Mijn ervaringen met borstvoeding

borstvoeding]

Mijn ervaringen met het geven van borstvoeding. Vandaag ga ik mijn verhaal en mijn ervaringen met het geven van borstvoeding delen. Ik ga het hebben over borstvoeding, de natuurlijke manier van het voeden van je kindje. Ik roep altijd al dat ik graag borstvoeding wilde gaan geven aan mijn kinderen. Dat ik mijn kindje met een keizersnee op de wereld heb moeten zetten, is voor mij heel erg moeilijk te accepteren geweest. Ik had haar dolgraag zelf willen baren via de natuurlijke weg. Borstvoeding wilde ik in ieder geval koste wat het kost gaan geven. Ik wil mijn kindje liever niet grootbrengen met kunstvoeding, ik had een grote wens om haar met mijn eigen melk te voeden. In dit artikel deel ik met jullie mijn verhaal, de moeizame start van de borstvoeding en de groei die ik samen met mijn kindje heb doorgemaakt om haar nu succesvol borstvoeding te kunnen geven. Wil je hier meer over lezen? klink dan op lees verder.

Ervaringen met borstvoeding
ervaringen met borstvoeding
Grote wens voor het geven van borstvoeding
Mijn wens voor het geven van borstvoeding was groot. Toch had ik alle contra-indicaties voor succesvolle borstvoeding. Allereerst zorgt vroeggeboorte ervoor dat borstvoeding moeilijk op gang komt. Lichamelijk ben je er nog niet klaar voor, en ook het te vroeg geboren kindje is niet volledig in staat voldoende kracht op te nemen om de borstvoeding goed te drinken.

Keizersnede maakte de opstart van borstvoeding wat lastiger.
Daarbij komt het feit dat ik een keizersnede heb gehad, en borstvoeding komt dan moeizamer op gang omdat juist een natuurlijke bevalling ervoor zorgt dat de borstvoeding komt. Daarbij is mijn kindje de eerste 12 uur niet op mijn borst gelegd waardoor dit vertraging van de melkproductie gegeven heeft. Diabetes type 1 is een reden waarom borstvoeding langzamer op gang komt, en daarbij was ik de eerste dagen nog zo ziek van het Hellp-syndroom dat mijn lichaam wel wat anders aan het hoofd had, dan melk produceren. Het ziekenhuis stimuleerde dan ook niet dat ik met borstvoeding aan de slag zou gaan, maar ik wilde het zo graag dat we toch aan de slag gingen.

Veel kolven om de melkproductie te stimuleren
Door middel van regelmatig kolven met een kolfapparaat en het kindje veel aan te leggen aan de borst mocht ik de eerste week blij zijn met een paar druppels melk. Lana heeft toen ook veel bijvoeding in de vorm van kunstvoeding gekregen. De eerste week deed de voeding erg veel pijn, omdat Lana zo haar best moest doen er wat uit te krijgen, gingen mijn tepels hierdoor kapot. Mijn lichaam leek het steeds maar niet op te pakken, de medicatie voor de bloeddruk (die borstvoeding-veilig zijn!) hielden het daarbij ook nog tegen. Op dag 6 was ik aan het kolven en ontdekte ik de eerste milliliters melk. Op dag 8 was ik blij als ik 10 cc moedermelk had kunnen kolven. Inmiddels zijn we ruim 2,5 week verder en drinkt Lana voor 100% moedermelk.

Borstvoeding geven begon pijnlijk, maar die pijn verdwijnt gelukkig.
De begrippen tepelkloven, stuwing, kapotte tepels zijn niets te veel gezegd, de eerste week borstvoeding wordt door de meeste vrouwen  als lastig ervaren, en doordat het bij mij vrijwel niet op gang kwam, heb ik  daar gewoon net wat meer pech mee gehad. Ik ben doorgezet, ik legde haar 7x per dag aan de borst, en daarbij kolf ik 4x per dag erbij om meer voeding te krijgen zodat Lana ook via afgekolfde moedermelk bijvoeding kon geven. Borstvoeding kost in het begin erg veel energie en moeite maar als het eenmaal op gang is, dan is het zoveel makkelijker en sneller dan het gedoe met flesjes, poeder, magnetrons etc. Je hebt het altijd bij de hand en het is altijd op de juiste temperatuur. De eerste periode voelde ik me echt een melkmachine, maar dat wordt alleen maar minder dat gevoel omdat je productie toeneemt en het kolven steeds minder hoeft. Lana heeft door vroeggeboorte wat meer bijvoeding nodig gehad en dat maakte dat we ook nog met flesjes gekolfde melk in de weer moesten. Inmiddels drinkt Lana al zo krachtig en voldoende dat ze volledig uit de borst drinkt.

Het maakt me trots als moeder dat ik mijn kindje volledig kan laten opgroeien met moedermelk. Dat mijn eigen lichaam nog steeds, net als tijdens de zwangerschap, haar volledig verzorgd. Via de moedermelk krijgt ze de juiste voedingsstoffen binnen afgestemd op haar lichaam, die afhankelijk van mijn voedingspatroon anders van smaak is. Zo leert ze al wennen aan verschillende smaken en dat helpt haar wanneer ze ook groente en fruithapjes kan gaan eten.

Borstvoeding geven heeft veel voordelen.
Daarnaast is het geven van borstvoeding voor zowel mijzelf als voor Lana een ontspan momentje. Een momentje van ons samen, waarbij ze heerlijk dicht tegen me aan ligt, en waarbij we de tijd nemen zodat ze voldoende voeding op haar tempo tot zich kan nemen. Het liefst geef ik borstvoeding liggend, op bed of op de bank, en dan ligt ze heerlijk tegen me aan. Het is bijzonder om iets te kunnen geven wat alleen ik haar kan geven. Daarbij komen er tijdens het geven van borstvoeding hormonen vrij, die versterkend werken voor de band tussen moeder en kind, en er komt een hormoon vrij waar je samen een beetje soezerig van wordt. Je wordt een beetje high van dit hormoon en dat zorgt ervoor dat het nog meer genieten is. Wanneer ik haar in de nacht voed worden we heerlijk rozig en val ik binnen mum van tijd daarna weer in slaap. We hoeven niet uit bed voor het opwarmen van een flesje, we kunnen lekker warm in bed blijven. Na het voeden leg ik, of haar papa haar weer in haar bedje.

Tips borstvoeding laten slagen

De rol van de vader bij borstvoeding
De papa kan dan geen borstvoeding geven, hij kan nog veel andere verzorgende taken op zich nemen met de luier, omkleden, in bad doen, knuffelen etc. en zo kunnen we de taken goed verdelen. Wanneer vriendlief haar toch graag wil voeden dan kan hij dit doen met afgekolfde moedermelk in een flesje.

ervaringen met borstvoeding

Zoals je wel kunt lezen ben ik helemaal voor het geven van borstvoeding, ik vind het prachtig dat ik dit kan en mag doen en dat mijn lichaam hier toe in staat is. Mijn lichaam heeft me voor mijn gevoel al meerdere keren in de steek gelaten, maar dat neemt niet weg dat ik mijn dochter gezond op de wereld gezet heb, en dat ik haar met voeding uit eigen lichaam kan voeden. Dat voelt voor mij als een trots. Nog een kleine disclaimer ; ik respecteer de keuzes van iedere moeder voor het geven van borstvoeding of kunstvoeding. In sommige gevallen is het niet mogelijk om borstvoeding te geven. Of de borstvoeding komt niet goed op gang. Gelukkig zijn daar lactatiekundigen voor die je kunnen begeleiden want het is bijna onmogelijk om geen borstvoeding te kunnen geven.

Mijn persoonlijke ervaringen met borstvoeding
Toch heeft ieder zijn eigen keuze hier in te maken. Ik wilde gewoon graag mijn ervaringen delen met borstvoeding geven, en ook de taboes en vooroordelen over borstvoeding uit de lucht halen. Borstvoeding geven is echt niet voor geitenwollensok-mama’s, maar ook voor hippe moeders die op een natuurlijke manier het beste willen voor hun kindje.

Ik heb boeken gelezen over borstvoeding, en ik ben begeleid door lactatiekundigen in het ziekenhuis. Ook zijn er allerlei cursussen te volgen over borstvoeding, en het internet staat vol informatie. Zo kun je voor jezelf afwegen of je de keuze wilt maken voor borst- of flesvoeding. Er s in ieder geval voldoende educatie en informatie aanwezig om het succesvol te kunnen gaan geven.

Wat vonden jullie van dit persoonlijke maar ook informatieve artikel over borstvoeding? Voor sommigen lezeressen misschien totaal niet interessant maar misschien voor sommigen wel degelijk een eye-opener. Zijn er meerdere borstvoedingsmama’s tussen mijn bezoekers? Wat zijn jullie ervaringen met borstvoeding versus flesvoeding? Laat het
me weten in de comments. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en visie.

Meer over borstvoeding lezen?
– Tips bij het laten slagen van borstvoeding
– Hoelang geef je borstvoeding?
 Terugkijken op 1,5 jaar borstvoeding geven

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

16 gedachten over “Mijn ervaringen met borstvoeding”

 1. Ik reageer hier verder even niet op de ‘technische’ kant van het verhaal, maar ik wilde wel even zeggen dat je mooi beschreven hebt hoe de momentjes met Lana zijn, hoe fijn het is om dat samen te delen. In dat opzicht vind ik het een mooi keuze! Voor de rest heb ik er weeeeinig verstand van, hihi! Ik ben wel trots op je :)!
  Anne Solveig onlangs geplaatst…WIN #01: SLEEK PALETTEMy Profile

 2. Wat fijn dat je Door hebt gezet er zijn alleen maar voordelen te noemen.

  Als je mijn blog volgt weet je hoe pro bv. ik ben. Ik voed zelf ook nog you go girl

 3. Mooi beschreven! Ik ben ook voor borstvoeding, heb daar nooit over na moeten denken. Natuurlijk voor iedereen persoonlijk eigen keus. Ik zal er ook alles op alles zetten om borstvoeding te kunnen geven aan me kleine. Echt goed van je dat je hebt doorgezet. Ik zie alleen maar voordelen aan bv en ja ik ook weer aan het werk en dan gebruik ik gewoon een kolfapparaat.

 4. Mooi geschreven! Ik voed nu (bijna) 13 maanden en met een paar x doorbijten in de periodes (3,5 – 7 en 10 maanden bij ons) dat dochterlief voor alles meer aandacht had dan mijn borsten (lees: wel willen drinken, drie slokken, wegdraaien en als ik inpakte huilen en weer drie slokken willen) en de zware eerste week met tepelkloven (auwww!) en vermoeiend lange drinksessies elke 2 uur (ach, je weet er alles van, en dan ook nog dat gekolf bij jou erbij, respect!), zo ontzettend blij dat we nog steeds zo’n 3x per dag genieten van het drinkmoment 🙂 Het heeft bij mij zeker 1,5 week geduurd na de ks voor ik liggend kon voeden, maar oh wat is dat heerlijk! Ik vond op mijn zij liggen te veel druk op mijn wond geven, en ben geen rugslaper, dus waren zware nachten haha. maar goed – pro-bv dus – 13 maanden en still going strong! 🙂
  Gwen onlangs geplaatst…BloggersblockMy Profile

 5. Ik heb meer dan een jaar borstvoeding gegeven. Ik had het geluk dat dit van in het begin vlot is verlopen. Dus het kan ook meteen goed gaan. Wel dapper van je dat je zo hebt doorgezet! Ik weet niet of ik het gekund zou hebben want ik weet nog hoeveel pijn het deed toen ze bij mij een beetje wouden afkolven toen mijn zoontje eventjes niet meer wou drinken (gelukkig bleek dat uiteindelijk toch niet nodig te zijn).
  Nu kan het genieten beginnen 🙂 Want een mooier moment dan samen met je kleintje aan de borst te liggen bestaat er niet 🙂 Ik mis het soms nog!
  Sheena onlangs geplaatst…New York reistipsMy Profile

 6. Goed dat je gekozen hebt voor borstvoeding! Ik heb ook borstvoeding gegeven, niet zo heel lang omdat het niet lukte met school, maar ik heb het gedaan. Een bijzonder intiem momentje en ik hoop dat je het lang mag volhouden. Ben trots op je lieverd!
  Joyce onlangs geplaatst…Sint/kerst tip 1: Loco bambinoMy Profile

 7. Ik vind het een prachtig artikel! Mooi geschreven over je persoonlijke ervaringen en wensen maar ook erg informatief. Het lijkt mij prachtig om mijn toekomstig kindje te mogen voeden op de meest natuurlijke manier mogelijk. Naast dat het mij het beste lijkt voor het kindje is het zo’n speciaal momentje tussen moeder, en in jouw geval, dochter. Geniet er maar fijn van hoor!

 8. Mooi geschreven. Naast de verschillende gezondheidsvoordelen heb ik idd ook het idee dat het een bijzonder mooi moeder-kind moment is dat nooit door poedermelk geëvenaard zou kunnen worden. Borstvoeding for the win ;). Ik hoop dat elke moeder die borstvoeding wilt geven dat ook zal kunnen.
  Kauthar onlangs geplaatst…Dankbaar en blij, week 43My Profile

 9. Hier ook voor borstvoeding. Maar niet dat ik het anderen wil aanpraten. Helaas ken ik dat maar al te goed.
  Ik heb helaas alles moeten kolven omdat mijn dochtertje niet goed kon drinken. (Ik zou niet van de kloven afkomen door haar manier van drinken au!) dus daarom heb ik 3 maanden alles gekolfd. Ik was er een kei in. In de ochtend zo 350ml.
  Snachts wel lastig, maar mijn man hielp. Ik ging kolven en mijn man gaf meteen de melk.

  Maar toen ik stopte. (Ja hallo kolven is echt geen pretje) kreeg ik wel om mijn oren dat drie maanden te kort was. Grrrr.

  Elke situatie is anders. En elke keuze is anders..

 10. En hier een mama die er persoonlijk niets mee heeft! Bij de oudste 3 dagen geprobeerd maar welke houding ook het deed teveel pijn in mijn hele lichaam. Later bleek reuma de boosdoener te zijn. Toch is ze groot geworden door flesvoeding. Is ook niets mis mee. Hoewel ik ook vind dat bv gezonder is en veel meer voordelen heeft vind ik het jammer dat er altijd zo gehamerd word op bv en weerstand, gezondere voedingstoffen heeft etc, alsof wij mama,s die kunstvoeding geven niet het allerbeste voor onze kinderen willen en geven. Toen ik zwanger werd van de jongste zei ik gelijk ik wil het proberen ondanks de adviezen van de vk en reumatoloog om het niet te doen. En dat heb ik gedaan, 2 dagen..en weer lukte het niet.. ik ben zonder spijt overgestapt. En de kleine man? Die dronk gulzig en goed zijn flessen. Voor mij waren pijnvrij zijn en relaxed ipv gespannen de belangrijkste redenen om over te gaan op flesvoeding. Neemt niet weg dat ik diep respect heb voor moeders die het wel geven, langdurig geven en die het ook in het openbaar doen. Want die ophef daarover snap ik dus niet. Waarom mag je in het openbaar wel de fles geven en niet de borst. Ik vind het nog altijd mooi om te zien.

 11. Ik heb zelf niet zoveel met borstvoeding, want ik heb geen kinderen, maar ik vind dat je dit wel erg mooi geschreven hebt! Wat fijn dat je nu gewoon kan voeden.

 12. Mooi geschreven hoor Kelly, en zeker herkenbaar! Heb je een bepaald schema dat je aanhoudt? Ik geef ook volledige borstvoeding maar wil reserves kolven, maar vaak na de voeding echt geen fut meer..

  Liefs,
  mama van een 11 dagen oud frummeltje

 13. Pingback: Diary donderdag XXL editie : Liefde voor bloggen en meer - Kelly Caresse | Kelly Caresse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.