edet1

Zindelijkheidstraining en stilstaan bij hygiene. Vandaag, 19 november, is het Wereld Toiletdag 2015. Deze dag is er om extra stil te staan bij hygiëne tijdens en na het toiletbezoek. Dit is voor ons, volwassenen heel belangrijk, maar ook voor onze kinderen. We zijn begonnen met potjestraining met Lana (nog heel minimaal hoor) maar dit heeft uiteindelijk als lange termijn doel dat Lana zindelijk wordt. Er wordt vaak gedacht dat het voordeel van zindelijkheid vooral het ‘zelfstandig worden’, en handig om uit te luiers te zijn is, maar eigenlijk heeft zindelijk vooral ook als doel, hygiëne en bewustwording daarvan. Ik geef vandaag wat praktische tips die kunnen helpen bij zindelijkheidstraining, of bij bewustwording van hygiëne daarbij.

In samenwerking met Edet.
Bij hygiëne en bewustwording daarvan wordt op Wereld Toiletdag extra stil gestaan. In Nederland heeft elke woning een of meerdere toiletten. We gaan gemiddeld zes tot acht keer per dag naar het toilet (2.500 keer per jaar). Met z’n allen gaan we ongeveer 20 miljoen keer per dag naar de wc in Nederland. Op Wereld Toiletdag willen wij ook aandacht besteden aan de hygiëne en veelvoorkomende gebruiken op het toilet en onze sanitaire voorzieningen. Voor ons lijkt dit allemaal heel vanzelfsprekend, maar voor 2,5 miljard mensen op de wereld niet, zij gaan gebukt onder slechte hygiënische omstandigheden. Slechte hygiënische omstandigheden kunnen diarree veroorzaken en diarree is in sommige van die gebieden (Sahara en Zuid-Afrika bijvoorbeeld) een bekende doodsoorzaak bij kinderen van 5 jaar en jonger, iets waar wij ons weinig bij voor kunnen stellen.

Wanneer kun je het beste beginne met zindelijkheidstraining?
Vanaf het 2e levensjaar wordt er begonnen met zindelijkheidstraining, als ouder kun je daarin het tempo van je kindje volgen. Tussen de 2 en 3 jaar gaan kinderen overdag naar het toilet, vanaf 4 jaar is een kind vaak s’nachts ook zindelijk. Meisjes zijn vaak eerder zindelijk dan jongens.  Als kind leer je veel in je eerste levensjaren. Dat gaat met behoorlijk grote stappen. Zo leert een kind niet alleen kruipen, zitten, staan en lopen, maar ook plassen en poepen op een potje en daarna op de wc. Bij de één gaat dit vanzelf goed, bij de ander is plassen zonder vertrouwde luier minder vanzelfsprekend. We hebben allemaal vroeger geleerd ‘hoe’ we naar het toilet gaan, je neemt hier als kind vaak de gewoontes over van je ouders. Als ouder kun je daarin je kindje begeleiden en volgen.

Tips om je kindje zindelijk te krijgen.
Als ouder kun je je kind leren om zijn/haar billen zelf schoon te vegen met toiletpapier.  Een kinderhuidje is teer, dus gebruik vooral zacht en sterk toiletpapier. Na het gebruik van droog toiletpapier kun je voor een fris en schoon gevoel ook gebruik maken van vochtig toiletpapier. Vochtig toiletpapier is pas geschikt wanneer je kindje uit de luiers is, het is namelijk wat minder geschikt voor de gevoelige babyhuid. Belangrijk is om na elk toiletbezoek de handen met zeep te wassen. Als ouder kun je hierin het juiste voorbeeld geven. Je kunt het toiletbezoek voor je kindje heel normaal maken, door hem/haar ook te betrekken bij jouw toiletbezoek en te vertellen wat je doet. Dit zijn wat simpele tips om je kindje sneller bewust te maken van zindelijk worden.

Edet verkoopt vochtig toiletpapier wat een fris gevoel kan geven na gebruik van droog toiletpapier. Edet vochtig toiletpapier mag na gebruik worden doorgespoeld in het toilet. Dit is, in tegenstelling tot babydoekjes, erg praktisch. Ze hebben drie varianten te koop: Soft Shea, Fresh Cucumber en Rich almond. Allen zijn verzorgend en zorgen voor een betrouwbaar schoon gevoel. De ene geur net wat frisser, de ander net wat luxueuzer. Ook verkoopt Edet vochtig toiletpapier met een handige zuignap zodat je ‘m naast je toiletrol kan hangen in de wc. Die wordt verkocht in een parfumvrije en milde variant (voor de gevoelige huid) en een Aloe variant. Aan jezelf de keuze wat je prettig vindt. Op de website van Edet kun je hier meer informatie over vinden, ook is Edet te vinden op Facebook. 

Het bezoeken van de wc of op het potje, zindelijkheidstraining en alles daaromheen zijn onderwerpen die soms een taboe zijn. Toch is het toiletbezoek iets heel normaals in ieder huishouden en bij iedere opvoeding. Zelf heb ik een jaar als pedagogisch medewerker op een poeppoli gewerkt waarbij ik kinderen en hun ouders, pedagogisch begeleid heb in de weg naar zindelijkheid. Daar merkte ik al dat het taboe heel groot kan zijn, het taboe kan juist ervoor zorgen dat het voor kindjes iets groots of engs is. Dat zou het helemaal niet hoeven zijn, daar kun je als ouders op inspelen door het onderwerp bespreekbaar te maken met je kindje. Op die manier zal je ook merken dat je kindje sneller zindelijk wordt.

Wanneer begonnen jullie met zindelijkheidstraining met je kindje en waar lette jij in het speciaal op? Laat je reactie achter bij de comments.

Ik schreef al eens eerder wat praktische tips bij zindelijkheidstraining.  en ik schreef al eens een brainstorm artikeltje met de vraag wanneer het juiste moment is om met zindelijkheidstraining te starten.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

12 gedachten over “Zindelijkheidstraining en stilstaan bij hygiëne”

 1. Sarah kreeg steeds meer interesse in mijn toiletgang. Ze ging steeds mee en kent het hele riedeltje…plassen, wc papier pakken, doortrekken en handen wassen. Ik betrek haar er altijd bij. Ze heeft een potje in de woonkamer waar ze af en toe op gaat zitten en soms ook bloot op wil zitten. Tot nu toe zonder resultaat maar dat geeft niks, ze is nog zo jong!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Update Sarah – 20 maandenMy Profile

 2. Mijn zoontje wilde net als de andere kindjes uit de opvang op het potje. Dit was voor het eerst toen hij nog geen 2 jaar was. Nu is hij een maandje 2 jaar en hij geeft regelmatig aan dat hij op het potje een poep of plas moet doen. Maar hij doet het ook nog vaak in zijn luier. Ik laat het hem gewoon zelf aangeven, dat werkt het beste! Ben iig al super trots op hem dat hij het al zo goed doet!

 3. Bij mijn zoontje begonnen we met 2,5 jaar en was het binnen een week helemaal gelukt. Nu we op Bali wonen en kinderen hier vaak al vanaf 1,5 jaar zindelijk zijn, zijn we er met onze dochter met 22 maanden mee begonnen en rond haar 2e verjaardag was ze zindelijk. Het hele proces duurde wel aanzienlijk langer dan wanneer je iets later begint. Het scheelt ook echt enorm dat het hier zo warm is en de kinderen weinig kleren aanhebben die steeds aan en uit moeten. Goed dat je hier aandacht aan besteed!
  Marieke onlangs geplaatst…Intocht Sinterklaas op BaliMy Profile

 4. Interessant om hier even bij stil te staan. Bij ons wilde mijn dochter een jaar geleden (begin 2e levensjaar) altijd mee naar de wc dus ik kocht meteen een po en wc verkleiner alleen toen heeft ze er 2x op gepoept en dat vond ze ‘eng’ denk ik (ze schrok heel erg toen het was gebeurd).

  Dus sindsdien zijn we er even helemaal mee gestopt. Ze weet wel wanneer ze moet want dan gaat ze achter het gordijn staan (haha wel schattig!). Alleen ik weet eigenlijk niet zo goed wanneer we nou weer moeten beginnen, wil er ook niet teveel druk op leggen. Iemand advies?
  Maaike onlangs geplaatst…What’s in my basket? @ HemaMy Profile

 5. Vince begint ook interesse te tonen in het potje. Omdat hij ons op het toilet ziet zitten. hij is nu 19 maanden. We zetten zijn potje in het zicht en hij gaat er vaak gewoon op zitten.
  Nathalie onlangs geplaatst…Wishbone bikeMy Profile

 6. Hier begonnen de jongens echt met zindelijk worden toen ze ruim 3,5 waren. Casper was met 3.10 maanden zindelijk en Wessel met 3.11 maanden. Net op tijd voor hun 1ste schooldag. Ze hebben op school wel heel veel ongelukjes gehad.
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Nieuwe website!My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.