Uitleggen dat mama zwanger is

Uitleggen dat mama zwanger is, daar gaat deze mommy monday over. Uitleggen aan je andere kindje (of meerdere kindjes) dat zij grote broer/zus worden en dat dit een heleboel veranderingen in het gezin gaat opleveren. Ik krijg er regelmatig vragen over, ‘hoe reageert Lana op de komst van haar zusje?’? En ‘Snapt ze het al een beetje, dat er een baby’tje geboren gaat worden?’. Super leuke vragen en daarom besloot ik daar in deze mommy monday op in te gaan. Buiten het feit dat er een zusje gaat komen en Lana de rol van grote zus zal krijgen, ben ik ook eerst even 9 maanden zwanger. Ben ik hier en daar misselijk geweest, heb ik last van vermoeidheid en kan ik Lana niet meer altijd tillen. Ook dit zijn veranderingen die ik haar probeer uit te leggen.

Lana was 1,5 toen ik zwanger raakte van ons tweede kindje en dit maakte ik haar al wel bekend, maar het is logisch dat ze dit dan nog niet zo snapte. Wel riep ze al gelijk ‘baby’ als mama over haar buik wreef (nadat ik haar verteld heb dat hier een baby in zit). Wat ook wel grappig is, dat als ik Lana vroeg of er een zusje of broertje zou komen, ze vanaf het begin al riep dat het een zusje zou worden. Geen enkele keer beantwoordde ze deze vraag met ‘Broertje’. Zal ze het aangevoeld hebben, of is het pure toeval? 😉 De eerste 16 weken, en dan met name de eerste 12 weken was ik misselijk, heel erg moe en voelde ik me niet lekker. Ik voelde me daar best schuldig over naar Lana toe. Liepen we eerst dagelijks een eindje met de wandelwagen, moest ik dit nu even staken. Ik keek voorheen vrij weinig tv met Lana, maar in het eerste trimester was de tv even mijn redding om de ochtenden door te komen, omdat ik me dan zo misselijk voelde. Ook ging Lana af en toe naar mijn ouders toe zodat ik even bij kon tanken en zij even alle volledige aandacht kon krijgen.

Lana is nu 2 jaar en begint dingetjes al veel beter te begrijpen. Dagelijks hoort ze dat mama een baby in de buik heeft en als mama over haar buik wrijft dan roept Lana al ‘baby’ of ‘zusje’. Als ik mij insmeer met Bio-oil dan helpt Lana me mee en wrijft ze heel lief over de buik. Als Yannick op mijn buik gaat liggen om contact te maken met de baby dan wil Lana ook even luisteren. De baby schopt dan ook naar Lana toe, zo leuk. Gevoelsmatig maken ze zo dus al wat contact. Een stel waarmee we bevriend zijn heeft een zoontje en onlangs een baby gekregen en Lana vindt dit heel interessant. Ze wil steeds bij de baby kijken als we daar zijn. Ook lees ik af en toe boekjes met haar die gaan over zwanger zijn of het krijgen van een broertje of zusje. Zo probeer ik haar voor te bereiden op wat er komen gaat. Ik denk dus dat ze wel een beetje beseft wat er gaat gebeuren, maar als het moment daar is dan zal het zeker even wennen zijn. Toch denk ik dat Lana zich snel kan aanpassen aan de nieuwe situatie.

Uitleggen dat mama zwanger is

Ik merk dat de zwangerschap lichamelijk steeds meer van me gaat kosten. Ik probeer nog steeds dagelijks met Lana te wandelen om zo in beweging te blijven en ook die tijd samen buiten door te brengen. Ook fiets ik nog 2-3 keer per week met haar omdat ik weet dat dit straks niet meer kan. Het kan niet meer zodra ik hoogzwanger ben, maar ook niet meer met een baby erbij, want die neem je niet op een fiets zomaar mee.
Vanaf het begin van de zwangerschap leerde ik Lana dat ze zelf de trap op gaat, natuurlijk ondersteun ik haar en loop ik er altijd bij. Als we van de trap af gaan dan doen we dit ‘zittend’ zodat ik haar niet meer hoef te tillen. Ik til haar dus niet zoveel meer, wel zet ik haar in en uit de kinderstoel en als ze heel verdrietig is dan wil ze alleen maar door mij opgetild worden, zolang ik dit nog kan doe ik dit en anders verzin ik daar wel een andere zittende oplossing voor.

Ik ben benieuwd hoe andere mama’s hun eerste kindje(s) voorbereidde op het feit dat er een broertje/zusje aan komt en hoe ze hun kindje leerde omgaan met de zwangerschap van hun moeder. Laat het me zeker weten bij de comments. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

43 gedachten over “Mommy monday: Uitleggen dat mama zwanger is”

 1. Wat leuk dat ze zo lief met haar zusje omgaat nu die nog in je buik zit.
  Ik heb nog nooit hoeven uit leggen aan mijn jongens dat ze een broertje of zusje krijgen, geen idee hoe dat het is. Ik heb wel vaak moeten uitleggen waarom ze niet nog een broertje of zusje hebben. Hopelijk mag ik ook een keertje net als jij zeggen dat er wel een broertje of zusje in mijn buik zit.
  Geniet nog even van je zwangershap!
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…#week 46 met een snufje liefde.My Profile

 2. Het lijkt me extreem verterend om je eerste kindje, het kind waar alles mee begon en dat zo belangrijk voor je is, bezig te zien met de tweede baby in je buik. Ze heef nu echt die leeftijd dat ze het zich beseft, zo mooi. Een zwangerschap terwijl je een peuter hebt, lijkt me behoorlijk heftig. Zeker het eerste tremester. Heb er zelf geen ervaring mee, dus op dat gebied helaas geen tips.
  Carlijn onlangs geplaatst…Review: W7 Brow Parlour en In The MoodMy Profile

 3. Mijn oudste was drie jaar toen hij te horen kreeg dat hij een broertje of zusje zou krijgen. Op die leeftijd begrijpen ze het al iets beter natuurlijk. Maar ik herinner me nog dat hij heel lief was voor me en vaak mijn dikke buik knuffelde.
  Godelieve onlangs geplaatst…Met voorraad de winter doorMy Profile

 4. Mijn schoonzusje is drie maanden geleden bevallen en dus probeerden we toen al beetje uit te leggen dat ze een baby in de buik had. Ook is ze nu gek op haar nichtje al is ze nog steeds een beetje jaloers.
  Het hondje van mijn ouders is nu ook drachtig en als we dus vragen wat ze in haar buik heeft zegt ze wel babies.. Maar of ze het echt begrijpt?
  Nicole onlangs geplaatst…Een kort kapsel: seksloos of sassy? (HMC)My Profile

 5. Mijn dochter was 1 toen ik zwanger raakte en 1.5 jaar toen ze het ongeveer doorkreeg. Ik had het idee dat ze wel door had dat er iets aan de hand was maar dat ze niet kon bevatten wat precies (logisch ook voor zo’n klein kind!). Ze was de weken rond zijn geboorte heel erg in een mamafase, mijn vriend en ik hadden allebei het idee dat ze het gevoelsmatig heel erg meekreeg. Na de geboorte vonden ze haar op de kinderopvang opeens veel relaxter.

  Het was in ieder geval heel intens voor haar, intenser dan ik vantevoren had gedacht. Het beste is je kind betrekken denk ik! Maar zo te horen pak jij het ook goed aan door actief te blijven met haar 🙂
  Maaike onlangs geplaatst…Week 47: wat bieden de supermarkten?My Profile

 6. Ons zoontje is 1 maandje ouder dan Lana en wij doen het eigenlijk precies hetzelfde als bij jullie. Ik ben benieuwd hoe hij het gaat doen als zijn broertje of zusje er is, maar ik denk dat hij na het wennen heel lief zou zijn voor de baby. Vind het wel een spannende tijd. Anders dan bij de eerste gaat er weer veel veranderen. Toch heb ik er ontzettend veel zin in!
  marie-louise onlangs geplaatst…ICI PARIS XL opent winkels op Amsterdam- en Rotterdam Centraal StationMy Profile

 7. Lijkt me zwaar ja als je zwanger bent en de misselijkheid vermoeidheid opspelen en er nog een kleine rond loopt die ook alle aandacht wilt. Ik denk dat als de kleine er dadelijk is het vanzelf zal gaan voor lana ergens denk ik dat het gewoon allemaal in ons zit en dat het vanzelf allemaal goed komt. Het zal mij ook niets verbazen dat lana nh meer denk en beseft dan jij denkt. Fijne dag liefs Lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…DIY – Romantische sfeerverlichtingMy Profile

 8. Wat fijn dat dit boekje duidelijkheid gaf, wij hebben ook zo’n boekje bij de bibliotheek gevonden, dat maakt het toch wat visueler voor ze 🙂

 9. wij hadden een heel leuk boek, saar wordt grote zus van pauline oud. wordt nu nog dagelijks gelezen en ze zegt ook echt onze namen erbij.

 10. Mijn dochtertje is nu 14 maanden en ik ben binnen 6 weken uitgerekend van ons tweede kindje. Ik vind het erg jammer dat ze er nog helemaal niks van snapt. Verder vind ik het nu steeds vermoeinder worden aangezien mijn dochtertje nog niet loopt dus moet haar wel tillen. Babytv is idd echt een uitkomst nu haha want anders kruipt ze de hele dag het huis door en wilt ze alles ontdekken…het woordje nee, luistert ze (nog) niet naar!

 11. Zo mooi om te zien hoe je Lana bij je zwangerschap betrekt! Spannend hoe het straks zal zijn als haar kleine zusje er eenmaal is, maar dat komt vast goed.
  Michelle onlangs geplaatst…VooroordelenMy Profile

 12. Ahh vervelend dat je dit jammer vind, ik kan het me voorstellen al denk ik dat ook het leeftijdsverschil dat jouw kindjes dadelijk hebben heel mooi kan zijn, zeker als het drukste
  jaar voorbij is en ze heel veel aan elkaar hebben 🙂 Ik wil je veel geluk wensen! 🙂
  Liefs Kelly

 13. Mijn kindjes schelen precies 14 maanden en mijn zoontje begreep toen nog niet echt dat hij er een zusje bij zou krijgen. Maar toen ze er eenmaal was vond hij het helemaal leuk!! Iedere dag wil hij knuffelen met zijn zusje, zo lief om dat te zien. Hij is een echte trotse grote broer.
  En ik weet ook zeker dat lana een super trotse grote zus word!

 14. mijn oudste was net 3 toen ik zwanger bleek van haar zusjezl,ze zag de test en 2 strepen en wist direct dat ze een broertje of zus kreeg,altijd meegenomen naar de vk&gyn,bijna elke echo was ze mee,mocht aan mensen vertellen wat we kregen,hielp met de babykamer dingen opbouwen ed,en zei vanaf t begin krijg een zusje. En d heeft gelijk gehad!nu nog steeds met alles willen helpen. enigste wat ik nadeel vond is dat ze snachts wakker werd(1e dagen). we zijn onwijs blij met onze beide dames 😀

 15. Wat leuk dat ze zich echt beseft dat jouw bolle buik een baby in aantocht betekent! Ik ben wel heel nieuwsgierig naar of ze zich ook echt beseft dat er daadwerkelijk een kind in jouw buik zit en dat als straks dat baby’tje in de wieg ligt, er geen baby meer in jouw buik zit. Daar kunnen we als ouders natuurlijk alleen maar naar gissen bij zulke jonge kinderen, maar dat idee intrigeert mij wel. Ze koppelt natuurlijk jouw boller wordende buik aan ‘baby’ omdat ze dat zo geleerd heeft… Ik zou zo graag eens in het koppie van een tweejarige willen kijken! Maar hoe je het ook wendt of keert: het is natuurlijk superschattig om te zien en te horen hoe Lana met jouw zwangerschap omgaat!
  Milou onlangs geplaatst…Aankomen in gewicht tijdens de zwangerschap. Mijn ervaring tot nu toe.My Profile

 16. Wat leuk hoe Lana reageerd op je zwangerschap! Dat ze ook al echt baby of zusje zegt! Zo schattig! Wel pittig hoor je zwangerschap een peuter en je diabetes. Kan me voorstellen dat je snel moe bent! Goed dat je nog wel lekker elke dag even naar buiten gaat. Dat is straks ook heerlijk als de tweede er is. Geniet nog lekker van je zwangerschap!
  Susanne onlangs geplaatst…Astma aanvalMy Profile

 17. Ik denk dat je het op een goede manier hebt aangepakt. Er niet overdreven veel aandacht aan besteden, maar het wel af en toe even benoemen en haar betrekken in bijvoorbeeld het insmeren van je buik. Ik ben ook benieuwd hoe Lana het straks gaat vinden als de baby er is.
  Saskia onlangs geplaatst…Gastric bypass: de operatie (deel 3)My Profile

 18. Naomi onze oudste was 21 maanden toen onze jongste werd geboren. Ze begreep er eigenlijk niets van en omdat Fleur enorm veel heel gehuild de eerste 4 maanden is dat bij haar niet in de koude kleren gaan zitten. Nu Fleur 6 maandjes is merken we dat de rust terugkomt en de band voorzichtig groeit. Hoe goed je ze soms ook wil voorbereiden.. Fijn dat je je verder zo goed voelt Geniet maar lekker!
  mama van dijk onlangs geplaatst…– WINACTIE – Bijzondere dagen, Prachtige Mijlpalen, Wij vieren Feest met bakkerij E. de vriesMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.