Onze kraamverzorgster Maja vertelt

maja

Onze heldin van de kraamweek, de kraamverzorgster. Vooraf kon ik me nog geen beeld vormen van hoe dat zou zijn, een week lang in de watten gelegd worden door iemand die je niet kent. Tijdens de zwangerschap regel je de kraamzorg en zodra je thuis bent na de bevalling, gaat de deurbel en staat ze voor je klaar. Wij hadden het geluk met kraamverzorgster Maja, zij heeft in 4,5 dag tijd ervoor gezorgd dat wij helemaal klaargestoomd waren om verder te gaan als gezin van vier. Vandaag deel ik een interview met onze kraamverzorgster die vol passie vertelt over haar vak.

Maja, kun je je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Maja, 60 jaar oud, moeder van 4 kinderen (waarvan een tweeling) en al 13 jaar werkzaam in de kraamzorg. Ik tennis een paar keer per week, lees graag veel boeken en ik heb een grote passie voor ontwikkelingshulp op het gebied van Moeder en Kind zorg in Afrika. Hiervoor reis ik 2 – 3 keer per jaar op vrijwillige basis naar Gambia. Moeder en kind zorg, de verloskunde en kraamzorg is helemaal mijn passie. Ik haal voldoening uit de zorg die ik kan bieden in Afrika, en de zorg die ik bied in Nederland. Het is heel fijn dat mijn werkgever (Thebe) dit mogelijk maakt doordat zij materialen faciliteren en mij voldoende vrij geven om die kant op te gaan.

2. Wat vind je het mooiste aan het vak als kraamverzorgster in Nederland?
Het mooiste moment is het afscheid nemen van het gezin, en je weet dat het verder gaat lukken, dat het gezin er klaar voor is om op eigen benen te staan en dat je hier zelf zoveel aan hebt kunnen bijdragen. De diversiteit van de vele gezinnen en culturen vind ik heel erg leuk en ik besef me maar al te goed wat een voorrecht het is voor Nederlandse vrouwen om kraamzorg te mogen ontvangen. Het is prachtig om dit vak uit te mogen oefenen.

3. Hoe heb je de kraamweek in ons gezin ervaren?
Heel gezellig en ontspannen. We hebben in 4,5 halve dag veel bereikt. Van borstvoeding geven via het tepelhoedje, veel kolven en bijvoeden met extra moedermelk, naar bijna geheel live voeden en het afbouwen van het tepelhoedje. Ook heb ik veel kunnen bereiken in het geven van zelfvertrouwen in het opvoeden van twee kinderen en het huishouden daarbij. Ik vond het erg leuk om voor Lana te zorgen, ze is een heerlijk meisje die lekker rond dartelt en haar ding doet. Het contact met je ouders vond ik erg leuk en het totale plaatje klopte gewoon. Het was ook voor mij een hele fijne werkweek.

 4. Wat is het motto wat jij ieder gezin iedere keer weer probeert mee te geven?
Mijn lijfspreuk is: ‘Ga van je kraamweek genieten, bedenk dat dit voorlopig je laatste vakantie is’. Even niet hoeven denken aan het huishouden en de rompslomp daaromheen en echt rust mogen pakken. Neem die rust ook echt want die is heel belangrijk in het moederschap. De rust die je pakt tijdens de kraamweek, betaalt zichzelf echt weer uit.

5. Wat doe je precies in Afrika voor moeder- en kind zorg?
De omstandigheden waaronder de vrouwen daar moeten bevallen verbeteren. De lokale vroedvrouwen (verloskundigen) ondersteunen om bevallingen zo veilig, hygiënisch en kundig mogelijk te laten verlopen. Dit door de juiste materialen te leveren en kennisoverdracht te bieden.

majaafrika

6. Wat is de grootste levensles die je zelf hebt opgedaan door het doen van dit mooie werk in Afrika?
‘Leef met de dag, geniet van dit moment, zonder na te denken of te piekeren over de dag van morgen. Die mentaliteit zie je in Afrika heel erg terug, ook omdat zij iedere dag bewust zijn van of ze de dag wel doorkomen met voldoende voedsel en middelen. Maar ook omdat zij per dag genieten van de kleine mooie dingen in het leven. En ik geloof ook dat dit de essentie van geluk is.

7. Wat kunnen wij betekenen voor de vrouwen in Afrika?
Wat veel mensen niet weten, is dat de kraampakketten die veel zorgverzekeraars leveren goud waard zijn voor de vrouwen in Afrika. Veel verloskundigenpraktijken zamelen deze pakketen (of restanten daarvan) in, maar je kunt ook via stichting Babyhope je kraampakket of restant daarvan inleveren. Voor hen is dat al een basis om hygiënisch te kunnen bevallen. Gooi je kraampakket niet weg en doneer het, je kunt er vrouwen in Afrika heel blij mee maken.

Dankjewel Maja, voor de fantastische kraamweek. Je hebt ons enorm ondersteund en het vertrouwen gegeven om als gezin van vier verder te gaan. Tijdens mijn zwaardere herstel van de keizersnede heb ik op die manier heel erg kunnen genieten van deze mooie eerste dagen als mama van twee dochters. Ook bedankt dat je deze vragen voor me wilde beantwoorden. In Nederland boffen we echt met het goede verzorgingsstelsel waarin we recht hebben op kraamzorg en helemaal in de watten gelegd worden.
Wil je Maja’s reisverhalen lezen? Bekijk dan haar reisblog die ze bijhoudt wanneer ze in Gambia is.

Had jij ook zo’n engel van een kraamverzorgster? Of ben je zelf kraamverzorgster? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

58 gedachten over “Onze kraamverzorgster Maja vertelt”

 1. Wat een kanjer is Maja! Super dat zij naar Gambia afreist om de bevolking daar te helpen. Ik ga zo eerst eens een kijkje nemen op haar site. Mijn verloskundigepraktijk zamelde inderdaad ook kraampakketten in. Bij nummer 1 had ik nog geen kraampakket (kindje te vroeg geboren) en bij nr 2 heb ik het kraampakket gebruikt omdat ik thuis ben bevallen. Alleen na mijn tweede bevalling had ik kraamzorg en met deze vrouw heb ik ontzettend veel meegemaakt. Van een bevalling die bijna tragisch afliep voor mijn zoontje tot gezellig kletsen. Zij legde ons zo in de watten en was zo lief voor onze kinderen. Ik heb tranen met tuiten gehuild toen deze geweldige vrouw na 10 dagen de deur achter zich dicht trok.
  MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Cijfer jij jezelf weg in jouw relatie?My Profile

 2. Wat een geweldige vrouw! Fijn dat ze op jouw pad is gekomen. Hoe mooi dat zij zich zo inzet voor nog veel meer vrouwen buiten Nederland op. Je voelt haar enthousiasme, haar energie en haar liefde voor het vak. Fijn om zo mijn dag te starten.

 3. Wat is Maja een mooi mens! Goede tip ook om het kraampakket te doneren, dat ga ik ook doen! Ik hoop dat ik in mijn kraamweek net zo’n fijne dame (of heer) als Maja zal treffen!
  Marije onlangs geplaatst…Zeeman shoplogMy Profile

 4. Dit artikel straalt zoveel liefde uit. Heel mooi! Het is ook echt een voorrecht dat wij kraamzorg krijgen, maar ook dat wij zo goed begeleid worden tijdens een bevalling. Als je hoort hoe vrouwen dit in ontwikkelingslanden moeten doen… Ik word daar gewoon naar van.

  Hopelijk hebben wij over drie maanden ook een Maja als kraamverzorgster!
  marie-louise onlangs geplaatst…Zwanger week 25My Profile

 5. Wij hadden een geweldige kraamverzorgster, tenminste de 2e haha. De eerste heb ik niet meer terug laten komen na de eerste dag. Gerrie, onze kraamverzorgster, kwam zelfs op een gegeven moment naar het ziekenhuis omdat we geen afscheid hadden kunnen nemen ivm de plotselinge opname van Fay toentertijd.
  Nicole onlangs geplaatst…“Wauw ik ben echt moeder” momentenMy Profile

 6. Wat leuk dat je Maja mocht interviewen.
  Nee, mijn kraamhulp was helemaal niet leuk. Die stond mijn man te versieren en zat meer uit haar neus te eten dan dat ze iets deed in huis 😉 Ook heeft ze m’n borstvoeding helemaal om zeep geholpen. Ik kijk dus best uit naar een fijne kraamhulp als ik nog eens een tweede zou mogen krijgen! 😀
  Joyce onlangs geplaatst…In de luiertas van SanneMy Profile

 7. Wat onwijs leuk dat ze mee wilde werken aan dit interview! Maja is een pracht mens, ik heb veel respect voor alles wat ze doet. Ik hoop dan ook echt dat ik het ook mag treffen met zo’n fijne kraamhulp!
  Milou onlangs geplaatst…Monday highlightsMy Profile

 8. Wat een prachtig en inspirerend verhaal!
  Vooral het leef met de dag en geniet vind ik een hele goede, dat vergeten we hier in NL nogal eens. Ik ben ook goed in denken aan gister of mij zorgen te maken over morgen maar dit is weer een goede reminder om van vandaag te genieten.
  Maja is echt een prachtig mens!
  Rosanne onlangs geplaatst…Bewust omgaan met social media, waarom?My Profile

 9. Zo te lezen heb je een fijne kraamverzorgster gehad en een fijne week! Ik had bij onze eerste een goede kraamverzorgster gehad maar ik had er geen klik mee. Ze deed goed haar werk en dat was het dan. Bij tweede hadden we eerst een jong ding die afwachtend op de bank ging zitten en dat ik zelf maar zei van: nou wat is de bedoeling? Die hebben we na 1 dag weg gestuurd en daarna kregen we een hele fijne kraamverzorgster. Daar zijn we zelfs na die tijd nog een keer op visite geweest. Ze woonde nml op een boerderij en dat was erg gezellig. Daarna is het contact eigenlijk wel verwaterd.
  Sandra onlangs geplaatst…Pinterest favourites #2My Profile

 10. Wat een bijzondere vrouw. Je zal vast een fijne kraamweek gehad hebben. Ik heb ook alle restanten weggebracht. Goed dat ze dit nog even aanstipt. Geniet van de komende weken zou ik zeggen! Heerlijk zo’n kleintje. x Jess
  Jeske onlangs geplaatst…Personal: My week on InstagramMy Profile

 11. Wauw wat een gave vrouw. Zo leuk dat ze zich hier allemaal voor inzet. Heerlijk als je zon passie hebt waar je anderen mee kan helpen.
  Dat van die kraampakketten wist ik niet dus ik ga zeker eens op zolder kijken of er nog wat in mijn kraampakket zit wat gedoneerd kan worden.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…What’s in my diaper bag….My Profile

 12. Wat bijzonder dat ze ook haar kennis en hulp inzet in landen waar ze het heel hard kunnen gebruiken, heel mooi!
  Wat fijn is zo’n kraamhulp <3 Je gaat echt van zo'n vrouw houden in zo'n korte tijd. Zonder die hulp is zo'n eerste week echt zoooo anders. Fijn!
  Manon onlangs geplaatst…Happiness is a cat. Or three.My Profile

 13. Wat een onwijs leuk interview! Wat bijzonder dat ze zich ook voor moeder en kind in Afrika inzet! Wat een bijzonder mens ??

 14. Hei Kelly,

  Heel erg leuk om te lezen!
  Ik loop op dit moment een 20 weken stage als kraamverzorgster en na
  mijn stage hoop ik dit beroep te gaan uitoefenen!

  Ik vind het heel erg leuk, ik heb nu 8 gezinnen meegelopen en al
  heel veel geleerd.
  Ik kijk regelmatig je filmpjes op Youtube en lees af en toe je blog.
  Maar reageer eigenlijk nooit.
  En sinds je zwanger bent (geweest) volg ik je op de voet, mega interessant
  Doordat ik nu bijna zelf kraamverzorgster ben kan ik me heel goed in je
  in leven!
  Leuk om je verhalen te lezen!

  Love,

  Marit

 15. Wat een leuk artikel! Zelf hebben we geen kraamverzorgster gehad, omdat Fleur nog 10 dagen in het ziekenhuis moest blijven. Dat was best even lastig in het begin. Ik was 20 en wist net hoe je een luier moest verschonen haha. Gelukkig weet je na een paar dagen niet beter 😉
  Frederique onlangs geplaatst…Weekly Diary: 7My Profile

 16. ow wat herkenbaar, die van ons was ook zo’n engel. Wat heerlijk als je het treft, genoten heb ik. Met het lezen zit ik zelf ook weer even in die bijzondere en gekke kraamweek. Voor mij is het alweer 6 weken geleden. Genietse!

 17. Voor de eerste momenten is een kraamverzorgster zo belangrijk! Het moet een warm persoon zijn, die je raad geeft en bijstaat! Leuk dat je zo iemand hebt gevonden.

 18. JA, nu weet ik het! Ik zag laatst die foto van Maja en ze kwam me al zo bekend voor.. Ik heb haar namelijk ontmoet in Gambia. Hoe toevallig?! Wat leuk joh. Heel leuk om te lezen!

 19. Nooit van een dergelijk iemand die gehoord/gelezen, heel leuk! En wat een dankbaar werk inderdaad, erg bijzondere vrouw zelf ook zeg (in positieve zin!)

 20. Wat een fijne kraamweek, ik werk in België als kraamverzorgster, het is een heel dankbaar beroep, en in België hebben de ouders recht op acht weken kraamzorg , de meeste mama’s nemen zo een twee uur per dag om dan wat te rusten of een douche te kunnen nemen .
  Veel geluk met jullie gezinnetje.

 21. Wij hadden een heel aardige. Helaas bleek achteraf dat ze ons over een aantal essentiële zaken verkeerd heeft voorgelicht en bepaalde belangrijke signalen niet heeft opgepikt. Gelukkig was ze al weg toen we erachter kwamen. Hebben er verder niets mee gedaan, omdat we een fijne herinnering willen houden aan de kraamweek.
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Borstvoeding Op Gang Brengen & HoudenMy Profile

 22. Wat fijn dat je een goede en lieve kraamverzorgster hebt gehad!

  En een beetje reclame hier voor Stichting Babyhope is altijd mooi meegenomen 😉
  Ik zamel op de kraamsuites en de poli gynaecologie in het Jeroen Bosch ziekenhuis ook in voor deze stichting. Goede recycling!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.