Hoe lang borstvoeding geven? Tweede kindje

aimy-9-maanden-3

Kelly, Hoe lang ga je Aimy borstvoeding geven? Een vraag die me regelmatig gesteld wordt. Ook krijg ik vaak vragen hoeveel voedingen ik Aimy nog geef en hoe ik het ‘volhoud’. Die vragen beantwoord ik heel graag, ik hoop er namelijk ook het taboe op borstvoeding en dan met name het langvoeden mee te minderen. Als ik nu nog vertel dat ik Aimy zelf voed, krijg ik steeds vaker verrassende reacties. Ik vertel je vandaag mijn verhaal en antwoorden op die vragen.

Bij mijn eerste kindje was de vraag of ik borstvoeding wilde geven in de zwangerschap helemaal niet vanzelfsprekend. Ik zou het wel zien, ik had er geen absolute ‘ja’ op. Tot ze te vroeg geboren werd en ik niets liever wilde dan haar zelf voeden met de voeding die mijn lichaam haar kon bieden. Uiteindelijk resulteerde dit het geven van 1,5 jaar borstvoeding. Dit ging eigenlijk heel vanzelf, het aantal voedingen neemt namelijk met de leeftijd af. Na Lana’s eerste levensjaar dronk ze nog maar 1-2-3 keer per dag en bij 1,5 jaar was dit nog maar eens per 1-3 dagen, gewoon naar haar behoefte. Omdat ik toen graag weer zwanger wilde worden, en mijn cyclus zo onregelmatig was door het geven van borstvoeding, stopte ik 3 weken voor onze bruiloft met het voeden van Lana. Ze zeggen altijd dat je ergens ‘op het hoogtepunt’ mee moet stoppen om er positief op terug te kijken. Dat is wat we deden, we stopten toen het nog leuk was. Ik liet er Yannick nog wat privefoto’s van maken en het was goed zo. En toen, 10 maanden na het stoppen van het voeden van Lana, werd Aimy geboren.

Je zou denken, dat wordt een makkie, die voeding zal vast gelijk weer goed lopen. Maar niets was minder waar, borstvoeding ging niet zo als ik verwacht. Maar gelukkig, na veel kolven en geduld bewaren, kwam het uiteindelijk goed op gang. Inmiddels voed ik Aimy al bijna 11 maanden. Ze drinkt nog zo’n 4 voedingen per dag. Ik voed op verzoek dus de ene dag is het meer als de andere dag. Het is voor ons ook een momentje van samen zijn, ontspannen, even ‘knuffelen’. Als Aimy verdrietig is, dan leg ik haar aan de borst. Niets troost haar zo goed als de borst. Daardoor voed ik soms meer op een dag, dan op een andere dag. Ook wanneer ik een dag weg ben en ze gekolfde moedermelk drinkt, dan drinkt ze minder voedingen. Geen dag is hetzelfde. Zolang het voor ons goed voelt, dan is het oké 🙂

De grote hamvraag is, hoe lang blijf je borstvoeding geven? Eigenlijk hebben we dit niet vastgesteld. Dit ligt helemaal aan de wens van Aimy. De vraag over ‘hoe lang borstvoeding geven‘ heb ik bij Lana ook al eens in een artikel beantwoord. Misschien geef ik Aimy ook 1,5 jaar of misschien wel 2 jaar of maar een jaar. Er is (voorlopig) nog geen wens voor een derde kindje, dus dat zou geen reden voor mij zijn om te stoppen. Men noemt het geven van borstvoeding voor langer dan 6 maanden al ‘langvoeden’. Dus dan hoor ik maar gelijk ook bij die categorie ;). Voor mij kost het geen enkele moeite, ik weet dat langvoeden ook voor mij als moeder veel voordelen heeft, dus daar hoef ik het niet om te laten. Ik merk zelf in ieder geval niet dat het me uitput. En de extra verbrande calorieën heb ik ook niet echt moeite mee ;).

Lees ook: 5 tips voor het slagen van borstvoeding 

Hiermee zijn denk ik een heleboel vragen met betrekking tot ‘hoelang borstvoeding geven’ beantwoord. Nog even een kleine disclaimer, het geven van borstvoeding is wat goed voelt voor mij en mijn kindje(s), maar wat voor voeding je ook geeft aan je kindje, iedere moeder maakt de beste keuze voor haar eigen kindje 🙂

Heb jij borstvoeding gegeven en zo ja, hoe lang geef/gaf je borstvoeding? Hoe voelde jij je bij ‘langvoeden’? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties en persoonlijke ervaringen.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

52 gedachten over “Hoe lang borstvoeding geven? Tweede kindje”

 1. Ik vind het knap hoor dat je het voeden zo lang vol houdt! Zeker bij mijn tweede vond ik het een stuk lastiger om het voeden vol te houden omdat ik nog een peuter rond had lopen. Mijn eerste kindje heb ik 8 maanden borstvoeding gegeven, maar mijn tweede kindje heb ik 5 maanden gevoed.
  Danielle | Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Blogmoe: stoppen met bloggenMy Profile

 2. Ik ben momenteel hoog zwanger van ons eerste kindje. Ik zou heel erg graag borstvoeding willen geven. Helaas zie ik om me heen ook regelmatig dat het niet lukt. Heb je tips voor mij als doorgewinterde borstvoedingsmama om de kans van slagen te vergroten? Ik merk nu overigens nog niets van grotere borsten/ lekken of wat dan ook.

  Echt super knap en fijn dat je het voor allebei je dames hebt kunnen doen

 3. Ik heb totaal 6 maanden gevoed. Na 4 maanden alleen nog de nachten, omdat ik eeer ging werken en kolven niet zag zitten. Doordat de borst nog het enige was wat hem ‘ s nachts kon troosten en ik zijn speen was, werd hij ieder uur wakker. Mijn vriend kon niks voor hem doen. Ik heb het twee weken volgehouden. Daarna was mijn energie compleet op. Toen hebben we besloten dat het klaar was met de borstvoeding
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Baby’s eerste jaarwisselingMy Profile

 4. Ik heb het bij de jongste 3 jaar gedaan! Ik ben lui en had geen zin om s nachts uit bed te meten voor onze slechte slaper. Het beviel ons allebei prima
  Na ee jaar stopte mensen ook met vragen, omdat ze er vanuit gingen dat ze toch geen borstvoeding meer zou krijgen. Zelfs de arts van het cb was verbaasd…
  Lisette onlangs geplaatst…Wandelen…My Profile

 5. ik las je stukje en wilde graag even reageren. ik had precies hetzelfde namelijk toen ik zwanger was en heb uiteindelijk ruim een jaar fulltime borstvoeding gegeven.
  hier wat tips van mij:
  – onthoud dat je altijd vaak alleen de negatieve verhalen hoort. ik had dit ook. hoorde van veel mensen over het niet kunnen geven van borstvoeding of ontstekingen en problemen. dit maakte me best onzeker. toch zijn en zoveel mensen die met succes borstvoeding geven, alleen hoor je die verhalen bijna nooit. neem jezelf voor 1 van de succes verhalen te worden.
  – hou vol. de eerste dagen/weken als de borstvoeding op gang komt kunnen zwaar en soms pijnlijk zijn. je lichaam moet wennen aan het geven van borstvoeding. dit gaat gepaard met vermoeidheid en soms ook pijn. je moet hier even doorheen en als je dat lukt zul je merken dat het daarna beter wordt en dat je echt kan gaan genieten van het geven van borstvoeding.

  Petra Bleijleven onlangs geplaatst…Herfstcake!My Profile

 6. de volgende tip is: volg je gevoel en voedt op aanvraag. het voordeel van borstvoeding geven is, is dat je altijd melk klaar hebt. waar je ook bent, op ieder moment kan je je baby aanleggen. soms voor een hele voeding, maar soms ook voor een paar slokjes. ideaal bij een verdrietige baby of een baby die even dat extra nodig heeft om in slaap te vallen. geen gedoe met flessen maken en flessen voedingen weggooien als de baby het niet opdrinkt.
  – laatste tip: kijk eens of je iemand in je omgeving kent die ook borstvoeding gegeven heeft, hier kan je op terug vallen als je kleintje straks geboren is. ideaal voor vragen of als je er even doorheen zit.

  ik ben er blanco ingegaan na de geboorte van onze zoon en ben ontzettend blij dat ik het heb doorgezet. ik heb een jaar lang fulltime m’n zoon gevoedt en zou het niet gemist willen hebben! na mijn sooedkeizersnede onder narcose zeiden ze in het ziekenhuis dat borstvoeding geven lastig kon worden, maar dit ging zonder problemen gewoon goed!
  Petra Bleijleven onlangs geplaatst…Herfstcake!My Profile

 7. Hi kelly.

  mooi geschreven! wat toch vreemd he dat er zo’n taboe om de borstvoeding hangt. ik heb ruim een jaar ons 1e kindje gevoedt. hij is inmiddels 3 jaar. als we een 2e mogen krijgen zou ik het zo weer doen. ik ben net als jij ‘jong’ moeder, ik was 22 toen ik zwanger was van onze zoon. bewust hiervoor gekozen. ik merkte veel onbegrip voor mijn keuze voor borstvoeding, maar ben heel blij dat ik het heb doorgezet. waar liep hij bij aimy tegenaan met borstvoeding? kwam het moeizaam op gang of andere problemen?
  Petra Bleijleven onlangs geplaatst…Herfstcake!My Profile

 8. Heel bijzonder dat je zo lang je kindjes hebt kunnen (en nog kan) voeden! Dat is ook wat ikzelf het liefste had willen doen. Inmiddels is mijn dochtertje bijna 6maanden oud en ik heb 4.5maand borstvoeding gegeven. Bij ons was het probleem dat ze het ritme van drinken had omgedraaid, ze haalde overdag te weinig uit de borst waardoor ze in de nacht alles inhaalde. Naarmate ze ouder werd had ze natuurlijk steeds meer nodig dus op een gegeven moment was het elke nacht om het uur/anderhalfuur voeden omdat ze ook niet veel per keer dronk. Ik heb er toen alles aan geprobeerd om het te veranderen en uiteindelijk kwamen we uit op gekolfde voeding in flesjes te geven, dit werkte heel goed alleen zat ik zo’n 8keer per dag te kolven en elke keer te stressen of ik wel genoeg voeding zou hebben dit keer. Helaas toen overgestapt op flesvoeding, hier doet ze het uiteraard ook goed op alleen had ik heel graag nog heel lang borstvoeding willen geven naar behoefte. Heel veel respect voor jou Kelly! Gaaf dat het zo kan en ook lukt. Liefs! xxx

 9. Ik heb ons zoontje drie maanden gevoed en ben dat bij onze dochter ook van plan. Dat langvoeden zou niets voor mij zijn. Was persoonlijk blij dat ik eraf was.
  Nicole onlangs geplaatst…Spencer is jarig!My Profile

 10. Ik geef mijn oudste meisje nu 27 mnd bv en heb er inmiddels ook een meisje van ruim 3 mnd die ook weer bv krijgt. Ik voed ze dus samen. De jongste volledig op verzoek. De oudste bij het wakker worden en slapen gaan en meestal snachts nog een keer. Ik zou het prima vinden als mijn oudste nu stopt, maar wil haar ook niet de borst ontzeggen nu ze het nog zo graag heeft. Wij gaan dus nog even zo door!

 11. Hoi Kelly, ik lees al sinds mijn zwangerschap je blogs maar heb eigenlijk nog nooit gereageerd. Ik vind het knap dat je zo hebt doorgezet met borstvoeding. Mijn zoon heeft de eerste weken borstvoeding gekregen, maar verloor helaas te veel gewicht. Na weken van continu kolven en aanleggen maar nog steeds geen vooruitgang en een ontevreden baby hebben we besloten de fles te gaan geven. Vanaf toen hadden we een tevreden baby en nu nog een hele tevreden en voldane baby. Voor mij is het nog altijd een gevoelig punt want ik had niets liever gedaan dan mijn kindje zelf gevoed. Jouw blog leert me dat elke keer anders is bij een eventuele 2e baby dus dan ga ik het zeker weer proberen! Dank je wel hiervoor 🙂

 12. Ik heb bij de eerste moeten stoppen door het virus maar bij de tweede ga ik het weer proberen. Wel pak ik het dit keer anders aan met informatie avonden over borstvoeding en een lactatiekundige die ik op speeddail zet haha. Ik wil zo graag dat het slaagt!
  Nicole onlangs geplaatst…Ik wil weer denken als een kind!My Profile

 13. Zo fijn om je kindje te kunnen borstvoeden. Zelf heb ik mijn zoontje 9 maanden borstvoeding gegeven tot hij zelf liet merken dat hij er niet echt behoefte meer aan had en ik continu borstontsteking had. Ben blij dat ik het zo lang vol heb kunnen houden ondanks de vele keren borstontsteking en opstartproblemen. Heb heel wat keer jankend geroepen dat ik er NU mee ging stoppen, maar ik geloof dat er niets beters is voor je kindje dus gingen we maar weer door. Ook het lekker dichtbij hebben van ne kindje en het huid op huid contact is heel fijn en goed. Ben nu bijna 25 weken zwanger van ons tweede kindje en ik ga er weer voluit voor. Alleen hoop ik dat ik nu minder last van borstontsteking heb. Grappig feitje is dat er een jaar nadat ik gestopt was nog steeds melk uit kwam hihi. Ik had supervee melk en ook al dronk m’n zoontje z’n eigen tonnetje rond, bleef daardoor elke keer borstonsteking krijgen. Heb jij daar ooit last van gehad? Zo ja, heb je tips?

 14. Ik heb mijn dochter precies een jaar zelf gevoed. Op haar verjaardag dronk ze in haar mooie jurk 3 slokken, toen stopte ze en zei ze: nee mama, fes. Vanaf dat moment weigerde ze de borst pertinent. Ik vond het dubbel. Vond het voeden fijn maar was ook blij dat ik weer gewoon leuke shirtjes en jurkjes aan kon.

 15. Marit Oerlemans Jansen

  Wauw wat knap!
  Ik kon het bij de eerste na 5 maanden niet meer goed volhouden met me onregelmatige werk erbij. Het kolven ging toen ook steeds moeizamer.
  Nu bij de tweede ben ik er weer met frisse moed aan begonnen en we zien wel hoelang het nu mag lukken!
  Ik vind die momentjes ook heerlijk samen met de kleine. Dus ik geniet er gewoon nog lekker van.

 16. Bij mijn andere 2 dochters was ik na 8 weken gestopt met fulltime voeden. Destijds was ik heel dun en ik kon er gewoon niet tegenop eten. Ik viel teveel af. Wel heb ik tot 6 maanden een combi gegeven van fles en borst. Met deze ervaringen in het achterhoofd ging ik dus ook mijn derde avontuur aan. Ik stond er niet perse negatief in maar was ook geen pro. Ik zou het wel zien. Nou dat heb ik geweten. Mijn derde dochter vertikte kv. Gevolg dat ik de grens van 6 maanden fulltime voeden haalde en nu ze 19 maanden is nog steeds voed. Iedereen dan van “oh wat knap!” of “Jij bent echt een langvoeder”. En ik sta er bij en kijk er naar. Echt het is toevallig zo gelopen. Zolang zij wil, geef ik…en het einde is nog niet in zicht.
  Josan onlangs geplaatst…Is een autoreiswieg veiliger dan een autostoel?My Profile

 17. WoW knap dat jullie het beiden zolang volhouden!
  Bij baby nummer 1 heb ik 3 maanden bv gegeven en bij baby nummer 2 maar 3 weken.
  Ik had er totaal geen rust voor de tweede keer.
  Christa onlangs geplaatst…You died, so did I…My Profile

 18. Mijn zoontje heb ik tot bijna 14 maanden borstvoeding gegeven. De start met borstvoeding was bij hem ook erg zwaar, maar ik ben onwijs dankbaar dat het toch gelukt is. Ik ben gestopt toen ik wist dat ik zwanger was van mijn dochtertje. Ik weet dat je borstvoeding kan geven tijdens de zwangerschap, maar hij kreeg toen vaak nog maar één voeding. Soms meer als hij verdrietig was of niet in slaap kon komen. Mijn dochtertje geef ik nu al weer 6 maanden borstvoeding. Ik wil haar tot minimaal het jaar voeden en daarna zien we wel verder.

 19. J. is nu bijna 4 maanden (gecorrigeerd 2 maanden) oud. Vanaf het begin krijgt hij mijn melk. 6 weken fulltime gekolft totdat hij zelf kon drinken. Ik wil het zeker tot 6 maanden blijven doen en dan zie ik het wel. In februari moet ik weer gaan werken en er is daar weinig tot geen mogelijkheid tot kolven. Mijn werkgever gaat hier de eerste maand wel zoveel mogelijj rekening mee houden met plannen. Ik merk nu vooral, omdat J. nog wat lichamelijke probleempjes heeft, dat ik ook extra voed uit troost. Zo lang hij die troost nog nodig heeft, blijf ik sowieso borstvoeding geven.

 20. Ik merk in mijn omgeving ook dat veel moeders borstvoeding idd maar raar vinden, dat mijn keuze voor borstvoeding gek is??

 21. Het kolven bij vroeggeboorte is ontzettend uitputtend (naast alle andere zorgen uiteraard), heb ik gemerkt. In heb in het ziekenhuis meerdere malen huilend geroepen dat ik het kolfapparaat het raam uit zou gooien. Ik merk ook dat het voeden met 1 premature baby al zwaar kan zijn, dus zeker met een tweeling kan ik begrijpen dat je ermee bent gestopt.

 22. Hi!

  Ik geef mijn zoontje ook alweer 5 maanden borstvoeding!
  De eerste 3 maanden volledig, daarna ben ik langzaam gaan afbouwen. Inmiddels geef ik nog twee borstvoedingen per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds. Daarnaast 3 keer flesvoeding. Het geeft me meer ruimte om dagjes weg te gaan, en ik hoef me niet meer steeds aan en uit te kleden. 😉

  Het is inderdaad een fijn moment samen, en het kunnen geven van borstvoeding is ook heel handig als je baby verdrietig is of niet kan slapen, een paar slokjes… en ze zijn volledig ontspannen!

  Gelukkig heb ik zelf weinig negatieve reacties gehad, ook niet tijdens het voeden in het openbaar. Ik besef me wel dat, door verhalen van vriendinnen en bekenden, het kunnen geven van borstvoeding niet vanzelfsprekend is, dus ik geniet er oprecht van!

 23. Ik geef mijn dochter bijna 4 jaar borstvoeding. Ze drinkt meestal even voor het slapen gaan. Hooguit een minuutje. En als ik in de avond niet thuis ben, valt ze zelf ook prima in slaap. Ik koester dit ene momentje in de avond nog en mooi om te zien hoe ze het zelf aan het afbouwen is. <3

 24. mooi onderwerp ik heb mijn middelste meisje tot 7 maanden gegeven
  de oudste helaas maar tot 5 maanden want ze begon raar en onrustig te doen aan de borst achteraf denk ik oen over mezelf had gewoon wat meer doorgezet of desnoods andere houdingen uitgebrobeerd die ze misschien prettiger had gevonden
  maar ze deed echt opeens met 5 maanden zo moeilijk dat ik ben over gegaan op de fles
  ik was ook maar 22 misschien lag het daar aan ? minder geduld dan nu
  gelukkig bij mijn middelste dochtertje dus 7 maanden maar zij dronk ook rustig en fijn aan de borst
  nu is mijn derde dochtertje precies 9 maanden en geef ik haar nog borstvoeding
  het gaat prima en ik geniet zo van die momentjes samen met haar
  ze wilt ook geen fles als ik er ben maar alleen de bv zo schattig
  bij mijn man accepteert ze wel de fles als ik werk
  maar zodra ik thuis ben krijgt ze alleen de borst
  ik ga door tot ze zelf niet meer wilt of tot haar eerste verjaardag
  maar ik ben nu onverwachts zwanger van de vierde en heb gehoord dat rond de drie maanden zwangerschap de melk niet meer smaakt voor de kleine
  maar dat zie ik dan wel weer of dat ook echt zo is

 25. Ik kan me volledig aansluiten bij beide verhalen. Juni dit jaar is onze zoon geboren, mijn eerste kindje. Ik wilde borstvoeding graag een kans geven, maar als het een ‘struggle’ zou worden zou ik er gelijk klaar mee zijn. Had ook voor de bevalling geen enkel teken dat het wel zou lukken. Niks grotere borsten, laat staan lekken. Groot was dan ook de verrassing dat in het eerste uur na de geboorte HET gewoon lukte. Mijn geluk was ook dat ik in het ziekenhuis omringd was met kraamverzorgsters met een lactatiediploma, want het is echt even zoeken naar houding positie alles. En nu dik 6 maanden later ben ik nog altijd dankbaar voor die geweldige momenten samen. Je hebt altijd melk op de juiste temperatuur en van de juiste samenstelling. En voor onze zoon is er geen beter troostmiddel denkbaar. Ook na mijn verlof ben ik borstvoeding blijven geven. Gelukkig doet mijn werkgever daar niet moeilijk over en is daar tijd een een goeie ruimte voor aanwezig. Dus geef niet te snel op en vraag om een goede kraamhulp. Zij zal jullie goed op weg helpen.

 26. Lily is nu ruim 15,5 mnd en voed nog steeds. Vanaf ongeveer 11 mnd alleen nog voor dr slaapjes en de nachtvoedingen. Voelt nog steeds fijn. Zeker nu ze ziek is en veel hoest. S nachts even snel een slokje en zr kan weer verder slapen.

 27. Blijft bijzonder he..borstvoeding geven.
  Ik heb mijn oudste dochtertje van nu bijna 3, 15 maanden borstvoeding gegeven. Helaas liep het terug toen ik 3 maanden zwanger was van mijn jongste dochtertje. Dit meisje geef ik nu bijna 1 jaar borstvoeding. Dit behalen is ook mijn ‘doel’, maar ik wil het graag langer geven.
  Ze komt wel erg vaak voor de borst. Soms 7 keer per dag incl ‘s nachts nog een keertje. Troost, even sabbelen, even met mama kroelen..Dus ik denk dat ze nog wel even volhoudt!
  Ik ben dus erg blij dat de borstvoeding hier geslaagd is, maar ik besef me wel, ondanks dat borstvoeding heel natuurlijk is, het zeker niet vanzelfsprekend is. Het is bikkelen, vooral in het begin. Petje af voor jou!

 28. Gewoon doen! Lekker veel aanleggen en huid op huid contact met je kindje. Mocht je twijfels hebben bel een lactatiekundige, deze krijg je vaak (gedeeltelijk) vergoed. Bespreek met je partner dat je dit echt graag wilt. Je hebt niks aan een partner die niet achter je staat en maar zegt stop er nou maar een fles in als het even niet lekker loopt.Je kan alle steun gebruiken als het in het begin niet vanzelf gaat. Dit geld ook voor de kraamhulp.

  Maar vooral geniet ervan. Niks is mooier dan je kindje te laten groeien op jou melk!

 29. Mooi Kel. Schitterend om te zien hoe je er bij Aimy mee bent omgegaan. Zeker omdat het in het begin niet makkelijk verlopen is. Respect daarvoor. Ik ben ook van mening dat als je er ‘lekker makkelijk’ in staat, het je ook makkelijker af zal gaan dan wanneer je heel veel afspraken met jezelf maakt. We zijn tenslotte luie moeders of we zijn het niet! 😉

  Ik had destijds met mezelf afgesproken dat ik dolgraag borstvoeding wilde gaan geven, cursus gevolgd en was stiekem veel te bang dat het niet zou lukken. Achteraf onzin want het lukte gewoon prima. Wel flink afgezien met 5 maanden tepelhoedjes etc maar dat zou ik allemaal weer doen met de wetenschap die ik nu heb. Ik verlegde mijn grens steeds een stuk. Wilde eerst per se de eerste paar weken. Dat werd 3 maanden. 6 maanden…En vanaf dat moment ging het zo vanzelf dat ik er eigenlijk niet meer heel erg bij stil heb gestaan.

  Het wordt echt alleen maar makkelijker. Nu, 2 jaar en 3 maanden later, drinkt ze nog steeds 2 (soms 3) keer per dag bij mij. Roos is echt een borstkind en heeft daar echt nog behoefte aan. bij opstaan en naar bed gaan. Ook als ze zich heel erg bezeert wil ze een paar slokken. Het belemmert mij in niets want als het even niet kan is het ook prima. Soms vraagt ze erom als we ergens zijn en dan zeg ik haar dat ze even moet wachten tot we thuis zijn, dat accepteert ze dan direct.

  Wel vond en vind ik het heel frappant dat mensen het tot 6 maanden heel logisch vinden, en echt bij wijze van spreken de dag NA de zes maanden beginnen veel mensen te vragen wanneer je nou stopt…Terwijl ik dan sowieso over zou moeten stappen op flesvoeding want ze moeten tot ze 1 zijn deze voedingen krijgen. Vind ik gekkig en jammer.

  Tot Roos twee was gaf ik nog wel aan dat ze nog bij mij dronk als mensen er naar vroeger of ik mengde me in een gesprek over borstvoeding. Nu houd ik mijn mond en praat ik er eigenlijk nooit meer over. Mensen vinden het gek en als ik heel eerlijk ben zou ik je op laten nemen als je drie jaar geleden had gezegd dat ik nu zo lang mijn kind zou voeden. Ik vond langvoedsters heel raar en onnatuurlijk. En ik ben dus het levende bewijs dat je enorm van mening kunt veranderen zodra je zelf met een onderwerp of situatie in aanraking komt. Het heeft mij milder gemaakt door dit te merken. Milder over andere onderwerpen waar ik op voorhand een kritische mening over had maar zelf niet genoeg vanaf wist om er eigenlijk iets van te kunnen vinden. WIN-WIN situatie.

  Dikke zoenen van deze gekke langvoedster. X

  p.s. halleluja voor flesvoeding. Want ook mama’s die om welke reden dan ook voor flesvoeding kiezen, willen het aller beste voor hun kindje. Zij doen het ook fantastisch. <3
  Suus / Babyisthenewblack.nl onlangs geplaatst…Lidl komt met babylijn #LidlbabyMy Profile

 30. Voor mij was de opvolging van een lactatiekundige ibclc (de ibclc staat voor een Europese getuigschrift, die hebben een extra examen gedaan) de sleutel tot voorlopig 6 maanden voeden. Zonder had ik het nooit volgehouden want wij hadden een moeilijke start. Ook de info van LLL heeft me goed geholpen en nu kijken we hoe belangrijk we er ons goed bij voelen.

 31. Persoonlijk vind ik borstvoeding geven tot 2 jaar vrij lang ö zeker als ik dan kijk naar het feit dat de baby dan al geen baby meer is en al een flinke, vaak vrij grote peuter. Bij ons, in België gaan kinderen zes maanden later zelfs al naar school. Dus lijkt mij lang maaaarrr zeker niet verkeerd. Je kiest zelf natuurlijk hoe je het doet ;)!

 32. Die momentjes zijn je ontzettend kostbaar, lekker van blijven genieten als het voor jullie goed voelt. Ik heb helaas maar een maand lang borstvoeding gegeven, daarna liep het bij mij al helemaal terug. Daar baal ik best wel van maar ik ben zeker trots dat ik onze kleine wonder nog heb kunnen voeden en het gevoel daar van heb kunnen ervaren.

 33. Jammer van het taboe, want ik ben zelfs lichtelijk jaloers!! Wat had ik graag mijn zoontje van 8 maanden zelf nog gevoed. Maar na 2 borstontstekingen, een derde ontsteking op komst en vreselijk kapotte tepels kon ik het helaas niet meer opbrengen om door te gaan en zijn we met 6 weken volledig met borstvoeding gestopt. Riep op dat moment ook, nooit weer. Maar nu, als er nog een kleintje mag komen, wil ik wel heel graag weer.. Denk dat ik dan in mijn kraamweek al een lactatiekundige laat komen. Ik had ook een erg sterk zuigend kindje..

 34. Oh dat van die vragen herken ik zo! Morris is morgen 8 maanden oud en krijgt nog volledig borstvoeding. Hij drinkt twee, heel soms drie, keer per dag bij mij. Ik had nooit gedacht zo lang te gaan voeden; had heel erg een ‘we-zien-wel’ mentaliteit, maar toen het eenmaal liep kon ik me eigenlijk niet voorstellen dat ik er snel mee zou gaan stoppen. En dat is nog steeds zo. Ik hoop het jaar sowieso vol te kunnen maken, en daarna kijken we wel weer hoe verder! Ik ben wel oprecht iedere dag blij dat het gelukt is en dat ik ondanks een paar borstontstekingen heb doorgezet; het zijn zulke bijzondere momentjes!
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG97: WINTERSPORT/2, OUD&NIEUWMy Profile

 35. Wat goed van je! Ik ben vandaag precies 7 maanden geleden bevallen met 34 weken en moest kolven om het op gang te brengen. De eerste 6 maanden met tepelhoedje gevoed en nu doet het best wel pijn (jeej voor kloofjes), 4 borstontstekingen verder en mij kost het best wel veel energie want ze komt nog echt heel vaak (om de 2 uur). Maar ben vastberaden om nog ff door te gaan! Vind het wel spannend met tandjes straks..

 36. Ik heb ongeveer 2.5 week borstvoeding gegeven, het kwam door de keizersnede moeilijk op gang dus tanden op elkaar en uiteindelijk kwam het toch redelijk op gang naar mijn idee, toen mijn dochter begon te groeien en ook geleidelijk meer ging vragen, had ik niet genoeg te bieden dacht ik… Constant begon ze te krijsen als ik haar aanlegde en elk halfuur aanleggen was voor ons geen pretje… Als ik ging kolven kreeg ik krap aan 60 ml uit beide borsten gekolfd… Na 1 keer gewone flesvoeding geprobeerd te hebben was ze gelijk zo tevreden dat was echt een verademing!

  Ik heb mezelf best wel schuldig gevoeld en afgevraagd of ik het niet langer een kans had moeten geven, maar ik werd door de borstvoeding erg onzeker en voelde me fijner bij de flesvoeding wat ze nou krijgt. Als ik nou genoeg melk had dan had ik het zeker langer volgehouden want ik vond het heerlijk om te doen en heel mooi om te zien als je kindje ervan geniet (helaas van korte duur) ik ben er nog niet over uit of ik het bij een volgend kindje (als het voor ons is weggelegd) weer te gaan proberen of dat ik gelijk flesvoeding ga geven.

  Maar dat zie ik dan wel weer denk ik dan maar! 🙂

 37. Ik heb ons eerste meisje 6 maanden gevoed, toen was t op… ik kolfde wel op m’n werk, dus ik denk vanwege stress dat t toen minder werd.
  Ik geef nu ook weer borstvoeding, en hoop t ook zeker 6 maanden vol te houden, en misschien wel langer, we zien wel!

 38. Wat een mooie blog! Bijzonder die ‘verbaasde’ reacties hè? Ik heb mij dat best aangetrokken toen ik nog borstvoeding gaf. Uiteindelijk heb ik 22 maanden borstvoeding gegeven. Ik deelde mijn ervaring op mijn blog! ?
  Mamazijn onlangs geplaatst…De niet zo perfecte moederMy Profile

 39. Mooi geschreven Kelly. Ik geef nu 7 maanden borstvoeding en ik ben van plan er nog lang niet mee te stoppen. Ik ben ervan overtuigd dat 2 jaar voeden, als alles meewerkt, te zullen voeden. Zelfs het WHO en diverse wetenschappelijke studies adviseren dit. Maar dat gezegd te hebben, veel mensen denken dat het echt een opgave is, dat borstvoeding geven. Als je een maandje borstvoeding geeft en daarna stopt omdat het begin bijvoorbeeld moeilijk is, dan is het logisch als je dat denkt. Mijn 1e maand was ook totaal niet makkelijk. Mijn dochter begreep het zuigen niet helemaal. Ze zuigde kort en stopte, raakte gefrustreerd en ga zo maar door. Dus ik heb 3 weken moeten afkolven en dat zo moeten geven en het uiteindelijk met veel geduld moeten oefenen met haar. En geduld beloont zeker! Ik ben blij vol gehouden te hebben. De gezondheidsvoordelen voor moeder en kind zijn immens. Het is zoiets prachtigs en het is nog eens easy peasy. Hop, borst eruit en weer terug. Altijd vers en op temperatuur en je hoeft niets mee te nemen. Alleen jezelf ?

 40. Kolven! Ik had ook last van overproductie. 1 keer per dag kolfde ik helemaal leeg om borstontsteking te voorkomen. Dit deed ik elke keer een paar minuten korter, totdat ik mijn overproductie had afgebouwd.

 41. Hai Kelly,
  Ons zoontje is nu 9 weken oud en de borstvoeding ging meteen erg goed vanaf het eerste moment. Gelukkig maar want dat hoopte ik ook echt. Ik wil doorgaan met het geven van borstvoeding tot hij in ieder geval 9 maanden is. Daarna denk ik dat ik zijn papjes aanmaak met moedermelk zodat hij nog zo lang mogelijk van alle goede stoffen in de moedermelk kan o profiteren. En zoals jij ook al zegt…. wat is er nou mooier om te zien dan je kindje die zo groot en gezond wordt dankzij jouw lichaam? Ik snap dat jij er ook langer dan 6 maanden mee Door wil gaan. Lekker van genieten Kelly en Aimy!

 42. Dolgraag wilde ik bv geven. Ik verklaarde elke moeder die het niet deed voor gek… Helaas hoor ik bij de 2% vrouwen waarbij de melk niet op gang komt. Bij de eerste dacht ik het allemaal verkeerd gedaan te hebben. Twee maanden gekolfd omdat hij zelf niet hapte en na een dag lang kolven had ik maar 80-100 ml in totaal. Bij de tweede van alles en nog wat extra gedaan maar hetzelfde resultaat. Bij de derde het niet meer geprobeerd. Wat een rust gaf dat. Het is nu lang leve flesvoeding bij mij! 🙂

 43. Dankje voor de tip! Ik kolfde ook maar dat maakte de borstvoeding alleen maar meer! Maar dat je dan elke keer paar minuten korter moet doen om er vanaf te komen is eigenlijk heel logisch. Als het weer zo ver mocht komen ga ik dir zeker proberen! Superbedankt!

 44. Ik voed mijn zoontje 19 maanden nu. Hij drinkt nog hee vaak bij me. Ik was 7 weken na mijn bevalling weer ongested met een regelmatige cyclus. Ik ben nu 8 weken zwanger van de 2de en voed nog steeds op verzoek. Maak me wel zorgen als het straks stopt of minder wordt. Ik wil niet dat hij gedwongen wordt te stoppen, maar pas stopt als hij er zelf geen behoefte meer aan heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.