Zwangerschap en voeding

Zwangerschap en voeding, een onderwerp dat ik graag nog eens wilde bespreken op mijn blog. Vandaag, nu dit blogje online komt start ik aan mijn thuisstudie tot gewichtsconsulente. Een studie die ik aan het Civas ga volgen, en in mijn eigen tijd zal afronden. Mezelf al een beetje verdiepen in voedingsleer is dan ook heel erg goed. Daarnaast spreekt het onderwerp healthy lifestyle, voeding, gezondheid me al een hele lange tijd aan, en dit verdwijnt uiteraard niet wanneer je zwanger bent. De voeding die ik tot mij neem, zal via de navelstreng de voeding vormen voor mijn kindje. Ik vind het daarom dan ook belangrijk om daar bewust van te zijn en mijn voeding hierop aan te passen. Daarnaast ziet het dieet – voedingspatroon voor een zwangere vrouw er ook wel een beetje anders uit. Er zijn een aantal richtlijnen waaraan gehouden moet worden, en bepaalde voeding mag niet gegeten worden. Om dit artikel te kunnen schrijven heb ik mij eerst verdiept in literatuur en bronnen die mij wat wijzer hierin konden maken. Daarnaast spreek ik vanuit mijn eigen ervaringen. Een kleine disclaimer daarbij is dat ik dit dus nog niet schrijf als gewichtsconsulent of voedingsdeskundige. Ook vind ik het belangrijk dat je als zwangere vrouw je eigen keuzes maakt. Dit artikel is dus enkel informatief en ter ondersteuning van veel informatie die al te vinden is op internet en in boeken.

Er zijn ontzettend veel informatie bronnen vindbaar als we het hebben over voeding en zwangerschap. Vrouwen zijn immers al eeuwenlang zwanger, en daar horen richtlijnen bij. Toch is er ook het een en ander veranderd door de jaren heen, dit komt ook omdat de westerse cultuur veranderd, en de voedselveiligheid ook vooruit gaat. Aan de hand van een aantal kopjes wil ik dit artikel vorm gaan geven. Onderwerpen als verboden voedsel, voorbeelden van hoeveelheden, maaltijd momenten en planning zullen aan bod komen.

Verboden voedsel in de zwangerschap

Ik begin met de voedingsproducten die afgeraden worden om te gebruiken tijdens de zwangerschap, waarom, omdat bewezen is dat deze schade kunnen aanleveren aan zowel de ongeboren baby, als de moeder. Dit omdat dit beschadigingen of infecties kan geven. Allereerst is het belangrijk om alcohol, drugs te laten staan. Dit zal voor velen als logisch in de oren klinken, toch wil ik dit nog even benadrukken. Een geboren baby geef je ook geen glaasje alcohol of een pilletje drugs, dus dit doe je ook niet via de navelstreng. Daarnaast is het belangrijk op te passen met rauwe vlees en vissoorten zoals filet American, biefstuk die deels rauw is, carpaccio etc. Ook rauwe kaassoorten zoals sommige soorten brie zijn beter uit je dieet weg te laten. Volg hierbij ook je gevoel, het risico gaat over een bacterie die een ernstige infectie zou kunnen veroorzaken. Echter is de voeding door de jaren heen stukken beter verpakt, gereinigd en steriel gemaakt. Laat gerookte zalm niet een paar dagen open in je koelkast waarna je het gaat eten. Dit geldt ook voor vele groente die je bloot in de koelkast zou laten staan. Hoe verser, hoe minder bacterien verspreid kunnen zijn. Voor meer informatie hierover verwijs ik je door naar het voedingscentrum. 

Vitamines en mineralen tijdens de zwangerschap

Net als voor niet zwangere mensen, is het voor zwangeren ook belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Deze krijg je binnen door dagelijks ongeveer 2 stuks fruit, en 200 gram groentes te eten. Daarnaast is het voor zwangeren belangrijk om voldoende ijzer binnen krijgt. Dit krijg je al binnen door voldoende volkoren producten en groente/fruit te eten. In de eerste 10 weken van je zwangerschap wordt het aangeraden om extra foliumzuur te slikken. Deze vitamine draagt bij aan een goede ontwikkeling van het ruggenmerg van je kindje. Deze tabletten zijn te koop bij drogisterijen en sommige supermarkten. Ook is het raadzaam om gezonde vetten binnen te krijgen. Deze zitten vooral in vis en vleesproducten. Mocht je deze niet voldoende tot je nemen dan zou je visolie supplementen kunnen gebruiken.

Aanbevolen hoeveelheden voeding in de zwangerschap

Als je zwanger bent, dan heb je een tweede leven in je buik groeien, en dat kost voor je lichaam wat meer energie. Echter is het een fabel dat je voor twee moet eten. Dat wordt juist sterk afgeraden. Gemiddeld heb je zo’n 100 – 300 extra calorieën per dag nodig. In het begin van je zwangerschap is dit minder als wanneer je zwangerschap vordert. Deze extra energie krijg je al binnen door 1 a 2 boterhammen extra per dag te eten.  Wat ik merkte is dat ik vooral in de eerste weken van mijn zwangerschap een grotere energiebehoefte had. Ik had veel honger en het leek net of mijn lichaam van alle kanten aan het sprokkelen was om wat meer vetvoorraad te kunnen kweken om rondingen te vormen. Als je merkt dat je energiebehoefte toeneemt, geef hier dan aan toe, met gezonde voedingsproducten. Hierbij hoef je niet te overdrijven. Mijn drang naar vettigheid en snoepgoed is ook wel wat groter geworden nu ik zwanger ben. Natuurlijk geef ik hier wel eens aan toe, lekker een stukje taart op een verjaardag, een extra schaaltje chips in het weekend of doordeweeks een blokje chocolade. Ook mag je jezelf echt wel eens verwennen met een ijsje als het warm weer is of een lekkere kop warme chocomel met slagroom. Maar doe dit met mate, dit geldt natuurlijk ook voor niet-zwangeren. Elk pondje dat je er extra bij eet dat niet ter behoeve van het kindje is, zal je ook niet zomaar kwijtraken na je zwangerschap. Zie zwangerschap dan ook niet als excuus om meer te mogen snoepen. Daarnaast is het belangrijk om niet aan een vermageringsdieet te doen tijdens je zwangerschap omdat de afbraak van vetzuren schadelijk kunnen zijn voor je kindje. Ga nu je zwangerschap ook niet ineens heel anders eten, houd je eigen gezonde voedingspatroon aan en voeg hier (gezonde) voeding aan te wanneer je merkt dat je hier behoefte aan hebt.

Gewicht en zwangerschap

Veel bronnen geven aan dat de vruchtbaarheid van de vrouw, en overigens ook de man, vermindert wanneer er sprake is van overgewicht. Als je zwanger wilt raken is dat iets om in je achterhoofd te houden. Natuurlijk geeft overgewicht meer risico’s van enkel op de vruchtbaarheid, dus je gewicht in balans houden is altijd een goed advies. Tijdens de zwangerschap kom je als vrouw aan, dat is een natuurlijk verschijnsel. Gemiddeld hoor je tussen de 10 en 15 kg aan te komen tijdens je zwangerschap. Was je voor je zwangerschap al wat steviger, dan hoor je minder aan te komen, dan iemand die van een lage(re) BMI af komt. Na je zwangerschap verlies je binnen twee weken al zo’n 10 kg daarvan aan baby, vruchtwater, bloed, placenta, extra vet, en vocht wat je daarvoor hebt vastgehouden. Maak je niet teveel zorgen om je gewicht tijdens je zwangerschap, als je gewoon gezond en gevarieerd eet. Dan lost je lichaam dit vanzelf af. Wanneer je teveel aan komt is het wel belangrijk dit met je zorgverleners te bespreken omdat dit ook extra risico’s voor het kindje kan meebrengen.

Maaltijd momenten en planning 

In principe houd je dezelfde maaltijd momenten aan nu je zwanger bent maar je zult merken dat je in verschillende fasen van je zwangerschap, een ander honger-verzadiging gevoel ontwikkeld. Zo kan je momenten hebben dat je vaker honger hebt, en dus liever kleine maaltijden wat vaker tot je neemt, maar het kan ook zijn dat je wat minder honger hebt en je maaltijden meer verspreid. Wat ik in het begin vooral merkte, is dat ik vaker honger had, en ik liever wat meer maaltijd momenten inlaste om voldoende tot mij te nemen, maar wel iedere 2 uur wat te kunnen eten. Als ik te lang wachtte met eten dan werd ik hier naar van. Ben je veel misselijk in deze periode dan zal je ook zelf even kunnen aftasten wat voor jou werkt. Wat ik merk nu ik verder in de zwangerschap ben, is dat ik heel snel vol zit van maaltijden en niet zo veel in een keer kan eten. Ik kan dan wel erge honger hebben voor een maaltijd, maar na 10 minuutjes zit ik propvol.

Het lijkt of de baby mijn buik letterlijk vult en mijn hongergevoel weghaalt. Ook heb ik tussendoor vrijwel geen honger meer en moet ik mezelf herinneren om dan tussendoor toch iets te nemen zoals een stukje fruit. Ik vind uit eten gaan bijvoorbeeld ideaal omdat je dan een paar uur aan tafel zit, en kleine hapjes per keer neemt. Dit probeer ik thuis na te bootsen. Zo eet ik bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid en dan met name de goede voedingsstoffen zoals groente en vlees. En dan als ik vol zit, probeer ik na een half uurtje-uur nog wat kwark met fruit of eventueel muesli. Zo heb ik toch voldoende binnengekregen. Het is voor iedere zwangere vrouw verschillend hoe dit patroon eruit gaat zien, en zelf wordt je een professional in het verdelen van je eigen maaltijden.

Voeding en adviezen zwangerschap

Zodra je zwanger bent, dan zul je misschien om je heen gaan merken dat mensen allerlei adviezen weten waarmee ze je willen helpen. Iedereen heeft wel een moeder, zus, tante, vriendin van de buurvrouw etc. die van alles heeft meegemaakt, waarmee ze je advies willen geven. Wat belangrijk is, vind ik dat je je gevoel volgt want jij bent de professional van je eigen lichaam en baby. Lees je in, en doe enkel dat waar jij je prettig bij voelt. Soms heb je gewoon even geen behoefte aan advies, en soms kun je er juist heel veel aan hebben. Je bent daarin je eigen baas, en eigen raadgever.

Dit was mijn artikel over voeding en zwangerschap, in het optiek van mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Natuurlijk zijn er nog veel meer adviezen die ik vergeten ben te vermelden. Toch hoop ik hiermee wat wegwijs gegeven te hebben in de verschillende informatie die er al bestaat. Belangrijk daarbij vind ik dat iemand hiermee doet wat ze zelf wilt.

Wat vonden jullie van zo’n lang informatief artikel? Lezen jullie graag vaker zulke artikelen of geeft dit bij jullie het -skippen- gevoel? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties. Als ik mijn studie wat verder heb gevorderd lijkt het me leuk om vaker informatieve artikelen te schrijven, staan jullie hier open voor? Ik ben benieuwd naar jullie feedback.

Follow my blog with Bloglovin’ 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

7 gedachten over “Zwangerschap en voeding”

  1. Hoi! Ik vind dit echt een heel interessant artikel. Ik ben weliswaar niet zwanger maar toch is het leuk om te lezen. Ik vind het ook heel uitgebreid, goed gedaan!

  2. Ik vond het een erg volledig en uitgebreid artikel! Ik heb zelf helemaal geen verstand van zwangere happen, maar vond het wel heel leuk om te lezen hoe jij het persoonlijk hebt ervaren 🙂 xx

  3. Hoi! Wat een leuk informatief artikel. Herkenbaar ook! Met name dat iedereen altijd wel goede adviezen heeft 😉 Geniet van je zwangerschap!

  4. Leuk artikel! Wel heb ik dat ik juist ben afgevallen en daar lees je vaak weinig over, Herkenbaar van het snel volle gevoel! Aan het begin was dat bij mij zelfs al na 3 happen… liefs Tamara

  5. Enne veel verloskunfige, waaronder de mijne vindrn voedingscentrum wel erg streng. Oa dus over zalm maar ook zou je van hun geen worstsoorten mogen zoals rauwe ham en salami.. dit is echter minder erg…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.