Hoe ik de kinderen voorbereid op de komst van de baby

Nu ik zwanger ben van ons derde kindje, betekent dit dat niet alleen Lana wederom grote zus wordt, voor Aimy zal het de eerste keer zijn dat zij grote zus wordt. Ik merk aan Lana dat ze het heel goed beseft, ze heeft het immers al meegemaakt en is op een leeftijd waarop zij veel begrijpt, voor Aimy is het helemaal nieuw en nog heel abstract denk ik. Lana is heel zorgzaam en ik merk aan haar dat ze er erg mee bezig is. Verwijst steeds naar mijn groeiende buik, vraagt mij wanneer haar zusje eindelijk geboren wordt en kan al heel goed vertellen dat ze mama gaat helpen met het verzorgen van de baby, super lief. Ook neemt  zij al een beetje een moederrol op voor Aimy, heel schattig. Ik vind het belangrijk om de kinderen goed voor te bereiden op de komst van de baby en ik ga jullie vandaag vertellen hoe wij dit aanpakken.

Hoe ik de kinderen voorbereid op de komst van de baby

Hoe Lana en Aimy de zwangerschap lijken te beleven kun je hier lezen.

Erover praten met de kinderen
Ik denk dat het belangrijkste is om te doen is het onderwerp bespreekbaar te maken. Praat erover met je kinderen in een taal die zij begrijpen, en leg zo uit dat er een baby op komst is. Dat je kindje dan grote zus of grote broer zal worden. Dat er een baby in mama’s buik zit die over een bepaalde periode geboren zal worden. Lana snapt al een beetje wat maanden inhouden, weet dat ze zelf jarig is in oktober en dat ze vanaf dan ook naar school zal gaan. Dan vertel ik haar dat ze voor die periode eerst grote zus zal worden. Dat de baby dan geboren wordt en bij ons gaat wonen, net als Aimy toentertijd. Lana is enorm behulpzaam voor mij, wil mijn babybuik insmeren met de olie die ik voor mijn zwangere buik gebruik, rijkt haar handje uit om me te ‘helpen’ met opstaan in bed, wilde me helpen tijdens het wassen van de babykleertjes en ik heb haar er ook bij betrokken toen we de babykamer gingen klaarmaken. Ik legde haar uit dat de kledingkast van de baby op haar kamer zou komen te staan en dat de baby het heel fijn zal vinden dat dit mag van haar grote zus.

Ik praat met Lana erover en leg dan uit dat als de baby er is, mama ook veel tijd voor de baby zal nemen, maar dat zij mij heel goed kan helpen daarbij. Dat wij samen de baby kunnen verzorgen. Lana kan me helpen bij het aangeven van de luiertjes, net zoals ze dat al heel goed kon toen Aimy geboren was. Ik vraag haar in zo’n gesprek ook of ze dat wil doen als grote zus zijnde en vol trots antwoordt ze dan dat ze mama graag zal helpen met de baby. Op die manier verwijs ik terug naar de babyperiode met Aimy en geef ik haar een rol in dit verhaal. Zo bevestig ik voor haar dat haar rol heel belangrijk is en dat ik net zo veel aandacht heb voor haar, maar nu met een zusje erbij.

Met Aimy is het een beetje anders, zij is 19 maanden als de baby geboren wordt en kan nog niet zo goed praten of aangeven wat ze bedoelt. Wel vertel ik haar regelmatig dat er een baby in mama’s buik zit en als ik naar de buik wijs, zegt ze zelf ook ‘baby’. Ik wijs naar het bedje van de baby en vertel Aimy dat de baby daar zal slapen. Maar echt beseffen zal ze het niet vermoed ik. Ze hoort mij erover praten met Lana en wellicht pikt ze daar dan wat van op. Het is voor haar allemaal nog heel nieuw  en nog moeilijk om helemaal te begrijpen. Wel heb ik er alle vertrouwen in dat ze hier goed mee om zal gaan. Lana en Aimy zijn dol op elkaar dus ik verwacht dat ze dit gevoel ook voor hun babyzusje zullen ontwikkelen.

Spelenderwijs leren
Naast erover praten, zijn kinderen heel visueel ingesteld en leren zij het beste door te doen. Door ervaring ergens mee op te doen en door spelenderwijs te ontdekken. Je kunt dit onderwerp in de vorm van rollenspel naspelen. Dit kun je afstemmen op hun belevingswereld. Je kunt hem of haar hiermee laten oefenen door bijvoorbeeld te vertellen dat de baby ook met zijn/haar auto zal gaan spelen of dat ze samen met de blokken gaan bouwen. Maar je kunt het ook naspelen met knuffels, poppen en andere speelgoedvormen die jouw zoon/dochter aanspreekt.

Mijn meiden spelen altijd al graag met poppen, dus nu het onderwerp ‘baby op komst’ aan bod komt, is het heel makkelijk om hen op deze manier kennis te laten maken met dit onderwerp. Lana vindt het ook allemaal heel interessant en ik merk dat ze dit al al oefent met haar poppen. Aimy zit nog vooral in de imitatiefase dus zij doet Lana enthousiast na. Ik geloof wel dat zij op deze manier ook al dingen oefent die ze straks zal herkennen als we deze dingetjes doen met de baby. Zoals het geven van een flesje, want dat zal Yannick zeker ook gaan doen als ik melk gekolfd heb, het verschonen van een luiertje, het in badje doen van de baby, aankleden en wandelen.

Dit is de MyLittle BABY Born pop. De pop is het meest geschikt voor de allerkleinsten omdat deze super zacht is en qua formaat erg fijn is voor kleinere kindjes. Hier oefent Aimy met het geven van een flesje aan haar pop.

En hier doet ze dit bij de BABY born Sister, het grote zusje van de interactieve pop.

Als trotse mama van (bijna) drie meisjes, vind ik het geweldig dat BABY born mij als ambassadrice voor hun merk heeft gevraagd. Zelf was ik vroeger een echte poppenmoeder en heb ik jaren met poppen gespeeld en daarom gaven wij Lana al met haar eerste verjaardag een pop. Allebei mijn dochters zijn dol op de poppen van BABY born. We hebben de MyLittle BABY Born pop, een popje dat we Aimy met haar eerste verjaardag gaven. Deze is wat kleiner, heeft een zacht lijfje en is qua formaat perfect als eerste popje. Ook hebben we de BABY born interactieve pop die we allemaal wel kennen als de pop die kan poepen, plassen, echte traantjes huilt, kan eten en nog veel meer. Later kwam hier de BABY born Sister bij die je echt als een zusje kunt zien. Ze is dan ook de grotere zus van de Interactieve pop met prachtige lange haren die je kunt borstelen en stylen, ze kan zelfstandig staan en is veel flexibeler te bewegen waardoor je haar kan laten gymnastieken, fietsen en meer. Qua formaat is de Sister pop net zo groot als de interactieve pop dus de kleertjes en accessoires zijn voor beiden geschikt. Een hele leuke pop om toe te passen om de rol als grote zus of broer mee te oefenen.

We kregen van BABY born hele leuke accessoires voor de meisjes om hun rol als grote zus mee te oefenen. Zo kregen we de BABY born luiertas met allemaal leuke accessoires voor het verschonen van een luiertje, verzorgen en voeden van de babypop en kleertjes om aan te geven. De draagzak die Lana helemaal geweldig vindt aangezien ze mij ook regelmatig met draagzak heeft gezien waar Aimy toen in zat. Ik ben van plan om ons derde meisje ook veel te gaan dragen, dus dan kan ik dit samen met Lana doen. En de Maxi-Cosi stoel om de pop ook mee te nemen in de auto. Super leuk om deze items te gebruiken om de kinderen spelenderwijs voor te bereiden op de komst van hun zusje.  Ook enthousiast geworden over deze BABY born items? Je shopt ze o.a hier.

Ik ben heel erg benieuwd hoe de meiden gaan reageren op de komst van hun zusje. Ik vind het enorm spannend en ik kan niet wachten tot de baby geboren is en ik ze kennis kan laten maken met hun babyzusje. Wat nog een handige tip daarbij kan zijn wat we na de geboorte van Aimy ook hebben toegepast, is dat je de pasgeboren baby in het bedje legt op het moment dat de grote zus(sen) binnenkomt (binnenkomen) voor de eerste ontmoeting na de geboorte. Dan ziet je kindje niet eerst mama met een voor hen onbekende baby in de armen, maar kunnen ze eerst zelf mama begroeten en op hun eigen tempo aftasten wie het kleine baby’tje in het wiegje is. Dit kan voor kinderen een prettigere manier zijn om de ontmoeting met hun nieuwe babybroertje/zusje aan te gaan. Maar dit is voor iedereen natuurlijk anders dus maak hier je eigen afweging in. Voor ons werkte dit heel erg prettig.

Ik ben benieuwd hoe jij je kindje(s) hebt voorbereid op de komst van een babyzusje/babybroertje en of jij ook zo’n mini poppenmoeder of poppenvader in huis hebt, laat je reactie achter bij de comments.

Ps. Vanmiddag  komt er een tweede blogpost online 🙂

# KellycaresseAd

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

17 reacties

 • Patricia
  22 augustus 2017

  Lijkt mij zo bijzonder!

 • Ilse
  22 augustus 2017

  Wat een handige tips. Ik ben nu 20 weken zwanger van de tweede (een jongen dit keer) en ben benieuwd hoe mijn dochter erop zal reageren.

 • Marianne - Groene stapjes
  22 augustus 2017

  Mijn dochter zal 18 maanden zijn als ze straks grote zus wordt. We praten er veel over tegen haar, en ze wijst ook echt naar mijn buik als we vragen waar de baby is. Ze aait mijn buik en geeft hem kusjes. Bij papa’s buik doet ze dit niet, dus zou ze iets snappen? Aan de andere kant wil ze wel ook op mijn buik blijven klauteren, dus dan heb ik weer mijn twijfels 😉 Vandaag ga ik de wieg in elkaar zetten en leg ik er een pop in. Dan leert ze de wieg in elk geval alvast een beetje kennen 🙂 Zo spannend, deze laatste voorbereidingstijd!

 • Marijke
  22 augustus 2017

  Als mama van 2 dochters ben maar al te bekend met baby born, ze spelen er heel de dag mee soms., echte poppenmoedertjes. Hier geen derde op de planning maar wel handig om ze zo voor te bereiden op de komst van de baby

 • Sylvia
  22 augustus 2017

  Wat slim om de poppen te gebruiken als voorbeeld voor het “nieuwe” zusje?. Wij hebben sinds kort ook de draagzak van babyborn. Echt een fantastisch ding!

 • Lisette
  22 augustus 2017

  Slim! Mijn zoontje is bijna 4 als broertje of zusje komt dus hij zal het best bewust meemaken. We hebben het nu wel al verteld maar dringt nog niet echt door en dar is prima. Een half jaar duurt veel te lang nog voor hem.

 • martina
  22 augustus 2017

  Bij ons is het niet aan de orde, maar lijkt me best leuk om een kindje voor te bereiden op een baby! Nostalgisch ook, die baby born poppen!

 • Daphne
  22 augustus 2017

  Handige tips geef je, ik bereidde mijn zoontje ook spelenderwijs voor, met zijn favoriete knuffel die we dan ook een ‘flesje’ gaven en zogenaamd een luier omdeden, heel leuk

 • Chaima
  22 augustus 2017

  Wat een leuke manier van hoe je dit doet! Mijn dochters waren 5 en 3 toen hun kleine broertje geboren werd. Ik betrok hun eigenlijk overal in. Ze gingen ook altijd mee naar een verloskundige afspraak. Ze begrepen alles heel goed en wisten wanneer hij ongeveer geboren zou worden. De meisjes mochten helpen kleertjes kopen en hebben rompers versierd. Ook mochten ze een kadootje kopen voor hun broertje. Toen het eenmaal zo ver was ging ik thuis bevallen. De meisjes werden vroeg in de ochtend wakker en wisten dat hun broertje binnen enkele uren zou komen. Eenmaal geboren mochten ze er meteen bij komen, we zaten allemaal samen op bed en toen “gaven” ze het kadootje aan hun broertje en zij kregen toen zelf ook beide een kadootje die ze van hun broertje hebben “gekregen”. Dat vonden ze wel heel leuk. Ze zijn nooit jaloers geweest en zijn altijd heel lief voor hem geweest!

 • Hilde
  22 augustus 2017

  Ik wou absoluut geen baby born (toen ik een kind was), die vond ik veel te hard en plastic. Ik had poppen met zo’n ‘levensecht’ lijfje dat vrij zwaar was 😉
  Ik was een echte poppenmoeder dus het moest zo realistisch mogelijk.

 • Jodi - liefthuis
  22 augustus 2017

  Onze spruit begrijpt er ook nog niet veel van. Ik pik uit jouw manier wel op dat ik hem nog meer kan vertellen. Over het plekje voor de baby en de spulletjes en dat de baby bij ons komt wonen enz.

 • Michelle
  22 augustus 2017

  Goed plan om de meisjes op die manier voor te bereiden.
  Ik heb mijn babyborn van vroeger nog bewaard (gekregen op mijn vierde toen mijn broertje geboren werd). Ik wist niet dat er zoveel meer poppen bij zijn gekomen, leuk hoor!
  Ik weet nog niet wanneer ik de babyborn aan Emma ga geven. In ieder geval pas wanneer ze iets voorzichtiger omgaat met spullen dan nu, haha.

 • Eefje
  22 augustus 2017

  Ik heb 3 jongens die niets van poppen willen weten maar je tips zijn ook voor jongensmoeders handig.

 • Margriet
  22 augustus 2017

  Zo deden wij het ook bij onze Lise, die wilde mij ook helpen met haar broertje en deed dan bij haar poppie (zo noemt ze haar pop) alles na

 • Rachel
  22 augustus 2017

  Handige tips!

 • Meri
  24 augustus 2017

  Zo deden wij het ook toen het babybroertje kwam, werkte erg goed en van poppenmoedertje werd ze zo een broertjesmoedertje haha

 • Femke
  25 augustus 2017

  wat schattig die Baby Born popjes, speelde ik vroeger ook al mee. Ik heb nog geen kinderen maar leuk om te lezen hoe jij het aanpakt allemaal

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.