Recept Bruine bonensoep met soepballen

Recept Bruine bonensoep

Recept Bruine bonensoep
Ik ben echt dol op soep, ik maak het dan ook het liefst zelf omdat ik dit veel lekkerder vind dan uit een blik of pakje. Vandaag deel ik een heerlijk en gezond soeprecept, namelijk ‘mijn’ bruine bonensoep met zelfgemaakte soepballetjes en veel groente. Heel erg makkelijk om zelf te maken en deze kan als maaltijdsoep gegeten worden. Wij vinden het heel erg lekker. Benieuwd hoe ik deze soep zelf maak en hoe ik de soepballetjes maak? Bekijk dan zeker dit recept, wie weet eet jij dit binnenkort ook wel!

Recept Bruine bonensoep
Recept Bruine bonensoep

Wat heb je nodig voor je zelfgemaakte bruine bonensoep?
– 1 pot (Hollandse) bruine bonen
– 1 prei
– 4-5 kleine worteltjes of 1 winterpeen
– 2 uitjes
– peper en zout
– bouillon blokjes ( ik koos voor 2 stuks)
– Laurierblaudje (naar wens)

Voor de soepballetjes:
– 200 gram rundergehakt of half-om-half gehakt
– 1 ei
– 1-2 beschuiten of wat paneermeel.
– Zout en peper naar wens
Hoe maak je soepballen voor in deze bruine bonensoep?

Ik begin met het maken van de soepballetjes. In een schaaltje doe ik de beschuiten en deze maak ik fijn tot een korrelig mengsel. Je kunt ook gewoon paneermeel gebruiken. Daarbij doe je een ei en wat zout en peper en vervolgens het gehakt. Dit ga je met je handen kneden tot je een fijn beslag hebt.

Dit gehakt mengsel rol je tot kleine soepballen

We gaan nu beginnen aan de soep. Kook ongeveer 2 liter water met de waterkoker. Snij een uitje fijn tot kleine blokjes. Zet een grote pan op het vuur, doe hier wat olie bij en vervolgens de stukjes ui. Als het water gekookt is voeg je hier het water aan toe. Dan ga je de andere groente snijden. De prei in kleine reepjes en de wortels in kleine blokjes. Deze voeg je vervolgens toe aan het water.

Dan mogen de soepballen er bij. Vervolgens voeg je de bouillonblokjes toe, eventueel een laurierblaadje en vervolgens de pot met bruine bonen. Roer steeds goed door. Laat de soep een aantal uren opstaan zodat alle groente kan ‘weken’ en je soep lekker dik van structuur wordt. Als je de soep extra vullend wil maken kun je er nog wat blokjes aardappel aan toevoegen. Dit hoeft echter niet.

Ik liet de soep de hele middag op het vuur staan. Dit hoeft niet maar zorgt wel voor de rijkste smaak.

Recept Bruine bonensoepDan is je bruine bonensoep klaar! Voor de grotere eters kun je hier nog wat brood bij eten als je het als vullende maaltijdsoep wil eten. Deze soep is ook lekker als lunch. De soep valt hier erg goed in de smaak! Maken jullie wel eens bruine bonensoep? Wat is jouw favoriete soep om zelf te maken? Ik ben benieuwd naar jullie reacties op mijn recept, laat ze me weten bij de comments.

Ook lekker:
Recept rode linzensoep
Recept broccolisoep zelf maken
Recept voor Franse Uiensoep
Maak zelf een heerlijke pompoensoep

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

21 gedachten over “Recept Bruine bonensoep met soepballen”

 1. Oh, wat een fijne uitleg! Ik hou zelf ook erg van soep, maar ik heb nog nooit in mijn leven zelf een pan soep gemaakt, ondanks ik al 1,5 jaar met mijn vriend woon. Oeps! Ik denk dat dit net net mijn duwtje in de rug zal zijn! 🙂
  Annemiekish onlangs geplaatst…MAC #217: Worth The Splurge?My Profile

 2. Ik hou helemaal niet van soep! Ja, van cup a soup, maar ik vrees dat dat niet telt. Maar bruine bonen vind ik wel heel erg lekker…. Ik heb één keer in mijn leven een pan soep gemaakt. Leek uiteindelijk meer op bami. Een halve zak vermicelli was kennelijk een beetje overdreven.
  Marion onlangs geplaatst…Brief aan mezelf: Sweet SixteenMy Profile

 3. Hmmm twee dagen geleden had ik lekkere bruine bonen soep bij mijn schoonouders. Daar had ik het recept ook al van gevraagd, maar dit recept ziet er ook goed uit! Ik heb het ook wel eens met rookworst gemaakt ipv soepballen!
  Kelly onlangs geplaatst…Gezonde ClubsandwichMy Profile

 4. Jeetje, dat is een duidelijke uitleg, daar kan ik zelf ook wel wat mee. Wij eten op zaterdag altijd soep met broodjes. Fijne traditie is dat, hoewel ik nu zelf even niet mee kan doen.
  Milou onlangs geplaatst…Interieurtag 2.0My Profile

 5. Ik heb lang geen bruine bonen soep meer gehad, het wordt tijd om deze weer eens te maken! Mijn man is Antilliaans en doet er graag rijst en suiker doorheen (zie jij het voor je? blehh).
  Lifesabout onlangs geplaatst…Remember the time…My Profile

 6. Je recept ziet er goed uit!!! Ik heb alle ingredienten ook in huis dus ik ga straks de bruine bonen in het water zetten (ik heb gedroogde) dus dan kan ik morgen soep maken. Bedankt voor het delen!!
  Kaboutertuin onlangs geplaatst…Valentijnsslinger DIYMy Profile

 7. Ziet er super lekker uit!
  Vallen de balletjes niet uit elkaar als je ze zolang kookt?
  krijg gewoon zin in soep nu 😛 ga het volgende week ook eens maken op jou manier!

 8. Jeetje wat doe je er een boel in zeg… En dan is de soep ook echt bruin… Als mijn vader zijn overheerlijke bonensoep maakt is hij grijs haha. Daar zitten dan bruine bonen uit pak in (die dus een hele nacht in water hebben gestaan), rijst, karbonade en braadworst in. Die moet ik nog eens gaan maken haha.
  Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…WINACTIE| Klein samengesteld pakketje.My Profile

 9. ziet er heerlijk uit en een prima uitleg, deze ga ik zekers weer uitproberen, je hebt altijd super lekkere en betaalbare en voor iedereen goed te maken recepten!! dikke duim Kelly!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.