ophetpotje

Wanneer beginnen met zindelijkheidstraining?: Lana is helemaal baby-af en daarmee ook in een nieuwe fase aangekomen.  Dat betekent dat ik al een beetje vooruit aan het kijken ben wat voor stappen er gaan komen in Lana’s ontwikkeling. Één daarvan is zindelijkheidstraining, maar wanneer begin je daar eigenlijk mee? Hoe merk je dat je kindje er klaar voor is om zindelijk te worden? Wat is het juiste moment om een potje te gaan neerzetten om te kijken of je kindje daar aan toe is? Ik denk dat dit een heel persoonlijk onderwerp is dat voor iedere moeder en voor ieder kind anders zal zijn. Ik heb in ieder geval alvast een potje aangeschaft en een wc-bril verkleiner voor wanneer de tijd er rijp voor is. Eigenlijk omdat ik dit ontwerp in de vorm van een nijlpaard gewoon niet kon laten liggen ;). Lana kan nog niet zelfstandig lopen dus voorlopig zijn we er nog niet mee bezig maar ik denk er al wel over na. Ik vond het daarom leuk om hier een artikel over te schrijven en om de ervaringen van andere moeders hierover te vragen.

Het boekje hierboven wordt veel gebruikt als educatiemiddel om het onderwerp  zindelijkheid met kindjes bespreekbaar te maken.

Eerste stappen naar zindelijk worden:
Ik nam mezelf voor dat zodra Lana zelfstandig kan lopen we een potje in de kamer gaan zetten waar ze op mag zodra ik bij haar de signalen herken dat ze aan het drukken is. Misschien heeft ze er totaal geen interesse in, misschien groeit die interesse vanzelf.  Ik wil haar helemaal geen druk op leggen en haar zelf de keuze laten maken wanneer zij  er aan toe is. Wel denk ik dat het introduceren van het potje al wel kan zodra een kindje zelfstandig loopt en zodra je signalen herkent dat het kindje zijn/haar behoefte gaat doen.  Dan heeft het kindje zelf de keuze of hij/zij er op al op wil. Ik kan aan Lana heel duidelijk zien wanneer ze aan het ‘drukken’ is, ook lijkt ze de wc al heel erg interessant te vinden. Dit zie ik niet al als signaal dat ze er aan toe is maar wel dat er een bepaalde interesse aan het komen is.

Een paar jaar geleden liep ik stage als pedagogisch hulpverlener op de kinderafdeling van het ziekenhuis en daar begeleidde ik op een zogenaamde ‘poeppoli’ kindjes die wat moeite hadden met zindelijk worden. Een onderwerp waar veel taboe over bestaat en waar ik met die kindjes mee aan de slag ging om zelfvertrouwen daarin te krijgen en om het onderwerp bespreekbaar te maken om bepaalde angsten te overwinnen. Ik heb daardoor erg veel geleerd over dit onderwerp maar nu ik erover na denk bij mijn eigen kindje weet ik niet wanneer het juiste moment er voor is. Ik ben me daarom gaan inlezen in dit onderwerp om die stof weer naar boven te halen.

Tips om je kindje zindelijk te krijgen:
Uit die informatie haalde ik dat kinderen gemiddeld tussen de 24 en 36 maanden zindelijk worden. Dit is ook de leeftijd dat lichamelijk gezien hun lichaam het signaal van aandrang kan gaan aanvoelen. Het kind geeft zelf aan waar het wel of niet aan toe is. Sommige kinderen zijn hier wat vroeger in, anderen nemen er wat meer de tijd voor. Kinderen kunnen interesse gaan tonen in het toilet, zich gaan afzonderen als ze hun behoefte gaan doen of aangeven dat hun luier vol zit. Dit zijn signalen dat een kindje op dit gebied ontwikkeld. Als ouders kun je hier op inspelen door een potje neer te zetten, het onderwerp bespreekbaar te maken en te kijken hoe een kindje hierop reageert. Zindelijk worden is en blijft een natuurlijk proces waar je als ouders niet veel invloed kan uitoefenen. Wel kun je meebewegen met de ontwikkeling van het kindje en erop inspelen.

Hoe wij het zelf gaan doen, zijn we nog niet helemaal uit. Daar is het voor ons nu ook nog te vroeg voor. Wel ben ik aan het informeren wat anderen doen en wat voor ons als prettig zal voelen. Voor nu hebben we gewoon al een heel grappig potje in huis in de vorm van een nijlpaard, haha.
Ik ben benieuwd naar de ervaringen van andere moeders, wanneer begon jij met zindelijkheidstraining, wanneer merkte je dat je kindje er aan toe was? Of voor moeders die, net als ik, ook nog niet in die fase zitten, hoe denken jullie over dit onderwerp? Laat het me weten bij de comments.
Meer over zindelijkheid en hygiene. 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

33 gedachten over “Wanneer beginnen met zindelijkheidstraining?”

 1. Mijn zoontje begon zelf aan te geven dat hij op het toilet wilde. Toen hij op de peuterspeelzaal zelf een aantal keer naar het toilet was geweest zijn we thuis ook begonnen met zindelijk worden. Als je kindje op de peuterspeelzaal zit is het misschien een tip om je kindje zo vroeg mogelijk mee te laten doen met de plasrondes. Mijn zoontje vond dit zo interessant dat hij zelf ook wilde.
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! (week 5) & veranderingenMy Profile

 2. Ze geven inderdaad echt zelf aan dat ze er aan toe zijn. Mijn oudste twee waren beiden zindelijk met 2jr en 3mnd. Middelste wilde zelfs eerder al op potje (met ruim 1,5) en deed toen alles erop en in ene was zijn interesse weg en deed hij weer alles in de luier. Oudste heeft het potje wel gebruikt en middelste wilde daarna alleen maar met wc verhoger/verkleiner. Ideaal. Scheelt hoop gedoe met potjes legen haha
  Kaboutertuin onlangs geplaatst…Lekkers na de geboorteMy Profile

 3. Wat goed om te lezen dat je hier al heel bewust mee bezig en ik ben voooral erg blij om te lezen dat je ook wilt kijken wanneer Lana hier aan toe is en vooral er geen druk achter wil zetten. De interesse komt vanzelf! Leuk om te lezen! 😀
  Kelly onlangs geplaatst…LUSH | Angels on Bare SkinMy Profile

 4. Wij zijn hier begonnen toen Levi 1,5 jaar was. In het voorjaar zijn wij gaan oefenen door in de tuin zonder broekje rond te lopen en zodra hij signalen gaf dat hij moest plassen hem op het potje zetten. Wanneer hij op het potje plaste, mocht hij stickers plakken en stonden wij vol enthousiasme te klappen. Hij had het al vrij snel door en zo was hij ruim voor zijn 2 jaar zindelijk. Succes!
  Diana Carlton onlangs geplaatst…Zoektocht naar de perfecte bikini/badpakMy Profile

 5. Onze dochter van 2 heeft wel wat interesse . Ze gaat mee naar de wc en wil wel eens op het potje gaan zitten. Verder niets. Komt vanzelf denk ik.
  Zelf was ik met 1,5 zindelijk. Maar volgens mij werd ik voortdurend op de pot gezet. Dat wil ik niet bij onze dochter doen en ik heb er ook geen zin in.
  Ik zie trouwens een nijlpaard in jullie potje. 😉

 6. Mijn zoontje is 2 , en toen we onder de douche stonden begon hij op een speelemmertje te zitten en zei toen plassen. Toen wist ik dat hij er aan toe was.
  Het komt dus van zelf. Hier zijn boekjes ofzo aan te pas gekomen. De natuur regelt het vanzelf.

 7. Een krokodil? Ik dacht dat het een nijlpaard was haha! Maar hoe dan ook.. Het is een leuk potje;)
  Ik ben er nog helemaal niet mee bezig natuurlijk, eerst maar eens bevallen;) maar vind het wel erg interessant om nu al te lezen over dit soort onderwerpen.
  Miranda onlangs geplaatst…Januari in foto’sMy Profile

 8. Hahah ik pas het even aan, nijlpaard inderdaad :p dankje voor je comment Miranda, veel geluk in je zwangerschap gewenst xx

 9. Hi Kelly, leuk onderwerp!
  Tussen mijn oudste en mijn jongste zoon zit 10 jaar verschil en zus is 9, ik ben er dus ook even helemaal uit geweest. Kleine Nino is nu 21 maanden en weet donders goed dat hij kan plassen op het potje.Als hij erop zit roept hij dan ook heel hard “Psss…pssss”. Maar als hij eenmaal die luier uit heeft en het potje ziet staan, plast hij er gerust naast…hihi. Het komt allemaal wel vanzelf. Het begin is er ! Mijn dochter was met 1,5 jaar al zindelijk en mijn oudste zoon pas met 3 jaar.

 10. Mijn dochter van 2,5 jaar begint nu een beetje interesse te tonen voor het plassen op het potje. Ze wil er heel vaak opzitten, maar plassen ho maar haha. Ik blijf het gewoon door proberen. Ze moeten het even door hebben en dan is het zo gepiept.
  Mijn eerste dochter heb ik er niks aan hoeven doen. Op de opvang had ze kindjes naar de wc zien gaan en wilde het ook: binnen 3 dagen volledig zindelijk.

  Dat boekje van de kleine mol is hier wel een doorslaand succes trouwens. Lees ‘m wel 3 x per dag voor :-p
  Bianca onlangs geplaatst…ValentijnsdagMy Profile

 11. Mijn zoon is nog niet zindelijk. En mijn dochter was 2,5 a 3 jaar. Met haar begon het in de zomer toen ze in d’r bikini door t huis rende. Als ze dan moest, stond het potje in de buurt. Maar pas echt goed ging het met een stempel methode. Ze moch zelf 1 stempel zetten als ze op de wc had geplast en twee stempels als ze had gepoept. Binnen n weekje was ze zindelijk. En tuurlijk waren er nog wel eens ongelukjes. Maar daarvoor had ik dan geleerd altijd extra kleren mee te nemen 😉

  Leuk onderwerp! Liefs!

  Eva
  Eva onlangs geplaatst…KellyC – zwanger & diabetes type 1My Profile

 12. Ik denk dat je het moet ervaren om er achter te komen hoe je er in staat. Hier heb ik er nog niet over nagedacht, dat komt later wel. En zelfs dan denk ik: ik zie wel hoe het loopt en wanneer Sarah er klaar voor is. Er zullen vast signalen van je kindje komen die duidelijk maken dat hij/zij er klaar voor is.
  Wat een schattig potje! Dat moet dan helemaal goedkomen 😉
  Lifesabout onlangs geplaatst…BikkelharT. Natriumarme producten in de test deel 3.My Profile

 13. Dit is zo verschillend per kind. Ik begon rustig met een introductie van het potje. Mijn dochter was al snel zindelijk als het om plassen ging. Een grote boodschap hebben we problemen mee gehad. Ze hield het constant op en dit zorgde voor veel pijn als het echt niet meer kon en toen ging toch de luier om en hield ik haar vast in een bepaalde houding zodat het allemaal wat makkelijk ging.

  Ze was 3,5 toen ze eindelijk ook een grote boodschap op het toilet durfde. Daarna heb ik haar nog een jaar ‘s nachts wakker gemaakt om even te gaan plassen.

  Succes en ga vooral op je gevoel af en kijk goed naar Lana en maak je geen zorgen als het allemaal “langer” duurt. Nergens voor nodig.
  Nesrin onlangs geplaatst…Photodiary – Keeping up with NesrinMy Profile

 14. Ik dacht bij onze zoon ook dat hij er vroeg interesse in had en toen meteen het potje, boekjes en beloningssystemen erbij gepakt. Dat viel dus enorm tegen en pas vlak voor hij naar school ging wilde hij (onder enige ‘druk’) echt zindelijk worden overdag. Onze dochter was met 3 al zindelijk ‘s nachts…het is per kind dus zo verschillend. Niet teveel ervan verwachten en je gevoel het meeste laten spreken dan wordt het in ieder geval geen frustratie (want als je er 2 jaar mee bezig bent wordt dat het uiteindelijk wel ;)).
  Marjolijn de Jong onlangs geplaatst…Z8 zomercollectie 2015My Profile

 15. Mijn zoontje kan nog niet praten maar we zijn al wel aan het oefenen. Hij is nu 17 maanden en wil altijd graag mee naar de wc met mij. Daar hebben we een potje gezet en gaat hij op zitten als ik ook naar de wc ga. Ik hoop dat hij, als hij kan praten, ook goed kan aangeven wanneer hij naar de wc moet. Maar dat moeten we nog even afwachten.
  Minke onlangs geplaatst…Coocking monday: de appelkaneelcake van PaulineMy Profile

 16. Wij zijn ook aan het kijken hoe en wat. Elvy loopt al en vind het toilet reuze interessant. Ik wacht inderdaad de signalen af, die wel steeds meer worden. Wil hem idd ook niet een bepaalde druk op leggen. Mijn stuk komt hier morgen over online, vindt je het oke als ik hiernaartoe link?
  Whitney onlangs geplaatst…Afgestudeerd en nu? #3My Profile

 17. Peuters laten inderdaad zelf merken als ze er klaar voor zijn. Hier steeds rond 2 jaar begonnen, daar ze in België al op 2,5 jaar naar school gaan (zonder pamper). Ik heb er op mijn blog eens een artikel rond geschreven met allerlei tips, als je wilt moet je maar eens piepen.
  Aanhetlijntje onlangs geplaatst…Aanhetlijntje #3My Profile

 18. Ik vind dit best interessant al om te lezen. Want inderdaad, wanneer is eigenlijk de tijd om dit je kindje te laten proberen? Ik zou dit zelf niet uit een boek onthouden, zoveel stof en dan lijkt dit heel pietluttige info, maar als ik zelf ooit kinderen heb dan denk ik terug aan dat ene blogje op Kellycaresse: oh ja! 24 – 36 maanden.
  Milou onlangs geplaatst…Ik hoef niet de hele wereld te zien, maar…My Profile

 19. Ze zeggen dat 1,5 de beste leeftijd is om je kindje zindelijk “te laten worden”. Maar Guusje was pas 3 toen ze zindelijk werd. Zomaar, van de een op de andere dag. Met Laura zijn we nu bezig.

 20. Mijn zoon was ook laat maar we waren er zelf ook wel laks mee. Voordeel is denk ik dat hij wel in 1x zindelijk was en ook meteen ‘s nachts (met 3,5 dus) waar ik vriendinnen van me echt wel zie zeulen met tas vol droge kleding want: veel ongelukjes (bij kids die jonger zijn). Heeft beiden z’n voor- en nadelen denk ik, zowel vroeg beginnen met training als wachten tot ze er zelf aan toe zijn. Dochter nu net 3, taalt er niet naar. Ik wacht gewoon af wanneer ze er zelf over begint 🙂
  Melissa onlangs geplaatst…Recept | Havermoutcake met banaan en walnotenMy Profile

 21. Zindelijkheidstraining is best gecompliceerd. Mijn dochters waren allebei met 2 ½ dag en nacht zindelijk. Van mijn moeder hoorde ik dat ik dat zelf al met anderhalf scheen te zijn. Als ik de boeken van tegenwoordig mag geloven, schijnt het hedendaagse kind op die leeftijd nog geen controle over de blaas te hebben.
  Er spelen zoveel factoren mee. Bij het ene kind gaat het sneller en makkelijker dan bij de ander. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat het een combinatie is van interesse en een kwestie van aanbieden. Nog voor ze konden lopen, zette ik ze wel na elke maaltijd op het potje. Kwam er iets? Prima! Zo niet? Dan niet! Zo wenden ze er in elk geval alvast aan om op zo’n ding te zitten. We maakten er een leuke tijd van, lazen boekjes en ik bleef erbij zitten.
  Met de echte zindelijkheidstraining ben ik in de zomer begonnen. Gewoon lekker zonder luier los rond laten lopen in de tuin en in huis. Dan ervaren ze het ook wat er gebeurt als je geen luier om hebt. Natuurlijk gebeurden er veel ongelukjes. Ik dweilde en waste me een slag in de rondte. Vond ik niet erg en het weerhield mij er niet van consequent te zijn. Eenmaal luier af is luier af. Reserve onderbroekjes en kleding mee als we op stap gingen. Bovendien leer je in die periode ook feilloos welke winkels er toiletten hebben voor noodgevallen.

  Ik weet dat men er op kdv een beetje gek van werd en ze weer een luier omdeed. Maar het grappige was dat dochters daarom juist daar ook beter begonnen aan te geven dat ze naar de wc moesten omdat ze zagen dat luiers voor baby’s waren en ze vonden zichzelf toch wel heel groot. Toen was het zo gepiept. Voor nachtritme heb ik echt moeten trainen. Dan deed ik ze voor het naar bed gaan op de wc. Als ik naar bed ging nog even op de wc zetten en om 5 uur ’s ochtends ging mijn alarm af om ze nog even op de wc te zetten. Ene dochter had alarm van 5 uur nodig omdat het anders mis ging. Andere dochter kon het zonder problemen tot 7 uur ophouden en ging dan.

 22. Zelf was ik bij mijn oudste zoontje begonnen bij 2jr. Merkte dat hij t maar niks vond. Hij zonderde zich al af bij het drukken en gaf aan wanneer zijn luier vies was. Nu is de jongste 2jr en merk precies het zelfde. Bij 2,5 jr zette ik de oudste op t potje om de 5-10 min. Na een paar ongelukjes, bleef ik vooral geduldig en werd niet boos. Tijdens het eten zei hij dat hij op t potje wilde zitten en toen hij erop ging zitten dacht ik dat t een grap was van hem maar hij deed t toen wel echt in het potje! Super blij overdeeven gejuigd en een sticker als beloning was het eigenlijk al snel klaar met de luiers. En al snel ook de avonden droog. Dat moment van de eerste onderbroek kopen is echt zo leuk. Elk kind is anders, dus kijk vooral naar Lana hoe zij het allemaal vind en ontwikkeld.♡ good luck!
  sarah onlangs geplaatst…Romige AardappelschotelMy Profile

 23. Mijn dochter van bijna 1 jaar zet ik na een dutje altijd op een potje. Meestal gaat ze dan plassen en heeft ze de luier dan ook netjes droog gehouden. Maar dit is niet altijd het geval hoor. Dit is het begin natuurlijk. Voor de rest ga ik nog even kijken hoe ik het allemaal ga regelen. 🙂 Groetjes.

 24. Wat fijn om te lezen dat je en alle reagerende oudes geen druk uit willen oefenen op het zindelijk worden. Tegelijkertijd grappig dat dezelfde ouders het wel over training hebben. Uit ervaring en opleiding wil ik mee geven dat het ook langer dan 36 maanden kan duren. Pas als je kindje klaar is met de lichamelijke obtwikkelingen die nodig zijn voor zindelijkheid, kan het daadwerkelijk zindelijk worsen. Dit kan ook gerust tot 5 of 6 jaar duren. (Het komt niet vaak voor, maar de kans is er) wel kun je je kindje inderdaad kennis laten maken met het idee van een potje o.i.d.
  Veel succes! X

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.