk aan verslaafd ?
  Daniëlle onlangs geplaatst…PerencrumbleMy Profile

 • Loes Johanna
  17 januari 2017

  Ik vind het zelf een heel handige manier om te communiceren, en ervaar die druk zoals jij hem benoemt gelukkig niet zo. Ben heel benieuwd hoe je er over denkt na die maand!
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Gekke eetgewoontes tijdens mijn zwangerschapMy Profile

 • Stefanie
  17 januari 2017

  Wat knap van je dat je whatsapp verwijderd hebt! Ik voel zelf niet de druk om iemand meteen te beantwoorden, maar kan me heel goed voorstellen dat jij dat wel hebt. Ik heb de facebook app wel verwijderd van mijn telefoon omdat ik juist daar steeds teveel op aan het kijken was.
  Stefanie onlangs geplaatst…De ontdekfabriek in EindhovenMy Profile

 • Romy
  17 januari 2017

  Wauw, wat een stoere beslissing! Heel dapper dat je dit hebt gedaan in een tijd waarin zoveel mensen WhatsApp als onmisbaar beschouwen. Ik kan me je besluit ook goed voorstellen. Er is zoveel belangrijker dan continu bereikbaar zijn. Zelf zit ik eigenlijk heel weinig op WhatsApp. Ik kan de app zo een dag links laten liggen en vermijd groepsapps ook een beetje. Voorlopig laat ik de app daarom gewoon op mijn telefoon staan.
  Romy onlangs geplaatst…5x wat je als mens kunt leren van kattenMy Profile

 • carolien
  17 januari 2017

  Zelf ervaar ik niet dat ik steeds moet kijken. Ik open whatsapp dan ook eigenlijk wanneer ik daar zin in heb. Duurt dus makkelijk een paar dagen voordat ik antwoordt. Merk altijd dat men toch andere manieren vind om je te bereiken als je niet snel genoeg via whatsapp reageert.

 • Essma
  17 januari 2017

  Ik begrijp het….wat toevallig! Ik heb whatsapp begin dit jaar ook verwijderd. Het werd voor mij steeds meer plek waar iedereen kon zeiken en zijn problemen kon neerleggen en dan weer ‘offline’ ging. Ik merkte dat dat voor mij steeds meer een ding werd. Dus: weg ermee! De mensen die mij missen en mij willen spreken bellen of sms’en mij. Die mensen geven mij ook energie. De rest kostte mij energie helaas…
  Essma onlangs geplaatst…5x favoriete producten uit de DMMy Profile

 • Monique
  17 januari 2017

  Ik vind het een hele stoere zet van je! Het gaat mij toch iets te ver om het helemaal te verwijderen, maar ik heb mijn telefoon wel altijd op stil staan en beantwoord mensen ook lang niet altijd meteen. Dan voelt het toch wat minder dwingend.
  Monique onlangs geplaatst…Heeft mijn baby het ’s nachts niet te warm of te koud?My Profile

 • Lisette
  17 januari 2017

  Ik zou niet zonder whats app kunnen Haha! Maar ik voel ook niet echt druk ervan. Als je iemand echt wil bereiken bel je wel! Whats app is juist prettig voor iets wat je wel wil zeggen maar geen haast heeft. Ben benieuwd hoe je het na een maand vind!
  Lisette onlangs geplaatst…Je was zo lekker bezig en dan: de sportdipMy Profile

 • Nicole
  17 januari 2017

  Oh dat is interessant! Zelf vind ik whatsapp een heel leuk en handig.communicatiemiddel. Snap wel dat je die druk kunt ervaren.
  Nicole onlangs geplaatst…Update: slapen in het peuterbed, hoe gaat het nu?My Profile

 • Sophie
  17 januari 2017

  Spannend zeg! Ik heb tijdens de reparatie van mijn telefoon een oude gehad, zonder whatsapp. Toen kwam ik er pas achter hoeveel je er dan buiten valt. Ik wist niet waar we afpraken op school, wat mijn vriendinnen wilde doen, etc. Gelukkig heb ik niet echt een drang om alles te beantwoorden en zet ik nog altijd onder het studeren en slapen mijn wifi connectie en 3g uit. Heerlijk zo’n momenten van rust. Mijn vriend weet de huistelefoon voortaan te vinden als ie me dringend wil spreken haha!
  Sophie onlangs geplaatst…De tofste foto’s van IJsland #2My Profile

 • Danielle
  17 januari 2017

  Jeetje wat knap zeg! Ik weet niet of ik het zou kunnen. Merk wel dat ik het soms erg vervelend vind als mensen niet op mijn appjes reageren, omdat ik dat zelf namelijk altijd wel heel snel doe. Misschien wel iets om eens over na te denken…
  Danielle onlangs geplaatst…Last-minute uit eten voor een leuk prijsjeMy Profile

 • felicia
  17 januari 2017

  ik ben ook gestopt met wahatapp maar om een andere reden
  een mannelijke colega bleef me maar appe om over zijn huwelijk te klagen
  ik steunde hem maar op een gegeven moment werd het mij ook te veel ik heb ook een gezin. mijn man werd er gek van om de haver klap appte hij mij
  ik heb nare herinneringen aan appe en ben er dus mee gestopt van mijn telefoon af gehaald bracht gelijk een hoop rust terug in huis . en mijn man was er blij om ik ook
  nu gebruik ik alleen Messenger van facebook om mijn man als hij werkt berichten te sturen of naar vriendinnen.

 • Leonie van Mil
  17 januari 2017

  Knap hoor! Ik ben nooit heel veel met Whatsapp bezig. Ik heb het wel, maar ik app niet veel.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Mijn zoektocht naar geluk #1My Profile

 • Lisette
  17 januari 2017

  Wow, wat stoer van je!! Ik vind WhatsApp echt ideaal, de uitvinding van de eeuw. Ik voel ook die druk wel, hoor, maar dat heb ik ook met SMS of messenger ofzo. Het is zo makkelijk om iemand te bereiken zonder hem direct te storen!
  Ik ben benieuwd hoe de detox je vergaat..
  Lisette onlangs geplaatst…11 x grappige teksten op WhatsApp: Leve het woorrdenbeokMy Profile

 • Dita
  17 januari 2017

  Zelf ervaar ik Whatsapp als erg fijn. Ik app alleen met vrienden/familie en zit in verschillende groepen zoals collega’s, een groepje vriendinnen en oud collega’s. Maar hier worden niet dagelijks tig berichten in verstuurd dus het is niet te. Voor mij prima zo.
  Dita onlangs geplaatst…Een kijkje in mijn leven – Januari 2017 #1My Profile

 • Kim
  17 januari 2017

  Wauw! Ongelooflijk knap dat je “de” appen.hebt verwijderd. Ik doe het je dan ook zeker niet na! Toevallig had ik het er laatst met mijn vriend over, verwijderen van whats app. Maar eigenlijk ia deze app er stilletjes gekomen en dus misschien een beetje onmisbaar geworden? Althans als ik naar mijzelf kijk! Diepe diepe respect voor jou! Ik kijk uit naar je bevindingen zodra whats appen weer op.je telefoon staat.
  Kim onlangs geplaatst…38 weken – Laatste update?My Profile

 • Marije
  17 januari 2017

  Ik heb de vinkjes uit staan bij WhatsApp. Heel relaxed, want zo voel ik me ook niet verplicht meteen te antwoorden. Ik voel ook niet de behoefte om de app te verwijderen, want via WhatsApp heb ik gratis contact met mijn familie in Indonesië en dat zou ik niet willen missen!
  Marije onlangs geplaatst…Voor het eerst naar het buitenland met de babyMy Profile

 • Familielab
  17 januari 2017

  Wauw ik zou dat niet kunnen hoor. Als ik geen zin heb om met mijn telefoon bezig te zijn kan ik hem ook gewoon weg leggen. Vind het wel fijn om zo contact te houden met mijn naaste is een stuk makkelijker dan even snel bellen ofzo. Wel knap dat jij dat wel kan zo zonder. Het zou Nike voor mij zijn.

 • Familielab
  17 januari 2017

  Niks bedoel ik ?

 • Nancy
  17 januari 2017

  Wat goed van je! Ik gebruik wel Whatsapp, maar dat is echt nauwelijks en eigenlijk alleen voor ”nuttige” zaken. Scheelt dat de meeste dit ook wel weten van mij :).
  Nancy onlangs geplaatst…Sharpie DIY’sMy Profile

 • Lilian
  17 januari 2017

  Dat het onrustig met zich mee breng, herken ik wel. Ik vind het echt ontzettend knap dat je het van je telefoon hebt verwijdert. Ik zou het zelf persoonlijk het doen. Op whatsapp heb ik mij status, dus dat je kan zien hoelaat je online was of dat je online bent, onzichtbaar gemaakt. Zo voel ik minder die druk en reageer ik pas wanneer ik tijd heb.

 • Hilde
  17 januari 2017

  Bij deze Facebook van mijn telefoon af gegooid.
  Wat een verademing! Ik bleef maar loeren op m’n telefoon zonder wat nuttigs te zien.
  haha

 • Sandra
  17 januari 2017

  Wat een interessant experiment zeg, ik ben erg benieuwd naar jouw eind conclusie!
  Sandra onlangs geplaatst…GUILTY PLEASURES KOOKBOEK – SABINE KONINGMy Profile

 • Annemijn
  17 januari 2017

  Wauw knap hoor! Bij mij kost Facebook checken het meest, denk ik.
  Annemijn onlangs geplaatst…Life by Annemijn goes vegan… eerste drie dagen + eetdagboekMy Profile

 • Mya
  17 januari 2017

  Ik snap jou zo goed! Ik vond zelf sommige mensen erg dwingend op whatsapp en tegen hun heb ik gewoon gezegd dat ik stopte en ze geblokkeerd dus dan zien ze ook niet als ik online ben. Gewoon uitschakelen wilde ik niet doen omdat het b.v. voor de communicatie met mn moeder juist handig is als zij ziet dat ik online ben/ geweest ben of niet. Nu app ik nog maar met 3 mensen (waaronder dus m’n moeder) en dat is ook zoveel rustiger en fijner! Ik vind het echt heerlijk.
  Ik weet dat mn werk b.v. ook whatsapp gebruikt, maar no way dat ik zou willen dat zij mij appen. Whatsapp heb ik altijd iets privé’s gevonden. En anders neem je je werk helemaal zo snel mee naar huis.
  Verder ben ik ook gewoon te bereiken via sms of email of ze kunnen langs komen! Veel gezelliger 😉
  Mya onlangs geplaatst…VakantiebeursMy Profile

 • Lisette
  17 januari 2017

  Knap hoor Kelly, ik vind het toch wel erg gemakkelijk. Even een klein berichtje ipv bellen. Succes met je experiment!

 • Simone
  17 januari 2017

  Bij mij wisselt het heel erg. De ene keer heb ik het idee dat ik steeds direct moet antwoorden, de andere keer laat ik het rustig de hele dag liggen. Maar ik zou niet zonder kunnen. Ik vind het leuk, handig en makkelijk! Knap van je hoor! Met sommige vriendinnen gebruik ik alleen iMessage. Geen idee waarom. Is er zo ingeslopen
  Simone onlangs geplaatst…Double Tree By Hilton in New YorkMy Profile

 • Jessica
  17 januari 2017

  Wauw super goed dat je het hebt verwijderd. Ik wil hier ook wel heel graag iets mee doen en dat ga ik zeker ook dit jaar nog eens doen. Kijken hoe ik mijn telefoonverslaving kan verminderen. 🙂 Je inspireert me!
  Jessica onlangs geplaatst…Voornemens van bloggers voor 2017 – Linda AartsMy Profile

 • Villa Blabla
  17 januari 2017

  Ik heb Whatsapp ook van mijn telefoon gegooid. Ik gebruik persoonlijk veel liever Messenger. Hier in België is Whattsapp sowieso minder populair dan in Nederland vermoed ik.

 • Wendy
  17 januari 2017

  Super goed van je, zeker wanneer je merkt dat het zoveel tijd in beslag neemt. Ik ben nog steeds zo iemand die haar telefoon eerder vergeet dan meeneemt dus ik ervaar het niet als “druk” om mijn Whatsapp berichten te beantwoorden want meestal weet ik toch niet waar mijn telefoon is ?
  Wendy onlangs geplaatst…Goede voornemens? Ja, dag!My Profile

 • Debby
  17 januari 2017

  Zit inmiddels ook al 1,5 maand zonder (en ook Facebook verwijderd). Hemels!
  Debby onlangs geplaatst…Maandelijks schema voor Space ProjectMy Profile

 • Annic van Wonderen
  17 januari 2017

  Super leuk om te lezen lieverd!! Ik weet zeker dat je net zoals ik (nu al 4 jaar) ook whatsapp-loos blijft 😉 Liefs!
  Annic van Wonderen onlangs geplaatst…Interview: Evelien (26) bouwde van niets een miljoenenbedrijfMy Profile

 • Lifeaholic.nl
  17 januari 2017

  Wat goed van je dat je deze stap hebt genomen! Ik zelf vind Whatsapp ideaal maar ik kan me wel vinden in je mening dat bijvoorbeeld smsjes veel persoonlijker zijn!
  Lifeaholic.nl onlangs geplaatst…Essence Spring/Summer 2017!My Profile

 • Kelly
  17 januari 2017

  Helaas kan ik niet zonder WhatsApp, mede doordat ik het ook zakelijk gebruik. En ja mensen zien me misschien “online” komen, de tijd wanneer ik voor het laatst op WhatsApp ben geweest staat uit. En ja, jammer dat ik soms niet gelijk kan reageren of wil reageren. Die echte druk voel ik niet, ik voel me tot niemand verplicht gelijk te reageren. Wel heb ik mijn persoonlijke Facebook in december 2015 er al afgegooid, niet alleen op m’n telefoon maar daar ben ik helemaal vanaf en dat vind ik echt heerlijk!
  Kelly onlangs geplaatst…GLAMGLOW thirstymud hydrating treatmentMy Profile

 • Marlin
  17 januari 2017

  Hoi Kelly,
  Ik heb de maand december WhatsApp vrij doorgebracht ook geïnspireerd door Annicvw. Sinds 1 januari wel weer terug op whattssap maar vind het opnieuw zo enorm onrustig dat ik waarschijnlijk binnenkort definitief whatssapp verwijder. Ik snap je enorm goed wat betreft de onrust die het met zich meebrengt.
  Succes met je beslissing!

 • Audrey
  17 januari 2017

  Wow, Whatsapp verwijderen lijkt mij een hele stap! Knap dat je het al zo lang volhoudt!
  Audrey onlangs geplaatst…Een of andere Molblogger 2017: WIDM-recap aflevering 2My Profile

 • José@ENJOY! The Good Life
  18 januari 2017

  Wat goed dat het een maandje gaat proberen en dat je bewust bent. Ik vind het heel jammer dat iedereen de hele dag op z’n smartphone zit i.p.v. het leven écht te leven. Dat je bij iemand aanwaait, een spontaan gesprekje in de trein, even bellen met je vriendin en rustig bijkletsen. Is het je opgevallen dat, dat bijna ‘not done’ is? Ik ben heel benieuwd hoe het je vergaat 🙂 Geniet van je maandje zonder WhatsApp.
  José@ENJOY! The Good Life onlangs geplaatst…FILMTIP: DEMAIN TOUT COMMENCEMy Profile

 • Michelle
  18 januari 2017

  Heb Whatsapp niet verwijderd maar de meldingen van groepsapp uitgezet, werd daar helemaal gek van!
  Facebook/Instagram/mail heb ik alle (push)meldingen uitgezet, alleen als ik de app open dan krijg ik pas een melding dat is echt veel rustiger heb ik het idee want zodra er een melding kwam op Facebook/etc kwam ging je gauw kijken, maar 9 van de 10 keer was het niks bijzonders!

 • rachel
  18 januari 2017

  heel goed haha, ik heb het wel op mijn foon staan nog maar ik heb er zoon hekel aan en gebruik het ook niet. ik houd contact met roon en de meiden via imessage en vind het wel prima zo. krijg wel whatsapp berichten binnen maar die worden niet beantwoord meestal hahah
  rachel onlangs geplaatst…Zuivel….no goMy Profile

 • Fleur
  18 januari 2017

  Ja de vinkjes heb ik ook uitstaan. Dan ziet niemand ook wanneer je voor het laatst online was. Heul fijn!
  Fleur onlangs geplaatst…De dag dat ik begon met bloggenMy Profile

 • Madelon
  19 januari 2017

  Zelf ervaar ik WhatsApp niet als een app die druk op mij uitoefent. Wel heb ik in april 2015 instagram, twitter, facebook en snappchat verwijderd. Met die 4 apps stond ik op en daarmee ging ik ook naar bed, maar ik snap voor jou als blogger dat je geen afstand kan doen van deze social media apps, omdat je anders moeilijk je lezers kan bereiken.

 • Iris
  29 januari 2017

  Door jouw artikel over een app die bijhoudt hoeveel je op je mobiel zit, ben ik erachter gekomen dat ik per dag wel 3 uur kwijt was aan mijn mobiel! Op vrijdagavond zat ik er wel 4 uur op! Ik heb bijna alle apps verwijderd en zit nu een halfuur per dag op mijn mobiel. Door jou heb ik dit ingezien, zal erover nadenken om whatsapp te verwijderen. Mijn nederlands spreekbeurt doe ik nu ook over smartphone verslaving.

  Mijn cijfers op school zijn een stuk beter geworden nu ik niet meer app tijdens het leren. En ik leg mijn mobiel nu vaak een dag weg. En dan ‘heb ik soms toch niks te doen’ en ga ik maar leren haha.

 • Frank
  24 maart 2017

  Heel goed van je Kelly ! Zelf werd ik vaak afgeleid door whatsapp en dat werd nog erger toen ik me aansloot bij een groep Echter, de privacy waar Facebook niet netjes mee omgaat( zij verkoopt gewoon jouw gegevens en van jouw contacten ) , was voor mij de reden om eind augustus 2016 Whatsapp helemaal te verwijderen. Ik mis niets !
  Frank onlangs geplaatst…ZinloosMy Profile

 • Leon
  17 april 2017

  De aanhouder wint. Gelukkig. Door helemaal naar onderen te scrollen bleek er uiteindelijk toch een man tussen (correctie onderaan) de reacties te staan. En nu zelfs twee ! Ik moet zeggen ik voel me ook gegegijzeld door whatsapp. En de druk om te moeten antwoorden. Ik heb lang tegen whatsapp gevochten maar uiteindelijk kwam ik er niet meer onderuit: Ook ik moest hem er op zetten. Maar de strijd is nog niet gestreden, zodra er een kans is gooi ik hem er weer van af.
  Leon onlangs geplaatst…Weening keert bij Luik-Bastenaken-Luik terug in pelotonMy Profile

 • Lilly
  24 april 2017

  Hoi lieve Kelly, moeder en tevens al jaren een soort grote zus a.k.a. youtube mama voor mij, hoe gek dat ook klinkt.
  Net na een flinke ruzie na zes jaar mijn Whatsapp verwijderd, nu lees ik dit, dit artikel geeft me rust, nu kan ik fijn slapen.?

 • Claudia
  15 mei 2017

  Ik doe alleen aan groepsgesprekken als het mijn familie aangaat. We zijn met 22 mensen en dan is dat wel fijn.

 • Kelly v D
  16 augustus 2017

  Ergens herken ik het. Om deze reden heb ik alle contacten uit mijn facebooklijst gewist. De constante vraag waarom ik iets niet had geliked en of ik dit of dat nog niet gezien had op fb dan? Werd mij teveel. Ook ging het me behoorlijk irriteren dat iedereen maar feliciteert via facebook. Een belletje hoe t gaat of even afspreken stond niet meer voorop. Ik houd mijn facebook aan voor leuke pagina’s die ik volg en mijn bedrijfje. Ineens hoor je dingen weer voor t eerst tijdens een reallife gesprek, kreeg ik oprechte felicitaties en was ik van de like/gezien druk af. Heerlijk! 🙂

 • M.
  24 mei 2019

  Ik kwam op deze blog terecht, omdat ik wilde weten of meer mensen van whats app afwillen.

  Naar mijn idee ben ik een stuk ongelukkiger sinds ik een smartphone heb.

  Daarbij hebben mensen sinds whats app een nare gewoonte iemand te negeren of zelfs te blokkeren als een soort van statement.

  Ook ben ik het eens dat er veel berichten geen inhoud meer hebben.

  Al een tijd ben ik weinig op Whatsapp, krijg er een beetje een afkeer van.

  Beginnen met Whatsapp te verwijderen of helemaal terug naar een simpele bel/sms telefoon? Ik ben er nog over in dubio.

 • bjurman
  29 januari 2020

  Ik ben benieuwd Kelly, hoe het 3 jaar later is.
  Na het zien van documentaires in het Engels en Nederlands , ben ik medio 2014 gestopt met Whatsapp . Zo zoetjesaan volgenden er meer mensen, vanwege privacy redenen. Ze vonden het echt niet kunnen dat Facebook je gegevens deelt en verkoopt! Het klonk allemaal heel principieel. Mensen werden wakker of toch niet ? Nee, toch niet . Stel dat je eens iets zou missen! Binnen de kortste keren, was het gros weer terug bij het slimste jongetje van de klas , Mark Z, die ontdekte dat mensen heel makkelijk hun gegevens geven . Met een beetje schaamte geef ik toe, dat ik ook wat miste : dingen die besproken werden in een groep van het werk. Dat wilde ik toch niet missen! Vooruit , na 5 jaar installeerde ik toch Whatsapp om het nieuws dat werk gerelateerd was , mee te krijgen. Wat bleek ? 95 % van de stapel aan berichten is nonsens en daar zit ik niet op te wachten. En dus : weer afgemeld , Whatsapp opgezegd en de app zelf definitief verwijderd . Wat mis ik ? N i K s . Wat brengt het mij ? Een hoop rust , minder prikkels .

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.