Mama is zwanger! Hoe Lana en Aimy de zwangerschap beleven

mama is zwanger

Mama is zwanger! Hoe leg je dit uit aan je kinderen. Dit is mijn tweede zwangerschap waarin ik zwanger ben, terwijl ik al moeder ben. Een zwangerschap waarbij ik dus rekening houd met mijn eerdere kindjes en hen betrek in de komst van de baby. Bij de zwangerschap van Aimy, was Lana 1,5 jaar en toen Aimy werd geboren, was ze 2 jaar en 4 maanden. Een leeftijdsverschil waarin ze het een beetje snapte. Ze begreep dat de baby in mama’s buik zat en dat er een zusje kwam, maar wat dit inhoudelijk betekent zal ze denk ik niet helemaal begrepen hebben. In dit artikel deelde ik toen hoe ik aan Lana de uitleg gaf dat mama zwanger was. Nu is Lana 3 jaar en 9 maanden en als de baby geboren wordt dan is ze bijna 4 jaar. Ze begrijpt het allemaal heel veel beter. Hoe we haar hierin voorbereiden, maar ook hoe dit voor Aimy is, deel ik in dit artikel.

Je kindjes uitleggen dat mama zwanger is, hoe doen wij dit?
kind uitleggen dat mama zwanger is

Lana voorbereiden op de komst van de baby
Voor Lana is dit de tweede keer dat haar moeder zwanger is en dat ze een zusje gaat krijgen. De vorige keer begreep ze het al een beetje, maar het was natuurlijk wel even wennen toen haar zusje daadwerkelijk geboren was en ze dus voor altijd in ons gezin zou blijven. Lana ging hier heel goed mee om, ze is niet heel jaloers aangelegd en deelt en speelt graag met haar zusje. Lana kon zich erg goed aanpassen aan de situatie en wij hebben er ook extra op gelet dat er evenveel aandacht zou zijn voor beide meisjes. Inmiddels is Lana helemaal gewend aan haar zusje binnen ons gezin en horen die twee meisjes bij elkaar. Ze hebben soms wat onenigheid, maar kunnen absoluut niet zonder elkaar. In de ochtend staat Lana te trappelen om samen met mij Aimy uit haar bedje te halen, het zit dus helemaal goed tussen die twee. Nu is mama weer zwanger en dit vertelden we haar rond de 10-11 weken zwangerschap om te voorkomen dat ze het al zou doorvertellen aan mensen om ons heen. Ik vertelde haar dat er een baby in mama’s buik zit en dat er weer een broertje of zusje zou komen. Lana riep gelijk: het is een meisje, het wordt een zusje. Zo lief! Ze was ook gelijk heel zorgzaam voor mij. Gaf mijn buik uit haarzelf een kusje en ook in gesprekjes benoemd ze regelmatig iets wat met de baby te maken had. Als ze iets eet, loopt ze naar mijn buik toe om de baby ook wat ‘hapjes’ te geven. Ook kriebelt ze soms op mijn buik en roept ze lachend: Dat vindt de baby leuk. Ze geeft de buik dagelijks wel een kusje uit haar zelf. Ik heb dus het idee dat ze voor haar leeftijd goed beseft wat er gaat gebeuren en ik denk dat ze, net als voor Aimy, een hele lieve en zorgzame grote zus zal zijn.

kind uitleggen dat mama zwanger is

Aimy voorbereiden op de komst van haar zusje
Wat betreft Aimy kan ik vrij kort zijn, ze was ruim 10 maanden oud toen mijn zwangerschap begon en zal rond de 20 maanden oud zijn als de baby geboren wordt. Zij maakt er dus nog niet echt bewust iets van mee. Als ze Lana een kusje ziet geven op mijn buik, dan doet ze dit ook omdat ze Lana graag imiteert. Maar ik denk niet dat zij een besef zal hebben dat er een baby bij gaat komen en ze nu zelf grote zus zal worden. Ik denk dat de komst van de baby voor haar ook een kleinere impact zal hebben, als de impact voor Lana toen Aimy kwam. Lana was 2 jaar en 4 maanden het enige kind in ons gezin dus de omschakeling naar het hebben van een zusje en de aandacht die verdeeld wordt is denk ik duidelijker te merken. Ik denk dat Aimy al zo gewend is dat de aandacht verdeeld wordt over haar en Lana, dat de komst van een zusje een kleinere verandering is. Een maand nadat de baby geboren wordt, zal Lana voortaan doordeweeks op school zitten. Dan is Aimy dus alleen met haar kleine zusje thuis. Zodra haar kleine zusje ook iets groter is, kunnen zij samen gaan spelen. Ik heb het idee dat dit voor Aimy juist heel erg leuk zal zijn. Een zusje dat met zo’n klein leeftijdsverschil als een soort vriendin met haar zal opgroeien. Maar ik weet natuurlijk niet hoe dit zal gaan uitpakken. Ik kijk er wel enorm naar uit.

Ik betrek de meiden bij mijn zwangerschap door ze af en toe mee te nemen naar afspraken bij de gynaecoloog, ze te vertellen dat er een baby in mama’s buik zit en ze verder hun gang te laten gaan daarin. Later in mijn zwangerschap zal ik Lana betrekken bij het voorbereiden van de babyuitzet en babykamer en laten helpen bij het doen van de babywasjes zodat ze op die manier betrokken wordt bij het hele proces waardoor het voor haar (denk ik) nog duidelijk wordt allemaal. Ik heb er alle vertrouwen in dat de komst van hun kleinste zusje voor veel gezelligheid gaat zorgen binnen ons gezin en dat we daar allemaal onze weg in gaan vinden. Ik ben zo benieuwd hoe de meisjes gaan reageren op hun zusje!

Ik ben heel benieuwd hoe jullie je kindje(s) hebben betrokken in jullie zwangerschap en hoe je ze hebt voorbereid op de komst van een broertje/zusje. Ook ben ik benieuwd wat jullie merken aan jullie kindjes van in hoeverre ze doorhebben wat er allemaal gaat gebeuren. Deel je ervaringen bij de reacties onder dit artikel, ik ben heel benieuwd en ik kijk er naar uit jullie reacties te lezen.

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

30 gedachten over “Mama is zwanger! Hoe Lana en Aimy de zwangerschap beleven”

 1. Ik heb gemerkt dat het heel afhankelijk is van hoe oud je kindje is. Mijn oudste was net 2 toen ze een zusje kreeg. Ze heeft er wel wat van mee gekregen, maar het hele besef van wat het nu inhoudt, bleef natuurlijk een beetje vaag. Toen baby iets meer kon dan hulpeloos huilen en een beetje liggen begon ze het pas leuk te vinden. Nu zijn ze twee handen op 1 buik. De derde keer was het leeftijdsverschil zo groot dat ze het ook bewust hebben mee gemaakt. Ze gingen mee naar controles, hebben mee geholpen met het verzinnen van een naam. Zochten babykleertjes uit. Zagen me misselijk, maar ook borstvoeding geven. Ik besefte veel meer dan alles wat ik nu doe, hun beeld rondom zwangerschap kleurt.
  Josan onlangs geplaatst…Je kind laten poseren voor social media is kinderarbeidMy Profile

 2. Het lijkt me heel bijzonder om dat te mogen vertellen! Kyra is nu ruim 10 maanden, maar een tweede kindje (mocht ‘t ons gegund zijn), staat nog niet op de planning.
  Leonie onlangs geplaatst…Wij gaan verhuizen!My Profile

 3. Wat bijzonder om te zien hoe anders dat is bij een tweede en derde zwangerschap. Onze kleine is nu bijna 15 maanden. De wens voor een tweede of derde is er nu nog niet. Een zwangerschap combineren in deze fase van zijn leven lijkt mij zo pittig. Ik hoop er over een paar maanden wel aan toe te zijn.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Mijn summer essentialsMy Profile

 4. Hier was Fay 2,5 toen ze hoorde dat er een baby kwam en vrijwel meteen was ze heel zorgzaam voor de buikbaby en lief voor mama. Nu is ze drie en drie maanden en haar broertje is er en ze is echt zo’n goede grote zus! Wel vindt ze het moeilijk dat ze niet altijd hem vast mag houden wanneer ze wilt etc.
  Nicole onlangs geplaatst…Wat nou als je wél gebeld wordt over de hielprik?My Profile

 5. Mijn zoontje is net 2, en net zoals je omschrijft bij Lana de eerste keer dringt er wel iets van tot hem door, maar denk ik niet dat hij het echt snapt. Hij wil wel graag mijn buik kusjes geven en deelt zijn speelgoed ook met babybroertje door auto’s over m’n buik te rijden, maar net zo vaak toont hij geen interesse. Ik denk dat het voor hem pas echt duidelijk wordt als z’n broertje geboren is. We zullen zien 🙂
  Carmen onlangs geplaatst…Wat ik het moeilijkste vind aan het moederschapMy Profile

 6. Wat mooi om te lezen! Wij kiezen ervoor om het bij één kindje te laten. Aan de ene kant heel jammer naar aan de andere kant is het goed zo. Wij zullen het dus ook niet hoeven uit te leggen aan onze dochter. Als we bijv. een zwangere dame zien dan leg ik wel uit dat er een baby’tje in de buik woont.
  Sylvia onlangs geplaatst…About last week.. #24My Profile

 7. Mijn zoon kreeg het niet heel bewust mee, ik nam hem wel mee naar afspraken en echo’s (en zeker de 3D echo’s vond hij heel erg leuk) en vertelde hem dat ik een baby in mijn buik had, maar hij begreep het allemaal niet heel goed. Tegen Luuk zijn we dan ook de laatste weken gaan praten over ‘baby Maik’. Wel met het risico dat hij dat misschien tijdens het logeren bij opa en oma zou zeggen, maar die zouden waarschijnlijk denken dat hij het over Maaike (zijn tante) zou hebben 😉 Toen ik bevallen was en uitlegde dat de baby in mijn armen, baby Maik was. Leken de puzzelstukjes voor hem op zijn plaats te vallen en was hij apetrots.
  Joyce onlangs geplaatst…De uitslag van de intake, krijg ik de maagverkleining?My Profile

 8. Zo leuk om de oudste er flink bij te kunnen betrekken door haar mee te laten helpen.
  Mijn oudste was erg zorgzaam en was nog ouder toen haar zusje geboren werd dus was ze uit zichzelf al erg behulpzaam.
  Ik betrok haar in alles.

  Xoxo

 9. Mijn dochter was net 2 toen ik vertelde dat ik zwanger was.. ze snapte er redelijk weinig van toen. Naarmate ik verder zwanger was ging ze zich wel steeds meer verdiepen in de baby.. alles wat gekocht of gekregen was was voor de baby! Ook mijn buik begon steeds meer kusjes te krijgen zo lief! Toen Evy geboren was vond ze het in eerste instantie leuk.. Maar keek niet echt naar haar om de 2e nacht is ze ook de hele nacht heel erg aan het spugen geweest en veranderde ze echt in een draak van een kind de eerste paar weken! Nu is dat helemaal weg en is ze stapel op haar zusje!
  Nicole onlangs geplaatst…Weekly Pics #17My Profile

 10. Mijn zoon werd grote broer toen hij bijna anderhalf was. Erg jong nog en echt begrijpen deed hij het niet. In de zwangerschap vertelde ik dat er een baby in mama d’r buik zat. Ikliet hem filmpjes zien van baby’s. Ook liet ik huilende baby’s zien, zodat hij het geluid herkende en ik wist hoe hij erop reageerde. De eerste keer dat hij hem zag vond hij het maar niets dat de baby bij mama op schoot zat (later las ik dat het beter is om de baby in z’n bedje te laten bij de kennismaking). Het heeft een tijdje geduurd voor hij leuk ging vinden. Hoe meer reactie hij van zijn kleien broertje kreeg, hoe leuker het werd.
  Rachel onlangs geplaatst…Een dag uit m’n leven #10. Een hele drukke dagMy Profile

 11. Sophie was net 2 toen Fenne geboren werd. Had het toen pas echt door maar nog steeds zegt ze wel eens dat er een baby in mijn buik zit. Volgens mij wil zij ook graag nóg een broertje of zusje want ze is dol op haar kleine zusje en vraagt ook steeds om een baby ?
  Marloes onlangs geplaatst…Een zomers gevoel met Goodie GoodnessMy Profile

 12. Wij deden het ook zo ongeveer. Boekjes lezen, met de pop laten spelen… Uiteindelijk begrijpen ze het toch pas écht als er een nieuw mensje bij is. Althans zo was het bij Vince toch. Verbazingwekkend goed nam hij de geboorte van Lex op…. Wacht maar tot hij kruipt en je speelgoed pakt denk ik dan 😉
  Nathalie onlangs geplaatst…Bday Party van LivaMy Profile

 13. Wij deden het ook zo ongeveer. Boekjes lezen, met de pop laten spelen… Uiteindelijk begrijpen ze het toch pas écht als er een nieuw mensje bij is. Althans zo was het bij Vince toch. Verbazingwekkend goed nam hij de geboorte van Lex op…. Wacht maar tot hij kruipt en je speelgoed pakt denk ik dan 😉
  Nathalie onlangs geplaatst…Bday Party van LivaMy Profile

 14. Ik ben tegelijkertijd zwanger met mijn nicht die al een zoontje van 2.5 heeft. Toen we het hem gingen vertellen dacht hij ( soms nog steeds ) dat we dezelfde baby dragen of denkt hij dat iedere vrouw zwanger is die hij tegen komt.

 15. Wat een lieve zus is die Lana! Ophelia was ook zo lief en zorgzaam toen Aiden nog in m’n buik zat. Kusjes geven enzo. Ze was al wel ouder dan Lana dus had ook realistischere vragen zoals ‘hoe komt die baby daar?’ Hahaha…oeps! De leeftijd van 4 vind ik persoonlijk geen leeftijd om uit te leggen hoe een baby daar komt. Ik praatte me eruit met ‘als een meisje later een vrouw wordt, kan er misschien een baby in haar buik groeien’….Gelukkig was dat ‘goed genoeg’ voor haar ?
  Essma onlangs geplaatst…Persoonlijk | Walk a mile in my shoes…My Profile

 16. De schoenen zijn echt leuk en het jurkje ook! Alleen die combinatie niet zo…
  Ik snap die hele trend in Nederland niet zo – sneakers combineren met zoiets als een jurkje ofzo….

 17. Morris is pas 16 maanden als zijn broertje over een week of 11 geboren wordt, dus echt te jong nog om te snappen wat er precies gebeurt. We hebben hem wel verteld dat er een baby in mama’s buik woont, en dat neemt hij over. Als ik vraag waar de baby is, zegt hij ‘buik’ en wijst hij, en hij komt regelmatig even ‘baby aai’ doen. Wat het allemaal betekent weet hij natuurlijk niet, dus ik ben heel benieuwd hoe het gaat zijn straks als broertje er eenmaal is!
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG123: KLUSSEN EN VADERDAGMy Profile

 18. Het lijkt me geweldig om de kleine erbij te betrekken wanneer we zwanger zouden zijn. Nu is hij 1.5jaar dus dat zou nog te vroeg om het allemaal te begrijpen.
  Frank onlangs geplaatst…VoedingMy Profile

 19. Mijn dochter was vijf en heeft het erg bewust meegekregen. Ze vond het prachtig om tegen mijn buik te praten en de baby erop te zien reageren. Ze vond dat de baby pica chu moest gaan heten. Want telkens als ze dat zei, bewoog haar zusje! Ze weet het nog steeds te vertellen.
  Cynthia onlangs geplaatst…Wat stop jij allemaal in de droger?My Profile

 20. Wat een leuke verhalen allemaal. Zelf wordt dit mijn eerste kindje.

  . Toen ik 6 jaar was vond ik het zwaar oneerlijk dat een vriendin van mij een broertje/zusje kreeg, zij had immers al een broertje en ik nog niet. Een maand later raakte mijn eigen moeder in verwachting. Super blij was ik ermee!
  Alleen het dagelijkse gehuil van toen ze een jaar of 2-3 was vond ik later vervelend. Hihi

 21. Mijn dochter zal 1,5 zijn als haar zusje of broertje geboren wordt. Ze is zich er dus ook echt nog niet bewust van wat er allemaal gebeurt. Maar aan de andere kant heb ik wel het idee dat ze merkt dat er iets verandert. Ze lijkt te zien dat mama’s buik groeit en dat mijn navel anders is dan die van haar. Ze geeft mijn buik graag kusjes en aait hem ook voorzichtig. Dus misschien beseffen die kleintjes toch met dan wij denken?
  Marianne onlangs geplaatst…Minimalisme, what’s the big deal?My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.