Tips om je kindje zindelijk te krijgen

pamperszindelijk

Tips om je kindje zindelijk te krijgen:  Zindelijk worden, een nieuwe fase in het leven van je kindje. Tijdens mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening heb ik een jaar stage gelopen als pedagogisch hulpverlener op de kinderafdeling. Ik werkte daar deels op de polikliniek waar ik ouders en hun kinderen begeleidde. Ook werkte ik op de ‘poeppoli’, een spreekuur waarin ik kinderen en hun ouders begeleidde bij het zindelijk worden van hun kind wanneer dit om wat voor reden dan ook problematisch verliep. Hoewel ik zeker geen deskundige ben (ik was nog stagiaire), heb ik tijdens mijn stage wél veel ervaring op gedaan rondom zindelijk worden. Vandaag geef ga ik wat tips geven om je kindje zindelijk te krijgen die ik geleerd heb tijdens mijn opleiding en via ervaringen van mensen om mij heen.

Volg je kindje in zijn of haar weg naar zindelijkheid
Mijn belangrijkste tip is om de ontwikkeling van je kindje te volgen. Je kindje geeft het zelf aan wanneer het toe is aan zindelijkheidstraining. Probeer dit niet te forceren, daar kun je juist weerstand mee opwekken. Op de poli heb ik veel kindjes gezien bij wie het onderwerp ‘zindelijk worden’ een hele grote lading had. Door de angst die zij ervoeren zijn ze hun behoeften letterlijk gaan vasthouden, waardoor het nog moeilijker werd om te starten met een zindelijkheidstraining.

Pam1

Pampers Easy Up broekjes kunnen een tussenstap bieden tussen het dragen van luiers en het zindelijk worden.

Tips: Wanneer beginnen met zindelijkheidstraining?
Wanneer je merkt dat je kindje wat bewustwording krijgt van zijn/haar behoeften dan kun je dit vervolgens stimuleren. Zodra een kindje zelf voelt dat hij/zij geplast of gepoept heeft, dan betekent dit dat het lichamelijke signaal voor het voelen van aandrang zich aan het ontwikkelen is. Dit is een eerste stap richting zindelijkheid. De volgende stap is het mentale gedeelte: je kindje moet het lichamelijke signaal om kunnen zetten in een betekenis. Het is belangrijk dat het zindelijk worden geen beladen onderwerp wordt. Praat erover met je kindje in termen die ze zelf begrijpen, laat je kindje meegaan naar het toilet en vertel wat je doet, zodat het voor het kindje iets heel normaals wordt. Een andere optie is om boekjes voor te lezen die met ‘poep of plas’ te maken hebben, erover te tekenen of er spelenderwijs over te praten. Afhankelijk van de leeftijd kun je zo op een luchtige manier dit onderwerp bespreekbaar maken.

Nog enkele tips om je kindje zindelijk te krijgen:

  •  Maak het onderwerp bespreekbaar middels spel, aan tafel, als je zelf naar de wc gaat, bij het lezen van boekjes enzovoorts.
  • Wordt niet boos als je kindje in zijn broek poept of plast, een ongelukje is geen probleem. Laat het kind niet bang worden om een ongelukje te krijgen.
  • In de zomer rond laten lopen in zijn/haar blootje kan bijdragen aan bewustwording doordat ze letterlijk voelen wanneer ze poepen of plassen.
  • Voor sommigen kinderen werkt het heel goed als je met een beloningssysteem aan de slag gaat. Als het kindje bijvoorbeeld op het potje gepoept heeft, krijgt het een sticker en bij 4 stickers mag het iets leuks doen met papa of mama. Belonen hoeft geen geld te kosten. Sociale beloningen werken net zo goed als, en misschien nog beter dan, een materiële beloning (bijv. een speelgoedje kopen). Zorg ervoor dat je de weg naar een beloning niet te lang maakt. Het koppelen van oorzaak en gevolg is voor kinderen namelijk nog lastig. Maak die grens naar beloning niet te ver weg, een kindje kan nog niet heel ver oorzaak en gevolg herkennen. Sociale beloningen zoals iets knutselen of iets leuks doen met papa of mama werken net zo goed. Belonen hoeft geen geld te kosten.
  • Het kan ook werken om je kindje niet meer als een ‘baby’ op een aankleedkussen liggend te verschonen, maar als een groter kindje te behandelen en het staand te verschonen. Zo stimuleer je zijn/haar ontwikkeling. De Pampers easy up broekjes zijn luiers die geschikt zijn om te gebruiken bij zindelijkheidstraining. Ze zijn namelijk heel eenvoudig, staand te verschonen.
  • Een onderbroekje dragen onder de luier kan ervoor zorgen dat het kindje beter voelt dat hij of zij gepoept of geplast heeft. Dit draagt bij aan de bewustwording en het ‘vies worden van’ waardoor de weg naar het potje of de wc aantrekkelijker wordt.

Klik hier voor wat meer info over deze easy up broekjes.

Pamp3

Het vriendinnetje van Lana is een klein jaartje ouder en draagt graag de Easy Up broekjes van Pampers.

Dit waren een aantal tips die ik geleerd heb over zindelijk worden via mijn opleiding en door ervaringen van mensen om mij heen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Hebben jullie de easy up luierbroekjes gebruikt om je kindje zindelijk te maken? Laat je reactie achter bij de comments.
Zindelijk worden en hygiene daar lees je hier meer over.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

9 gedachten over “Tips om je kindje zindelijk te krijgen”

  1. De tip om het verschonen staand te doen ga ik toepassen hier. Zoontje is 3,5 jaar en nu pas toe aan het potje/brilverkleiner. Gaat goed maar soms wil hij liever een luier aan voor de grote boodschap…. Terug naar het ‘veilige’ denk ik.

  2. Onze meid is 2,5 jaar. Ze heeft 2x op het potje geplast, waarvan 1x nadat ze zei dat ze nodig moest plassen. Nu taalt ze er niet meer naar. Wij laten het gewoon op zijn beloop. Geen druk. Heeft geen zin denk ik en maakt het idd alleen maar lastiger voor zo’n kleintje.
    angelique onlangs geplaatst…Ik vind je lief mamaMy Profile

  3. Handig! Ik heb voor beide kids die luierbroekjes gebruikt, ook van pampers en vond ze echt praktisch, zeker met verschonen snel en ook vonden m’n meisjes het ‘stoerder’ dan de normale luiers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.