Recept Bruine bonensoep met soepballen

Recept Bruine bonensoep

Recept Bruine bonensoep
Ik ben echt dol op soep, ik maak het dan ook het liefst zelf omdat ik dit veel lekkerder vind dan uit een blik of pakje. Vandaag deel ik een heerlijk en gezond soeprecept, namelijk ‘mijn’ bruine bonensoep met zelfgemaakte soepballetjes en veel groente. Heel erg makkelijk om zelf te maken en deze kan als maaltijdsoep gegeten worden. Wij vinden het heel erg lekker. Benieuwd hoe ik deze soep zelf maak en hoe ik de soepballetjes maak? Bekijk dan zeker dit recept, wie weet eet jij dit binnenkort ook wel!

Recept Bruine bonensoep
Recept Bruine bonensoep

Wat heb je nodig voor je zelfgemaakte bruine bonensoep?
– 1 pot (Hollandse) bruine bonen
– 1 prei
– 4-5 kleine worteltjes of 1 winterpeen
– 2 uitjes
– peper en zout
– bouillon blokjes ( ik koos voor 2 stuks)
– Laurierblaudje (naar wens)

Voor de soepballetjes:
– 200 gram rundergehakt of half-om-half gehakt
– 1 ei
– 1-2 beschuiten of wat paneermeel.
– Zout en peper naar wens
Hoe maak je soepballen voor in deze bruine bonensoep?

Ik begin met het maken van de soepballetjes. In een schaaltje doe ik de beschuiten en deze maak ik fijn tot een korrelig mengsel. Je kunt ook gewoon paneermeel gebruiken. Daarbij doe je een ei en wat zout en peper en vervolgens het gehakt. Dit ga je met je handen kneden tot je een fijn beslag hebt.

Dit gehakt mengsel rol je tot kleine soepballen

We gaan nu beginnen aan de soep. Kook ongeveer 2 liter water met de waterkoker. Snij een uitje fijn tot kleine blokjes. Zet een grote pan op het vuur, doe hier wat olie bij en vervolgens de stukjes ui. Als het water gekookt is voeg je hier het water aan toe. Dan ga je de andere groente snijden. De prei in kleine reepjes en de wortels in kleine blokjes. Deze voeg je vervolgens toe aan het water.

Dan mogen de soepballen er bij. Vervolgens voeg je de bouillonblokjes toe, eventueel een laurierblaadje en vervolgens de pot met bruine bonen. Roer steeds goed door. Laat de soep een aantal uren opstaan zodat alle groente kan ‘weken’ en je soep lekker dik van structuur wordt. Als je de soep extra vullend wil maken kun je er nog wat blokjes aardappel aan toevoegen. Dit hoeft echter niet.

Ik liet de soep de hele middag op het vuur staan. Dit hoeft niet maar zorgt wel voor de rijkste smaak.

Recept Bruine bonensoepDan is je bruine bonensoep klaar! Voor de grotere eters kun je hier nog wat brood bij eten als je het als vullende maaltijdsoep wil eten. Deze soep is ook lekker als lunch. De soep valt hier erg goed in de smaak! Maken jullie wel eens bruine bonensoep? Wat is jouw favoriete soep om zelf te maken? Ik ben benieuwd naar jullie reacties op mijn recept, laat ze me weten bij de comments.

Ook lekker:
Recept rode linzensoep
Recept broccolisoep zelf maken
Recept voor Franse Uiensoep
Maak zelf een heerlijke pompoensoep

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

21 reacties

 • Annemiekish
  6 februari 2015

  Oh, wat een fijne uitleg! Ik hou zelf ook erg van soep, maar ik heb nog nooit in mijn leven zelf een pan soep gemaakt, ondanks ik al 1,5 jaar met mijn vriend woon. Oeps! Ik denk dat dit net net mijn duwtje in de rug zal zijn! 🙂
  Annemiekish onlangs geplaatst…MAC #217: Worth The Splurge?My Profile

 • Marion
  6 februari 2015

  Ik hou helemaal niet van soep! Ja, van cup a soup, maar ik vrees dat dat niet telt. Maar bruine bonen vind ik wel heel erg lekker…. Ik heb één keer in mijn leven een pan soep gemaakt. Leek uiteindelijk meer op bami. Een halve zak vermicelli was kennelijk een beetje overdreven.
  Marion onlangs geplaatst…Brief aan mezelf: Sweet SixteenMy Profile

 • Simone
  6 februari 2015

  Ik ben ook gek op soep! Het vult ook zo goed vind ik. Bruine bonensoep heb ik nog nooit geprobeerd, ben er niet zo dol op maar misschien in soepvorm toch maar eens proberen.
  Simone onlangs geplaatst…Wish – subtiele kettinkjesMy Profile

 • Marieke
  6 februari 2015

  Dat ziet er lekker uit! Eigenlijk maak ik zelf nooit soep omdat mijn man er niet van houdt.

  Deze ga ik zeker eens uitproberen!
  Marieke onlangs geplaatst…Over troost en er zijn voor een anderMy Profile

 • Chantal
  6 februari 2015

  Ik ben niet zo’n soep eter, maar tomaten, erwten, linzen en bruine bonen soep gaan er meestal wel in 🙂
  Chantal onlangs geplaatst…5 tips voor meer tijd voor jezelfMy Profile

 • Dagmar
  6 februari 2015

  Wat een heerlijk recept en superleuke tip! Het is niet echt een tijdstip voor soep nu, maar ooh ik krijg er helemaal zin in door je fijne artikel!
  Dagmar onlangs geplaatst…Mijn kledingstijl gaat op de schop!My Profile

 • Eva
  6 februari 2015

  Ziet er heerlijk uit! Behalve het vlees, want wij zijn vegetarisch.
  Maar je hebt tegenwoordig ook vega balletjes. Dus ik kom er wel uit!

  Liefs!
  Eva
  Eva onlangs geplaatst…Leuk ValentijnspakketMy Profile

 • Kelly
  6 februari 2015

  Hmmm twee dagen geleden had ik lekkere bruine bonen soep bij mijn schoonouders. Daar had ik het recept ook al van gevraagd, maar dit recept ziet er ook goed uit! Ik heb het ook wel eens met rookworst gemaakt ipv soepballen!
  Kelly onlangs geplaatst…Gezonde ClubsandwichMy Profile

 • Annemijn
  6 februari 2015

  Ik houd niet van bonen maar dit klinkt toch wel lekker.
  Annemijn onlangs geplaatst…Shop(v)log Den BoschMy Profile

 • Milou
  6 februari 2015

  Jeetje, dat is een duidelijke uitleg, daar kan ik zelf ook wel wat mee. Wij eten op zaterdag altijd soep met broodjes. Fijne traditie is dat, hoewel ik nu zelf even niet mee kan doen.
  Milou onlangs geplaatst…Interieurtag 2.0My Profile

 • Liset - Beautydagboek
  6 februari 2015

  Dit ziet er heerlijk uit en makkelijk te maken! Bedankt voor het recept.
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…MAC matte lipstick Kinda sexyMy Profile

 • Lifesabout
  6 februari 2015

  Ik heb lang geen bruine bonen soep meer gehad, het wordt tijd om deze weer eens te maken! Mijn man is Antilliaans en doet er graag rijst en suiker doorheen (zie jij het voor je? blehh).
  Lifesabout onlangs geplaatst…Remember the time…My Profile

 • Malou
  6 februari 2015

  Het ziet er heel lekker uit!
  Malou onlangs geplaatst…INSTAGRAM TAGMy Profile

 • Kaboutertuin
  6 februari 2015

  Je recept ziet er goed uit!!! Ik heb alle ingredienten ook in huis dus ik ga straks de bruine bonen in het water zetten (ik heb gedroogde) dus dan kan ik morgen soep maken. Bedankt voor het delen!!
  Kaboutertuin onlangs geplaatst…Valentijnsslinger DIYMy Profile

 • Marianne
  6 februari 2015

  Ziet er super lekker uit!
  Vallen de balletjes niet uit elkaar als je ze zolang kookt?
  krijg gewoon zin in soep nu 😛 ga het volgende week ook eens maken op jou manier!

 • rachel
  6 februari 2015

  klinkt ekker en gaat ik zeker een keer maken :d gooi je het sap waar de bruine bonen in zitten ook in de soep of laat je de bonen eerst uitlekken?
  rachel onlangs geplaatst…Vlog van 4 februariMy Profile

 • Patricia Schmitz-Heres
  6 februari 2015

  Jeetje wat doe je er een boel in zeg… En dan is de soep ook echt bruin… Als mijn vader zijn overheerlijke bonensoep maakt is hij grijs haha. Daar zitten dan bruine bonen uit pak in (die dus een hele nacht in water hebben gestaan), rijst, karbonade en braadworst in. Die moet ik nog eens gaan maken haha.
  Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…WINACTIE| Klein samengesteld pakketje.My Profile

 • Eline
  6 februari 2015

  Lekker soepje hoor!
  Eline onlangs geplaatst…PaprikadipMy Profile

 • Josephien
  6 februari 2015

  ziet er heerlijk uit en een prima uitleg, deze ga ik zekers weer uitproberen, je hebt altijd super lekkere en betaalbare en voor iedereen goed te maken recepten!! dikke duim Kelly!!

 • Manon
  6 februari 2015

  Lekker soep met ballen!

 • Angela | Great Body & Skin
  6 februari 2015

  Ik hou niet zo van ballen, maar zonder ballen lijkt me dit heel lekker! Ik vind in hotels de witte bonen in tomatensaus en eieren ook altijd zo lekker, hmmm!
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Confession: My Weird Eating HabitsMy Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.