Terugkijken op 1,5 jaar borstvoeding geven

lanabv
Terugkijken op 1,5 jaar borstvoeding geven. Het heeft even geduurd tot ik ervoor koos om deze blogpost te schrijven. Ik wilde namelijk eerst deze periode voor mezelf afsluiten voor ik hierover zou schrijven. Ik heb het over borstvoeding, ik heb Lana in totaal ruim 1,5 jaar borstvoeding gegeven en die periode hebben we afgesloten. Van het voeden van een pasgeborene, tot het langvoeden van een dreumes. Ik wil daarom nu terug kijken op 1,5 jaar voeden en hoe we dit hebben afgebouwd. Misschien vinden andere moeders hier herkenning in, ik vind het fijn om dit van me af te schrijven.

Lang borstvoeding geven, Mijn ervaringen
De hele borstvoedingperiode is voor ons een hele bijzondere periode geweest. Van ‘ik denk wel dat ik borstvoeding wil geven zodra ik bevallen ben‘ tot ‘ik sta erop dat dit gaat slagen‘. Het geven van borstvoeding zorgde voor mij dat ik een heleboel kon verwerken. Het verwerken van de korter durende zwangerschap, en de abrupte bevalling. Ik had het gevoel dat mijn lichaam me in de steek gelaten had. Ik weet dat dit niet zo is, ik heb zelf het signaal gevoeld dat ik echt naar het ziekenhuis moest om ons te redden, maar toch zat het niet lekker. Ik wilde het op een natuurlijke manier doen en omdat dit door de spoedkeizersnede niet kon, wilde ik graag borstvoeding geven. De impact van de keizersnede was erg heftig, ik wilde daarom graag borstvoeding laten slagen. Ik ben dan ook heel dankbaar dat dit lukte, dat ik goede hulp kreeg van een lactatiekundige en steun om mij heen. Ik ben dankbaar dat het gelukt is. Toen Lana net geboren was en ik haar voor het eerst zag, herkende ik haar niet. Ik moest heel erg aan haar wennen en ik voel me soms schuldig dat ik dit zo ervaren heb. Dat is waarschijnlijk geweest doordat ze na de geboorte gelijk een aantal uren bij me is weggehaald. Ik denk dat het geven van borstvoeding voor mij ervoor gezorgd heeft dat ik de band tussen mij en Lana hechter kon maken. Alsof ik daarmee iets kon inhalen.

Afbouwen van het geven van borstvoeding na 1,5 jaar voeden
In 6 maanden tijd veranderde Lana van een prematuur meisje van 2,5 kilo, naar een stevige gezonde baby. Vanaf 6 maanden startten we met bijvoeding wat ook het aantal voedingen per dag verminderde. Toen Lana 9 maanden was, gaf ik zo’n 4 voedingen per dag, na haar eerste jaar ging dit over naar 3 voedingen. Toen ze 15 maanden oud was bouwde dit af naar 2 voedingen per dag. Dit ging allemaal op een hele natuurlijke manier. Ik had nooit een keuze gemaakt hoelang ik borstvoeding wilde gaan geven. Zolang het voor ons goed zou voelen, dan vond ik het goed.

En zo bouwde het langzaam af, 2 voedingen werd er 1 per dag tot we zo’n 2 maanden geleden heel onregelmatig voedden. Met we bedoel ik, mezelf en Lana. Zij als drinker, ik als voedster ;).Het werd onregelmatig als in, soms sloegen we dagen over, dat ging vanzelf. Tot ik een maand geleden zo iets had van, ik wil niet dat het plezier er vanaf gaat en dat punt zat eraan te komen.  En daarom besloot ik een datum te kiezen waarop we afscheid zouden gaan nemen van deze bijzondere periode. Ik wilde niet dat het op een gegeven moment maar een gewoonte zou worden die in een sleur zou veranderen. Ik prikte een datum, vroeg Yannick om wat foto’s te maken voor onze privécollectie en zo geschiedde. We zijn nu 5 weken verder. Die laatste voeding was heel bijzonder en daar kijk ik met een warm gevoel op terug.

Borstvoeding geven missen
Ik mis het soms en Lana ook. Nog zeker een maand lang had ik nog melk, dus de verleiding was er ook wel om weer te beginnen. Uit gewoonte wilde ik Lana dan bijna aanleggen of dan kroop Lana ineens op mijn schoot in een comfortabele houding. Toch is het goed zo, een nieuwe periode is begonnen. En ooit, als het ons gegund mag zijn en we er klaar voor zijn, hoop ik meer kindjes (of kindje) op die manier te mogen opvoeden. Het is mooi geweest en ik ben dankbaar dat we dit hebben meegemaakt, ik besef me goed dat het niet vanzelfsprekend is.

Ik ben benieuwd of er meer mama’s ervaring hiermee hebben en hoe zij de borstvoedingsperiode hebben afgesloten. Laat het me weten bij de comments.

Meer lezen over borstvoeding:

Basis tips bij borstvoeding
Mijn ervaringen met borstvoeding
Hoelang geef je borstvoeding?

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

50 gedachten over “Terugkijken op 1,5 jaar borstvoeding geven”

 1. Ik vind het heel knap dat je zo lang borstvoeding hebt gegeven en dit met een moeilijke start.

  Dat het afscheid de afgelopen weken er aan zat te komen is ook natuurlijk gegaan voor zowel Lana als jij, wat fijn!

  Zelf heb ik 1,5 jaar bv gegeven aan mijn dochter en zelfs nog iets langer bij mijn tweede kind. Het verhaal hierboven is zeker herkenbaar.
  Nesrin onlangs geplaatst…Photodiary Keeping up with NesrinMy Profile

 2. Super bijzonder om te lezen! Ik heb bij beide kindjes ook ongeveer tot 1,5 jaar borstvoeding gegeven. Heerlijk en ik herken het helemaal dat die band zo nog hechter wordt. Het wordt echt een momentje van jou en je kindje samen. Door jou verhaal denk ik met een glimlach terug naar mijn eigen borstvoeding tijd 🙂 Liefs, Eva
  Eva onlangs geplaatst…Win actie t-shirt van Mar-joya.nlMy Profile

 3. Heel mooi en bijzonder dat je dit voor jullie saampjes hebt kunnen doen! Ik ben ook een grote voorstander van borstvoeding geven en ik heb het dan ook 9 maanden lang gedaan. Het afscheid nemen viel me zwaar en het was emotioneel gezien best even moeilijk. Ik kan gelukkig terugkijken op een hele mooie periode, waarin het hechten, het gevoel samen en de connectie die je samen hebt heel erg sterk is. De start die je samen met je kindje maakt is prachtig met borstvoeding geven :).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Make-up Studio Professional Brow Kit in DarkMy Profile

 4. Ah wat een een hompie op de eerste foto. Wat een heftige start is dit voor jullie geweest. Ook dat je het gevoel had Lanka niet te herkennen. Zou dat ook te maken kunnen hebben met een iets andere fysiologische reactie na een keizersnede? Je bv komt dan immers ook moeilijker op gang. Hoe dan ook: fijn dat het is goedgekomen!

  Zelf wil ik over een paar maandjes heel graag bv geven. Het lijkt me heel intiem en fijn en het is qua voedingsstoffen het beste wat je je kind kunt geven. Het is natuurlijk nog maar de vraag of het lukt of makkelijk gaat, maar ik ga er ook voor!
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate: Niet Willen Hechten & OpluchtingMy Profile

 5. Oh wat mooi om te lezen. Ik ben geen mama, dus kan me er niets bij voorstellen, maar hoe jij het omschrijft, nu lijk ik het wel te begrijpen. Ik vooral heel mooi dat het jou in het begin heeft kunnen helpen met een stukje verwerking. Ben erg onder de indruk van dit artikel. Heel mooi.
  Marion onlangs geplaatst…The Meaning Of My LifeMy Profile

 6. Zo bijzonder! 🙂 zelf wilde ik ook graag lang bv geven.. Uiteindelijk heeft ze 5 maanden exclusief borstvoeding gehad.. Met 4 maanden was ze afgevallen, en heb ik het nog volgehouden om een paar weken om de twee uur te voeden. Ze kwam weer aan, maar het brak me wel op, vooral omdat voor mij de tentamens eraan kwamen, ik wilde studeren maar niks gekolfd kreeg (omdat ze zo vaak dronk). Toen begonnen met afbouwen. Nu is ze bijna 7 maanden en krijgt nog 1-2x bv per dag. Ze krijgt er niet zo veel meer van als eerst, maar ik waardeer die momentjes nu wel veel meer 🙂 Favoriete begin van de ochtend, dus zolang we er nog plezier in hebben gaan we ermee door.. Ben toch wel benieuwd wanneer ik opdroog, zo 😛

 7. Wat een ontzettend mooi stukje. En wat heb je het mooi omschreven! Bijzonder dat jullie van de laatste keer foto’s hebben gemaakt, mooie, kostbare en emotionele herinneringen.

 8. Wat bijzonder en mooi dat je zo lang borstvoeding kon geven. Bij mij liep het na 2 dagen al terug. Toen had ik steeds het gevoel dat ik iets verkeerd deed en dat het daarom terug liep. Voel me ook best schuldig dat ik Hem niet meer heb kunnen geven!
  Ik heb echt bewondering voor je.. Dat je zo lang borstvoeding hebt gegeven met liefde.

 9. Ik vind het ontzettend knap dat er moeders zoals jou zijn die het voeden zolang volgehouden hebben. Bij onze dochter heb ik veel gekolfd, ze is met 30w6d geboren dus ik wilde graag dat zij bv kreeg. Ik heb haar daarna nog zelf gevoed. In totaal een maand of 5.
  Bij de kleine man begon ik enthousiast maar na 1,5 maand had ik het gehad. Genoeg melk… maar het past bij mij als moeder niet. Ik voelde me er niet prettig bij. Daarom zo knap dat er moeders zijn die dit wel kunnen!

 10. Wat een prachtig verhaal Kelly! Echt supergoed dat je met zoveel plezier zo’n tijd borstvoeding hebt gegeven. Ik hoop dat wij (mijn zoontje en ik) dat ook zo mogen beleven. Hij is nu zes maanden, dus veel mensen gaan er vanuit dat ik nu ga stoppen, maar ik ga gewoon kijken of het op de natuurlijke manier vanzelf afgebouwd wordt, net als bij jullie. Echt goed dat je het hierover hebt!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Kunstvoeding en moedermelkMy Profile

 11. Super mooi geschreven! Je voelt je gevoel in de tekst en na het lezen is het verhaal wat je vertelt ook compleet. Geniet van de nieuwe periode!

 12. Ik geef nu zelf 9 maanden borstvoeding en wil het ook op een natuurlijke manier af laten lopen, dus op z’n beloop laten wanneer dat zal zijn. Ik word al emotioneel als ik er aan denk, dus ben blij dat het nog even zal duren! Fijn dat ik daarin niet de enige ben, ik lees dat het voor jou ook een beetje een moeilijk moment was. Mooi geschreven!
  Sylvie onlangs geplaatst…Weekverslag #14My Profile

 13. Kelly Caresse

  Wat fijn en waardevol dat je er nog wel 1-2x per dag van mag genieten <3 veel geluk gewenst samen

 14. Heel herkenbaar 🙂
  Net bij zoontje nummer 2 na 7 maanden de borstvoedingsperiode afgesloten…
  Lastig om van die periode afscheid te nemen

 15. Wat lijkt me dat verschrikkelijk moeilijk om dan inderdaad een datum te prikken en dan te zeggen dat het mooi is geweest. Je hebt het mooi opgeschreven, waardoor ik er nu niet aan moet denken dat dit op een dag voorbij is. Ik had het er toevallig gisteren nog over met mijn vriend omdat sommige mensen nu al opkijken vanwege het feit dat ik nog borstvoeding geef. Hij vindt zelf 1 jaar een mooi punt om te stoppen, maar ik krijg daar zelf een bijsmaak van. De eerste verjaardag moet je naar uit kunnen kijken en niet er tegenop hoeven zien omdat je weet dat het dan voorbij is. Zelf weet ik nog niet wanneer ik wil stoppen. Het is nu nog zo fijn en ik kan me niet voorstellen dat het op een dag voorbij is.
  Jennifer onlangs geplaatst…I ❤ Hema agenda’sMy Profile

 16. Wat mooi geschreven zeg! Ik hoop dat ik dit ook zo kan doen met mijn dochter.
  Ze is nu pas 4 maanden en ik vind borstvoeding geven geweldig!

 17. Wat een mooi verhaal, dat heb je geweldig verwoord. Ik hoop ook ooit borstvoeding te kunnen geven, en dan dit op zo’n mooie manier te kunnen doen. Maar eerst maar eens proberen zwanger te worden.
  Ellen onlangs geplaatst…Summer ImpressionsMy Profile

 18. Mooi om te lezen dat jullie er beide van genoten hebben maar het nu ook samen goed hebben afgesloten.
  Ik ben momenteel 40,5 week zwanger en weet al een hele tijd dat ik helaas geen borstvoeding mag geven i.v.m mijn medicatie. Het was voor mij heel lastig om mezelf hier bij neer te leggen en daarom ben ik gaan google naar wat de mogelijkheden waren voor iemand die geen borstvoeding mag geven maar dit wel graag wil. Iedereen wil zijn of haar kindje de beste voedingstoffen meegeven toch? Vooral in het begin!
  Gelukkig kan ik met trots zeggen dat mijn vriezer vol ligt met borstvoedingmelk van een donormoeder! Ik ben hier echt ontzettend blij en dankbaar voor! dus mochten er meer vrouwen zijn die dit lezen en genoeg melk over hebben, ga doneren en zijn er vrouwen die melk nodig hebben? Google even op ‘moedermelknetwerk’
  Lonneke onlangs geplaatst…Te hoge bloeddruk!My Profile

 19. Wauw echt zo mooi. Je verhaal raakte me. Ook omdat je schrijft dat je je schuldig voelde dat snap. Je hebt doorgezet en dat is zo super knap! Prachtige periode en zo bijzonder. Je zo inspireert vast vele mama’s om het ook te proberen. Wij voeden 16 maanden en binnenkort gaan we ook afbouwen. Denk er al wel eens aan en het blijft lastig het is zo fijn en mooi.

 20. Ik heb 3 1/2 jaar borstvoeding gegeven. We genoten er beide nog van. Als ze nu mijn borsten ziet zegt ze nog steeds dat ze geen drinken wil uit een beker 😉 Ik vond het heel intiem en even echt tijd voor ons samen, met nog 2 kinderen had ze dat wel verdiend. We missen het allebei, maar de kleutertijd breekt binnenkort aan en dan moeten we toch meer los komen van elkaar.

 21. Mooi dat je zo lang borstvoeding hebt gegeven en dat je het op een mooie manier hebt kunnen afsluiten. Mijn zoontje was ook prematuur en met 2 kilo geboren met een spoedkeizersnede. Door zijn schommelende bloedsuikers moest hij speciale dieetvoeding drinken. Ik heb de eerste tijd wel gekolfd maar doordat hij niet aangelegd kon worden liep de borstvoeding heel hard terug. Nog steeds vind ik het erg verdrietig dat ik dit heb moeten missen. Hoop dat dit bij een eventueel volgend kindje wel lukt.
  saskia onlangs geplaatst…Rafe & Olli #6My Profile

 22. Ik vind dit een heel mooi en puur artikel. Ook voor Lana later om terug te lezen. Respect dat je het zo lang hebt volgehouden en ik kan me goed voorstellen dat je dit deels zo graag wilde om je verkorte zwangerschap te compenseren en de band met je kindje dus te versterken. Lijkt me ook wel lastig hoor, dat laatste moment en het moment dat je dan ook echt geen melk meer produceert.
  Sanne Marlijn onlangs geplaatst…Persoonlijke update: scriptie, tripje Denemarken, privacyMy Profile

 23. Wat mooi dat je haar zo lang zelf hebt kunnen voeden. Ik heb zelf na één maand definitief afscheid genomen van borstvoeding. Maar in die maand heeft ons zoontje denk ik maar 2 of 3 keer live gedronken, de rest heb ik gekolfd. Dit was voor mij niet goed vol te houden, helaas.

  Het gevoel wat jij na de bevalling had, de teleurstelling in je lichaam en het gevoel dat het niet natuurlijk is gegaan, dat heb ik dus gehad met borstvoeding. En het heeft best lang geduurd voordat ik weer wat meer het gevoel had dat ik toch tevreden ben met mijn lichaam. En soms doet het nog steeds zeer. Maar het is niet anders en ik moet het toch loslaten hoe het is gelopen…
  Daantje onlangs geplaatst…Binnenkort weer frambozen uit eigen tuin!My Profile

 24. Het is zo iets natuurlijks maar tegelijkertijd ook zo ontzettend bijzonder. Super dat je het 1,5 hebt gegeven! Mijn jongste dochter krijgt nu 1 jaar borstvoeding en ik zie nu al op tegen het moment dat we ermee stoppen. Eigenlijk wilde ik tot 6 maanden voeden maar we genoten er samen veel teveel van om te stoppen! Voorlopig gaan we nog vrolijk verder en we zien wel waar het schip strand. Het is voor ons nu in ieder geval nog geen tijd om te stoppen 🙂

 25. Mooi geschreven! Ik herken het gevoel heel goed (ook van de beginperiode met de prematuurtjes!) en was ook superblij dat het (vrij makkelijk) op gang kwam. Nu voed ik nog steeds, en het idee dat ik over een paar weken ga stoppen met fulltime kolven, doet me al even slikken, laat staan de live voedingen stoppen bij mij zoontje. ZOals ik jouw verhaal lees, doen we veel hetzelfde. Ik zit nu nog op vier a vijf voedingen per dag, en dat zal zich steeds meer gaan afbouwen. Maar daar zie iks tiekem best tegenop. Ach, gelukkig heb ik nog even, ze zijn nog geen jaar 😉
  Sonja onlangs geplaatst…Merkkleertjes voor je baby; you’d love or hate itMy Profile

 26. Ik zit er nog middenin . Het gaat goed maar zelf mis ik af en toe het euforische gevoel. Als ik dit soort blogs lees raak ik gemotiveerd om het vol te houden. In de praktijk moet ik het dag voor dag nemen.
  Josan onlangs geplaatst…NEW IN: T-shirt van ObjectMy Profile

 27. Hier terecht gekomen via Elisabeth en het is leuk om zon verhalen te lezen. Ik wil graag lang voeden, maar wil graag dat het ‘natuurlijk’ stopt en dat het geen ‘gevecht’ is. Heerlijke ervaring!
  Jess onlangs geplaatst…De slapeloze nachtenMy Profile

 28. Pff… heb de tranen in mijn ogen. En niet omdat het zo vreselijk geschreven is, integendeel. Ik sta, na 15 maanden, op het punt om te gaan stoppen met de borstvoeding. Op zeer strikt advies van de huisarts. Dit ivm lichamelijke klachten bij mij waar ik medicatie voor nodig heb en dit niet mag gebruiken zolang ik borstvoeding geef.
  Ik ben het avontuur ingegaan met het idee van: “ik zie wel hoe het gaat” naar “ik ga voor een half jaar” tot “dan kunnen het er ook 9 zijn” enz enz… Iedere keer stelde ik mijn doel bij en het voelde steeds goed. Het kwam hard aan, de mededeling van de arts. Stoppen?? Maar ik had nu mijn doel gesteld op 18 maanden borstvoeding, dan kan ik dat niet gaan halen. Heel verdrietig voelt dit. Maar… na een nacht slapen kan ik het ook relativeren. Ik heb mijn zoontje 15 maanden het beste kunnen geven. Hij heeft voeding, troost en genegenheid gehad door borstvoeding. Ik had het niet willen missen en ook zonder borstvoeding kan ik hem troost en genegenheid bieden, maar dan anders.
  We gaan het rustig afbouwen, op ons eigen tempo, niet abrupt. Dat voelt niet goed.
  Als aandenken aan dit mooie avontuur heb ik een borstvoedingssieraad laten maken en die verwacht ik een dezer dagen te ontvangen. Een mooi, tastbare herinnering aan deze bijzondere periode.

 29. Hoi Kelly,

  Mooi geschreven. Ik heb zelf 12weken borstvoeding gegeven. Mijn kindje was ook prematuur, geboren met een keizersnede.
  Geen gemakkelijke zwangerschap gehad. Hoge bloeddruk en extreem veel vocht vastgehouden.
  Borstvoeding lukte, ik had zelfs teveel. Kreeg mijn kindje overigens pas na 4 uur in mijn armen.
  Heb borstvoeding als heel intensief ervaren. Had dit onderschat. Mijn kleine veel last van kramp en kwam elke 2,5 uur. Ook snachts. Nu na 12 weken vond ik het genoeg. Zag het meer als last, en dat wilde ik niet. Ik zal het missen maar ik ben doodop. Ik wil een fitte mama zijn die energie heeft voor haar kleine.
  Niet zo negatief bedoeld, maar borstvoeding geven vond ik echt heel erg pittig.

  Wel gezegend dat ze die weken dit met mij mocht meemaken.

 30. Hallo Kelly,
  Wat fijn dat je ondanks alles toch borstvoeding hebt kunnen geven en je dit ook geholpen heeft met de band van je dochtertje.
  Ik ben op 17-6 met 33,5 weken bevallen van een dochtertje, het was even schrikken en het ging ook allemaal zo razendsnel dat ik het nog steeds bijna niet kan bevatten. De bevalling ging goed totdat de moederkoek niet eruit wilde en ik bijna 3 liter bloed verloor waardoor ik met spoed naar de OK moest waar de moederkoek onder narcose eruit gehaald werd en het bloeden gelukkig stopte. Naderhand bleek mijn HB (ijzer) ook ontzettend laag te zijn, namelijk 4.6 ipv tussen de 7.5/10. Ik heb vanaf het begin van de zwangerschap gezegd dat ik graag borst voeding wil geven, maar helaas komt deze moeilijk op gang, er werd in het ziekenhuis gezegd dat ik veel te voortduren gehad heb en het lichaam compenseert tussen herstel en de aanmaak van moedermelk, ik kolf nu sinds de geboorte van ons meisje, maar te weinig, ik heb ook contact gehad met een lactatiekundige die mij een andere manier van kolven voorstelde, hierdoor kreeg ik er in de ochtend iets meer moedermelk uit, maar naarmate de dag vordert en ik vermoeider word komt er ook steeds minder. Ik zou erg graag borstvoeding willen geven maar ik zal eerlijk zeggen dat ik er op het moment wel een beetje doorheen zit, het kolven word steeds moeizamer door vermoeidheid, had jij ook weinig productie en zo ja, duurde het ook langer voordat je voldoende productie had? Heb je misschien tips voor mij? Alvast bedankt. Liefs, Kim

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.