Koosnamen voor je kindje! Roept u maar ;)

koosnam

Schatje, poepie, dropje, poppie? We gebruiken misschien allemaal wel koosnamen of namen voor onze geliefdes, huisdieren of kinderen. Bij het bedenken van de naam voor onze eerste dochter dacht ik juist: “Nee, ik zal van Lana vast niet: Lana de pana’ of ‘Laantje’ maken, super suf toch” En bij Aimy dacht ik ook: “tja daar valt weinig aan af te korten” Maar jawel hoor, koosnaampjes all over. Ik roep ze misschien nog vaker met koosnamen, dan hun eigen naam. Ik ga vandaag de koosnamen delen die ik voor mijn meisjes gebruik en ik ben super benieuwd of jullie ook koosnamen gebruiken voor je kind(eren), partner, huisdieren of bijvoorbeeld neefje/nichtje.

Wat is een koosnaam?:

Koosnaam

Een koosnaam of vleinaam is een niet officiële naam die voor iets of iemand wordt gebruikt om genegenheid uit te drukken. Koosnamen zijn niet altijd exclusief. Zo wordt het woord schat door bijna iedereen gebruikt voor zijn of haar partner.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Koosnaam

Oftewel, het gebruiken van een koosnaam doe je om genegenheid, liefde, uit te drukken. En die bedenk je soms bewust, maar ook onbewust. Het heeft iets heel schattigs.

Lana:
Toen Yannick en ik besloten hadden dat ‘Lana’ de naam van onze dochter zou worden, dacht ik na over afkortingen en of men dan standaard een bepaalde afkorting zouden kiezen. Zo word ik vaak al snel ‘Kel’ genoemd, wat ik overigens prima vind. Maar bij Lana dacht ik, Nee, ik zal vast niet ‘Laan’ gaan zeggen. Maar voornemens kan je gewoon verbreken haha, soms zeg ik weleens ‘Laan’ of ‘Lana de pana’, hoe suf dat misschien ook klinkt. Maar qua koosnaampjes zeg ik vaak: Mijn popje, liefje, prulleke, schatje, mopje en knapperd. Ik ben zo dol op haar en ze is ook zo’n lief en mooi meisje dat ik automatisch haar zo noem uit trots en liefde.

Aimy:
Toen we de naam ‘Aimy’ gekozen hadden ging ik over dezelfde dingen nadenken en Aimy nog ik af en toe wel ‘Aimpje (eempje), wat ik vooraf echt dacht dat ik dat niet zou doen (want : Suffig), maar ja dat doe ik dus wel haha. Ook gebruik ik vaak verkleinwoordjes zoals: Popje, Poppetje, Poppie, mopje, liefje, drolleke (ja erg he) en Popke. Aimy ziet er met haar donkere ‘lange’ haar en grote blauwe kijkers ook echt uit als een poppetje, dus ik denk dat ik haar daarom zo soms noem. En ze is zo schattig (net als Lana overigens).

En voor Yannick gebruik ik vaak ook koosnamen zoals schatje, moppie, liefje, mop en lieverd. Dat gebeurt eigenlijk automatisch en zo noemt hij mij ook.
Nu ik deze namen gedeeld heb, ben ik heel benieuwd welke koosnamen jullie gebruiken voor je kind(eren), partner, huisdieren of voor wie je dan ook koosnamen hanteert. Dus laat het me zeker weten bij de comments, dat vind ik heel leuk om te lezen.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

61 reacties

 • Elisabeth
  15 augustus 2016

  Hahaha. Onze Jim noem ik graag Jimpie of Jimbo. Maar verder niks bijzonders eigenlijk. 🙂
  Elisabeth onlangs geplaatst…Toch maar aan de ovulatietestMy Profile

 • Channa
  15 augustus 2016

  Hier gebeurt het ook. Boef, lieverd, mama’s knapste jongen of mooiste meisje, etc.
  Channa onlangs geplaatst…Is het dan tijd om te stoppen?My Profile

 • Femke
  15 augustus 2016

  Ik denk dat dit overal wel gebruikelijk is. Mijn vriendin noemt haar kleine altijd Ukkie, daar reageert ze zelfs beter op dan wanneer je haar met haar eigen naam roept haha!
  Femke onlangs geplaatst…Review: Etos Hydra gezichtsverzorgingMy Profile

 • Dees
  15 augustus 2016

  Moppie, robinson (robinn) draakje (als ze weer eens loopt te boeven) of boef. Dame…..mevr ……(achternaam) als ze niet helemaal luisterd of diva (want zo kan ze zoch gedragen) maar vaak ook schatje!.

  Mijn vriend schatje of lieverd of zijn naam die ik schijnbaar op verschillende maniere zeg volgens hem daaraan hoort hij wat er is haha
  Dees onlangs geplaatst…Hoe combineer ik sporten met mama zijn?My Profile

 • 2momzs || Maria
  15 augustus 2016

  Mijn zusje is Xuxu en ik ben Fons?! (Geen flauw idee waar dit vandaan komt eigenlijk, maar mijn moeder noemt gewoon zo)
  Mijn eigen dochter noem ik altijd popje.
  2momzs || Maria onlangs geplaatst…Weekoverzicht || Maria #3My Profile

 • Mama Lifestyle Blog
  15 augustus 2016

  Voor mijn kinderen gebruik ik vaak een verbastering van hun naam. Aangezien ik hun namen op mijn blog niet bekend maak, doe ik dat hier ook niet.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Koken zonder pakjes of zakjes – recept #5: rijst met bladspinazie, paprika & cherrytomatenMy Profile

 • Amy
  15 augustus 2016

  Ons meisje noem ik vaak liefje en zo noemt ze mij ook ? Al krijg ik wel eens rare blikken als ik haar van de psz haal en Maura super blij liefje roept als ze mij ziet haha.
  Maar ook moppiedoppie en schatje noem ik haar wel eens. Toen ze nog ieniemini was noemde ik haar Minimoppie.
  Rob noem ik vaak Robbiebobbie en liefje, schatje, schetepeteet of schattepetat?

 • Leonie van Mil
  15 augustus 2016

  Ik noem mijn zoontje ook echt vanalles. Kleintje, schatje, liefje. Maar soms ook kleine draak 😉
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Op vakantie met een babyMy Profile

 • Nicole
  15 augustus 2016

  Moppie, scheetje, Faytje, prinsesje.. Al zegt ze altijd bij die laatste: ‘nee mama gewoon Fay’ hahaha..
  Nicole onlangs geplaatst…Winactie | Marvel Universe LIVE!My Profile

 • Dita
  15 augustus 2016

  Wat leuk om te lezen! Mijn vriend en ik noemen elkaar altijd wel lieverd of schat. Onze dochter heet Mila Chandra. Vaak zeggen we Chan tegen haar, zo stom… we hadden ons voorgenomen dat niet te doen maar zelfden noemen we haar gewoon Mila.
  Dita onlangs geplaatst…My Life – Augustus 2016 #1My Profile

 • Leonie
  15 augustus 2016

  Grappig om koosnamen te lezen! Ik noem mijn bijna 2 weken oude dochter vaak toettie (geen idee waarom) of knapperd, prupke (omdat ze zo klein is).
  Onze hond noemen we ook wel kiendje.. Daar luistert ze ook naar, haha.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: De kraamweek – mijn ervaring #1My Profile

 • Sandra
  15 augustus 2016

  Mijn vader noemde mij vroeger altijd popje haha. Tegenwoordig heb ik niet echt meer een koosnaampje.

 • Vanessa
  15 augustus 2016

  Leuk om te lezen. Ik denk dat iedereen wel koosnaampjes gebruikt. Ik heb nog geen kinderen, maar mijn vriend noem ik eigenlijk nooit bij zijn naam. Ik zeg altijd liefje, schat of schattie 🙂
  Vanessa onlangs geplaatst…Cien shaving gel sensitiveMy Profile

 • Sanne Marlijn
  15 augustus 2016

  Hahaha ik heb echt de meest rare koosnaampjes voor James. Doris, loris, koekeloris, loor, mannie, pienie, manstra, jimmy jimbo en gewoon Jamesy. Maar ik noem hem alleen zo als er niemand (behalve) mijn vriend bij is want dan word ik echt zo aangekeken van huh hoe noem jij je kind nou weer ?!?
  Sanne Marlijn onlangs geplaatst…10x foto’s voor Instagram die het nét niet gehaald hebbenMy Profile

 • Nicole
  15 augustus 2016

  Ons zoontje heet Spencer en die noem ik soms spenciepensie hhaha. Zo fout.
  Nicole onlangs geplaatst…Winactie! – Win prachtige spullen van Rosti MepalMy Profile

 • Stefanie
  15 augustus 2016

  Mijn oudste dochter heet Jennifer en haar noem ik vaak Jen, Jenny, jenna benna haha en de jongste Katie; Kaatje, Katietje en bij allebei ook popke, poppie, schatje, mop. Haha
  Stefanie onlangs geplaatst…Kamperen in het bos vs relaxweekendjeMy Profile

 • Sylvia
  15 augustus 2016

  Ik noem mn dochtertje Zoë vaak schattie patattie of lieffie. Weet alleen niet zo goed hoe ik eraan kom haha.
  Sylvia onlangs geplaatst…About last week..#01My Profile

 • Liset - Beautydagboek
  15 augustus 2016

  Haha, wat leuk om te lezen en ook de reacties hierboven dat iedereen zijn/haar kind wel een gekke koosnaam geeft :). Ik ben gelukkig niet de enige! Ik heb wel verschillende versies, maar die zal ik hier maar niet neerzetten ;).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Kids Fashion | Zenner Next Generation en Beach Musthaves haaraccessoiresMy Profile

 • MetMirjam
  15 augustus 2016

  Ik noem mijn dochter ook vaak anders dan haar eigen naam. Van snuitje tot hele andere namen of verbastering haha. En ze luistert er ook nog eens prima naar 😉
  MetMirjam onlangs geplaatst…Een greep uit Fiene’s leukste outfits – zomer 2016My Profile

 • Carlijn
  15 augustus 2016

  Vind koosnaampjes altijd zo liefkozend klinken 🙂 Ik noem mijn meisjes vaak moppies of mijn schatjes. Verder kort ik Maisie vaak af tot Mais (Mees), wat ik eigenlijk een niet zo leuke jongensnaam vind…
  Carlijn onlangs geplaatst…Aussie Miracle Shine en 3 Minute Miracle Frizz Remedy tegen pluishaarMy Profile

 • Karlien
  15 augustus 2016

  Hahaha jaaa soms Geef je ze de gekste koosnamen 🙂
  Karlien onlangs geplaatst…Trio Penotti, restaurant op CuracaoMy Profile

 • Monique
  15 augustus 2016

  Ik kort Lise dus eigenlijk nooit af, maar koosnaampjes te over hoor! Liefje, poppetje, liefie, mopje, popje, schatteke (yep…). Michiel noemt haar vaak ‘boef’ vind ik zo lief klinken en als we het over haar hebben noemen we haar vaak knofje 🙂
  Monique onlangs geplaatst…Help, mijn peuter heeft klitten!My Profile

 • Inez
  15 augustus 2016

  Haha ons zoontje noem ik van alles

  Schatjepatatje
  Poppedropje
  Dropje
  Lieverdje
  Oekepoekje
  Scheetje

 • Veer
  15 augustus 2016

  Leuk! Ik heet Veronique, maar iedereen noemt me Veer. Dat is al heeeel lang zo. Ik schrik soms zelfs als ik mijn eigen naam hoor :p

 • -N | Mommies Life
  15 augustus 2016

  Leuk om te lezen! Ik heb nog geen kinderen maar wel een vriend en een hond:
  Vriend: lief, liefje, schat, schatje, poepie, poepiefloepie.
  Hond: boef, boefje, gekke aap
  -N | Mommies Life onlangs geplaatst…8 manieren om sneller zwanger te wordenMy Profile

 • priscilla
  15 augustus 2016

  Zo leuk om te lezen! Ik ben echt van de koosnaampjes. Sofie noem ik Fietje (heel erg, ze reageert er ook op) of snoepje. En manlief noem ik altijd liefje.. zijn naam gebruik ik alleen wanneer ik boos ben, oeps! 🙂
  priscilla onlangs geplaatst…About last week #31. Consultatiebureau, veel wandelen en een romantische overnachting samen.My Profile

 • Jessica
  15 augustus 2016

  Leuk om te lezen, zo zie je maar dat je vaak zelf ook koosnaampjes gebruikt waar je van te voren tegen had gezegd dit niet te gaan doen hha… Mijn afkortingen zijn Jes, jesje, jesjemesje, schatje,mopje,liefje, en een hele gekke en ik weet niet hoe mijn man hier ooit op is gekomen.. Sluttetuttie hahaha
  Jessica onlangs geplaatst…Update #Q2 voornemens 2016My Profile

 • Tineke
  15 augustus 2016

  Hier is moppie favoriet!!
  Tineke onlangs geplaatst…Welkomstfilmpje online!My Profile

 • Jennifer
  15 augustus 2016

  Hier is Lana vaak Lana banana, schatje, knappie of fluppie (geen idee hoe we daar opgekomen zijn, maar ergens de eerste dagen floepte dat er uit en is blijven hangen haha)

  M’n vriend noem ik standaard schat(je) verder geen ‘vaste’ koosnaampjes. 🙂

 • Christine
  15 augustus 2016

  Ik word vaak door mensen Chris genoemd, ook op school en soms vraag ik me af of mensen weten dat ik een volledige naam heb ?

  Mijn moeder noemt mij altijd Moos en mijn broertje Laaf (jaja, die van de Efteling)

 • Cindy
  15 augustus 2016

  Ik gebruik ook veel koosnamen. Maar geen afkortingen van hun namen, dat vind ik zelf niks haha. Wat ik best vaak zeg is ‘toetje’, valt me op. Maar ook lieverd, schat, knapperd. Maar soms ook boef of monster haha.
  Cindy onlangs geplaatst…En toen zaten we alwéér in het ziekenhuis…My Profile

 • Sharleen
  15 augustus 2016

  Onze Lana noem ik heel vaak Laantje, maar ook Laan zeg ik iets te vaak. En als ik het heel serieus tegen haar meen zeg ik Lana, haha. Verder noem ik haar ook wel met enige regelmaat Mini en Popje.

 • Lisanne
  15 augustus 2016

  Ik heb nog een kids maar hier gebruiken wij de naam poes altijd. Ja het klinkt heel ordinair misschien voor sommige haha en dat kan ik ook wel begrijpen. Mijn hond heet Didi maar luistert ook naar de naam Poesie. Mijn zusje, moeder en ik zeggen standaard tegen elkaar haai Poes. En mijn vader en mijn vriend noemen we wel is Kater. Maar bovenal noem ik mijn vriend lieverd of schatje patatje.
  Lisanne onlangs geplaatst…Wil je in mijn vriendenboekje schrijven?My Profile

 • Margriet
  15 augustus 2016

  Onze kat noem ik meestal Poes of Poezie, daar reageert ze beter op dan op haar echte naam.
  Mijn man noem ik vaak schat of lieverd, maar soms ook brombeer of knapperd.
  Ons dochtertje is nog niet geboren, maar ik noem haar nu al vaak frummel of liefie, dat zal denk ik na de geboorte wel zo blijven.
  Margriet onlangs geplaatst…Uit het archief: Weer naar school!My Profile

 • Kimberley
  15 augustus 2016

  Ik noem al mijn kinderen en mijn man ‘Bolle’, haha. In de liefste zin van het woord! Baby, baby’tje, bolle, alles met een B blijkbaar. En Jayden noem ik soms ‘Jaytjemineetje’ en Kayla ‘Keetebeet’, geen idee hoe dat ooit ontstaan is, maar ach, haha.
  Kimberley onlangs geplaatst…Weekly Stories: Leiden, kindjes uit logeren en vier jaar samenMy Profile

 • Lisette
  15 augustus 2016

  Haha leuk ! Daan noem ik nog weleens Daantje .. verder eigenlijk geen bijnaam of koosnaam voor de oudste .. 🙂
  Lisette onlangs geplaatst…Heb ik het volgehouden op vakantie?My Profile

 • rachel
  15 augustus 2016

  mijn moeder noemde me altijd pupsiedupsie ihihi en ik noem de meiden moppies of knapperts
  rachel onlangs geplaatst…#vlog 14 augustus ’16My Profile

 • Kristine
  15 augustus 2016

  Voor mijn zoon:
  – Popje
  – Koekje
  – Snoet
  – Draakje
  – Monster
  – Varkentje (als hij in bad gaat, ‘we zullen dit varkentje eens even wassen’ haha)
  – Fontanelletje (…)
  – Frutsel
  – Apie
  – Zeekomkommertje

 • Dewi
  15 augustus 2016

  Hier ben ik zeker schuldig aan! Schatjepatatje komt vaak voor, terwijl ik voordat ik m’n dochter had nooit aan dat woord gedacht heb. En luistert mijn dochter Emily nu ook naar Emsypems.

 • Liess
  15 augustus 2016

  Michel is Mies of schat.. of dikkop ?

  Lotte is Lot of Lottie al vind een die laatste niet leuk..

  Bram is Brammetje Brammie bink kerel poepekontje hahaahha
  Ik noem hem heel veel verschillende namen.
  Liess onlangs geplaatst…Onze bink is gewoon 4 maanden!My Profile

 • chantal
  15 augustus 2016

  Mijn moeder noemt me heel vaak pop of popje, of Tallie . mijn broertjes heten vaak Rikboy en Tomboy, hoewel ze dat nu niet meer zo leuk vinden haha. Onze hond heet Tessa, vaak afgekort tot Tes of Tessie. Haar noemen we ook vaak Tante Tut of (ouwe) taart omdat ze heel eigenwijs is en zich nogal eens gevraagd als een bejaarde hond terwijl ze pas 5 is

 • Tessa
  15 augustus 2016

  Wat een leuk artikel ik wordt vaak Tessie genoemd door andere. Mijn vader noemt mij vaak poppedijn

 • Josan
  15 augustus 2016

  Ze heten allemaal Flippie. Jongste heeft daar nog geen mening over, maar de andere 2 vinden het bloedirritant dat ik het zeg want dan weten ze net wie ik bedoel 🙂
  Josan onlangs geplaatst…Seksistische kinderkleding, meisjes zijn ALTIJD schattigMy Profile

 • Tessa
  15 augustus 2016

  Ikzelf heb verschillende koosnaampjes gehad. Tessebes en Apentrutje. Jaa, echt waar! Mijn nichtje noem ik altijd Sharriewarrie *Sharde*.
  Tessa onlangs geplaatst…Studie | Waarom Communicatie?My Profile

 • Wendy
  15 augustus 2016

  Mijn vriend noem ik eigenlijk standaard sgatje. Ook op die manier geschreven in appjes enzo.
  Voor mijn zoontjes heb ik niet ieder een eigen koosnaampje. Ik noem ze vaak vriendje, poepie, moppie of lieffie.
  Wendy onlangs geplaatst…Gratis producten geprobeerd met ScoupyMy Profile

 • Paola
  15 augustus 2016

  Toen Selena net geboren was noemde ik haar altijd Grumphy of Frieskedumpkie.. Nu is het vaak tuttie! 🙂
  Paola onlangs geplaatst…10 dingen die ik niet mis van mijn zwangerschapMy Profile

 • Kim
  15 augustus 2016

  Ik noem mijn nichtjes en zusjes bijna nooit bij hun naam zoals: Hanne= han Laura=lau Sanne=san Liene= lien of liene piene appelesiene ( kwam ze zelf mee aanzetten ze noemt zichzelf ook zo) Meggie= meg Imke=im en Ilse = billie bips( had mijn nichtje sanne bedacht en zo noemt ze haar nog steeds en als je samen bent raak je er aan gewend?) of ils

 • Kelly
  15 augustus 2016

  Ik noem vriendlief buiten de dingen als schatje en lieffie meestal Beej. Als in beer, omdat het voor mijn gevoel net een beer is haha. En die koosnaam heb ik ook 🙂
  Kelly onlangs geplaatst…Chitchatten #11My Profile

 • Courtney
  15 augustus 2016

  Ik noem mijn oudste zoontje altijd beertje of beerke of lieffie of poppie kukie en moekie ook haha ik heb er heel veel!

  Me jongste zoontje noem ik leeuwtje, leeuwke, mooie, popje, prachtige, teddy

  En me man noem ik lovie dovie

 • Ja
  15 augustus 2016

  Ik heb een hele goede vriendin, ze heet ook Lana en ik noem dr soms Laantje Banaantje 😛

 • Yentl
  16 augustus 2016

  Voor onze dochter, haar naam is June: June-moon, kabouter, liefje, mooierd
  Voor mijn vriend: knapperd, liefje, schat, tijger
  Voor mijn mama: mamerita, Flitje
  Voor mijn hond: ratje, schat

 • Raisa
  16 augustus 2016

  haha leuk om te lezen! MIjn naam wordt vaak gewoon Rais, bijna niemand noemt me bij mijn hele naam, als ze dat wel doen, is er meestal iets aan de hand. Op mijn werk noemen veel mensen mij Donna, je weet wel de secretaresse van Harvey uit Suits.
  MIjn zus heet Nastasia en dat wordt vaak Nastaas, Staas of Stasia.
  Voor mijn man meestal aapje, draak, liefje of schat. Beetje standaard!

 • felicia
  16 augustus 2016

  Ik noem mijn dochtetjes altijd prinsesje

 • Marije
  16 augustus 2016

  Ik noem mijn kind apie. Gewoon, omdat het kan 🙂
  Marije onlangs geplaatst…Wat ik niet zal missen aan zwanger zijnMy Profile

 • Annika
  16 augustus 2016

  Het koosnaampje voor mijn oppaskindjes is standaard ‘aapie’. Daantje wordt Daantje Banaantje, Farah wordt Faatje en Bibelot wordt Bibi of Bieb. Vind koosnaampjes altijd zo leuk en liefdevol!

 • Lilian
  16 augustus 2016

  Leuk om te lezen!
  Onze dochter heet Lynthe (spreek je uit als Linte) maar ik noem haar vaak: smurfje? lynthetje, poppie, mopje, knappie, lieverd, lynthe pinte poepsienees ?.

  Als ik haar zelf vraag wat ben je van mama? Zegt ze: mama’s prinses of mama’s lieve dochter ? ze is 2 overigens.

  Liefs

 • Veve
  17 augustus 2016

  Mijn moeder noemde mij altijd prinses hahaha. Of mijn eigen naam met tjuh erachter.

 • Patricia2109
  17 augustus 2016

  Onze dochter noemen we vaak snoetje. Ze heeft zo’n lief snoetje (gezichtje). En onze zoon noem ik vaak mannetje. Kan nog veranderen. Hij is pas 11 weken. Schatje en liefie noem ik ze sowieso ook allebei.

 • Mama van Dijk
  18 augustus 2016

  hihi herkenbaar ja! Naomi werd als vaak Omi, oompje, Noomie.. Tja, ook ik zou dat noooit gaan zeggen.. Ahum. haha -x- Mama van Dijk
  Mama van Dijk onlangs geplaatst…” De leukste er op uitjes..”My Profile

 • Kim
  18 augustus 2016

  Naast de gebruikelijke koosnaampjes noem ik mijn zoon regelmatig vriendje. Want wij willen altijd vriendjes blijven (méééélig!) 😉

  Mijn moeder noemt mij overigens altijd Mieke, ik schrik als ze dan ooit eens mijn naam zegt, daar reageer ik al niet meer op.
  Kim onlangs geplaatst…De Afvalrace ~ Shake it, baby!My Profile

 • Mieke
  27 maart 2017

  Mijn zoontje (2,5) noem ik vaak knapperd, kanjer, lieverd of gewoon Dion (vaak krijg ik dan als reactie, Dion is superheld)

  En mijn dochtertje (3,5 week) Jillie, Jille bil, moppie, meisje, knapperd of gewoon Jill

  En mijn vriend, lieverd, schat of gewoon zijn voornaam

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.