10 tips om te consuminderen

spaarpot

10 tips om te consuminderen: Over een kleine twee weekjes gaan vriendlief en ik verhuizen naar een ander huis zoals ik al wel heb aangekondigd. Daar kijken we heel erg naar uit want we gaan dan een stuk ruimer wonen in een gezellige buurt. Omdat we gaan verhuizen, en dat natuurlijk al veel geld kost, probeer ik me bewuster te worden van mijn uitgaven. Sparen heb ik van jongs af aan meegekregen maar ik ben daarnaast ook iemand die graag gaat shoppen. Als ik daar niet zo bij na zou denken kan ik zo wekelijks veel nieuwe kleding kopen enzovoorts. Dat doe ik dan ook niet meer sinds ik niet meer thuis woon en dus ook bewuster ben van mijn uitgaven. Toch wil ik daar nog meer op gaan letten. Niet zomaar ‘onzin’ aankopen doen die ik eigenlijk niet echt nodig heb. Tevreden zijn met de spullen die ik heb. Ik probeer mezelf daarom bij iedere potentiële aankoop af te vragen in hoeverre ik het ‘nodig’ heb en of ik het over een tijdje nog steeds zo belangrijk zou vinden. Dit heeft al een hoop aankopen bespaart. Vandaag deel ik met jullie mijn tips om te consuminderen en zo bewuster om te gaan met je uitgaven. Geen no-buy maand, gewoon een lifestyle waarbij je bewuster wordt van je uitgaven en zo een hoop geld kunt besparen.

10 tips om te consuminderen

 1. Ga opruimen, en selecteer zo wat je allemaal al hebt. Soms sta ik in een winkel en denk ik, ‘ik heb nog niet zo’n zwart jurkje’ bijvoorbeeld. Soms weet ik niet eens meer of ik iets nog heb en koop het dan zomaar op nieuw. Door je kledingkast en andere kasten in huis door te spitten zie je wat je allemaal hebt. Wees selectief, wat gebruik je nog wel, en wat gebruik je niet meer? Doordat we gaan verhuizen ben ik de kasten gaan doorspitten en kon ik een heleboel spullen weg doen. Ook ontdekte ik spullen waarvan ik niet eens meer wist dat ik ze had, een nieuwe herontdekking!
 2. Verkopen! Een manier om geld te besparen, is spullen die je niet meer gebruikt verkopen op Marktplaats. Een ander is er voor een prikkie heel blij mee, jij bent van je spullen af dus opgeruimd staat netjes. Natuurlijk zorgt dit voor een leuk extra zakcentje. Benieuwd naar mijn marktplaats shop? 
 3. Bij iedere potentiële aankoop jezelf afvragen of je het echt nodig hebt en waarom? Bij potentiële impuls aankopen leg je het product weg en spreek je met jezelf een termijn af van 2 weken. Als je na die 2 weken nog aan niets anders kan denken dan dat ene jurkje of wat het dan ook is, dan mag je het kopen.
 4. Zoek naar goedkopere alternatieven, zijn er kortingscodes aanwezig? Zijn er ook huismerk varianten? Is het in een andere winkel misschien goedkoper? Door dit jezelf af te vragen kun je als het goed is een hoop besparen.
 5. Maak het zelf! Een bakmix voor cake van 1 euro is prima, maar voor een paar centen heb je zelf een mix gemaakt met zelfrijzend bakmeel, een vleugje bakpoeder en een snufje zout. Ook mooie maaltijd pakketten voor de lekkerste exotische maaltijden kun je vaak zelf maken. Met tomatenpuree en een handjevol kruiden en knoflook kom je een heel eind.
 6. Je kunt veel geld besparen op uitjes en dagjes weg. Een heerlijke wandeling in de bossen is ook een gezellig dagje uit en zo zijn er eindeloze budget proof voorbeelden te noemen voor leuke dagjes weg. Gezelligheid hoeft niet altijd geld te kosten.
 7. Zorg zelf voor je eten/drinken. Naar je werk neem je een zelf klaargemaakte lunch mee, en in plaats van dat je ergens koffie gaat drinken nodig je een vriendin thuis uit voor een kopje koffie of thee. Organiseer een dinner party met vrienden waarbij een van jullie thuis gaat koken of laat iedereen zelf hapjes meenemen. Net zo gezellig, je kunt elkaars recepten tips uitwisselen en je bespaart een hoop kosten.
 8. Ruilen! Nee, van ruilen komt niet altijd huilen! Ruil van kleding met een vriendin, ruil die broodbakmachine die maar in de weg zit tegen de poffertjes maker van je vriendin. Ook kun je boeken ruilen met bijvoorbeeld vriendinnen. Vriendin 1 heeft boek A en vriendin 2 boek B. Na het lezen ruil je de boeken om en heb je zo twee boeken gelezen.
 9. Koop spullen via Marktplaats. Je kunt zelf een leuk zakcentje verdienen via marktplaats verkoopjes maar veel spullen koop je ook voor een prikkie in via Marktplaats. Maak daar gebruik van en vertrouw anderen op hun woord. Het bespaart je een hoop centen die je aan andere leuke dingen kunt besteden.
 10. Zorg voor cash geld in je portemonnee en bespreek een boodschappen budget en geef dan enkel het cash geld uit. Dit bespaart op allerlei impulsieve aankoopjes. Dit kun je ook zo afspreken met het budget voor een etentje, als je naar de bioscoop gaat of natuurlijk op kleding.

Met deze tips probeer ik te letten op de uitgaven die we doen en ben ik aan het consuminderen. Zo wordt ik mezelf bewust van mijn uitgaven en ik wil zo ook voorkomen dat de drang om het ‘kopen om het kopen’ weggaat. Ik heb niet bij ieder feestje een nieuw jurkje nodig, en de kleding die ik nu heb is ook prima. Tevreden zijn met wat je hebt, daar gaat het om. Hoe gaan jullie daarmee om?

Wil je geld besparen op de boodschappen? Bekijk dan dit artikel. Of misschien wil je geld sparen voor andere doelen, daar vind je hier tips over.

En wat is jouw ultieme bespaar tip? Laat het me weten in de comments van dit artikel.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

42 gedachten over “10 tips om te consuminderen”

 1. Ik bespaar ook veel op uitjes! Googelen met het woord korting erbij, en je vindt heel vaak iets. Er zijn ook sites waarop H&M-codes en treinkaartjes-aanbiedingen worden bijgehouden. Er is bijna altijd een lopende aanbieding 🙂

 2. Neem al je abonnementen onder de loep. Lees je dat tijdschrift echt helemaal of beland het (grotendeels) ongelezen in de oud papierbak? Kan je telefoonabonnement goedkoper? Kijk je echt naar al die extra zenders waar je wel extra voor betaalt? Etc.

 3. Goede tips Kelly! Ik probeer ook zoveel mogelijk te besparen, het leven is nu eenmaal duur. Mijn vriend en ik gaan minder uit eten en organiseren gezellige etentjes bij ons thuis, dat kan zeker even leuk zijn. Verder hou ik de acties in winkels in de gaten, bv. bij Kruidvat. Alle kleine beetjes helpen!
  Vanessa onlangs geplaatst…Inspiratie: jeanshemdMy Profile

 4. Haha ik heb juist last van het tegenovergestelde probleem. Ik kan echt geen geld uitgeven! Vind het zo lastig om kleding of iets anders voor mezelf te kopen en als ik al iets koop, vind ik het rot dat ik ‘zoveel geld’ heb uitgegeven. Zal er binnenkort wel aan moeten geloven hoor, als we het geslacht van onze babeh weten! 🙂
  Betty onlangs geplaatst…Verkiezingen: Waar stem jij op?My Profile

 5. Bij een online-aankoop check ik altijd eerst of er ergens een kortingscode is of dat het misschien veel goedkoper via eBay verkocht wordt. Duurt misschien wat langer, maar kan soms een hoop schelen. Daarnaast check ik regelmatig de reclamefolders om te kijken waar iets in de aanbieding is.

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo van Marktplaats ben. Ben altijd bang dat ik opgelicht word en ben ook een beetje vies van tweedehandsspullen van mensen die ik niet ken.

  Goede tips! Bij mij werkt tip 10 juist het tegenovergestelde haha. Als ik iets wil kopen en ik heb genoeg contant geld, dan koop ik het sowieso. Als ik iets wil kopen en ik moet dan pinnen, dan koop ik het veel minder snel en denk er dan sowieso veel beter over na.

 6. Wij doen altijd 1 keer in de maand grote boodschappen. Dit vind ik zelf altijd erg makkelijk. Ook heb ik een boodschappen portomonee, hierdoor weten we precies hoeveel we nog hebben. Stuk makkelijker, dan telkens pinnen in de winkel want dan raak je de overzicht kwijt.
  Mariska onlangs geplaatst…Shoplog Action & Big BazarMy Profile

 7. Ik bespaar ongeveer precies zo als jij het hier beschrijft. Marktplaats is een vrij goede vriend en met dagjes weg gaan we vaak naar kinderboerderij, bos, strand, enz. Ik geef vaak veel weg wat ik niet meer nodig heb, maar ik krijg ook veel van anderen. Altijd leuk!
  Maai onlangs geplaatst…Wat gaan we doen? De geitenboerderijMy Profile

 8. Wij wachten met het kopen van kleding op de kinderbijslag, omdat we er dan op moeten wachten bedenken we wat we nou echt nodig hebben.

 9. Ja ik ben ook echt aan het besparen. Wij krijgen 12 augustus de sleutel van ons huis. Wij doen ‘t nog een stapje rigoureuzer, we gaan per 1 juni bij mijn schoonouders wonen om geld te besparen, maar dat is het waard! 🙂 Verder ben ik ook MP addict! Ik verkoop alles via marktplaats. Ruimt lekker op en de mensen zijn er weer blij mee!

 10. Goed bezig!
  Ik denk dat de kern blijft: tevreden leren zijn met wat je al hebt. Niet steeds de drang hebben om iets nieuws te moeten kopen. Gewoon oké zijn met wat er al is (want dat is veel meer dan je denkt!)

  Leuk om te kijken als je hiermee bezig bent, de docu ‘Overal spullen’ van Judith De Leeuw. Is gewoon te vinden via Google, dan kun je hem kijken! Gaat over een gezin die al hun spullen gaat tellen en zichzelf de vraag stelt waar de verzameldrang van hunzelf en andere mensen vandaan komt. Een aanrader in elk geval!
  Lisanneleeft onlangs geplaatst…Blogpost tips waar je blij van wordt!My Profile

 11. Ik vind geld uitgeven ook moeilijk.. Heel raar maar dat komt omdat we gewoon echt moeten oppassen en rond moeten komen. Nu kwam ik er door pijnlijke voeten achter dat ik toch écht fijne nieuwe sneakers nodig heb, dus binnenkort ga ik mezelf verwennen met een paar Nikes.

  Als ik soms kijk wat anderen uitgeven aan make-up (als hobby/blogger snap ik het meer), kleding, schoenen, hebbedingen.. Wow. Maar ik vind een Filofax en een IPad ook “niet nodig”. Daar hecht een ander misschien meer waarde aan.

 12. Voor dingetjes die je wilt verkopen, kun je ook facebookgroepen voor gebruiken. Dat is effectiever dan Marktplaats, waar alleen gierige huilies op zitten.

  Ohja. En ga handelen! Sommige producten doen het erg goed, zo heb ik bijv. mijn hardcore merchandise verkocht met winst. Als ik naar kringloopwinkels ga kijk ik altijd uit naar hardcore cd’s of merchandise omdat dat erg populair is.
  Stephanie onlangs geplaatst…Tijd voor een tag: 99 ThingsMy Profile

 13. Mezelf afvragen of ik iets echt nodig heb of niet: dat probeer ik toch en het lukt vrij goed!
  (Soms niet als ik me minder goed voel…)

 14. Ik zorg altijd dat ik lunch en voldoende eten bij me heb, om de verleiding van de supermarkt of de lunchtentjes bij het werk te weerstaan. Verder zijn wij heel bewust met onze boodschappen, we bestellen online en zo kunnen we precies zien wat we kwijt zijn en we maken heel bewust ons boodschappenlijstje. Dat je er extra voor moet betalen is niet erg, hoe vaak neem je wel niet iets extra’s mee in je winkelwagentje?
  Cindy onlangs geplaatst…Picture Time – maart #2My Profile

 15. Goede tips! Vooral zelf eten en drinken meenemen helpt heel erg bij mij, ik was altijd zo door mijn geld heen en ik had geen idee waar het door kwam totdat ik voor de zoveelste keer een broodje van €4 nam bij de bakkerbart, tja dan gaat het snel haha nu neem ik het lekker zelf mee, net zo makkelijk
  Anouk onlangs geplaatst…Interieur: WitMy Profile

 16. Leuk artikel! Van bijna al je tips maak ik ook gebruik al idd 🙂 ik neem sinds een half jaar altijd eten en drinken mee van huis, dat scheelt een boel geld. Als ik dan een keer ergens koffie ga drinken in de stad met mijn vriend bijvoorbeeld, dan plannen we dat ook van te voren en is het extra genieten!

  Wat ik sinds deze week ook doe is het kleingeld uit mijn portemonnee in mijn spaarvarken doen. Ik heb jaren geleden een heel groot spaarvarken gekregen van mijn vader en van kleingeld in mijn portemonnee ben ik me vaak niet eens echt bewust dat het er is. Ik had laatst in de winkel een paar euro teruggekregen in 20centjes, dat vind ik alleen maar irritant. Nu ligt het weg in de spaarpot en ik hoop dan over een paar maanden daar iets leuks van te kopen 🙂 alsof je je eigen geld herontdekt.

 17. Inderdaad een goede tip om je abonnementen onder de loep te nemen; in mobiele abonnementen gaan vaak veel kosten zitten. Een vaste telefoon kan hierbij een hoop schelen.

 18. Ik maak van elke outfit die ik de moeite waard vind een foto in de spiegel. Zo zie ik dat ik héél veel kleren heb en echt niks meer hoef te kopen. Op dagen dat ik dan denk, ik heb niks om aan te trekken, blader ik gewoon door het mapje met foto’s en zie dat ik meer dan genoeg heb.

 19. Ik probeer nu ook meer op ons geld te letten. We willen ons huisje verder aankleden wat een hoop centen kost. Dus ik denk nu ook bij alles eerst goed na of ik het ècht nodig heb.

 20. Zitten wel paar goede tips bij!
  Echter de tip om als je leuke kleding ziet dit 2 weken te laten voor wat t is en als je t dan nog wilt pas te kopen werkt voor mij niet. Want mijn maat is dan altijd al weg!
  En vaak wil ik in uitverkoop dingen kopen dus dan kun je t ook niet 2 weken laten hangen 😉

 21. Leuk artikel, ik moet van mijzelf ook echt minder geld uitgeven. Je hoeft niet elke week iets nieuws te kopen, vaak zijn het inderdaad impulsieve aankopen, waarvan je later denkt, had ik dit nou echt nodig? Nou, NEE. Ik koop ook meer bewust en geef daardoor minder geld uit. Veel succes!

 22. Goede tips! Ik heb eigenlijk altijd Marktplaats afgezworen maar het lijkt me toch wel handig. Verkoopt je snel wat kleding of is het haast niet te doen?
  Wat ik zelf merk waar veel geld in gaat zitten is als je afspreekt ergens met een vriendin als snel ergens gaat drinken etc. Nodig dr thuis uit en serveer iets dat je zelf gemaakt hebt. Daarna kun je ook altijd nog naar de stad gaan. En als je gaat winkelen je eigen bammetjes meenemen en alleen een kopje thee/koffie/sapje kopen. Scheelt zo weer 4 euro!
  Susanne onlangs geplaatst…Recept: KipsalonMy Profile

 23. Handige tips geef je zeg! Ik ga ook ALTIJD op zoek naar kortingscodes als ik online ga shoppen, er is altijd wel een code en scheelt je een boel geld. Ook ga ik vaak in Duitsland tanken, ik woon 10 minuten van de grens af en dat scheelt ook zoveel geld. Boodschappen in Duitsland zijn ook veel goedkoper, vooral drinken/drank. Echt een voordeel van dichtbij de grens wonen!
  Manon onlangs geplaatst…Kleine baby’s worden groot…My Profile

 24. Goed lijstje. Mijn aanvullingen: maak altijd een boodschappenlijstje. En probeer ook hooguit 2 keer in de week boodschappen te doen. En wees vooral kritisch.
  Petra onlangs geplaatst…Mijn bevallingMy Profile

 25. Bewustwording. Daar draait het inderdaad om. Goeie tips!
  Ik ben onlangs met de Free Fashion Challenge begonnen (en ja, ook weer gestopt, maar echt een keuze had ik niet) en het viel me op hoe snel ik eraan gewend was om niets te kopen. Gister voor het eerst weer iets gekocht en ik merkte dat ik er veel beter en langer over nadacht. Ik koop nu veel bewuster en dat is denk ik ook (naast de uitdaging) het doel van dat soort challenges. Maar zoals jij het doet, een lijstje maken en bewust worden, is natuurlijk een stuk praktischer. Wens je succes!
  Marion onlangs geplaatst…Stemrecht. Stemplicht.My Profile

 26. Wauw! Wat een leuk artikel. Ik let zelf ook op de kleintjes 🙂 Je hebt een aantal tips tussen zitten die zo herkenbaar zijn.
  Tijdens mijn verhuizing heb ik ook mijn kledingkast goed opgeruimd en per item bekeken af ik het afgelopen jaar wel aangeraakt heb. Zo niet, meteen weg doen!!
  Voor nu is mijn garderobe perfect in orde en up-to-date, eigenlijk heb ik dus niks meer nodig. Ik koop dus nu alleen items die in de sale zijn 😉 en dat bespaard me dus geld…

  Succes met de verhuizing straks!

 27. Wat een handige tips zeg! Ik houd mijn geldzaken bij in Afaspersonal en dat geeft ook inzicht in waar het geld heen gaat. Daarnaast vind ik het heerlijk het huis juist op te ruimen en spullen weg te doen. Ik heb laatst heel veel schoenen weg gedaan. Ik heb veel meubels via marktplaats gekocht dat scheelt ook geld.
  Tamarah onlangs geplaatst…Tip: Dagje Hortus Haren!My Profile

 28. Hoi wil je onze blog zien en promoten we willen net als jouw website worden beroemd en leuk! Hopelijk help je ons xx de assistent van Bycandl.wix.com/blog
  P.S Hopelijk geef je ons tips ! Want dat lijkt me leuk
  Lotte Verheul onlangs geplaatst…Fashion & Lifestyle blogMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.