koosnam

Schatje, poepie, dropje, poppie? We gebruiken misschien allemaal wel koosnamen of namen voor onze geliefdes, huisdieren of kinderen. Bij het bedenken van de naam voor onze eerste dochter dacht ik juist: “Nee, ik zal van Lana vast niet: Lana de pana’ of ‘Laantje’ maken, super suf toch” En bij Aimy dacht ik ook: “tja daar valt weinig aan af te korten” Maar jawel hoor, koosnaampjes all over. Ik roep ze misschien nog vaker met koosnamen, dan hun eigen naam. Ik ga vandaag de koosnamen delen die ik voor mijn meisjes gebruik en ik ben super benieuwd of jullie ook koosnamen gebruiken voor je kind(eren), partner, huisdieren of bijvoorbeeld neefje/nichtje.

Wat is een koosnaam?:

Koosnaam

Een koosnaam of vleinaam is een niet officiële naam die voor iets of iemand wordt gebruikt om genegenheid uit te drukken. Koosnamen zijn niet altijd exclusief. Zo wordt het woord schat door bijna iedereen gebruikt voor zijn of haar partner.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Koosnaam

Oftewel, het gebruiken van een koosnaam doe je om genegenheid, liefde, uit te drukken. En die bedenk je soms bewust, maar ook onbewust. Het heeft iets heel schattigs.

Lana:
Toen Yannick en ik besloten hadden dat ‘Lana’ de naam van onze dochter zou worden, dacht ik na over afkortingen en of men dan standaard een bepaalde afkorting zouden kiezen. Zo word ik vaak al snel ‘Kel’ genoemd, wat ik overigens prima vind. Maar bij Lana dacht ik, Nee, ik zal vast niet ‘Laan’ gaan zeggen. Maar voornemens kan je gewoon verbreken haha, soms zeg ik weleens ‘Laan’ of ‘Lana de pana’, hoe suf dat misschien ook klinkt. Maar qua koosnaampjes zeg ik vaak: Mijn popje, liefje, prulleke, schatje, mopje en knapperd. Ik ben zo dol op haar en ze is ook zo’n lief en mooi meisje dat ik automatisch haar zo noem uit trots en liefde.

Aimy:
Toen we de naam ‘Aimy’ gekozen hadden ging ik over dezelfde dingen nadenken en Aimy nog ik af en toe wel ‘Aimpje (eempje), wat ik vooraf echt dacht dat ik dat niet zou doen (want : Suffig), maar ja dat doe ik dus wel haha. Ook gebruik ik vaak verkleinwoordjes zoals: Popje, Poppetje, Poppie, mopje, liefje, drolleke (ja erg he) en Popke. Aimy ziet er met haar donkere ‘lange’ haar en grote blauwe kijkers ook echt uit als een poppetje, dus ik denk dat ik haar daarom zo soms noem. En ze is zo schattig (net als Lana overigens).

En voor Yannick gebruik ik vaak ook koosnamen zoals schatje, moppie, liefje, mop en lieverd. Dat gebeurt eigenlijk automatisch en zo noemt hij mij ook.
Nu ik deze namen gedeeld heb, ben ik heel benieuwd welke koosnamen jullie gebruiken voor je kind(eren), partner, huisdieren of voor wie je dan ook koosnamen hanteert. Dus laat het me zeker weten bij de comments, dat vind ik heel leuk om te lezen.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

61 gedachten over “Koosnamen voor je kindje! Roept u maar ;)”

 1. Moppie, robinson (robinn) draakje (als ze weer eens loopt te boeven) of boef. Dame…..mevr ……(achternaam) als ze niet helemaal luisterd of diva (want zo kan ze zoch gedragen) maar vaak ook schatje!.

  Mijn vriend schatje of lieverd of zijn naam die ik schijnbaar op verschillende maniere zeg volgens hem daaraan hoort hij wat er is haha
  Dees onlangs geplaatst…Hoe combineer ik sporten met mama zijn?My Profile

 2. Ons meisje noem ik vaak liefje en zo noemt ze mij ook ? Al krijg ik wel eens rare blikken als ik haar van de psz haal en Maura super blij liefje roept als ze mij ziet haha.
  Maar ook moppiedoppie en schatje noem ik haar wel eens. Toen ze nog ieniemini was noemde ik haar Minimoppie.
  Rob noem ik vaak Robbiebobbie en liefje, schatje, schetepeteet of schattepetat?

 3. Wat leuk om te lezen! Mijn vriend en ik noemen elkaar altijd wel lieverd of schat. Onze dochter heet Mila Chandra. Vaak zeggen we Chan tegen haar, zo stom… we hadden ons voorgenomen dat niet te doen maar zelfden noemen we haar gewoon Mila.
  Dita onlangs geplaatst…My Life – Augustus 2016 #1My Profile

 4. Ik kort Lise dus eigenlijk nooit af, maar koosnaampjes te over hoor! Liefje, poppetje, liefie, mopje, popje, schatteke (yep…). Michiel noemt haar vaak ‘boef’ vind ik zo lief klinken en als we het over haar hebben noemen we haar vaak knofje 🙂
  Monique onlangs geplaatst…Help, mijn peuter heeft klitten!My Profile

 5. Haha ons zoontje noem ik van alles

  Schatjepatatje
  Poppedropje
  Dropje
  Lieverdje
  Oekepoekje
  Scheetje

 6. Leuk! Ik heet Veronique, maar iedereen noemt me Veer. Dat is al heeeel lang zo. Ik schrik soms zelfs als ik mijn eigen naam hoor :p

 7. Leuk om te lezen, zo zie je maar dat je vaak zelf ook koosnaampjes gebruikt waar je van te voren tegen had gezegd dit niet te gaan doen hha… Mijn afkortingen zijn Jes, jesje, jesjemesje, schatje,mopje,liefje, en een hele gekke en ik weet niet hoe mijn man hier ooit op is gekomen.. Sluttetuttie hahaha
  Jessica onlangs geplaatst…Update #Q2 voornemens 2016My Profile

 8. Hier is Lana vaak Lana banana, schatje, knappie of fluppie (geen idee hoe we daar opgekomen zijn, maar ergens de eerste dagen floepte dat er uit en is blijven hangen haha)

  M’n vriend noem ik standaard schat(je) verder geen ‘vaste’ koosnaampjes. 🙂

 9. Ik word vaak door mensen Chris genoemd, ook op school en soms vraag ik me af of mensen weten dat ik een volledige naam heb ?

  Mijn moeder noemt mij altijd Moos en mijn broertje Laaf (jaja, die van de Efteling)

 10. Onze Lana noem ik heel vaak Laantje, maar ook Laan zeg ik iets te vaak. En als ik het heel serieus tegen haar meen zeg ik Lana, haha. Verder noem ik haar ook wel met enige regelmaat Mini en Popje.

 11. Ik heb nog een kids maar hier gebruiken wij de naam poes altijd. Ja het klinkt heel ordinair misschien voor sommige haha en dat kan ik ook wel begrijpen. Mijn hond heet Didi maar luistert ook naar de naam Poesie. Mijn zusje, moeder en ik zeggen standaard tegen elkaar haai Poes. En mijn vader en mijn vriend noemen we wel is Kater. Maar bovenal noem ik mijn vriend lieverd of schatje patatje.
  Lisanne onlangs geplaatst…Wil je in mijn vriendenboekje schrijven?My Profile

 12. Onze kat noem ik meestal Poes of Poezie, daar reageert ze beter op dan op haar echte naam.
  Mijn man noem ik vaak schat of lieverd, maar soms ook brombeer of knapperd.
  Ons dochtertje is nog niet geboren, maar ik noem haar nu al vaak frummel of liefie, dat zal denk ik na de geboorte wel zo blijven.
  Margriet onlangs geplaatst…Uit het archief: Weer naar school!My Profile

 13. Voor mijn zoon:
  – Popje
  – Koekje
  – Snoet
  – Draakje
  – Monster
  – Varkentje (als hij in bad gaat, ‘we zullen dit varkentje eens even wassen’ haha)
  – Fontanelletje (…)
  – Frutsel
  – Apie
  – Zeekomkommertje

 14. Hier ben ik zeker schuldig aan! Schatjepatatje komt vaak voor, terwijl ik voordat ik m’n dochter had nooit aan dat woord gedacht heb. En luistert mijn dochter Emily nu ook naar Emsypems.

 15. Mijn moeder noemt me heel vaak pop of popje, of Tallie . mijn broertjes heten vaak Rikboy en Tomboy, hoewel ze dat nu niet meer zo leuk vinden haha. Onze hond heet Tessa, vaak afgekort tot Tes of Tessie. Haar noemen we ook vaak Tante Tut of (ouwe) taart omdat ze heel eigenwijs is en zich nogal eens gevraagd als een bejaarde hond terwijl ze pas 5 is

 16. Wat een leuk artikel ik wordt vaak Tessie genoemd door andere. Mijn vader noemt mij vaak poppedijn

 17. Ik noem mijn nichtjes en zusjes bijna nooit bij hun naam zoals: Hanne= han Laura=lau Sanne=san Liene= lien of liene piene appelesiene ( kwam ze zelf mee aanzetten ze noemt zichzelf ook zo) Meggie= meg Imke=im en Ilse = billie bips( had mijn nichtje sanne bedacht en zo noemt ze haar nog steeds en als je samen bent raak je er aan gewend?) of ils

 18. Ik noem vriendlief buiten de dingen als schatje en lieffie meestal Beej. Als in beer, omdat het voor mijn gevoel net een beer is haha. En die koosnaam heb ik ook 🙂
  Kelly onlangs geplaatst…Chitchatten #11My Profile

 19. Ik noem mijn oudste zoontje altijd beertje of beerke of lieffie of poppie kukie en moekie ook haha ik heb er heel veel!

  Me jongste zoontje noem ik leeuwtje, leeuwke, mooie, popje, prachtige, teddy

  En me man noem ik lovie dovie

 20. Voor onze dochter, haar naam is June: June-moon, kabouter, liefje, mooierd
  Voor mijn vriend: knapperd, liefje, schat, tijger
  Voor mijn mama: mamerita, Flitje
  Voor mijn hond: ratje, schat

 21. haha leuk om te lezen! MIjn naam wordt vaak gewoon Rais, bijna niemand noemt me bij mijn hele naam, als ze dat wel doen, is er meestal iets aan de hand. Op mijn werk noemen veel mensen mij Donna, je weet wel de secretaresse van Harvey uit Suits.
  MIjn zus heet Nastasia en dat wordt vaak Nastaas, Staas of Stasia.
  Voor mijn man meestal aapje, draak, liefje of schat. Beetje standaard!

 22. Het koosnaampje voor mijn oppaskindjes is standaard ‘aapie’. Daantje wordt Daantje Banaantje, Farah wordt Faatje en Bibelot wordt Bibi of Bieb. Vind koosnaampjes altijd zo leuk en liefdevol!

 23. Leuk om te lezen!
  Onze dochter heet Lynthe (spreek je uit als Linte) maar ik noem haar vaak: smurfje? lynthetje, poppie, mopje, knappie, lieverd, lynthe pinte poepsienees ?.

  Als ik haar zelf vraag wat ben je van mama? Zegt ze: mama’s prinses of mama’s lieve dochter ? ze is 2 overigens.

  Liefs

 24. Onze dochter noemen we vaak snoetje. Ze heeft zo’n lief snoetje (gezichtje). En onze zoon noem ik vaak mannetje. Kan nog veranderen. Hij is pas 11 weken. Schatje en liefie noem ik ze sowieso ook allebei.

 25. Naast de gebruikelijke koosnaampjes noem ik mijn zoon regelmatig vriendje. Want wij willen altijd vriendjes blijven (méééélig!) 😉

  Mijn moeder noemt mij overigens altijd Mieke, ik schrik als ze dan ooit eens mijn naam zegt, daar reageer ik al niet meer op.
  Kim onlangs geplaatst…De Afvalrace ~ Shake it, baby!My Profile

 26. Mijn zoontje (2,5) noem ik vaak knapperd, kanjer, lieverd of gewoon Dion (vaak krijg ik dan als reactie, Dion is superheld)

  En mijn dochtertje (3,5 week) Jillie, Jille bil, moppie, meisje, knapperd of gewoon Jill

  En mijn vriend, lieverd, schat of gewoon zijn voornaam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.