Hoe je je kinderen goed voorbereiden om te surfen op het web

Pixabay

Hoe je je kinderen goed voorbereiden om te surfen op het web

Internet is een belangrijk onderdeel van ons leven geworden. Maar er zijn ook potentiële gevaren, zeker voor kinderen. Als ouder is het dan ook van cruciaal belang om je kinderen goed voor te bereiden. Door hierover te communiceren met je kinderen zullen ze leren om verantwoordelijk te surfen op het internet. Hoe je dat als ouder doet, lees je hier.

Informeer je als ouder over de risico’s

Voordat je in gesprek gaat met je kind is het belangrijk dat je zelf weet wat de risico’s zijn. We denken vaak dat we alles weten, maar de ontwikkelingen in de online wereld gaan razendsnel. Dit zijn een aantal van de belangrijkste risico’s voor kinderen op het web:

  • Phishing
  • Online challenges
  • Gameverslaving
  • Cyberpesten
  • Ongepaste content
  • Grooming

Naast jezelf informeren over de belangrijkste risico’s is het ook belangrijk om te weten hoe je je kind kunt beschermen. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om een VPN Nederland (Virtual Private Netwerk) te gebruiken als je gebruikmaakt van een openbaar netwerk.

Leg aan je kind uit wat veilig surfen is

Het is verstandig om al op jonge leeftijd aan je kind uit te leggen wat veilig surfen is. Door een open gesprek aan te gaan en duidelijk uit te leggen wat de gevaren zijn zal je kind het beter begrijpen. Er zijn een aantal punten die hierbij van belang zijn.

Pixabay

1. Begin op tijd met educatie

Kinderen zitten op steeds vroegere leeftijd online. Niet alleen thuis, maar ook op school zullen kinderen vroeg of laat surfen op het web. Het is van belang dat ze voor die tijd weten wat de gevaren zijn en hoe ze zichzelf moeten beschermen. Ga er niet vanuit dat de school deze taak op zich neemt. Ook als internetveiligheid opgenomen is in hun lesprogramma is het van belang om het thuis ook te bespreken.

2. Leg uit wat het internet en de gevaren zijn

Leg op simpele wijze uit wat het internet is en wat de gevaren zijn die ermee gemoeid gaan. Dit gedeelte kan een beetje overweldigend zijn, omdat er veel punten zijn om te bespreken. We raden je dan ook aan om online meer informatie op te zoeken over digitaal opgroeien.

3. Stel duidelijke regels op

Naast het waarschuwen en informeren is het ook van belang om duidelijke regels af te spreken. Geef hierbij aan welke websites je kind wel en niet mag bezoeken. Sommige websites en apps zoals Roblox, TikTok en Snapchat zijn niet veilig voor kinderen. Dit zijn nog een paar belangrijke regels:

  • Geef altijd je echte leeftijd op.
  • Spreek nooit in het echt af met mensen van het web.
  • Open bijlagen niet zonder het eerst te bespreken.
  • Stop een gesprek als het te persoonlijk wordt.
  • Praat niet met mensen met een ongepaste schermnaam of foto.

4. Spreek af wat te doen bij problemen online

Zorg voor open communicatie met je kinderen zodat ze weten dat ze altijd hun verhaal bij je kunnen doen. Zorg dat ze weten dat ze het moeten melden als iemand vreemde berichten stuurt, ze ongepaste content zien, of als ze online gepest worden.

Veilig en vertrouwd internetten

Internet is een leuk en handig platform, zolang je het maar veilig doet. Door je kind op tijd te informeren over de gevaren zijn ze goed voorbereid en kunnen problemen voorkomen worden. Het is slechts een kleine moeite, maar wel van groot belang.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.