Minder zout eten kun jij ook! Tips

zout

Minder zout eten, een onderwerp waar ik me de laatste weken wat meer in verdiept heb. Zout heeft negatief effect op de gezondheid en wanneer je aanleg hebt voor het krijgen van een hoge bloeddruk of andere problemen, dan is het raadzaam minder zout te eten. Ik heb daarom Geertje van de inspirerende blog Lifesabout gevraagd om haar ervaringen hiermee te delen. Zij is hartpatient en eet om die reden zoutbeperkt. Zij kan ons dus alles vertellen over het minderen in het eten van zout. In bijna alles wat de supermarkt ons aanbiedt zit zout. Hoe kunnen we hierin minderen en waar let je op bij het doen van boodschappen? Ook zal Geertje een heerlijk recept met ons delen in het artikel dat vanmiddag online komt.

bron Pinterest.

Waarom minder zout eten?
Zout in het eten is de laatste tijd veel ter sprake gekomen. In de voedselindustrie wordt te pas en te onpas zout toegevoegd aan zakjes, pakjes, potjes en mixen. Om het zogenaamd meer smaak te geven en langer houdbaar te maken. Een gezond mens heeft aan maximaal 6 gram zout per dag voldoende, meer zout kan schade opleveren aan je nieren en kan je bloeddruk verhogen. We komen daar als consument makkelijk overheen met alles wat er wordt aangeboden in de winkels. Onthoud: hoe makkelijker je een maaltijd in elkaar kunt zetten, hoe meer zout het bevat. Pakjes, zakjes, potjes en kant en klare maaltijden brengen je al snel boven die aanbevolen 6 gram.

Teveel zout is niet alleen ongezond, het verdoezelt ook de eigenlijke smaak van je eten. Probeer maar eens een maand lang minder of geen zout te gebruiken bij je avondeten. Je merkt dat je eten veel beter smaakt en dat je andere kruiden en specerijen beter waarneemt. Maar: je went niet van de één op de andere dag aan het eten van minder zout. Over het algemeen ben je na een maand gewend aan de smaak van minder zout eten en kun je je niet meer voorstellen hoeveel zout je daarvoor at.

Tips om te koken met minder zout

  • Laat pakjes, potjes en zakjes achterwegen. Vooral de wereldmaaltijden en de kruidenmixen voor bijvoorbeeld spaghetti en lasagne bevatten onnodig veel zout. Dit wordt toegevoegd om het langer houdbaar te maken en om het zogenaamd meer smaak te geven. Maar zout verdoezelt eigenlijk de echte smaak van het eten. Verdiep je daarom in de kruiden die horen bij bepaalde maaltijden. Je kunt heel eenvoudig met gepelde of gezeefde tomaten je eigen spaghetti- en lasagnesaus maken als je er knoflook, Italiaanse kruiden en basilicum aan toevoegt.
  • Het koken uit een pakje, potje of zakje is uiteindelijk duurder dan wanneer je het gerecht of de saus zelf maakt. En natuurlijk is zelf maken veel lekkerder én gezonder. Je kunt de regel aanhouden door overdag gewoon brood te eten met beleg wat je lekker vindt en bij het avondeten te letten op het gebruik van zout in je eten. Zo kom je nooit over die 6 gram per dag heen (behalve als je na het eten nog een zak chips open trekt).
  • Je hebt heerlijke natriumarme kruiden in de supermarkt, zoals viskruiden, ei-kruiden, gehakt- en kipkruiden. Ook cajunkruiden is verkrijgbaar zonder zout. Deze mixen zijn van Verstegen en zijn heel erg lekker. Jonnie Boer heeft een ontzettend groot assortiment aan kruidenmixen van over de hele wereld en zonder toegevoegd zout. Je kunt ze dus onbeperkt gebruiken bij de bereiding van je eten.
  • Ga naar de toko en sla de losse kruiden en specerijen in voor een prikkie. Zo kun je niet alleen alles maken wat je wilt, maar je hebt ook nog eens een heerlijk vol kruidenrekje voor weinig geld. Op internet kun je talloze recepten vinden zonder gebruik te maken van een pakje, zoals nasi, bami, burrito’s, etc.
  • Om het zout in je eten minder te missen kun je heel goed je eten wat scherper maken of juist iets zuurs toevoegen (citroen, limoen).
  • Probeer in plaats van geraspte kaas op de pasta eens mozzarella te raspen. Scheelt al heel veel zout!
  • Mocht je echt niet zonder zakjes kunnen, gebruik dan steeds een half zakje in plaats van een hele. En voeg dan zelf wat kruiden toe.

Dankjewel Geertje voor deze super fijne tips! Vanmiddag deelt Geertje een heerlijk zoutarm recept online staan om zelf Cannelloni met spinazie en gehakt heel eenvoudig zonder pakjes en zakjes te maken. Ik ben benieuwd hoe jullie aankijken tegen het voornemen om minder zout te eten en of jullie hier zelf al eens op letten. Laat het me weten bij de comments.

  Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.

Gerelateerde berichten

30 reacties

  • Myrthe
    23 januari 2016

    Wat een fijn artikel! Ik moet écht minderen met het eten van zout, dus ga zeker op dit alles letten!

  • MamaOnderneemt
    23 januari 2016

    Wist je dat je wanneer je brood eet al meer dan de aanbevolen hoeveelheid zout binnenkrijgt? Ik kook ook (niet meer) met pakjes en zakjes. Pastasaus maak ik altijd zelf. Op mijn blog deel ik ook recepten hiervoor. Zelf pastasaus maken, is heel makkelijk en het hoeft echt geen tijdrovende klus te zijn. In het begin is het inderdaad wennen, omdat je de zoute smaak van de fabriekssaus gewend bent. Maar al snel vind je de smaak van een zelfgemaakte saus stukken lekkerder dan die van uit een zakje of pakje. Mijn kinderen zijn het helemaal met mij eens. Zij genieten er ook extra van en likken, nog veel meer dan bij een fabriekssaus, hun vingers erbij af. Zelf je sauzen maken, is gezonder en lekkerder: doen dus!
    MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Ochtendroutine van een mama #1My Profile

  • MamaOnderneemt
    23 januari 2016

    Wat leuk trouwens Geertje dat je een recept met ons gaat delen op deze site!
    MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Ochtendroutine van een mama #1My Profile

  • Marlotte
    23 januari 2016

    Wat een fijn artikel! Zelf heb ik er niet zoveel moeite mee, omdat ik sowieso al zonder pakjes en zakjes kook. Ook nog eens veel lekkerder, wat mij betreft! 🙂
    Marlotte onlangs geplaatst…Limoen smoothie met theeMy Profile

  • Dorien
    23 januari 2016

    Net als dat we dagelijks te veel suiker eten. Interessant artikel! Ben heel benieuwd naar het recept!
    Dorien onlangs geplaatst…7 GOUDEN TIPS OM JE WENKBRAUWEN TE LATEN GROEIEN!My Profile

  • Channa
    23 januari 2016

    Leuk! Geertje dit zelf ook al regelmatig zoutloze recepten, super handig. Ik ga binnenkort ook echt eens proberen te minderen.
    Channa onlangs geplaatst…Zwitsal of Dermocare? Haba of V-tech? #tagMy Profile

  • Patricia
    23 januari 2016

    Met 2 mensen in huis (manlief én m’n dochtertje) die beide iets aan hun nieren hebben wordt er bij ons sowieso minder zout gegeten. Eigenlijk al jaren.
    Dus ook hier geen pakjes of zakjes. Ik merk het vaak als we bv in een restaurant gaan eten of bij andere mensen hoe vreselijk zout het is terwijl ze er waarschijnlijk echt niet veel in doen. Maar omdat je zelf zo weinig gebruikt krijgt het al snel een overheersende smaak.
    Patricia onlangs geplaatst…Internet reclameMy Profile

  • Nicole
    23 januari 2016

    Geïnspireerd door Geertje ben ik nu sinds een week zonder pakjes aan het koken. En het is echt heel leuk! Ik heb een enorm kruidenrek en nu gebeurt er tenminste weer eens wat mee!
    Nicole onlangs geplaatst…Zeven voordelen van kinderenMy Profile

  • Lonneke
    23 januari 2016

    Ik ben sinds kort ook bezig met minder/geen zout maar toch vind ik het nog best moeilijk.. Bedankt voor je tips igg! ^^
    Lonneke onlangs geplaatst…Voeding bij Colitis UlcerosaMy Profile

  • Leonie
    23 januari 2016

    De eettips van Geertje zijn super! Die wereldgerechten zonder pakje wil ik echt nog eens namaken… Zoveel beter! Thnx for sharing! Leuk dat jullie samenwerken:)
    Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Het leed wat “nachtplassen” heet!My Profile

  • Elise Joanne
    23 januari 2016

    Als ik iets lastig vind is het wel mindere in suiker én zout! Want vooral dat laatste is voor ons zwangere in de laatste fase alleen maar aan te raden vanwege bloeddruk en vocht vast houden en dat weet ik. Maar ik vind het moeilijk! Ik houd van mij zout.. Dat snufje in de broccoli, op de aardappels, in de marinade. Guilty. Handig artikel dit, makkelijke tips om het toch te proberen. Nu nog doen ;).
    Elise Joanne onlangs geplaatst…Als ik in de spiegel kijk ..My Profile

  • Lifesabout
    23 januari 2016

    Als je echt van zout houdt raad ik je aan om af te bouwen in plaats van cold turkey te stoppen. Wanneer je het afbouwd raak je er gemakkelijk aan gewend en past je smaak zich aan. Wennen aan minder zout kost gemiddeld een maand. Succes!
    Lifesabout onlangs geplaatst…Photodiary. Memory Lane 19 – 23 januari.My Profile

  • Lisanne
    23 januari 2016

    Eerlijk gezegd ben ik me nooit zo bewust van mijn zout inname ik weet wel dat ik veel minder gebruik met koken dan mijn vriend doet. Ik gebruik eerder het peper stel meer. Ben benieuwd naar het receptje vanmiddag fijn weekend liefs Lisanne
    Lisanne onlangs geplaatst…Een nieuwe over ons….My Profile

  • Dita
    23 januari 2016

    Zelf eten wij bijna nooit meer uit pakjes en zakjes. Ik maak alle kruiden mixen zelf, gewoon ook omdat het lekkerder is. En veel gezonder.

  • Malou
    23 januari 2016

    Goede tips zeg 🙂 Wij eten zelf eigenlijk nog veel te vaak uit pakjes en zakjes..
    Malou onlangs geplaatst…Wat je wél wil horen tijdens je zwangerschapMy Profile

  • Jeanne
    23 januari 2016

    Mooi dat je hier ook aandacht aan besteedt!
    Ik woon nog thuis en ben van jongs af aan opgegroeid met minder zout dan de meeste mensen.
    Denk bijvoorbeeld is aan het toevoegen van zout aan aardappels, friet, gekookte/gebakken eieren, baksels enz.
    Hiermee krijg je ook al behoorlijk wat zout binnen.
    Wij hebben thuis geen zout om toe te voegen aan gerechten, doordat ik opgegroeid ben zonder zout bij de meeste maaltijden ben ik er aan gewend.
    Meestal eten we 1x in de week soep en 1 keer in de week pasta.
    Dit komt dan wel uit een pakje, maar door de grote hoeveelheden (7 kinderen) is de verhouding heel anders dan op het pakje staat (wij maken er meer dan het dubbele aan soep van bijv.)
    Dus echt, je merkt het na een poosje niet eens meer!
    Liefs

  • Nicole
    23 januari 2016

    Wauw de tip van geraspte kaas en mozzarella is echt geweldig, nooit zo over nagedacht.
    Ik gooide altijd zout bij het koken van de aardappelen en rijst, dat doe ik al niet meer sowieso. En de tip van de toko ga ik ook eens van harte nemen!
    Bedankt Geertje!
    Nicole onlangs geplaatst…De top 5 van Kids er op uit!My Profile

  • Simpel, met een snufje liefde
    23 januari 2016

    Er zit inderdaad veel te veel zout in ons eten. Ik probeer dat te verminderen met koken zonder pakjes en zakjes en met het kruiden van vlees etc. op te letten.
    Ik ben benieuwd naar het recept.
    Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Ik beken……ik snoep stiekem chocoladeMy Profile

  • Marjon
    23 januari 2016

    Wat een goed artikel! Ik heb zelf een lage bloeddruk en moet dus vaker wat zout eten als ik me flauw voel. Voor Maxime letten we er wel heel goed op. Nu dat we bij mijn schoonouders wonen merk ik echt het verschil tussen “pakjes”koken en “ouderwets” koken haha zoals ik dag noem. Mijn schoonmoeder is echt anti-pakjes omdat zij ook altijd zegt dat dat veel gezonder is. Ik ga Geertje vaker volgen voor de makkelijke manieren om minder zout te eten dus ben benieuwd naar volgende tips! Xx
    Marjon onlangs geplaatst…Waarom trouwen met je kinderen erbij zo mooi is…My Profile

  • Elisabeth
    23 januari 2016

    Goed dat je hier aandacht aan besteedt! En fijne tips, thanks 🙂
    Elisabeth onlangs geplaatst…WerkstrubbelingenMy Profile

  • Kelly
    23 januari 2016

    Handige tips voor als ik later zelf ga koken!
    Kelly onlangs geplaatst…Saturday Media| Tasty Food NotesMy Profile

  • femketje
    23 januari 2016

    wel erg goede tips, denk dat er stiekem in heel veel producten veel zout zit zonder dat we er echt bij stil staan!
    femketje onlangs geplaatst…NOTD – Pink Glitter Ombre.My Profile

  • Michelle
    23 januari 2016

    Superinteressant artikel dit!! Wij eten héél weinig zout; ik kook nooit uit pakjes of zakjes en maak over het algemeen bijna al ons eten zelf, met verse producten. Niet omdat ik tegen pakjes en zakjes ben hoor, helemaal niet zelfs, maar gewoon omdat wij het lekkerder vinden. Vanwege een extreem lage bloeddruk en de gevolgen daarvan – vermoeidheid, flauwvallen – moet ik nu ‘meer’ zout eten. Om eerlijk te zijn vind ik dat hartstikke lastig; we zijn het gewoon helemaal niet gewend en ik heb geen idee waar ik dat zout dan vandaan moet halen en in moet stoppen. Haha. De andere kant van dit artikel dus!
    Michelle onlangs geplaatst…PLOG#11: VRIJE VRIJDAG, WINTERJASSENJACHTMy Profile

  • Lifesabout
    23 januari 2016

    Klopt, zelfs in paneermeel bijvoorbeeld! Eigenlijk allemaal overbodig zout.
    Lifesabout onlangs geplaatst…Photodiary. Memory Lane 19 – 23 januari.My Profile

  • marina nubia
    23 januari 2016

    Goed idee! ik moet minder zout gaan eten. Ik eet veel te veel zout en vind dat ook heerlijk, maar ik ga er wel veel vocht van vasthouden. Het recept ziet er heerlijk uit.

  • Monica
    23 januari 2016

    Wat een goed artikel. Er zit zoveel zout verwerkt in producten zonder dat je er bij stil staat en het is zo onnodig. Ik probeer ook altijd alles zelf te maken en pakjes te vermijden. Dit lukt niet altijd maar het is wel is waar je bewust van moet zijn. We krijgen teveel rommel binnen.

  • Elise Joanne
    23 januari 2016

    Dank voor de tip! Cold Turkey zal hem bij mij ook niet worden; daar gebruik ik inderdaad te veel zout nu voor om dat te willen/kunnen. Hier en daar gewoon het eens weglaten in handelingen (zoals zout in het water, zout op groente, in marinade etc.) dat kan dan wellicht wel goed om mee te beginnen.
    Elise Joanne onlangs geplaatst…Als ik in de spiegel kijk ..My Profile

  • Maike
    24 januari 2016

    Goede tips, ik eet inderdaad veel te veel zout!
    Maike onlangs geplaatst…De leukste ideeën voor het programmaboekjeMy Profile

  • Tessa
    27 januari 2016

    Leuk artikel! En een waarheid als een koe, de hoeveelheid zout die je gemiddeld binnenkrijgt is veel te groot. Wij eten redelijk zoutarm, dat wil zeggen; als het op de gewone maaltijden aankomt. Met tussendoortjes en snacks wil het nog wel eens verkeerd gaan…
    Tessa onlangs geplaatst…Kinderen van de digitale wereldMy Profile

  • felicia
    13 september 2016

    heel interessant
    maar ik zelf maak mij ook schuldig aan te veel zout ik doe altijd veel zout in mijn eten
    mijn man maakt het eten met zout en ik doe er altijd nog eens exstra zout in
    ik zou heel veel moeite hebben met geen zout bij mijn eten dat zou mij helaas niet lukken
    maar ik ben mij er wel van bewust dat je dan inderdaad zonder zou pas de ware smaak van het eten proeft .

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.