8x Wat je ook kunt doen met moedermelk

milk

Wat je ook allemaal kunt doen met moedermelk? De mogelijkheden zijn eindeloos, want moedermelk is net als koemelk, gewoon melk dat niet enkel gebruikt kan worden om te drinken. Naast dat moedermelk door het lichaam van een mama wordt aangemaakt om haar kindje via de borst te geven, kun je moedermelk ook kolven en die melk voor allerlei doeleinden gebruiken. Misschien heb je een hele grote voorraad moedermelk in de vriezer? Misschien heb je een kindje dat de fles weigert en weet je geen raad met de moedermelk die je gekolfd hebt, of ben je overgestapt op kunstvoeding en heb je een lading moedermelk over. Ik vertel je een aantal mogelijkheden waar je gekolfde moedermelk voor kunt gebruiken.

8x Wat je ook kunt doen met moedermelk

 1. Moedermelk is niet enkel gezond voor baby’s, ook grotere kinderen kunnen de voedingsstoffen gebruiken. Heb je een baby, maar ook een peuter en lust je oudere kindje ook wat melk? Geef deze dan aan hem/haar in bijvoorbeeld een tuitbeker. Zeker wanneer je kindje een verlaagde weerstand heeft door bijv. ziekte, kunnen de krachtige ingrediënten in moedermelk de weerstand versterken. Wanneer Lana erg ziek is dan geef ik het in een bekertje. Lust hij/zij het niet? Dan kun je het aanmaken met wat diksap of verwerken in pap. (niets hoeft of moet, maar het is ook niet gek om dit wel te doen).
 2. Is je baby een flesweigeraar of lust je kindje de gekolfde melk dat in de diepvries heeft gezeten niet? Dan kun je de moedermelk ook gebruiken in ontbijtpapjes (met Brinta of havermout). Ik heb zoveel voorraad in mijn diepvries dat ik Aimy nu ze dit mag hebben, ook in de ochtend een ontbijtpapje geef wat ik aanmaak met moedermelk. Zo heb ik Lana vanaf 6 maanden tot ver in haar eerste levensjaar elke ochtend een havermoutpap met moedermelk gegeven.
 3. Als je kindje oud genoeg is om bijv. ei te mogen eten, dan kun je er pannenkoekjes mee maken! Prak een banaan fijn, kluts hier een eitje bij en zo’n 100 cc moedermelk en bak er power pannenkoekjes mee! Zo lust je peuter ze misschien ook wel.
 4. Heel veel moedermelk over of twijfel je aan de houdbaarheidsdatum? Gebruik wat moedermelk in het badje van je baby! Het huidje wordt er heel zacht van, het biedt verzorging en bescherming en zo hoef je de spaarzaam gekolfde melk niet weg te gooien. Een natuurlijkere bathmilk zal je niet vinden 😉
 5. Heeft je kindje een verstopte neus? Een paar druppels moedermelk schijnen te helpen als natuurlijke zoutoplossing om het verstopte neusje te verlichten en vrijer te kunnen ademen.  Hoe je dit in het neusje brengt is mij ook een raadsel.
 6. Heeft je baby last van zijn/haar tandjes? Is het buiten heel warm en heeft je kindje behoefte aan verkoeling? Maak ijsjes van moedermelk door ze in van die ijsvormpjes te doen! Helemaal ideaal om de pijn van doorkomende tandjes te verzachten en je kindje krijgt gelijk wat gezonde voedingsstoffen binnen maar ook lekker als ijsje voor verkoeling.
 7. Een vriendin/iemand anders helpen. Zo had een hele goede vriendin van mij een grote voorraad moedermelk in haar vriezer en toen ik net bevallen was van Aimy kwam mijn melkproductie pas na een paar dagen op gang. Om Aimy toch te kunnen voeden met moedermelk is mijn vriendin moedermelkdonor voor me geweest. Zo heeft zij toch melk kunnen krijgen tot het moment dat mijn melkproductie goed op gang was gekomen. Hier ben ik haar heel erg dankbaar voor en dit is iets waar ik een vriendin ook graag mee zou willen helpen als iemand daar om vraagt.
 8. Word moedermelk donor. Er bestaan speciale moedermelk donorbanken waar je bemiddeld wordt om een andere mama te helpen. Zo wordt dit veel gedaan voor premature kindjes waarbij de moeder (nog) geen moedermelk heeft voor haar kindje en zo kan een andere moeder haar helpen. Moedermelk doneren is iets wat je in Nederland nog weinig leest, maar wel altijd heel veilig gedaan wordt (met bloedtest en allerlei voorwaarden). Heb je heel veel melk over dan is dit zeker het overwegen waard.
 9. Maak er een sierraad van! Nu hoor ik je denken, een sierraad? Er bestaan webshops die speciale sierraden maken voor moeders om de mooie borstvoedingsperiode vast te leggen en zo te vereeuwigen. Je stuurt hen dan een beetje moedermelk op in een speciaal bakje en zij maken er dan een bedel van voor om bijvoorbeeld een ketting. Dit kan een manier zijn als mooie herinnering aan een bijzondere periode. De ene moeder heeft hier helemaal niets mee, voor de ander is dit een heel bijzondere herdenking.

Dit is een onderwerp waar ik vaak maar weinig over lees maar er zullen meer moeders herkennen dat ze veel moedermelk op voorraad hebben en geen idee hebben wat ze er nog meer mee kunnen, dit waren zo enkele voorbeelden. Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen hiermee zijn. Laat ze me weten bij de comments (en blijf alsjeblieft respectvol over dit onderwerp want iedere mama maakt hier haar eigen keuzes in). Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

39 reacties

 • Elisabeth
  16 augustus 2016

  Ja je kan er echt zoveel mee hè? Ik heb t alleen nooit gedaan… niet eens het badje. Toch n ntje n raar idee vind ik.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Toch maar aan de ovulatietestMy Profile

 • Channa
  16 augustus 2016

  Het doneren vind ik prachtig. Zo’n sieraad niet mijn ding. Zelf heb ik er ook eigenlijk niks mee gedaan.
  Channa onlangs geplaatst…Is het dan tijd om te stoppen?My Profile

 • Carlijn
  16 augustus 2016

  Eigenlijk nooit bij stil gestaan, behalve dan moedermelkdonor. Zo’n sieraad is niet echt mijn ding, vind ik persoonlijk een beetje overdreven. Ik had verre van een overschot haha, moest zelfs huilen toen ik bijvoeding moest gaan geven en een pak kunstvoeding in huis moest halen.
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: 6 favoriete twins IG-accountsMy Profile

 • Danella
  16 augustus 2016

  Haha, over heel veel dingen had ik nog nooit nagedacht en sommigen zijn wel heel apart. Maar ach, laatst kwam ik een recept tegen voor een cake met moedermelk. Alles is mogelijk. Of je dat ook moet doen is een tweede:p.
  Danella onlangs geplaatst…Reactie op Over week 32 door DanellaMy Profile

 • 2momzs || Maria
  16 augustus 2016

  Ben nu ook begonnen met papjes van moedermelk. Kookte jij het melk eerst? Vind de pap anders zo dun.
  2momzs || Maria onlangs geplaatst…Weekoverzicht || Maria #3My Profile

 • Milou
  16 augustus 2016

  Super leuk! Over een tijdje ga ik sowieso die pannenkoekjes proberen bij m’n zoontje. 🙂 was ik zelf nooit op gekomen haha
  Milou onlangs geplaatst…Één jaar geledenMy Profile

 • Nicole
  16 augustus 2016

  Als donor vind ik wel heel mooi en bijzonder. Dat zou ik ook wel doen..
  Nicole onlangs geplaatst…Weight Watchers update #9 | verschil in gewicht en foto’sMy Profile

 • Vanessa
  16 augustus 2016

  Haha, allemaal dingen waar ik nog nooit over had nagedacht! Moedermelk donor worden is wel mooi en bijzonder zodat je andere mama’s kan helpen.
  Vanessa onlangs geplaatst…15 grappige weetjes over mijMy Profile

 • Nicole
  16 augustus 2016

  Sja dat is dan helemaal niets voor mij ermee koken of een sieraad ofzo. Ik heb het wel een keer in mijn zoontjes ogen gedaan toen die een beetje dicht zaten. Verder heb ik het gewoon in een fles gedaan en hem laten opdrinken.
  Nicole onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #3 – 15 weken zwangerMy Profile

 • Kelly Caresse
  16 augustus 2016

  Nee ik warm het 10 sec even op in de magnetron als ik brinta gebruik en bij havermout iets langer

 • Kelly Caresse
  16 augustus 2016

  Dat heb ik zelf ook nooit geprobeerd maar wel positieve ervaringen over gehoord 🙂

 • Mama Lifestyle Blog
  16 augustus 2016

  Wat een mogelijkheden! Ik heb alleen de melk via de borst of gekolfd in het flesje gegeven.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Koken zonder pakjes of zakjes – recept #5: rijst met bladspinazie, paprika & cherrytomatenMy Profile

 • Charlotte
  16 augustus 2016

  Ik heb wel borstvoeding gegeven maar deze alternatieven passen dan weer minder goed bij mij. Ook donormelk van iemand anders vind ik persoonlijk toch een gek idee (natuurlijk scheelt het wel wie het is) maar zou ik zelf denk ik niet snel voor kiezen. Wel fijn dat de mogelijkheid er is voor wie er wel graag gebruik van wil maken!
  Charlotte onlangs geplaatst…Als iedereen nou eens op zijn eigen kind zou lettenMy Profile

 • Marijke
  16 augustus 2016

  Ik had geen idee dat je er zoveel mee kon doen. Maar nu moet ik zeggen dat ik er denk ik niet echt iets anders mee zou doen dan alleen laten drinken.
  Marijke onlangs geplaatst…3x vegetarische ovenschotelMy Profile

 • Cindy
  16 augustus 2016

  Multifunctioneel! Na mijn eerste bevalling wist ik nog niet dat er zoiets bestond als moedermelk donor. Had ik dat maar geweten toen, want bij mij kwam het niet op gang! Dan was dat wellicht ook een optie geweest.
  Cindy onlangs geplaatst…Update: nog steeds in het ziekenhuisMy Profile

 • simpel, met een snufje liefde
  16 augustus 2016

  Moedermelk doneren vind ik heel erg goed. Ik had gewild dat dat er was in de tijd dat onze jongens in het ziekenhuis lagen, het had zoveel stress gescheeld voor mij.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…15 dagen declutter challenge #1My Profile

 • Sandra
  16 augustus 2016

  Ook ik had er nog nooit zo bij stil gestaan. Zo zonde om er niks mee te doen als je het toch over hebt.
  Sandra onlangs geplaatst…21 BIRTHDAY GIRLMy Profile

 • MetMirjam
  16 augustus 2016

  Dit is eerlijk gezegd allemaal niks voor mij.. Mijn dochter dronk genoeg dus ik heb er ook nooit over na hoeven denken, maar ik gok dat ik het dan alsnog niet had gedaan.
  Doneren vindt ik dan weer een ander verhaal, daar had ik wel voor open gestaan! Ik wist eigelijk niet dat dat kon!
  MetMirjam onlangs geplaatst…Een greep uit Fiene’s leukste outfits – zomer 2016My Profile

 • Monique
  16 augustus 2016

  Ik heb zelf geen borstvoeding kunnen geven dus ook geen ervaring met overschotten 😉 Maar ik wil het bij de tweede wel graag weer proberen dus het is goed te weten wat de mogelijkheden allemaal zijn. Verwerken in pap of er pannenkoekjes van maken vind ik helemaal niet zo’n gek idee!
  Monique onlangs geplaatst…Kids uittip Zeeland | Molen De Jonge JohannesMy Profile

 • Nelleke
  16 augustus 2016

  Leuk artikel! Een vraagje 🙂 Ik heb een dochtertje van 7 weken oud en ik geef volledig borstvoeding. Maar ik kom niet echt toe aan kolven, en als ik wel kolf zijn het best wel kleine hoeveelheden (overigens groeit mijn meisje heel erg goed hoor, dus zij krijgt zeker genoeg binnen!). Heb jij tips hoe ik meer kan kolven? Ik zou graag een voorraadje aanleggen namelijk! Alvast dank 😀

 • Leonie van Mil
  16 augustus 2016

  Oh wat goed van die zoutoplossing. Dat wist ik helemaal niet. Goeie tips!! Ik heb nog een vriezer vol
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Op vakantie met een babyMy Profile

 • -N | Mommies Life
  16 augustus 2016

  Woah… Ik heb er nooit bij stil gestaan dat je er zoveel mee kunt…! Tnks 4 sharing!
  -N | Mommies Life onlangs geplaatst…Dit was het: mijn laatste pil!My Profile

 • rachel
  16 augustus 2016

  al met al gewoon powerfood voor je kids 😀
  rachel onlangs geplaatst…Just picturesMy Profile

 • Elisabeth
  16 augustus 2016

  Ik heb nog wat over in de vriezer. Het is absoluut niet meer houdbaar, maar weggooien lukt me niet. Misschien moet ik het toch eens in het badje proberen…
  Elisabeth onlangs geplaatst…Toch maar aan de ovulatietestMy Profile

 • Ilse
  16 augustus 2016

  Leuke ideetjes, al moet ik zeggen dat ik je kindje melk geven van een andere vrouw nog steeds een beetje gek vind. Al is het drinken van koemelk dat eigenlijk ook. 🙂
  Er papjes of pannenkoekjes mee maken voor je kindjes lijkt me wel erg leuk. 🙂
  Ilse onlangs geplaatst…Bekijk deze docu over Lyme nog gratis tot 19 augustus!My Profile

 • Lilian
  16 augustus 2016

  Wat een handige tips! Ik zou doneren zelf een heel mooi doel vinden.
  Lilian onlangs geplaatst…TMOTW 5# Een dag van gezelligheidMy Profile

 • Sandra
  16 augustus 2016

  Je zegt doneren maar dat zou ik niet zomaar doen of aannemen, in t ziekenhuis heeft een kindje een keer mijn bv gekregen ipv zijn/haar eigen mama ik moest toen gecontroleerd worden op overdraagbare ziektes…

 • Leonie
  16 augustus 2016

  Jeetje, wat een hoop mogelijkheden. Tot nu toe nog geen overschotten.. Dus ik ga hier nog geen gebruik van maken;)
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: De kraamweek – mijn ervaring #1My Profile

 • An
  16 augustus 2016

  Meld! Ik kan ze praktisch allemaal afvinken haha. In bad heb ik het wel eens gedaan, maar meestal gebruik ik restjes om mee te bakken. Pannenkoeken met mamamelk, zoonlief smult er van! Ook doneer ik af en toe, dit gaat echter maar om kleine hoeveelheden en niet structureel.

 • karlien
  16 augustus 2016

  Mijn voorraad gebruikte ik voor de baby van mijn zus 🙂 Dus had ook een goede bestemming!
  karlien onlangs geplaatst…Trio Penotti, restaurant op CuracaoMy Profile

 • Mariska
  16 augustus 2016

  Jep, ik heb 1x melk gedoneerd (zo’n 4 liter) toen ik een beetje overproductie had. En verder heb ik oudere melk die nog in de koelkast stond weleens in het badje gedaan. Op een heel badje is het maar weinig melk, hoor! Maar huidje wordt er zacht van 🙂 En in het neusje heb ik het ook weleens gedaan, het lukte het beste met een kleine babylepel en dan voorzichtig druppelen. Ook heb ik het weleens gebruikt voor het ontstoken oog van mijn vriend. Ik kolfde dan een paar cc en druppelde dit in zijn oog, ook met een lepeltje. Hielp goed!

 • Nina
  16 augustus 2016

  Ik heb van bijna alle toepassingen wel eens gehoord. Het heeft de juiste samenstelling voor je kind, dus het kan prima in pap of pannenkoekjes. Ik ben snel over gegaan op flesvoeding, dus heb niet alles kunnen maken of doen.
  Nina onlangs geplaatst…30 Day Blog Challenge: De inhoud van mijn tasMy Profile

 • Jessica
  16 augustus 2016

  Jeetje wat kan je veel met moedermelk! Het is toch ook goed voor je eigen tepels? Om kloven ofzo te voorkomen ? Of te verminderen?
  Jessica onlangs geplaatst…Update #Q2 voornemens 2016My Profile

 • Linda
  16 augustus 2016

  Ik heb een pipetje liggen voor het geval ze verkouden is om de melk in haar neusje te druppelen. Werkt super (als ze het toelaat)
  Heb er 1 keer pannenkoeken van gemaakt , maar ze vond het toen niet lekker.
  In het badje heb ik best vaak gedaan met de restjes (bijv. als ze het t flesje niet leeg had) uitslag verminderd en heerlijk zacht huidje.
  Heb nu nog een liter of 2 in devriezer liggen , moet het maar eens gaan opmaken.
  Linda onlangs geplaatst…#30DayBlogChallengeNLMy Profile

 • Nicole
  17 augustus 2016

  Haha bizar, maar idd.. natuurlijk kan je er heel veel mee doen. Ik vind het wel een mooi idee dat je lana ook nog zolang hebt ‘gevoed’ van je eigen melk 🙂
  Nicole onlangs geplaatst…TekenenMy Profile

 • Nicole
  17 augustus 2016

  Wow bizar ja, wat je allemaal kan doen met moedermelk 🙂
  Nicole onlangs geplaatst…TekenenMy Profile

 • Jeanet
  17 augustus 2016

  Iets anders…. De koffiemelk was laatst op en vind koffie zonder melk zo vies…. heb toch echt even naar die voorraad moedermelk flesjes in de koelkast staan kijken….. Maar uiteindelijk mijn koffie toch maar zwart gedronken haha!

 • Mariska
  17 augustus 2016

  Ik zou dan tijdens de ochtendvoeding kolven. Dus aan de ene borst de baby, aan de andere kant kolven. ‘s Ochtends heb je de meeste melk namelijk. Daarna verschonen oid en evt nog de gekolfde borst aanbieden. En ik weet niet hoeveel je nu kolft, maar je baby heeft nog niet een heel groot maagje. Maaginhoud groeit geleidelijk van 60 cc naar 100 cc tussen 1 maand en 6 maanden oud.

 • Mieke
  13 september 2016

  Of je het nou kookt of in de magnetron doet.. Geen van beide lijkt me een goed idee, ik zou het gewoon au bain Marie opwarmen aangezien in de magnetron de voedingsstoffen kapot kunnen gaan en als je het zou gaan koken er helemaal niks goeds van overblijft lijkt mij?

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.