Wedding wednesday : Schema Hoe plan je een bruiloft?

 

Artikel 2 foto 3

Vandaag heeft weddingplanner Claimy weer een artikel voor jullie! Claimy: Eindelijk! Je lieve man, waarvan je nooit gedacht had dat hij zo romantisch kon zijn, is voor je op zijn knieën gegaan en uiteraard zei jij volmondig “JA!”. Nu jullie beide van de roze wolk af zijn begint het echte werk pas: het plannen van deze mooie en bijzondere dag. Alles moet perfect zijn zoals jullie het in gedachte hebben, maar hoe realiseer je dit nu zonder al te veel paniek? Om jullie alvast een beetje op weg te helpen, hierbij een tijd schema die jullie kunnen gebruiken tijdens de organisatie van jullie bruiloft.

 

12 Maanden voor de bruiloft

Om paniek te voorkomen is het handig om ongeveer een jaar van te voren beginnen. Heb je nu niet zo veel tijd? Stress niet! Doe dit gewoon zo snel mogelijk na de verloving.
In deze fase is het belangrijk om een idee te krijgen van hoe jullie willen dat de bruiloft er ongeveer uit komt te zien. Daarnaast is het ook belangrijk om een budget vast te stellen. Doe je dit vanaf het begin, is de kans alleen maar kleiner dat jullie deze overschrijden.
Zodra je verloofd bent is het ook belangrijk om na te denken over een trouwdatum. Hoe dichterbij deze is (helemaal als je trouwt in de zomer), hoe groter de kans dat jullie droomlocatie al bezet is. Het is daarom altijd verstandig om één of twee reserve dagen te kiezen

Op het moment dat jullie een datum gekozen hebben, is het verstandig om de verschillende locaties te gaan bezichtigen en te boeken. Wat ik hierboven al zei, locaties zijn in de populaire trouwmaanden al snel volgeboekt, het is daarom belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen! Als je gebruik wil maken van een weddingplanner, kun je deze natuurlijk het beste vanaf het begin zoeken. Begin hier daarom ook zo snel mogelijk na de verloving mee. Deze zal je met alles wat in dit tijdschema staat kunnen helpen en adviseren.

schema bruiloft plannen

TIP! Heb je nog geen €10.000 opzij liggen voor je bruiloft? Begin nu met sparen. Maak samen met je verloofde een spaarrekening aan waarop je iedere keer een vast bedrag kan storten, bijvoorbeeld 10-20% van jullie inkomen iedere maand.

Geld besparen op je bruiloft? Deze tips gaan jou helpen!

8 – 10 Maanden voor de bruiloft

Zoek inspiratie op internet, ga passen en bestel uiteindelijk de jurk. Het is belangrijk dat je op tijd begint met zoeken naar dé perfecte jurk, omdat er vaak aardig wat tijd overheen gaan voordat je deze gevonden hebt. Spreek af met verschillende leveranciers om te kijken welke het best bij jullie en de stijl van jullie bruiloft past. Ik adviseer om in deze periode in ieder geval een fotograaf en/of videograaf en een DJ vast te leggen.

TIP! Maak een collage van verschillende trouwjurken die jouw aanspreekt voordat je naar een bruidsmodezaak gaat. Als je naar de winkel gaat is het slim om je haar en make-up een in dezelfde stijl te doen als hoe je het op de bruiloft zou willen. Op deze manier krijg je een goed idee hoe het totaalplaatje eruit zal zien.

6 – 8 Maanden voor de bruiloft

Begin met het plannen van een huwelijksreis. Zoek naar vroegboekkorting op de vlucht en het hotel voor de bestemming die jullie in gedachte hebben. Let ook op of jullie paspoorten nog geldig zijn op het moment van vertrek, zo niet, bestel deze op tijd. Mocht je gebruik maken van save the dates, is dit ook een goed moment om deze te versturen. Ten slotte is het belangrijk om na te denken over welke muziek jullie willen tijdens de ceremonie.

 

4 – 6 Maanden voor de bruiloft

Kies het ontwerp van de trouwuitnodigingen voor je bruiloft (of maak ze zelf) en bestel deze. Daarnaast is het in deze periode ook belangrijk om de trouwringen uit te gaan kiezen. Mocht je ze samen kopen, zorg dat je een goede deal krijgt! Maak ook een afspraak met de bloemist om te kijken wat voor boeket en decoratie wat betreft bloemen jullie willen. Natuurlijk niet te vergeten, ga in ondertrouw met elkaar. Dit kan maximaal een jaar en minimaal 14 dagen voor de bruiloft. Het is verstandig om hier op tijd aan te denken.

3 Maanden voor de bruiloft

Kies in deze periode de bruidstaart, zorg dat je verloofde zijn pak gaat uitkiezen en koop alle andere accessoires zoals schoenen, lingerie en natuurlijk een kousenband! Ga je voor speciaal trouwvervoer? Een mooie locatie voor de huwelijksnacht? Boek beide ook in deze periode. Het is nu ook tijd om de bedankjes voor de gasten te gaan bestellen.

2 Maanden voor de bruiloft

Verstuur de uitgekozen uitnodigingen naar alle gasten. Dit is ook een goed moment om proefkapsels en visagie te proberen en daarna de kapper en visagiste vast te leggen. Zorg ook dat het menu van het diner rond is en vergeet hierbij niet de drankjes!

Als je op dit moment je gelofte schrijft, heb je nog twee maanden om deze te perfectioneren. Als je deze zelf schrijft, zorg dat je het dan ook op jouw manier doet. Gebruik geen diepzinnige zinnen, alleen maar omdat je denkt dat dit verwacht wordt. Voel je vrij om een beetje humor erin te gooien, dit is alleen maar leuk!

1 Maand voor de bruiloft

Plan ongeveer één maand voor de bruiloft de laatste doorpas van je jurk. Zorg dat je bruidsmeisje, getuige of weddingplanner meegaat om te leren hoe de jurk dicht gaat en perfect zit. Ook is het verstandig om hier alle accessoires mee te nemen zoals je schoenen, sieraden, sluier en andere accessoires die je van plan bent te dragen. Zoek in deze periode nog contact met alle leveranciers om jezelf te verzekeren dat alles op schema ligt. Mocht je cadeaus willen geven aan de getuigen, jullie ouders of elkaar, zorg dat je deze op dit moment aan gaat schaffen.

Mocht je leuke DIY projecten bedacht hebben voor de bruiloft? Zorg (als het mogelijk is) dat je deze in deze periode afmaakt.

2 Weken voor de bruiloft

Maak de definitieve gastenlijst en bel gasten die nog geen reactie hebben gegeven om te vragen of ze er wel of niet bij zullen zijn. Mocht je een tafelschikking willen gebruiken, maak deze dan op dit moment.

1 Week voor de bruiloft

Geef aan de cateraar door hoe veel gasten er definitief komen en geef verzoekjes door aan de DJ en/of band. Als jullie op huwelijksreis gaan, is het ook een goed idee om op dit moment de koffers al te pakken zodat je hier de laatste dagen niet aan hoeft te denken. Print de naamkaartjes voor de tafelschikking en natuurlijk.. je vrijgezellenfeest!!

TIP! Ga samen met je verloofde zitten om niet alleen het nummer voor jullie eerste dans te selecteren, maar ook de stijl van het feest met al jullie favoriete nummers. Zorg dat de DJ en/of band een ‘niet te spelen lijst’ krijgt, zodat er geen nummers die jullie verschrikkelijk vinden gedraaid worden. 

 

2 – 3 Dagen voor de bruiloft

Zorg dat de jurk gestoomd is en dat je verloofde voor zijn laatste doorpas gaat en het pak gaat ophalen. Ook is het nu tijd om alle laatste details te bevestigen met de leveranciers. Ook is dit het moment om te controleren of alles wat betaald zou moeten zijn, ook daadwerkelijk betaald is.

1 dag voor de bruiloft

Geef de ringen aan de getuigen of ringendrager en zorg dat je een manicure/pedicure gehad hebt. Neem daarnaast een heerlijk ontspannen bad en probeer goed te slapen.

“The big day”!

Je hebt het gehaald! Zeg ja, drink champagne en begin met vieren!

Dankjewel Claimy, als dit geen handig artikel is dan weet ik het ook niet meer! Dit is een heel fijn schema om aan te houden wanneer je een bruiloft gaat plannen, Yannick en ik hebben nog  8 maanden de tijd tot de grote dag en het idee alleen al maakt me een beetje nerveus omdat er nog veel geregeld moet worden. Dit schema is een mooi stappenplan om aan te houden! Is dit schema herkenbaar voor getrouwde dames onder mijn lezers? Kwam jij in tijdnood of had je ook ruim vooraf alle plannen gemaakt? En voor de niet getrouwde dames onder ons, welke stap uit het schema lijkt jou het leukste om te organiseren? Laat je reactie achter in de comments.

Meer artikelen over trouwen:
Wat voor bloemen kies je op je bruiloft?
Z
o maak je heel goedkoop een PhotoBooth op je bruiloft!
E
n Zelf je trouwbedankjes maken? Dat doe je zo!

Liefs Kelly en Claimy

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

34 gedachten over “Wedding wednesday : Schema Hoe plan je een bruiloft?”

 1. Handig artikel! Ik ben afgelopen augustus getrouwd en momenteel aan het genieten van een prachtige reis. Wij hebben bijna direct na de verloving alvast save the date kaartjes gestuurd zodat onze gasten de datum alvast konden vast zetten in hun agenda. Ik wens je heel veel succes toe met de voorbereidingen! Het is echt een leuke periode! Wij zijn er tijdens de huwelijksreis achter gekomen dat ik zwanger ben!

 2. Oh dit is wel heel erg handig! Ik denk dat met een bruiloft je al gauw denkt: ooooh tijd genoeg, maar dat The Big Day veel sneller nadert dan je denkt. Dan met die zenuwen erbij! Nee, dit is heel slim zo’n schema!!!
  Marion onlangs geplaatst…Plog: Life Without WifiMy Profile

 3. Haha echt helemaal niet herkenbaar dit! Ik ben afgelopen juli getrouwd en doordat we wat problemen hadden hier en daar hebben we zo’n 4 maanden van tevoren alles nog geregeld, haha. De jurk had ik al wel maar hier ben ik maar voor in één winkel geweest. (da’s misschien mazzel geweest denk ik, haha)

  Ik zie ook wat reacties over dat het geld een probleem zou zijn: als je weinig geld hebt – zoals mijn man en ik – dan hoef je écht geen 10.000 euro te besteden aan een bruiloft (sowieso niet nodig als je het mij vraagt, maar dat terzijde). Je kan bijvoorbeeld in plaats van cadeautjes geld krijgen van je gasten waarmee je dan weer iets betaald (wij kregen bijvoorbeeld het gemeentehuis cadeau) en je kan ontzettend veel geld besparen door een goedkopere bruidsmodezaak te zoeken, een kennis/vriendin/… te vragen om een boeket te maken, dat soort dingen. Zéker de fotograaf kun je héél veel op besparen als je een bekende vraagt (liefst wel iemand die het vaker heeft gedaan)! Wij waren in totaal denk ik ongeveer rond de 2000 euro kwijt en we hadden een prachtige dag!
  Linda onlangs geplaatst…Lichtpuntjes september #2.My Profile

 4. Haha gemiddeld besteden bruidsparen in Nederland zo’n 338 uur aan de organisatie van de bruiloft. De bruid 239 uur en de man ‘maar’ 99! Geloof dat die verdeling bij een bruiloft en zwangerschap dan misschien wel weer overeen komt 😉

 5. Handig artikel! Hoewel ik nog laaaang niet zo ver ben vind ik het toch altijd leuk om hierover te lezen. Komt er ook nog een artikel over de kosten? Is heel persoonlijk natuurlijk, maar een beetje een richtlijn?

 6. Handig zo’n lijstje qua dingen die je moet regelen. Ik heb alleen zelf gemerkt dat je de tijden/maanden niet al te strikt moeten nemen. Wij hadden ongeveer 9 maanden en het is allemaal goed gekomen. Daarnaast is het ook erg afhankelijk van de bruiloft die jij wilt.
  Ik heb veel decoratie etc. zelf gemaakt. Dat kwam er ook bij in de planning. En een kerkelijk huwelijk die ook georganiseerd moet worden.
  Je hebt echt geen €10.000 nodig voor een bruiloft. Het is belangrijk dat het jullie bruiloft wordt, dan kan je geen standaard prijs aanhangen lijkt mij!

 7. Ha Kelly,

  ik ben afgelopen vrijdag getrouwd. Wij hebben het met een wat bescheidener planning aangepakt. Wij zijn getrouwd in het gezelschap van 24 gasten: onze liefste familie en vrienden. We zijn voor de wet getrouwd in een klein kerkje (1000 euro voor gemeentekosten en kerk). Ik heb mijn bruidsboeket en alle corsages zelf gemaakt (http://adayinthelifeofamom-barbara.blogspot.nl/2012/10/my-daughters-vintage-wedding.html) (70 euro voor al het materiaal en nog veel gipskruid over). Het ringkussentje heb ik ook zelfgemaakt van wat ik nog bij de hand had.

  Ik droeg een wit jurkje van de H&M (kniehoog, vrij chique, geborduurde witte stof voor 40 euro) en mijn verloofde een pak (600 euro ongeveer; grijs dus ook draagbaar voor werk). Daarnaast allebei een trouwring, maar niet eenzelfde set. Mijn man kocht een titaniumring (50 euro) en ik een witgouden (375).

  Na de ceremonie hebben we in mijn stad een rondvaart gedaan waar we tegelijkertijd bruidstaart gegeten hebben (kosten: ongeveer 500). Daarna zijn we naar een botanische tuin gegaan (ook in de stad) voor borrels en foto’s (maximaal 200 euro schat ik, kregen we kado). Vervolgens gegeten met zijn allen in een restaurant (1000-1200 euro schat ik). De huwelijksreis was een weekendje weg want we waren net op vakantie geweest. Ik had ook bedankjes voor de gasten gemaakt (sconesmix, regionale thee, bonbons en lemon curd) (ongeveer 100 euro).

  We waren dus zo rond de 3500 – 4000 euro kwijt exclusief huwelijksreis. Hiervoor hebben we onze gasten de hele dag meegenomen (1300 tot 2230 ongeveer). We hebben een fantastische dag gehad; heel erg gezellig. We hebben vier maanden geleden besloten om in september te trouwen en hadden alles vrij vlot geregeld en alles kon op de datum van onze voorkeur.

 8. Wat komt dit als geroepen! Ik ben afgelopen maandag ten huwelijk gevraagd en moet me echt nog oriënteren op alles! Een datum hebben we nog niet, maar dat zal hoogstwaarschijnlijk volgend jaar september of november zijn.. Echt ontzettend fijn dit schema. We zijn nog aan het twijfelen over een weddingplanner, maar misschien dat we het toch maar wel doen ^^.

 9. Heel leuk en handig artikel…
  Ik had deze globale planning ook al uit een bruidsmagazine en ik heb deze overgenomen in mijn weddingplan boekje…
  Ik trouw zelf een week na jou Kelly, dus ben een beetje met dezelfde dingen bezig… Vind het daarom ook super tof dat er elke woensdag een wddingartikel is…

  Heb gisteren ook mijn droomjurk gevonden… Bij
  koonings in Deurne… Weet jij al waar je gaat?
  Koonings is echt een aanrader, heel veel keuze en hele vriendelijke dames… Ik ben super geholpen!!

  Succes met alle voorbereidingen Kelly!

  Liefs xx

 10. Hi Sandy,

  Wat onwijs leuk, gefeliciteerd!! Je kan altijd een kennismakingsgesprek met een weddingplanner houden om te kijken of het iets voor jullie is en wat deze eventueel voor jullie zou kunnen betekenen.

  Geniet!

 11. Erg leuk artikel met veel herkenbare dingen maar ik moet zeggen dat het wel echt voor iedereen enooooorm anders is. Wij zijn 2.5 maand geleden getrouwd en hebben het echt compleet anders aangepakt en zéker geen €10.000 uitgegeven ;-)!

  Brengt me wel op het idee om eens een soortgelijk artikel te schrijven alleen dan hoe ik/wij het aangepakt hebben! 🙂 Thanks!
  Rosie onlangs geplaatst…Fotoreportage van onze bruiloft deel 2My Profile

 12. Perfect artikel, heerlijk het aftellen naar de grote dag! Ik kan wel zien dat jij erg georganiseerd bent! Succes!

 13. Handig deze bruiloft tips, ergens anders las ik ook een hele goede tip: Zorg dat je rond de 4 maanden al je schriftelijke bevestigingen hebt m.b.t. de bruiloft. Dan kunnen er nooit misverstanden ontstaan en heb alle toezeggingen op papier! Zelf ben ik nu druk op zoek naar bruidssieraden om mijn trouwoutfit af te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.