Hoelang geef je borstvoeding?

Hoelang geef je borstvoeding

Hoelang geef je borstvoeding? Dat is het onderwerk van deze mommy monday. Ik ga vandaag een onderwerp bespreken waarvan ik weet dat het onwijs gevoelig ligt bij heel veel vrouwen, borstvoeding. Ik begin daarom met een Dislaimer. In dit artikel ga ik mijn ervaringen over borstvoeding delen en de vooroordelen waar ik als borstvoedende moeder tegenaan loop. In dit artikel bespreek ik puur mijn ervaringen met borstvoeding en het effect daarvan op mij en mijn dochter Lana. Iedere moeder is er vrij in om te bepalen wat zij voor zichzelf het beste vindt en daar geloof ik ook echt in. Iedere moeder is er vrij in om te bepalen wat zij voor zichzelf het beste vindt en daar geloof ik ook echt in. Dit artikel gaat over het geven van borstvoeding en de vraag hoelang ik nog borstvoeding wil gaan geven want die vraag krijg ik al regelmatig gesteld. Daar kan ik gelijk heel makkelijk op antwoorden, ik weet nog niet hoe lang  ik borstvoeding wil geven. Wat ik wel ervaar is dat we er onwijs van genieten. Het zijn echt onze mama-dochter momentjes samen. Ze drinkt, kijkt me af en toe met grote ogen aan en na de voeding hebben we standaard een kroelmomentje. We komen er samen van tot rust, en daarbij komt kijken dat ze tegelijkertijd haar melk kan drinken. Borstvoeding is een manier om te voeden maar voor ons is het veel meer dan dat.  Het is voor ons het ultieme mama-dochter momentje.

Hoelang geef je borstvoedingBron

Het opstarten van borstvoeding
Ik had me niet kunnen voorstellen hoe het zou zijn geweest als borstvoeding niet was gelukt. Doordat ik niet natuurlijk kon bevallen, was borstvoeding geven voor mij een belangrijk doel. Ik heb drie weken gevochten, door veel pijn heen omdat ik kosten wat het kost borstvoeding wilde geven. Ik schreef al eens een artikel met mijn ervaringen met borstvoeding. Het kwam niet op gang, de eerste druppels kwamen na twee weken fulltime kolven. Ik heb heel veel pijn ervaren want zeer, dat heeft het gedaan ja. Heel erg veel pijn, kapotte tepels en ik zal jullie de verdere details besparen maar ik wilde vechten voor borstvoeding. Een persoonlijke keuze.

Borstvoeding kunnen geven voelde als een persoonlijke overwinning
Toen de borstvoeding vervolgens goed op gang kwam voelde dit voor mij echt als een overwinning. Een soort super kracht na al die ellende rondom die veel te vroege spoedbevalling met keizersnede.  Ik weet nog dat mijn eerste druppels melk die ik kolfde eruit kwamen en ik kon huilen van geluk.
Inmiddels hoort borstvoeden bij het ritme van onze dag wat al vroeg in de ochtend begint. Lekker kroelen samen in bed tijdens en na het voeden. Huid op huid contact. Inmiddels zijn we begonnen met bijvoeding. Lana is een baby van 6 maanden ontbijt met pap, fruit en groentehapjes die ik zelf voor haar maak. Dit zorgt er dus voor dat ze minder borstvoeding tot zich neemt en dat borstvoeding minder gegeven wordt. De overige benodigde voedingsstoffen krijgt ze netjes binnen via mijn moedermelk. Zolang we hier samen van kunnen genieten en ze daar een tevreden meisje door blijft, gaan wij er fijn mee door.

Hoelang blijf je borstvoeding geven?
In de huidige maatschappij wordt borstvoeding in de eerste maanden na de geboorte als normaal gezien, maar daarna wordt het als normaler gezien dat je gaat afbouwen en overgaat op opvolgmelk. Voor mij als moeder voelt dit als onnatuurlijk omdat ze altijd van mijn moedermelk heeft mogen drinken en we hier samen zo van genieten. Als Lana wat ouder is zal ze misschien nog maar twee borstvoeding momenten per dag nemen en de rest vaste voeding eten.

Toen ik nog geen moeder was, had ik er nooit zo over na gedacht hoeveel borstvoeding voor mij als moeder maar ook voor het contact tussen mij en Lana kon betekenen. Ik dacht toen ook dat het normaal was om maar een paar maanden borstvoeding te geven en daarna over te gaan op opvolgmelk van koemelk. Ik praatte toen waarschijnlijk net zo mee over dat het gek is als een kindje van een jaar oud nog borstvoeding zou krijgen. Nu ik mama ben en zo geniet van deze momenten samen zie ik dit helemaal anders. Nu sta ik er zo in dat ik nog helemaal geen eindpunt zie. Zodra we er zelf klaar voor zijn om te stoppen dan komt dat moment vanzelf wel.  Ik ben gezegend en dankbaar dat ik deze momenten mag beleven samen met mijn dochter.

Ik heb lang getwijfeld of ik dit verhaal wilde delen op mijn blog. Ik wil met dit verhaal niemand voor de voeten lopen en ik wil er ook borstvoeding niet mee propageren. Wel wil ik mijn persoonlijke verhaal erover delen en nogmaals benadrukken dat iedere mama voor zichzelf mag bepalen wat het beste voelt voor zijn of haar kindje. De vraag hoelang ik nog borstvoeding zal geven, is hiermee wel beantwoord denk ik. Deze vraag stel ik dan ook gelijk aan mede borstvoeding mama’s of moeders die dit in het verleden gegeven hebben. Hoelang heb jij borstvoeding gegeven en waarom? Hoe ging jij om met de reacties uit je omgeving?

Ik wil nog even benadrukken dat ik hier niemand mee wil kwetsen. Ook wil ik geen discussie over borstvoeding versus flesvoeding laten ontstaan. Het enige wat ik wil doen met dit artikel is mijn eigen ervaring erover delen zonder daar iemand mee te kwetsen. Ik ben ervan overtuigd dat iedere moeder doet wat goed voelt voor haar kindje en ik weet zeker  dat je dan de juiste keuze maakt voor je kindje.

Als je een keer een moeder aanspreekt met de vraag hoelang ze nog borstvoeding wil gaan geven, think again. Het kan onwijs veel betekenen voor de mama aan wie je dit vraagt.

Liefs Kelly.

Basic tips bij het geven van borstvoeding lees je hier.

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

27 gedachten over “Hoelang geef je borstvoeding?”

 1. Prachtig geschreven Kelly, knap dat je je eigen ervaring zo durft te delen met ons!

 2. Mooi en zo verschrikkelijk herkenbaar. Ook ik heb enorm moeten vechten omdat de borstvoeding domweg niet op gang kwam. Ik moest en zou borstvoeding geven omdat dat het enige was wat ik voor mijn gevoel kon doen om die spoedkeizersnede en al die tijd dat ik zo ziek was te compenseren. En ook al ben ik opnieuw zwanger, ik voed door zolang Sam het wil. Ik ben heel benieuwd of ik over een paar maandjes twee kinderen aan de borst heb. Ga vooral lekker door en doe wat goed voelt. Ik vind het altijd heel jammer dat zoveel mensen negatief reageren op borstvoeding. Komt natuurlijk door vervelende ervaringen maar het is heel mooi als je het geluk hebt dat het allemaal gewoon lekker loopt. Borstvoeding is voor mij een van de waardevolste en meest bijzondere ervaringen in mijn leven. En hoe langer ik voed des te specialer het wordt.
  Jess onlangs geplaatst…Mooie mama-dingen tagMy Profile

 3. Zelfde verhaal hier. Bij de eerste zes weken met een spuugbakje moeten voeden. Heel veel pijn door kloven, spruw en ontstekingen. Daarna gelukkig negen maanden met plezier zelf gevoed. Ook bij de tweede, toen ging het van een leien dakje. Ben gestopt toen ze te zwaar werden.

 4. Herkenbaar. Mijn oudste snapte niets van aanhappen en zuigen en na een maand fulltime kolven was ik op en gingen we naar kunstvoeding. Des te meer was ik gebrand om bij de tweede echt borstvoeding te geven. Gelukkig lukte dat, alhoewel ik na een maand of 5 wel overging op nog maar 1 voeding per dag omdat ik teveel afviel wat niet goed meer was. Uiteindelijk gaf de jongste rond een half jaar aan dat het prima was, hij bleef wel elke ochtend lekker knuffelen, maar dronk toen niet meer. Voor mij was het toen goed.

  Als hij nog wel had gedronken en het voor mij geen probleem was geweest, waren we gewoon verder gegaan, want als je je beiden goed voelt met zoiets, waarom dan stoppen?
  Frederique onlangs geplaatst…Music monday: Eurovisie songfestivalMy Profile

 5. Ik heb ruim twee maanden borstvoeding gegeven en toen was ik er zo ontzettend klaar mee. Ik heb het echt gedaan voor mijn te vroeg geboren zoontje, maar oh wat vond ik het een opgave. Ik kan me dan ook niets voorstellen dat mensen er zo van genieten.. Gek he, dat het voor iedereen zo anders is. Ben het trouwens helemaal met je eens hoor, mommy knows best en die discussies zijn zoooo vermoeiend! Lekker doen wat goed voelt en wat werkt!
  Mijn ervaring is gewoon heel anders (maar daarom niet beter of slechter als die van jou!)
  X Roos

 6. Vind het echt raar dat mensen het überhaupt vragen. Het zou niet eens in me opkomen!! Ik heb een week borstvoeding gegeven en daarna kon het niet meer (de blog erover komt deze week) en ik vind het nog steeds super erg! Ik had zo graag verder gegaan want zoals je zegt het is een speciaal moment!! Maar sowieso als je borstvoeding kunt geven waarom zou je dan overgaan op opvolgmelk. Er zullen vast redenen voor zijn dat mensen toch overstappen en dat is hun goed recht alleen begrijp niet waarom mensen er al direct vanuit gaan dat je stopt..
  Nicole onlangs geplaatst…Favorieten: 5 stuks fruit waar je me wakker voor kunt maken!My Profile

 7. Zo irritant, DIE vraag! Pfff! Ik voed nog steeds en Olivia was gisteren precies 19 maanden oud. Jup, ze loopt en kletst en is ruim anderhalf. En ze drinkt nog bij mij. Lekker puh! (tegen al die mensen die die irritante vraag stellen dus). Ze drinkt over het algemeen ‘s ochtends en ‘s avonds, maar soms overdag ook even tussendoor. Meestal is dat niet meer dan een paar slokken, gevolgd door een ‘klaar!’ van haar kant, maar vooraf gegaan aan een treksessie aan mijn trui of hemdje (haha) om kenbaar te maken dat ze even wil kroelen. Want dat is het vooral: kroelen, borst. Trouwens: bereid je vast voor op een soort dip rond 9 of 10 maanden, daarna is je productie stabiel en lopen je borsten niet meer zo ‘vol’ zeg maar. Het is een bekende dip juist door de bijvoeding en het feit dat veel kindjes dan teruggaan naar 4x of 5x drinken oid. Ik heb in die maand weer twee x gekolfd op mijn werk (sinds 7 maanden redde is het met 1x, omdat ze alleen tussen de middag een fles dronk op het kdv) en haar voor wij naar bed gingen een extra droomvoeding gegeven. Merkte echt dat mijn borsten minder vol waren en was zo bang om mijn melk te ‘verliezen’. Het hielp, na 3 weken extra inzet kwam de tsr weer snel en had Olivia weer lekker veel melk 🙂
  Gwen onlangs geplaatst…Knuffelen, knuffelen, knuffelenMy Profile

 8. Ik ben die gekke moeder die nu l jaar voed 😉 nooit gedacht ook hoor. Je groeit er inderdaad in mee. Ook hier geen einddatum. En inderdaad borst/fles discussie slaat nergens op het is altijd goed wat je als moeder kiest!
  Mama’s Jungle onlangs geplaatst…Groeiende reclameMy Profile

 9. Hoi Kelly,

  Heel veel respect voor je dat je je eigen verhaal zo mooi neer durft te zetten. Daar heb ik bewondering voor. Ga lekker door met borstvoeding geven en geniet van deze momentjes met Lana.

  Liefs Jans

 10. Och wat ben je ook een lieverd ♥! Lieve schat!!!!
  Mooi geschreven stuk over borstvoeding. Nu het nieuws eindelijk naar buiten is kan ik eindelijk meekletsen over baby en mama haha. Ik wil ook zo zo zo graag borstvoeding gaan geven. Mede door jouw mooie verhalen en foto’s op de app! Lijkt me zo geweldig mooi en ik hoop ook dat ik kracht genoeg heb en doorzettingsvermogen om het te laten slagen!
  Manon onlangs geplaatst…Ik ben zwanger!My Profile

 11. Wat knap dat je zo doorgezet hebt met de borstvoeding ondanks de pijn! Het is altijd een gevoelig onderwerp waarover iedereen wel een mening heeft. Bij mij kwam de borstvoeding redelijk op gang. Omdat ik de enige was die de voeding gaf vond ik het ontzettend vermoeiend. Ayumi kwam om de 2 uur zowat. Pijnlijke lekkende tieten. Maar wel mooi om te kunnen doen. Uiteindelijk heb ik het 2 maanden volgehouden voordat we overstapte op flesvoeding.
  Koalabeautymama onlangs geplaatst…Mac cosmetics: Soft Ochre PaintpotMy Profile

 12. Wij hadden al eens mailcontact en toen had ik wat vraagjes. Maar ook toen zei ik al dat ik super trots op je was en respect. Zeker omdat je lichamelijk ook wat kwakkelt.

  Bv is zeker iets moois en ben zelf ook ontzettend blij dat ik het nu al 3,5 maand geef. Afgelopen week had ook ik er een stukje over op mijn blog 🙂
  Tamara onlangs geplaatst…Fijne moederdag!My Profile

 13. Borstvoeding geven vind ik erg bijzonder, ik herken me in jouw ervaring. In het begin was het echt doorzetten, door de pijn heengaan en nog meer doorzetten. Ik geloof dat als de wil groot is, het in de meeste gevallen wil lukken (uitzondering misschien daar waar er te weinig melkproductie is). Ik heb ook een keizersnede gehad en ik wilde zo graag BV geven! Ik moest en zou een maand volhouden, en inmiddels geef ik nog steeds BV nu mijn zoontje bijna 1 jaar wordt. Het is een heerlijk, mooi moment tussen mijn zoontje en mij en zolang het gaat/kan blijf ik het voorlopig nog even geven.
  Zelf krijg ik af en toe de vraag of ik borstvoeding geven nog niet beu ben…Euhm, beu? Ik vind het juist hartstikke mooi en bijzonder.
  Judith onlangs geplaatst…Mama zijn #1. Hoera! 11 maanden mama ♡My Profile

 14. Wat lief dat je zo uitgebreid wilt benadrukken dat je niemand hiermee wilt kwetsen. Maar ik denk niet dat je daar bang voor hoeft te zijn. Je spreekt zo ontzettend vanuit je eigen ervaring!
  Heel fijn dat jij en Lana zo genieten van deze momentjes samen. Ik denk dat afbouwen uiteindelijk ook natuurlijk zal gaan. Zelf wil ik ook proberen ons mannetje borstvoeding te geven. Al weet ik niet of ik net zo’n bikkel zou kunnen zijn als jij was! Die eerste weken pijn lijden…. Ik neem m’n petje voor je af!
  Betty onlangs geplaatst…Weekoverzicht 5 mei tot 12 meiMy Profile

 15. Heel herkenbaar! Er ging bij mij geen dag voorbij dat het niet werd gevraagd. Uiteindelijk 1.5 jaar bv gegeven. geniet ervan!

 16. Wat fijn om te lezen en zo eerlijk dat je bent! Ik bewonder de manier van hoe jij zo nuchter en positief in de opvoeding staat, dus doe gewoon waar jij je goed bij voelt! x

 17. Weer fijn geschreven, vind het erg leuk om je te zien schrijven over natuurlijke opvoeding en alles wat er rond hoort, zonder het geitenwollensokken imago. Ik kan me in veel wel vinden. Je doet dat super!

 18. ik heb zelf beslist om geen borstvoeding te geven… Ik heb niets tegen vrouwen die bv geven hoor, maar ikzelf ben er niet echt voor 🙂

 19. Mooi geschreven. Ik zelf heb er voor gekozen om te stoppen met borstvoeding vanaf het moment dat ik weer ging werken. Ik had geen zin in kolven op het werk. Uiteindelijk heb ik nog een aantal weken wel in de nacht nog borstvoeding gegeven. Het is een bijzonder moeder en kind moment.
  Meike onlangs geplaatst…Een speciaal gevoelMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.