Gewicht en zwangerschap

Gewicht en zwangerschap

Gewicht en zwangerschap; lang heb ik getwijfeld of ik hierover wilde bloggen. Ik denk dat een vrouw zou liegen als ze zou zeggen dat het haar niets zou interesseren wat gewicht en zwangerschap zal doen voor haar lichaamsvormen. Ik twijfelde om hierover te schreven omdat ik weet dat er best een taboe onder heerst, en omdat ik eigenlijk wel veel geluk heb gehad met het back in shape komen. Is het dan nog wel relevant om erover te schrijven? Uiteindelijk besloot ik dit wel te doen, ik schrijf namelijk over healthy lifestyle en ik ben gewichtsconsulente in opleiding, ik wil hier niet geheimzinnig over doen en ik weet dat het een onderwerp is dat voor meerdere vrouwen een rol kan spelen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik veel gewicht aangekomen. Mijn laatste weegmoment was bij 31 weken zwangerschap en toen gaf de weegschaal +17 kg aan.

Het gewicht verliezen na de zwangerschap.
Daarna heb ik mij niet meer gewogen omdat ik me er niet zo mee bezig wilde houden, maar ook omdat het vocht vasthouden daarna nog ergere vormen begon aan te nemen.
Als healthy lifestyle freak vond ik het natuurlijk wel belangrijk om uiteindelijk weer in shape te komen, ik voel me daar namelijk prettiger bij, ik kan mijn eigen kleding dan weer aan en voel me dan fit en gezond. Toen ik veel te vroeg bevallen was (bij 34 weken) op een manier die me heel erg ziek gemaakt heeft (Hellp-syndroom) was het voor mij echt als een gevoel van overvallen worden dat mijn zwangere buik ineens weg was. Ik was die week erg zwak en ziek. Gelukkig herstelde mijn gewicht na de zwangerschap ik wel vrij snel. Ik heb de weegschaal in het begin een beetje vermeden maar natuurlijk was ik benieuwd wat de tussenstand was na mijn bevalling, waar waren de zwangerschapskilo’s gebleven?. Van de vermoedelijke +19 kg was ik na 2 weken er al zo’n 15 kg van kwijt. Dit was heel veel vocht natuurlijk en de baby, placenta en het extra bloed dat ik had tijdens de zwangerschap. Het enige wat ik kan bedenken waarom ik dit zo snel verloor was het geven van borstvoeding. Ook mijn sportieve leefstijl tijdens en voor mijn zwangerschap zal hebben meegespeeld denk ik.

Neem de tijd.
De eerste weken deed ik erg rustig aan en at ik normaal maar natuurlijk ook gezond. Na 6 weken mocht ik het sporten weer opbouwen wat ik ook ben gaan doen. Ik vond het heerlijk om weer aan de slag te gaan en weer ontspanning te mogen vinden in het sporten. Bij 24 weken moest ik namelijk stoppen met sporten door de lichamelijke klachten die ik had. Na ruim 4 maanden stil gezeten te hebben was het heerlijk om weer te sporten. In de sportschool heb ik mij toen gewogen en toen zat er nog maar 3 kg aan ten opzichte van het gewicht voor mijn zwangerschap. Eigenlijk een gewicht dat ik prima vind en niets meer aan wil doen. Ik geef borstvoeding dus het is belangrijk om nog wel wat reserves te hebben. Inmiddels sport ik alweer zo’n 5 weken, heb ik mij nog een keer gewogen wat hetzelfde gewicht aangaf, maar ik heb weer wat spiermassa opgebouwd. Het fijnste vind ik dat ik mijn oude kleding weer aan kan.

Gewicht en zwangerschap

Gewicht en zwangerschap, het blijft een gevoelig onderwerp. Met dit artikel wil ik absoluut niet opscheppen of naar complimentjes vissen. Ik wil gewoon mijn verhaal vertellen. Ik was in mijn zwangerschap veel meer aangekomen dan de gemiddelde aanbevolen 12-15 kg maar toch heeft mijn lichaam zichzelf weer hersteld. Bij de ene vrouw zal dit wat sneller gaan dan bij de andere vrouw maar als je na je bevalling je gezonde leefstijl weer oppakt dan zal je in de meeste gevallen weer langzaam netjes terug in vorm raken. Een extra rolletje rondom de buik is ook wel normaal nadat je zo’n mooi wonder in je buik heb mogen dragen. Mama worden is het allermooiste wat me is overkomen in mijn leven en daar kan geen getalletje op de weegschaal tegen op!.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties en jullie ervaringen met dit onderwerp. Het onderwerp ‘ Vrouwen en gewicht ‘ is en blijft toch een gevoelig onderwerp waar ieder een eigen interpretatie in zal hebben. Laat jullie reacties weten in de comments van dit artikel.

Liefs Kelly

Wil je afvallen na een zwangerschap? Lees dan zeker deze tips van de personal trainer!

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

28 gedachten over “Gewicht en zwangerschap, mijn verhaal”

 1. Tijdens mijn 3 zwangerschappen ben ik ook enorm aangekomen (ongezond eten als gevolg van het misselijk zijn en het me gewoon niet goed voelen) maar gelukkig verloor ik de kilo’s snel. Ik denk ook door het (langdurig) borstvoeding geven

 2. Ja, je hebt echt erg mazzel gehad, dat je zo snel weer slank was (en weer op de been, sporten etc.)!

 3. Ik hoop je ongeveer tegen het einde van de zomer hetzelfde succesverhaal te kunnen vertellen. Ik zit momenteel op +3,5 kilo ongeveer, maar er moet nog veel meer bij komen (juni uitgerekend)
  Ik heb vaker gelezen dat borstvoeding geven je helpt weer snel te ontzwangeren, op alle gebieden dus ook gewicht. Ik hoop het, want ik wil het ook gaan proberen. Veel mensen zeggen dan ” nou reken er maar niet op, veel vrouwen lukt het niet” maar dan denk ik even aan jou. Jij had niet de meest ideale situatie met de vroege geboorte etc, maar je zette door en nu gaat het goed toch? Dat geeft me hoop, als je maar doorzet lukt het vast wel.

 4. Ik kan begrijpen dat je even getwijfeld hebt voor je hierover ging bloggen. Als ik vertel dat ik niet probeer te snoepen en smeer met olie en striae-crème krijg ik ook vaak opmerkingen ‘je krijgt er toch wat moois voor terug?’. Ja, dat is natuurlijk zo en uiteraard is een gezond kindje het állerbelangrijkste, maar dat wil niet zeggen dat we geen aandacht meer mogen/hoeven te geven aan onze looks, toch?

  Zelf probeer ik zo min mogelijk te snoepen en iedere avond een wandelingetje te maken van een halfuur, omdat het gezond is en omdat ik geen energie meer heb om te sporten sinds ik zwanger ben. Ik ben nu 4 maanden zwanger en de teller staat op +3,5 kg, lijkt me netjes toch?

  Lijnen tijdens zwangerschap of borstvoeding is natuurlijk nooit verstandig (tenzij je zo zwaar bent dat de dokter het aanraadt), maar gezonde keuzes maken is alleen maar goed voor de kleine!
  Barbara onlangs geplaatst…Style inspiration: pregnant fashion bloggersMy Profile

 5. Dapper dat je er toch over schrijft, Kelly! Ik heb er natuurlijk geen ervaring mee, maar ik vind dat je er fantastisch uitziet! Volgens mij ben je heel snel weer in shape gekomen en dat je nu je oude kleren past, zegt al genoeg, toch? 🙂

  Ik ben nu mijn ontbijt aan het eten, maar zo meteen kom ik je wondertje bekijken! Heb er zin in! Tot zo!
  Marieke onlangs geplaatst…SHOPLOG | Sale in Brussel!My Profile

 6. Goed dat je er over schrijft. Ik denk ook dat leeftijd er mee te maken heeft, hoe jonger je bent hoe sneller je lichaam zich weer hersteld naar haar oude staat. Uiteraard gaat het bij niemand vanzelf en het is goed dat je toch nog een tijd zeer sportief bent geweest, dat zal wel veel verschil hebben gemaakt. Goed om te horen dat je nu gewoon goed in je vel zit, je mag trots op jezelf zijn!
  WeHeartFit onlangs geplaatst…Wie ben jij?My Profile

 7. Ik vind het toch goed dat je erover schrijft. Alhoewel een zwangerschap nog een ver-van-mijn-bed-show is vind ik het toch interessant om erover te lezen! Ik denk dat andere zwangere vrouwen misschien hier wat aan hebben of vrouwen die bevallen zijn er wat herkenning (of niet) uithalen. Altijd fijn!
  Susanne onlangs geplaatst…TIP: De Ruijter mini’s automaatMy Profile

 8. Hier ook zo’n lucky mama! Toen ik zwanger was heb ik niet extreem anders gegeten, maar wel elke dag een boterham meer en ‘s middags nog crackers ofzo. En ook wel eens een zak chips helemaal alleen op, maar ik had gelukkig niet meer zin in zoet of zout dan normaal. Werd vooral wakket met giga honger elke dag haha. + 18 was de weegschaal na 38,5 wk en dat had idd maar 12 tot 15 morgen zijn, maar ja: ik deed niets geks, dus hoopte dat het weer zou verdwijnen. Toen ik weer ging werken na 3 maanden paste ik mijn broeken weer, beetje strakker maar toch. En toen ging het hard opeens: ik ben inmiddels 21,5 kg kwijt en nu blijft de weegschaal stabiel. Lichter dan voor ik zwanger werd dus (terwijl de weegschaal jaaaaaaaaaaaaaaaaren op die 68 bleef hangen, daar veranderde zels Sonja B. niets aan haha) – wel geef ik (nog steeds) bv aan mijn dochtertje van ruim 1, dus wie weet heeft dat ook geholpen bij de kilo’s 🙂 Het enige jammere is toch wel die iets slappere buik, maar ach: het is het waard 🙂
  Gwen onlangs geplaatst…Shoplog: eerste zomerkledingMy Profile

 9. Tijdens mijn zwangerschap van Aron was ik vrijwel snel alle kilo’s kwijt. Alleen mijn buik bleef hangen, doordat mijn huid ontzettend was uitgerekt. Naja prima i can deal with it! haha
  Joyce onlangs geplaatst…Hello beauty!My Profile

 10. Wat goed zeg! Ik vind het goed dat je er over hebt geschreven, vrouwen en gewicht blijven denknik altijd wel een rara combinatie. Terwijl dit helemaal niet nodig is want je gewicht en je lichaam hoort er nou eenmaal bij en is niks om je voor te schamen!!
  Anouk onlangs geplaatst…OOTD: Oud & nieuwMy Profile

 11. Wat ik zo in mijn omgeving hoor, is het inderdaad erg moeilijk om de zwangerschapskilo’s er weer af te krijgen. Per persoon zal het ook heel erg verschillend zijn hoe hard het gaat. Ik denk dat het belangrijkste is dat je er een gezonde levensstijl op nahoudt, en dat het daarna wel vanzelf gaat (hoewel ook niet altijd). Ik ben erg benieuwd of borstvoeding inderdaad zoveel uitmaakt, dat wist ik helemaal niet!
  Sanne Marlijn onlangs geplaatst…La viesagistaMy Profile

 12. Ik denk dat er geen taboe ligt op het aankomen maar meer op weer het aanpakken van weer een nieuw ritme te krijgen. Met de baby maar ook qua eet en drink patroon zo naar de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap heb je toch meer behoefte aan zoet en dat is iets wat daarna weer lastig af te leren is lijkt mij.

  Ik wist helemaal niet dat je zoveel was aangekomen. Was je namelijk niet echt aan te zien. Hier valt het nog mee en draag ik vooral echt rondom mijn buik. Daar ben ik ook heel benieuwd naar hoe die er straks uit gaat zien. Want eerlijk gezegd ben ik nou niet echt een sporter.

 13. Complimenten Kelly voor het ter sprake brengen van dit onderwerp en het eerlijk vermelden van hoeveel je zelf bent aangekomen. Hier in Frankrijk ligt het ideale gewicht wat je aan mag komen tussen de 9 en 12 kilo (stukje lager dus dan in NL) maar ik ben daar met 19 kilo al ruim overheen. En ik kan eerlijk zeggen dat ik niks raars gedaan heb, constant in beweging ben gebleven en niet voor 2 heb gegeten. Tot de 20e week zat ik ruim onder de grafiek en was ik bijna niet aangekomen, pas daarna ben ik kilo’s gaan plakken. Ik ben met 37 weken voor het laatst op de weegschaal gaan staan en maak me er nu ook niet meer druk om. En wat de evt. blijvende schade na de zwangerschap is zien we dan wel!

 14. Wat fijn dat je de kilo’s er zo snel weer af hebt. Ik was ruim 25 kilo aangekomen, en ben nu hard bezig deze er af te krijgen, bij de ene gaat het sneller dan bij de ander. Elk lichaam is anders.. Maar het komt vast goed! Liefs
  Bibian onlangs geplaatst…Newborn FotoshootMy Profile

 15. Doordat ik in het begin van mijn zwangerschap veel ben afgevallen doordat ik erg ziek was weeg ik nu nog maar een paar kilo boven mijn oorspronkelijke gewicht met 26 weken. De kans dat ik dus er 12-15 kg bij krijg is erg klein. Interessant dus om te lezen dat er zoveel verschil tussen zwangerschappen zit qua gewicht.

  Overigens ben ik er alleen maar mee bezig dat ik juist wat van de extra kilo’s blijf houden na de bevalling, want ik ben altijd iets te licht geweest… 😉
  Marike onlangs geplaatst…Wie is de Mol 2014 + MOLTalk!My Profile

 16. Wat een mooi en eerlijk artikel. Ik vind het helemaal geen opscheppen meid, je hebt het goed gedaan. Mijn zoontje is 16 maanden en ik ben nog steeds 4 kilo zwaarder dan voor mijn zwangerschap. Ook ik was flink aangekomen dus ben al lang blij. Die laatste kilo’s gaan er echt niet af, heb al veel geprobeerd. Kan op zich wel heel veel oude kleding weer aan en mijn buik is ook gewoon weer strak. Ik heb de hoop dat wanneer ik stop met bv er nog wat afgaat want mijn borsten zijn nog steeds een stuk zwaarder dan voorheen. Na de Kerst gewoon weer lekker gezon gaan eten en dan zien we wel.
  Jess onlangs geplaatst…Mixed feelingsMy Profile

 17. Mooi geschreven en wat fijn dat het zo gelopen is! Vooral deze zin raakte mij: Mama worden is het allermooiste wat me is overkomen in mijn leven en daar kan geen getalletje op de weegschaal tegen op!’ Je bent een topmama <3
  Dagmar onlangs geplaatst…PERSONAL / B-day cadeautjesMy Profile

 18. Ik durf me nog steeds niet te wegen. Niet omdat ik het erg vind maar zoveel ben afgevallen tijdens me zwangerschap, merk dat er weinig van me over is.
  Whitney onlangs geplaatst…Hello 2014My Profile

 19. Pingback: Gezond eetpatroon : Healthy lifestyle gevarieerd eten | Kelly Caresse

 20. Ik lees dit berichtje nu pas. Ik vind het leuk om zwanger te zijn, maar ik word er niet blij van als ik eraan denk dat ik minstens 12 kilo aan ga komen 🙁
  Maarja, ik houd me er maar aan vast dat mijn moeder minimaal 25 kilo was aangekomen en direct na de bevalling alweer slank en strak was. Nu maar hopen dat ik die genen geërfd heb!
  Betty onlangs geplaatst…Het achternamen-dilemmaMy Profile

 21. Ik hoor eigenlijk meerdere mensen over het vrij veel aankomen tijdens de zwangerschap en dat niemand er een punt van maakt. Vandaag ben ik bij de vk geweest en ik ben 8 kilo aangekomen bij week 19.3. Zelf wilde ik daar geen probleem van maken omdat je nu toch niet mag dieten. De vk vertelde me wat vaker het honger gevoel weg te spoelen met water. Als ik dat vergelijk met andere texten die mensen posten is het een erg vreemde oomerking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.