Recept: Gezonde carrotcake /wortelcake suikervrij

Gezonde carrotcake

Ik ben weer helemaal losgegaan in mijn keukentje voor een gezond recept! Voor de draag en meet wilde ik lekker gebak kunnen aanbieden aan de mama’s, maar ik wilde wel gewoon een gezonde hap maken. Suikervrij en lekker dat is mijn motto. Ik ben dol op carrotcake of worteltaart dus waarom zou ik geen wortelrasp toevoegen aan een recept dat geïnspireerd is op bananenbrood? Zo gezegd zo gedaan en zo rolde daar deze carrotcake /wortelcake uit met een creamcheese topping om het af te maken. De mama’s hebben mijn gezonde carrotcake goedgekeurd en de cake was binnen een paar uur op. Missie geslaagd! Nu wil ik graag het recept met jullie delen, want gezonde carrotcake, wie wil dat nu niet?

Gezonde carrotcake

Wat heb je nodig voor de carrotcake:
– 200 gram amandelmeel
– 400 gram wortels (geraspt, ik raspte ze met de keukenmachine)
– 2 bananen
– 10 dadels
– optioneel: 75 gram walnoten
– 4 eieren
– 75 gram kokosolie
– Snufje kaneel
– 1 theelepel bakpoeder
–  Vleugje citroensap

Op de foto zie je Griekse Yoghurt staan maar die bleek uiteindelijk niet meer nodig te zijn.

Voor de creamcheese topping:
– 150 gram roomkaas
– 2 eetlepels honing
– vleugje citroensap

Aan de slag!

– In een pannetje smelt je de kokosolie. Ook bak je hierin kort de ontpitte dadels zodat deze door de warmte wat beter de smaak afgeven.
– In de keukenmachine begin je met het ‘natte’ mengsel. Je doet de warme dadels en kokosolie in de machine en voegt hier de bananen in stukjes, eieren en walnoten aan toe en je mixt dit tot een plakkerig deeg. Hierna voeg je hier de geraspte wortels aan toe zodat dit vermengd wordt met het mengsel. Ook voeg je hier vervolgens wat citroensap aan toe voor de smaak.
– Het droge mengsel maak je in een andere grote kom door amandelmeel, kaneel en bakpoeder met elkaar te mengen.
– Aan de kom met het droge mengsel schep je langzaam het natte wortelmengsel bij. Je hebt zoveel deeg dat het in mijn geval niet allemaal in de keukenmachine paste. Je mengt dit met een mixer of met een garde tot een fijn mengsel van alle ingredienten bij elkaar.
– Doe de mix in een cakevorm en bak dit voor 60 minuten in een op 175 graden verwarmde oven.

Creamcheese topping maken:
– Doe in een kom de roomkaas en honing en voeg hier wat citroensap aan toe. Mix dit tot een luchtig geheel.
– Als de carrotcake uit de oven komt en wat is afgekoeld dan smeer je hier de creamcheese bovenop. Ik gebruikte hiervoor een bak kwast.

Je gezonde suikervrije carrot cake is klaar!

Gezonde carrotcake

Mmm, ziet dat er niet heerlijk uit?

Gezonde carrotcake

Bewaar de carrotcake wel in de koelkast zodat de creamcheese stijf blijft. Door de honing kan de creamcheese wel een wat gekke kleur krijgen.

Hoe ingewikkeld dit recept mag klinken, eigenlijk is het zo gemaakt. Ik heb standaard amandelmeel en speltmeel in huis. Honing, walnoten, kaneel, bakpoeder en eieren behoren ook dat mijn basic keuken essentials binnen een suikervrij eetpatroon. En jup, je moet er wat voor over hebben om gezonder te leven maar de gezondheidsvoordelen wegen wat bij betreft toch op tegen de moeite die het kost. Maar zo’n carrotcake zie ik niet als straf hoor haha. Wat vinden jullie van dit recept?

Ook leuk:
Kookvideo voor het maken van een worteltaart met creamcheese frosting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept voor gezonde appeltaart (lactose vrij, suikervrij en glutenvrij)

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

63 gedachten over “Recept: Gezonde carrotcake /wortelcake suikervrij”

 1. Paar weken geleden ook gemaakt, heerlijk! Ik heb een taartvorm gebruikt. De taart horizontaal in tweeën gedeeld en hiertussen ook nog wat van het creamcheese mengsel gedaan. Heerlijk!!

 2. Hmm denk dat ik deze ga maken voor mijn verjaardag in augustus, maar moet ik hem natuurlijk eerst even testen of hij lukt hihi 🙂

 3. Ik maak (en eet) ontzettend graag carrotcake, maar inderdaad, de suiker erin is niet lief. Dit is echt een mooi recept voor een gezonder alternatief! Ik ga hem zeker eens proberen en laat je nog weten wat ik ervan vond. (en nu rap opslaan bij m’n favorieten ;))
  Eva | Realitijd onlangs geplaatst…Leuke en minder leuke dingen aan de zomerMy Profile

 4. Hmmm lijkt me heerlijk! Jammer dat amandelmeel zo duur is 🙁 Vandaar dat ik eigenlijk altijd een combinatie gebruik van havermout en volkoren bloem. Maar ik zwicht voor een carrotcake! Ik heb toevallig op mijn blog een receptje voor gezondere -low fat- carrotcupcakes, maar dan met gewone bloem 😉
  Susanne onlangs geplaatst…Recept: Homemade pindakaasMy Profile

 5. die gaan we morgen maken en mag zelfs in de luchtrommel mee naar school!

 6. Pingback: Mama lifestyle blog | De draag en meet workshop - het verslag - Mama lifestyle blog

 7. Pingback: Mama lifestyle blog | Recept voor gezond kwarkbrood van griekse yoghurt (suikervrij!)

 8. Hi Kelly,
  Ik werd helemaal blij van je cake, maar hij is compleet mislukt bij mij!

  Had hem 30 min in de oven gezet op 180 gr, en daarna heel stom niet getest met een prikker maar gelijk een uur af laten koelen. Vervolgens wilde we eraan beginnen, was die nog totaal niet gaar van binnen. Echt helemaal klef zeg maar, binnenste gedeelte was gewoon smeerbaar. Terug in de oven gedaan, wat eigenlijk niet kan natuurlijk en wat ook echt niet geholpen heeft. Hij was compleet ingestort. Best zonde!!

  Ik snap er niks van, denk dat die bij mij echt een stuk langer moest…

 9. Ja dat kan ook! Dit maakt de carrot cake wel wat steviger dus minder luchtig maar kan prima 😀

 10. Dankjewel voor je snelle reactie! Ik kon gisteren met boodschappen niet zo snel amandelmeel vinden en wilde de cake per se vandaag maken. Next time maar even langs de tuinen voor amandelmeel.

  Vorige week heb ik bananenbrood gemaakt. Deze was heerlijk. Een lekker gezond en vullend tussendoortje 🙂

 11. Hallo Kelly, ik heb het deeg gebruikt in een muffinvorm, maar dan wordt het midden niet gaar. Hoe zou dit kunnen? De cake is trouwens heerlijk!!

 12. Ik heb dat probleem ook vrees ik. Ik heb wel tussendoor getest met een prikker en ik heb hem nog een heleboel extra tijd gegeven maar hij lijkt nog steeds nat in het midden. Ik hoop dat het meevalt.

 13. Hier hetzelfde probleem, met 30 minuten geprikt en toen was de prikker nog nat. Na 40 minuten toch maar uit de oven gehaald, maar van binnen was het nog gewoon deeg.

 14. De cake was bij mij ook mislukt; inderdaad van binnen nog helemaal nat (in cakebakvorm). Alleen de buitenkant was redelijk :'(

 15. weliswaar geen suiker maar verder barst het van de koolhydraten en vetten. per banaan dient men 1 liter water te drinken, amandel- en speltmeel, dadels en ook de bananen zijn behoorlijk aan de tax voor b.v. diabetespatienten.
  heel erg lekker, die cake maar ik heb een stuk van circa 150 gram gesmuld en toen moest ik stoppen want was over de grens heen.

 16. Vanochtend dit recept gemaakt, helaas geen succes! Viel helemaal uit elkaar was ook totaal niet gaar van binnen. 🙁
  Ik vraag me ook af of 175 graden dan wel hoog genoeg is… dat het daar wellicht in zat/ Verder namelijk precies gedaan zoals hier staat ..

 17. Ik heb ‘m er nu al 45 minuten instaan, maar het is nog steeds een natte kledderbende. Hoop dat het nog goed gaat komen, want ik heb ‘m als toetje voor het kerstdiner van vanavond gemaakt:-(

 18. Helaas is de cake bij mij ook mislukt…Na 50 minuten (!!!) nog steeds erg nat van binnen. Wellicht een lagere vorm gebruiken of iets in de verhoudingen veranderen. Erg jammer, ben er zo dol op!

 19. Heerlijk, gevonden via google en ik haalde hem net uit mijn oven. Zelf heb ik nog een handje rozijnen erdoor heen gegooid en een klein beetje nootmuskaat. Ben benieuwd hoe hij smaakt morgen 😀

 20. Manon van der Plas

  Echt verrukkelijk!! Een verantwoord maar lekker tussendoortje. Alleen een vraagje, weet je hoeveel calorieën er ongeveer in een plakje zitten??

  Groetjes Manon

 21. Bij mij is de cake (in ronde taartvorm) zeker 50 min in de oven geweest en toen was ie prima! Dank voor het suikervrije recept!

 22. Mijn cake wordt niet gaar. Blijft nat en plakkerig. En hij heeft nu al 1,5 uur in de oven gestaan. Wat een zonde van al de ingrediënten!
  Bij het mixen van de natte ingrediënten werd de mix niet plakkerig. Hoe kan dit?

 23. Had ik de reacties maar gelezen voor ik de cake ging maken…
  Idd. Een super lekkere cake maar 30 min. Bakken is veel te kort

 24. Kelly, is het niet eens tijd je recept aan te passen? Er zijn nu al minstens 10 mensen die alles weg konden gooien omdat de baktijd veel te kort is!

 25. Wat ontzettend jammer! Hier ook mislukt. De cake heeft 60 minuten in de oven gestaan op 175 graden, maar nog steeds niet gaar en heel nat.

 26. Vorig jaar en dit jaar weer voor de verjaardag van mijn zoontje gemaakt. Vorig jaar (hij werd 1 jaar) was het een succes. Dit jaar hopelijk ook weer. Staat nu in de oven en in een leuke vorm gegoten😁. Vind het fijn om lekkere recepten zonder suiker te vinden. Ik snap nog steeds niet waarom je een kind van 1 al koekjes, snoepjes etc moet geven. Thuis vraagt hij er nog steeds niet om. Hij krijgt als lekker tussendoortje heel af en toe krentjes. En is dan zo blij als een kind. 😅 laat het jullie ook smaken deze heerlijke cake!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.