milk

Wat je ook allemaal kunt doen met moedermelk? De mogelijkheden zijn eindeloos, want moedermelk is net als koemelk, gewoon melk dat niet enkel gebruikt kan worden om te drinken. Naast dat moedermelk door het lichaam van een mama wordt aangemaakt om haar kindje via de borst te geven, kun je moedermelk ook kolven en die melk voor allerlei doeleinden gebruiken. Misschien heb je een hele grote voorraad moedermelk in de vriezer? Misschien heb je een kindje dat de fles weigert en weet je geen raad met de moedermelk die je gekolfd hebt, of ben je overgestapt op kunstvoeding en heb je een lading moedermelk over. Ik vertel je een aantal mogelijkheden waar je gekolfde moedermelk voor kunt gebruiken.

8x Wat je ook kunt doen met moedermelk

 1. Moedermelk is niet enkel gezond voor baby’s, ook grotere kinderen kunnen de voedingsstoffen gebruiken. Heb je een baby, maar ook een peuter en lust je oudere kindje ook wat melk? Geef deze dan aan hem/haar in bijvoorbeeld een tuitbeker. Zeker wanneer je kindje een verlaagde weerstand heeft door bijv. ziekte, kunnen de krachtige ingrediënten in moedermelk de weerstand versterken. Wanneer Lana erg ziek is dan geef ik het in een bekertje. Lust hij/zij het niet? Dan kun je het aanmaken met wat diksap of verwerken in pap. (niets hoeft of moet, maar het is ook niet gek om dit wel te doen).
 2. Is je baby een flesweigeraar of lust je kindje de gekolfde melk dat in de diepvries heeft gezeten niet? Dan kun je de moedermelk ook gebruiken in ontbijtpapjes (met Brinta of havermout). Ik heb zoveel voorraad in mijn diepvries dat ik Aimy nu ze dit mag hebben, ook in de ochtend een ontbijtpapje geef wat ik aanmaak met moedermelk. Zo heb ik Lana vanaf 6 maanden tot ver in haar eerste levensjaar elke ochtend een havermoutpap met moedermelk gegeven.
 3. Als je kindje oud genoeg is om bijv. ei te mogen eten, dan kun je er pannenkoekjes mee maken! Prak een banaan fijn, kluts hier een eitje bij en zo’n 100 cc moedermelk en bak er power pannenkoekjes mee! Zo lust je peuter ze misschien ook wel.
 4. Heel veel moedermelk over of twijfel je aan de houdbaarheidsdatum? Gebruik wat moedermelk in het badje van je baby! Het huidje wordt er heel zacht van, het biedt verzorging en bescherming en zo hoef je de spaarzaam gekolfde melk niet weg te gooien. Een natuurlijkere bathmilk zal je niet vinden 😉
 5. Heeft je kindje een verstopte neus? Een paar druppels moedermelk schijnen te helpen als natuurlijke zoutoplossing om het verstopte neusje te verlichten en vrijer te kunnen ademen.  Hoe je dit in het neusje brengt is mij ook een raadsel.
 6. Heeft je baby last van zijn/haar tandjes? Is het buiten heel warm en heeft je kindje behoefte aan verkoeling? Maak ijsjes van moedermelk door ze in van die ijsvormpjes te doen! Helemaal ideaal om de pijn van doorkomende tandjes te verzachten en je kindje krijgt gelijk wat gezonde voedingsstoffen binnen maar ook lekker als ijsje voor verkoeling.
 7. Een vriendin/iemand anders helpen. Zo had een hele goede vriendin van mij een grote voorraad moedermelk in haar vriezer en toen ik net bevallen was van Aimy kwam mijn melkproductie pas na een paar dagen op gang. Om Aimy toch te kunnen voeden met moedermelk is mijn vriendin moedermelkdonor voor me geweest. Zo heeft zij toch melk kunnen krijgen tot het moment dat mijn melkproductie goed op gang was gekomen. Hier ben ik haar heel erg dankbaar voor en dit is iets waar ik een vriendin ook graag mee zou willen helpen als iemand daar om vraagt.
 8. Word moedermelk donor. Er bestaan speciale moedermelk donorbanken waar je bemiddeld wordt om een andere mama te helpen. Zo wordt dit veel gedaan voor premature kindjes waarbij de moeder (nog) geen moedermelk heeft voor haar kindje en zo kan een andere moeder haar helpen. Moedermelk doneren is iets wat je in Nederland nog weinig leest, maar wel altijd heel veilig gedaan wordt (met bloedtest en allerlei voorwaarden). Heb je heel veel melk over dan is dit zeker het overwegen waard.
 9. Maak er een sierraad van! Nu hoor ik je denken, een sierraad? Er bestaan webshops die speciale sierraden maken voor moeders om de mooie borstvoedingsperiode vast te leggen en zo te vereeuwigen. Je stuurt hen dan een beetje moedermelk op in een speciaal bakje en zij maken er dan een bedel van voor om bijvoorbeeld een ketting. Dit kan een manier zijn als mooie herinnering aan een bijzondere periode. De ene moeder heeft hier helemaal niets mee, voor de ander is dit een heel bijzondere herdenking.

Dit is een onderwerp waar ik vaak maar weinig over lees maar er zullen meer moeders herkennen dat ze veel moedermelk op voorraad hebben en geen idee hebben wat ze er nog meer mee kunnen, dit waren zo enkele voorbeelden. Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen hiermee zijn. Laat ze me weten bij de comments (en blijf alsjeblieft respectvol over dit onderwerp want iedere mama maakt hier haar eigen keuzes in). Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

39 gedachten over “8x Wat je ook kunt doen met moedermelk”

 1. Eigenlijk nooit bij stil gestaan, behalve dan moedermelkdonor. Zo’n sieraad is niet echt mijn ding, vind ik persoonlijk een beetje overdreven. Ik had verre van een overschot haha, moest zelfs huilen toen ik bijvoeding moest gaan geven en een pak kunstvoeding in huis moest halen.
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: 6 favoriete twins IG-accountsMy Profile

 2. Nee ik warm het 10 sec even op in de magnetron als ik brinta gebruik en bij havermout iets langer

 3. Ik heb wel borstvoeding gegeven maar deze alternatieven passen dan weer minder goed bij mij. Ook donormelk van iemand anders vind ik persoonlijk toch een gek idee (natuurlijk scheelt het wel wie het is) maar zou ik zelf denk ik niet snel voor kiezen. Wel fijn dat de mogelijkheid er is voor wie er wel graag gebruik van wil maken!
  Charlotte onlangs geplaatst…Als iedereen nou eens op zijn eigen kind zou lettenMy Profile

 4. Ik heb zelf geen borstvoeding kunnen geven dus ook geen ervaring met overschotten 😉 Maar ik wil het bij de tweede wel graag weer proberen dus het is goed te weten wat de mogelijkheden allemaal zijn. Verwerken in pap of er pannenkoekjes van maken vind ik helemaal niet zo’n gek idee!
  Monique onlangs geplaatst…Kids uittip Zeeland | Molen De Jonge JohannesMy Profile

 5. Leuk artikel! Een vraagje 🙂 Ik heb een dochtertje van 7 weken oud en ik geef volledig borstvoeding. Maar ik kom niet echt toe aan kolven, en als ik wel kolf zijn het best wel kleine hoeveelheden (overigens groeit mijn meisje heel erg goed hoor, dus zij krijgt zeker genoeg binnen!). Heb jij tips hoe ik meer kan kolven? Ik zou graag een voorraadje aanleggen namelijk! Alvast dank 😀

 6. Je zegt doneren maar dat zou ik niet zomaar doen of aannemen, in t ziekenhuis heeft een kindje een keer mijn bv gekregen ipv zijn/haar eigen mama ik moest toen gecontroleerd worden op overdraagbare ziektes…

 7. Meld! Ik kan ze praktisch allemaal afvinken haha. In bad heb ik het wel eens gedaan, maar meestal gebruik ik restjes om mee te bakken. Pannenkoeken met mamamelk, zoonlief smult er van! Ook doneer ik af en toe, dit gaat echter maar om kleine hoeveelheden en niet structureel.

 8. Jep, ik heb 1x melk gedoneerd (zo’n 4 liter) toen ik een beetje overproductie had. En verder heb ik oudere melk die nog in de koelkast stond weleens in het badje gedaan. Op een heel badje is het maar weinig melk, hoor! Maar huidje wordt er zacht van 🙂 En in het neusje heb ik het ook weleens gedaan, het lukte het beste met een kleine babylepel en dan voorzichtig druppelen. Ook heb ik het weleens gebruikt voor het ontstoken oog van mijn vriend. Ik kolfde dan een paar cc en druppelde dit in zijn oog, ook met een lepeltje. Hielp goed!

 9. Ik heb een pipetje liggen voor het geval ze verkouden is om de melk in haar neusje te druppelen. Werkt super (als ze het toelaat)
  Heb er 1 keer pannenkoeken van gemaakt , maar ze vond het toen niet lekker.
  In het badje heb ik best vaak gedaan met de restjes (bijv. als ze het t flesje niet leeg had) uitslag verminderd en heerlijk zacht huidje.
  Heb nu nog een liter of 2 in devriezer liggen , moet het maar eens gaan opmaken.
  Linda onlangs geplaatst…#30DayBlogChallengeNLMy Profile

 10. Haha bizar, maar idd.. natuurlijk kan je er heel veel mee doen. Ik vind het wel een mooi idee dat je lana ook nog zolang hebt ‘gevoed’ van je eigen melk 🙂
  Nicole onlangs geplaatst…TekenenMy Profile

 11. Iets anders…. De koffiemelk was laatst op en vind koffie zonder melk zo vies…. heb toch echt even naar die voorraad moedermelk flesjes in de koelkast staan kijken….. Maar uiteindelijk mijn koffie toch maar zwart gedronken haha!

 12. Ik zou dan tijdens de ochtendvoeding kolven. Dus aan de ene borst de baby, aan de andere kant kolven. ‘s Ochtends heb je de meeste melk namelijk. Daarna verschonen oid en evt nog de gekolfde borst aanbieden. En ik weet niet hoeveel je nu kolft, maar je baby heeft nog niet een heel groot maagje. Maaginhoud groeit geleidelijk van 60 cc naar 100 cc tussen 1 maand en 6 maanden oud.

 13. Of je het nou kookt of in de magnetron doet.. Geen van beide lijkt me een goed idee, ik zou het gewoon au bain Marie opwarmen aangezien in de magnetron de voedingsstoffen kapot kunnen gaan en als je het zou gaan koken er helemaal niks goeds van overblijft lijkt mij?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.