wat te doen tijdens zwangerschapsverlof

Wat te doen als je zwangerschapsverlof hebt?
Dan ben je 34 weken of 36 weken zwanger en dan is het in Nederland zo dat de meeste werkende vrouwen met zwangerschapsverlof gaan. Als zelfstandig ondernemende zwangere kan dit nog wat afwijken, maar we hebben recht op 16 weken zwangerschapsverlof in totaal wat vaak in gaat per 34 weken of 36 weken zwangerschap. Mijn zwangerschapsverlof gaat ook bijna in en daar heb ik vooraf veel werk voor voorbereid om dit mogelijk te maken. Ik denk dat iedere vrouw die met zwangerschapsverlof gaat vooraf het een en ander doet als voorbereiding. Je werkzaamheden overdragen, afronden, voorbereiden enzovoorts. Zo ook ik, ik heb binnenkort een artikel online wat dit persoonlijk voor mij en Kellycaresse.nl inhoudt, maar vandaag laat ik activiteiten zien die je kunt gaan toen  tijdens je verlof. De activiteiten die je doet na het klaarzetten van de gehele babyuitzet, het uitkiezen van de geboortekaartjes, het doen van de babywasjes en het klaarzetten van je vluchtkoffer voor de bevalling. Als alles klaar is kan het relaxen beginnen. Maar wat kun je zoal doen tijdens die weken zwangerschapsverlof voor dat de baby er is?

Wat te doen tijdens je zwangerschapsverlof?
wat te doen tijdens zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof als vrouw die voor het eerst moeder wordt zal er anders uit zien als zwangere moeder. Je hebt immers al een kindje rondlopen en die vraagt ook aandacht en energie. Je kunt als je al moeder bent minder makkelijk even gaan liggen op de bank of eindeloze dutjes doen. In dit artikel ga ik er even vanuit dat je of geen kindje hebt, of die af en toe ook even kan brengen naar een opa/oma, opvang of een andere plek zodat jij af en toe van die welverdiende rustmomentjes kan genieten.  Mocht je vriendinnen hebben die toevallig ook vrij zijn dan is het heerlijk om in een restaurantje te gaan lunchen, kopjes thee te drinken samen en bij te kletsen, maar misschien hebben je vriendinnen wel helemaal geen vrij. Veel dagen breng je misschien in je eentje door en ben je zoekende naar wat rustgevende activiteiten, suggesties daarvoor ga ik in dit artikel opsommen.

wat te doen tijdens zwangerschapsverlof

wat te doen tijdens zwangerschapsverlof

wat te doen tijdens zwangerschapsverlof zwanger

 1. Lezen: Tijdens je verlof kun je gebruik maken van die tijd om boeken te lezen. Dat kunnen boeken zijn die je voorbereiden op het aanstaande ouderschap, maar ook fijne literaire thrillers of romans om even helemaal te ontspannen. Ik weet nog dat toen ik net moeder werd, ik niet meer toe kwam aan lezen terwijl ik dit tijdens de vrije periode voordat Lana geboren was, veel deed. Maak van die tijd gebruik, het is zalig om op die manier te kunnen ontspannen (mits je van lezen houdt).

wat te doen tijdens zwangerschapsverlofHeerlijk op de bank met een dekentje, kopje thee erbij, wat lekkers en genieten van de rust die je hebt doordat je niet aan je werk hoeft te denken.

wat te doen tijdens zwangerschapsverlof2. Middagdutjes: Op de bank, in bed, heerlijk en die kan je in het derde trimester van je zwangerschap ook meer dan gebruiken. Als je al moeder bent en je hebt een kindje dat niet meer in de middag wil slapen, dan zal je die tijd enkel kunnen plannen op momenten dat je oppas hebt, maar zodra die momenten er zijn is mijn tip om het er lekker van te nemen. Zeker als je in de nachten al slecht slaapt is dit het moment om op te laden. Het is fijn dat zodra de bevalling begint, je wat energie hebt en niet uitgeput daar aan gaat beginnen.

wat te doen tijdens zwangerschapsverlof

3. Op bed! Je hebt misschien klachten aan je bekken, rug, die zware buik zit in de weg en je zoekt naar ontspannen houdingen om te zitten of te liggen. Breng lekker veel tijd in bed door. Je kunt in bed boeken lezen, je nagels lakken, telefoneren met vriendinnen, tv kijken, fantaseren over jullie aankomende kindje en nog veel meer. En ben je een workaholic dan kun je zelfs met een laptop op bed wat werk verrichten 😉

wat te doen tijdens zwangerschapsverlof

4. Series kijken, bingewatchen zoals ze dat dan noemen. Als je nog geen Netflix had dan is dit het moment dat je het echt gaat gebruiken. Er zijn zoveel leuke series op te bekijken voor uren kijkplezier. Tijdens mijn laatste weken zwangerschap van Lana ontdekte ik allerlei series en films op Netflix en tijdens mijn kraamperiode en beginnende borstvoedingsperiode heb ik uren op bed doorgebracht. Kijkend naar series, met een baby in de buik, later een baby aan de borst of al kolvend keek ik Orange is the new black weg haha! Series als: Pretty little Liars, Orange is the New Black en The client list zijn mijn favoriete series.

wat te doen tijdens zwangerschapsverlof

5. Crea bea: Of zoek je creatieve kant op en ga haken, breien (leuke items voor de baby!), fotoalbums in elkaar knutselen, tekenen voor volwassenen, schilderen, boetseren, wat je ook maar interessant vindt. Een leuke manier om je brein op een andere (luchtige) manier aan het werk te zetten en het geeft ook voldoening doordat je echt wat maakt. Bij Hema, Action en Zeeman verkopen ze onwijs veel DIY producten om low budget een leuke hobby op te pakken!

6. Yoga: Misschien volg je al yogalessen voor zwangeren, misschien nog helemaal niet en volg je eventueel een andere cursus of lesprogramma voor zwangeren, maar yoga is een hele fijne manier van ontspannen. Dit kan bij een yogaschool, maar ook vanuit huis. Op Youtube staan hele fijne yogalessen voor zwangeren die zo’n 10 minuten per keer duren. Deze kun je heerlijk vanuit huis doen en zo voorkom je dat je lichaam heel stijf wordt, wordt je heel erg ontspannen en werkt het ook tegen allerlei kwaaltjes en krampen. Het filmpje hierboven vond ik op Youtube en is een mini cursus om thuis te doen.

wat te doen tijdens zwangerschapsverlof

Op de foto’s in dit artikel kwam de Home collectie van Koeka voorbij. Koeka ken je misschien wel van toen je aan het shoppen was voor je babyuitzet. Ze verkopen namelijk hele mooie babyproducten, van lakens tot aan badcapes, van aankleedkussenhoezen tot dekbedden. Wij hebben van Koeka ook een paar mooie items voor de baby gekocht. Maar ze hebben voortaan ook een hele fijne Koeka Home lijn met items voor in huis. Luxe plaids, mooie kussens die een hele fijne uitstraling geven. Ik word helemaal blij van dit soort mooie luxe plaids en kussens. Ben je benieuwd naar de producten die ik zojuist in de foto’s liet zien, neem dan een kijkje in de Koeka Home shop. *

Ik ben benieuwd welke activiteiten jij deed tijdens je zwangerschapsverlof of welke activiteiten jij van plan bent om te gaan doen (naast het vervullen van al die nesteldrang en poetsdrang haha). Heb je meerdere kindjes en merkte je veel verschil bij het zwangerschapsverlof van je eerste of tweede (of derde, vierde) kindje? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Laat het me weten bij de comments!

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

55 gedachten over “Wat te doen tijdens je zwangerschapsverlof?”

 1. Lijkt me heerlijk om in je verlof echt even wat rustgevende en ontspannende dingen te gaan doen.. Ik hoor altijd om me heen dat zodra een kindje geboren is de rustgevende en ontspannende dingen wel even verleden tijd zijn. Geniet van je aanstaande verlof!
  Femke onlangs geplaatst…Review: MAC Paint Pot Soft OchreMy Profile

 2. Ik heb een eigen bedrijf en ik heb bij beide zwangerschappen gewoon doorgewerkt. Ook na de bevalling ging ik snel weer aan de slag. Wel in mijn eigen tempo natuurlijk. Bij de eerste had ik ook nog een fulltime baan naast het bedrijf, ik was toen net 1 week met verlof, en we waren net klaar (of eigenlijk net niet klaar) met verbouwen en toen diende mijn dochter zich aan bij 35 weken. Omdat ik naast het bedrijf ook nog fulltime werkte, had ik geen tijd voor middagdutjes tijdens mijn zwangerschap. Bij zwangerschap nummer 2 had ik de fulltime baan niet meer, maar “alleen” het bedrijf (alsof dat al niet genoeg is haha). Ik had dus wat meer gelegenheid om ‘s middags uit te rusten. Bij bride zwangerschappen heb ik aan yoga gedaan. Even een uurtje voor jezelf, echt even bewust met je kindje bezig zijn en vooral ook ontspannen. Sorry voor de lange reactie Kelly, maar korter kon ik hem niet maken. Doe rustig aan en geniet vooral!
  MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Pastasaus zonder pakje of zakje #2 – verse tomatensausMy Profile

 3. Kelly ik wil toch even zeggen dat je zo een origineel artikel heb gemaakt rondom die Koeka artikelen heen! Die rustmomentjes zijn ook heerlijk om tr doen na een lange werkweek zonder kinderen en zonder zwangerschap haha. Lekker genieten Kelly van je verlof voor je het weet is de kleine meid daar. Fijn weekend alvast liefs Lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…Een nieuwe over ons….My Profile

 4. Ik heb nu verlof. Ik mis mijn werk wel een beetje maar de weken gaan toch snel voorbij. De eerste week van mijn verlof konden we niets ivm de vele ijzel. Mijn vriend werkte toen veel thuis, erg gezellig! Vorige week had ik veel afspraken met vriendinnen en deze week heb ik veel geblogd. Komende week ben ik 38 weken en aangezien ons kindje eind volgende week of begin die week daarop komt met een keizersnee ga ik nog even lekker genieten. En wie weet komt ze al eerder…

 5. Leuk artikel! Ik ga over 5 weken met verlof en ik kan echt niet wachten haha. Niet dat ik m’n werk niet leuk vind maar het wordt allemaal wat zwaarder nu zoals je weet. 😉 ik denk dat ik in mijn verlof voornamelijk lekker online bezig zal zijn met blogjes maken en lezen en verder heel erg m’n gemak ga houden en nog wat voorbereidende dingetjes doen. Die yoga filmpjes zijn leuk trouwens, ik doe ze nu sinds een paar weken! Blijf ik toch nog een beetje flexibel :p
  Milou onlangs geplaatst…Friday SnapsMy Profile

 6. Ik kijk erg uit naar mijn zwangerschapsverlof die over 3 weken begint! Ben tot dan ook nog druk met dingen afronden en overdragen op mijn werk. Daarna nog eens bewust veel tijd met de eerste doorbrenhen voordat we zijn broertjenof zusje verwelkomen!
  Alicia onlangs geplaatst…What not to tell a pregnant womanMy Profile

 7. Ik heb eigenlijk geen verlof gehad. Ik werk voor mezelf en wilde vanaf 36 weken rustiger aan doen. Nou, mijn vliezen braken bij 36 weken en 3 dagen, haha. Ik heb heel even mijn werk stil gelegd, voor een week, en ben daarna aan de slag gegaan. Ik vond het prima zo want ik hou van mijn werk, maar misschien dat ik een volgende zwangerschap wel iets meer rust probeer te pakken 🙂
  Shirley onlangs geplaatst…Als ik terug kijk op de afgelopen twee jaar…My Profile

 8. Opruimen en werken! Want nesteldrang en geen tijd om niet te stoppen met werken, er moet nog genoeg gebeuren! Nou ja, ik heb genoeg gedaan maar ik wil zeker weten genoeg materiaal te hebben voor als Pinda er is.. Maar moet het wel rustiger aan doen van mijzelf in februari; nog maar één dagdeel werken en niet beide. Of maar 1 sociale afspraak en niet werken. Of alleen opruimen en verder rusten. Tot nu toe nog niet gelukt maar komt wel. Ik wil wel graag een aantal boeken lezen nog in februari, dat zijn toch goede rustmomentjes. De Koeka accessoires zijn prachtig! Maar he, ik ben een sucker voor Koeka ;).
  Elise Joanne onlangs geplaatst…Goede Voorbereiding: Bevallingsverhalen #5 Saskia van TwinkelbellaMy Profile

 9. Oooh nu wil ik alleen nog maar wegkruipen onder die deken met een boek en een kop thee! Maar helaas, geen zwangerschapsverlof, dus gewoon aan het werk 😉

  Ik bracht mijn dagen ook voornamelijk door zoals jij in de tips beschrijft: lezen, dutjes, beetje theedrinken en lunchen en vooral wachten op de baby…

  Fijn dat je verlof bijna begint!!
  Bregje onlangs geplaatst…Project Keuken: UPDATEMy Profile

 10. Lijkt me heerlijk om voor je bevalling echt nog een paar weken heerlijk te kunnen rusten, want als het kindje er is zal het wat anders zijn! Ik word bijna jaloers als ik dit artikel lees, lijkt me heerlijk om twee weekjes lekker te kunnen chillen zonder veel te moeten doen! 🙂
  Kim – Kimsbloglife onlangs geplaatst…10 random feitjes over mijMy Profile

 11. Helaas niet echt verlof gehad.. Met 34 weken opgenomen in het ziekenhuis met een trombose been. De rest van mijn zwangerschap zoveel mogelijk proberen te herstellen .. Gelukkig nu weer helemaal beter en een prachtige dochter van bijna 9 maanden 🙂

 12. Ik heb bij de eerste geen verlof gehad, als ondernemer werkte ik door tot de avond voor de bevalling en een week na de bevalling zat ik alweer met mijn laptop te werken, wel gewoon in bed hoor 😉
  Bij de laatste zwangerschap werd ik verplicht bedrust te pakken, maar liep er nog een peuter rond. Druk genoeg! Gelukkig had ik veel hulp en heb ik dus goed kunnen rusten, ik keek toen vooral veel series. Ik heb gossip girl in een paar weken helemaal afgekeken :$
  Doortje onlangs geplaatst…Food Friday; Snel gezond koken… tips & tricksMy Profile

 13. Bij mijn eerste zwangerschap, van ons zoontje, zat ik vanaf de 30 weken ongeveer al thuis. Ik heb toen vooral rustig aan gedaan, wat gewinkeld en vooral heel schoongemaakt en elke dag wel een dutje! Die dutjes waren heerlijk. Nu ben ik zwanger van ons dochtertje en mijn zoontje zal 20 maanden zijn als ik met verlof ga. Het is mijn planning om vooral heel rustig aan te doen, dutjes met mijn zoontje mee te doen en dichtbij huis kleine uitstapjes maken.

 14. Oh wat ziet dat er allemaal heerlijk uit om te doen. Ik heb alleen maar door gebanjerd beide zwangerschappen, River sliep ook niet meer tussen de middag dus middagdutjes gingen hier ook gewoonweg niet en ik denk dat ik er ook geen type voor ben haha. Wat ik wel deed is lekker veel filmpjes kijken en River mocht dan ook gewoon wat langer achter de ipad of tv zitten, zo had ik rust en hij vermaakte zich ook gewoon! Wat ben je al ver met haken, zo leuk dat je daar het geduld voor hebt. liefs
  Bibian onlangs geplaatst…Weight Watchers update #3: Ups en downsMy Profile

 15. Ik kon niet meer wachten in het laatste trimester dat James geboren zou worden maar iedereen zei toen ‘Geniet er nog maar van nu kan je nog lekker veel slapen’ en ik stond er duidelijk niet bij stil dat dit daarna inderdaad niet zomaar meer kan.
  Lijkt me best heftig als je nog n kleintje hebt rondlopen!
  Lonneke onlangs geplaatst…Vedolizumab / Entyvio infuus! – LonnekefilmtMy Profile

 16. Bij mijn eerste was ik veel aan het lezen en lekker crea bea bezig, tekenen en sieraden maken. Bij de tweede deed ik dit ook maar dan in mindere mate. Ik had wel het geluk dat onze oudste nog 2 hele dagen naar het kinderdagverblijf ging dus die dagen benutte ik natuurlijk extra goed om te rusten of lekker even alleen naar de stad. Ik vond wel dat het voorbij vloog!

 17. Ik ben heel benieuwd naar hoe ik mijn verlof ga ervaren! Ik ben af en toe best een rusteloos type, en kan héél slecht stilzitten. Daarbij werk ik 24 uur, en hou ik erg van mijn werk en het bezig zijn. Maar misschien vind ik het straks júist heel erg fijn. Ik moet nog 10 weekjes tot mijn verlof. Verheug me er wel al op dat ik dan op m’n gemak wat dingen in huis onder handen kan nemen, die er nu gewoon niet zo snel van komen!
  Michelle onlangs geplaatst…FAVO WEBSHOPS VOOR DE BABYMy Profile

 18. Bij mijn eerste keek ik zo uit naar mijn verlof was het eindelijk zover was men kleine jongen na de tweede dag verlof al geboren. Ben wel later met verlof gegaan. Hij kwam 10 dagen vroeger dan de uitgerekende dag. Bij de andere was ik de hele zwangdrschap thuis.

 19. Leuk om te lezen! Ik heb foto’s van de afgelopen 4 jaar ingeplakt, en verder ook series gekeken en veel gekookt (en dat kwam dan ook weer op mijn blog terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was ;))

  Geniet lekker van je verlof straks!

 20. Ik zat nog op school en werkte bij de AH toen ik zwanger was. Gelukkig was ik precies in de zomervakantie uitgerekend, dus heb ik op school niks hoeven missen. Mijn vriend en ik woonde een maand samen, toen onze kleine meid geboren werd. Die maand hebben we samen leuke dingen gedaan en gewoon genoten van ons twee. Was een prima zwangerschapsverlof voor ons hihi 🙂
  Frederique onlangs geplaatst…Vrijdag Favorieten: 13My Profile

 21. Ziet er relaxed uit, zou er spontaan nog een kind van willen!

  Tijdens mijn eerste verlof was ik bezig met mijn master en studeren houdt nooit op dus ben ik tot de dag voor de bevalling bezig geweest met statistiek (ik miste na de bevalling een paar lessen dus moest voorruit werken). Wel met veel middagdutjes tussendoor!!

  Tijdens mijn tweede verlof had ik ook niet echt verlof maar was ik de laatste weken veel vrij en hield ik me bezig met mystery shoppen tot (toevallig) de dag van de bevalling dus een mooie herinnering aan die periode…

  Maar je tips zijn leuk en klinken relaxed, geniet er lekker van!!
  Groceries Glossy onlangs geplaatst…Gratis boodschappen doen: het bestaat!My Profile

 22. Ondanks dat ik niet zwanger ben heb ik ook veel vrije tijd met hier en daar heel wat verveling. Series kijken en lezen is een echte aanrader voor mij, helaas zoek ik nieuwe boeken dus is er niet veel leesmateriaal ;(

 23. De eerste week van mijn verlof moest ik echt even wennen aan het idee dat er niks meer moest. Ik voelde me onrustig. Na een week kon ik me eindelijk wat meer ontspannen. Ik heb idd heerlijk series gekeken op Netflix, boeken gelezen, vaak thee gedronken met vriendinnen, kleertjes gewassen en nog veel geshopt! Maar vooral heerlijk relaxen op de bank! Geniet er lekker van Kelly! Al lijkt het me idd wat lastiger als je al eem kindje hebt.
  Susanne Dillen onlangs geplaatst…Mommy Wars Tag (borstvoeding, zindelijkheid, huilen).My Profile

 24. Heerlijk zeg. Ik keek ook veel televisie, lekker ontspannen languit op de bank. En dan tussendoor af en toe een dutje doen. Na anderhalve week braken mijn vliezen al, dus echt lang heb ik niet kunnen genieten van mijn verlof met baby in de buik, maar deste langer van mijn meisje!
  janske onlangs geplaatst…Winactie #2: Win een geboorte stempelMy Profile

 25. Ik mis de dutjes zoooo, haha! Wat een verschil is een tweede zwangerschap als je al een uk rond hebt lopen he? Tussendoor wel volop genieten natuurlijk, jij ook nog even! Xx
  wendy onlangs geplaatst…Nu al een tweede?My Profile

 26. Dank je wel voor de tips, Kelly! Het zal voor jou inderdaad anders zijn, omdat je Lana al hebt rondlopen. O yes, ik mag ook graag Netflixen en rusten op bed. Met afspreken met vriendinnen ben ik nu iets terughoudender, omdat ik indalingsweeeën heb. Om echt mijn hoofd leeg te maken doe ik mindfullness oefeningen.
  Nina onlangs geplaatst…Instagram Tag 2015 Edition #bestninaMy Profile

 27. leuk stukje ik heb toen ik zwanger was van ons derde prinsesje vooral van mijn rust genoten heerlijk ontspannen
  ik had ook overal pijn kon heel moeilijk lopen zitten ging helemaal niet overal van onder branden het . ik kon alleen nog maar op bed zitten en liggen
  het voelde aan als mijn zwaarste zwangerschap ooit in vergelijking met mijn andere twee dochtertjes maar zo erg waard we hebben er een prachtige lieve dochter voor in de plaats gekregen de pijn dragen was het dubbel waard.
  aan contact met vriendinnen had ik geen behoefte gek genoeg zat ik buiten de pijn om
  echt lekker in mezelf
  gewoon ik en mijn gezin.
  normaal gesproken werk ik smorgends vroeg en omdat mijn man later begint wekt hij de kinderen kleed ze aan en maalkt hun ontbeit en brengt ze naar school
  dus nu ik zwangerschapsverlof had ben ik lekker blijven liggen en deed mijn man net als normaal het ochtend ritueel met de meisjes.
  en het eten kookt hij ook altijd bij ons thuis dus dat scheelde al natuurlijk tijdens mijn verlof

  verder heeft mijn oudste dochtertje heel lief iedere avond mijn bord met eten aan mij gegeven op bed want zittend eten ging echt niet meer het branden verschrikkelijk het zitten op een stoel
  ik bekeek bevallings filpjes op youtube en alles wat met de geboorte te maken had
  en lekker veel rusten kopjes thee op bed en genieten van het zonnetje met open staand raam
  het was namelijk prachtig voorjaar weer.

 28. ik had persoonlijk juist helemaal geen behoefte aan vriendinnen zien of afspreken
  ik zat echt heerlijk in mezelf ik en mijn gezin
  toen ik zwanger was van ons derde prinsesje heb ik vooral veel gerust want ik had overal pijn .kon niet meer lopen en zitten ging helemaal niet meer het brande vreselijk aan de onderkant
  mijn man doet normaal gesproken ook altijd het ochtend ritueel met de kinders en brengt ze naar school
  en dat was nu natuurlijk helemaal erg prettig zo bleef ik lekker liggen op bed
  ik moest dus ook het avond eten op bed eten want zitten ging niet meer ik stond voor mijn gevoel in brand als ik een poging deed om te zitten
  ook kookt mijn man altijd het avond eten dus dat was nu super fijn
  en mijn lieve oudste dochtertje bracht mijn bord dan bij me op bed
  het voelde als de zwaarste zwangerschap ooit in vergelijking met mijn twee oudste dochtertjes.
  maar dubbel zo waard we hebben er een prachtig lief prinsesje voor in de plaats gekregen
  daar draag ik graag de pijn voor
  dus ik heb lekker gerust en ontspannen.
  en heel veel bevallins verhalen en filmpjes op youtube gekeken

 29. Momenteel heb ik ook verlof. Ik ben overigens met 35 weken met verlof gegaan. Dat kan natuurlijk ook! Want je kan tussen de 34 en 36 weken met verlof.
  Ik ben de eerste 2 weken vooral druk geweest met de laatste klusjes zoals babykleertjes wassen en strijken, enveloppen schrijven, schoonmaken etc. Ook natuurlijk de nodige ontspanning en afspreken met vriendinnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.