Zwangerschapsyoga

Mijn ervaringen met Zwangerschapsyoga tijdens mijn eerste zwangerschap.
Vandaag een artikel online over een bijzondere vorm van Yoga, die speciaal bedoelt is voor zwangeren. Een yoga variant waarbij je bewust leert om te gaan met je ademhaling, je zwangerschap en je kindje. Een manier van mindfullness om je te focussen op je kindje, en de geboorte. De bevalling is een gebeurtenis waar iedere vrouw door heen kan komen, door de juiste ademhalingstechnieken te gebruiken kun je jezelf helpen deze ervaring draaglijker te maken. Voor mijn zwangerschap heb ik al yoga gevolgd, naast het vele sporten dat ik deed. Een ideale manier van ontspanning, ik wist dan ook zeker dat ik tijdens mijn zwangerschap, yoga voor zwangeren wilde gaan doen. Vandaag vertel ik je wat zwangerschapsyoga in houdt, waar het goed voor is en hoe mijn ervaringen hiermee zijn.

Zwangerschapsyoga

Yoga voor zwangeren
Tijdens de zwangerschap is een vrouw gevoeliger en intuïtiever dan anders. Dit heeft allemaal als doel om je optimaal voor te bereiden op te komst van je kindje. Je kindje en jij zijn een eenheid, en dit kun je versterken door regelmatig te ontspannen en je aandacht te leggen bij je kindje. In ons dagelijkse drukke leven kunnen we dat nogal eens vergeten. De negatieve klachten van zwangerschap liggen dan op de voorgrond, maar het bewustzijn en het genieten krijgt dan minder aandacht. Zwangerschapsyoga richt zich op het vertrouwen dat je als vrouw krijgt in je eigen krachten en je eigen lichaam, in verbondenheid met je kindje.

Ervaringen met yoga tijdens de zwangerschap
Er bestaan vele varianten van yoga, van hele rustige varianten die zich met name richten op mindfullness en ademhalingstechnieken, tot sportievere varianten waarbij de meest uiteenlopende houdingen worden nagebootst. Bij yoga voor zwangeren wordt de nadruk gelegd op de eerste vorm, juist de ontspanning en de ademhaling. De fysieke oefeningen zijn aangepast op het zwangere lichaam. Er zullen dus geen vreemde lenige houdingen worden toegepast, want dit is met een dikke buik, en klachten rondom het bekken en de banden niet mogelijk. De oefeningen zijn low-impact en ook goed te doen voor vrouwen zonder ervaring met Yoga.

Voorbereiding op de bevalling met yoga
De lessen zijn zo ingericht dat er voldoende aandacht is voor iedere zwangere en dat ieder gerespecteerd wordt in haar eigen beleving en ervaringen. De yoga docente leert allerlei oefeningen en ademhalingstechnieken die je kunnen helpen te ontspannen, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling en daarna. Ook komen er oefeningen aan bod die tijdens de bevalling specifiek veel verlichting van pijn kunnen geven. Het uitgangspunt is dat de eigen kracht benadrukt wordt zodat het zelfvertrouwen van de vrouw wordt vergroot. Ook leer je oefeningen die je tijdens de zwangerschap kunt toepassen om pijnverlichting van verschillende klachten (als kortademigheid, hyperventilatie, bekkenklachten en bandenpijn) te verzorgen.

Zwangerschapsyoga

Hoe ervaar ik de zwangerschapsyoga?
Ik heb hele goede ervaringen met yoga voor zwangeren. Ik begon de yoga lessen vanaf 25 weken zwangerschap, en voor mij is het een ideaal moment van bewustwording en ontspanning. Door mijn harde buiken en andere klachten mag ik niet doen aan sport en fitness, maar ik miste het om bewust bezig te zijn met mijn lichaam, en me te richten op ontspanning. De yoga lessen zijn voor mij een uur van volledige ontspanning en de oefeningen doe ik ook thuis. De ademhalingsoefeningen helpen me bij hyperventilatie en kortademigheid, en de fysieke oefeningen helpen me bij buikkrampen en bandenpijn. Het is heerlijk om voor het slapen gaan wat oefeningen te doen om zo te ontspannen en bewust bezig te zijn met mijn lichaam en mijn kindje.

Ademhalingsoefeningen en technieken voor de bevalling
Ook heb ik er massage-technieken geleerd om op een andere manier contact te maken met mijn kindje, en het leuke is dat mijn kindje hier ook heel leuk op reageert. Door het doen van zwangerschapsyoga merk ik dat ik beter voorbereid wordt op de bevalling omdat ik tools aangereikt krijg die mij kunnen helpen te ontspannen en de weeën op te vangen. Ik hoop deze oefeningen ook tijdens de bevalling te kunnen uitoefenen om zo meer ontspannen de bevalling door te komen, met het prachtige eindresultaat: ons meisje in onze armen. Na mijn zwangerschap wil ik yoga blijven uitoefenen omdat ik merk hoeveel baad ik er bij heb om te leren ontspannen en bewust te zijn van mijzelf en omgeving. Het leert mij om beter om te kunnen gaan met situaties van spanning en hectiek.

Hebben jullie ervaring met het uitoefenen van yoga? Wat voor voordelen biedt het uitoefenen van yoga voor jou? Of waarom heb je zelf helemaal niets met yoga?. Ook ben ik benieuwd of er dames tussen mijn lezeressen zitten die zelf aan zwangerschapsyoga gedaan hebben, en wat ze hier zo prettig of eventueel niet prettig aan vonden. Laat het me weten in de comments van dit artikel.

Groetjes Kelly.

Follow my blog with Bloglovin’ 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

2 gedachten over “Zwangerschapsyoga mijn ervaringen”

  1. Wat fijn dat die zwangerschapsyoga voor jou zo goed werkt! Ik heb ook wel eens yoga-lessen gevolgd, beviel goed 🙂 Al bleek toen ook wel dat ik een aardige houten Klaas ben 😛

  2. Ik ben ook zeker niet lenig, vooral niet nu ik zwanger ben, maar het gaat vooral om hoe je je voelt en dat je heerlijk tot rust komt en leert te ontspannen 🙂 leuk dat je lessen gevolgd hebt! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.