Mijn fitness routine : Wat en waarom?

Mijn fitness routine  : Wat en waarom?
Zoals jullie al wel hebben meegekregen, mag ik sinds een tijdje weer sporten. Ik ben dus begonnen met het opbouwen van mijn bewegingspatroon en inmiddels lukt het om drie keer per week te sporten. Mijn hart en ziel ligt deels in de sportschool. Al jaren ben ik gewend om sport in mijn wekelijkse ritueel te hebben. Toen ik dit een hele tijd niet meer mocht vond ik dit heel lastig. Ik was gewend om mijn wekelijkse endorfine shots binnen te krijgen en voelde me daardoor fitter dan ooit. Zoals jullie weten heb ik diabetes type 1 en gebruik ik het medicijn insuline. Als ik fit ben, gezond eet en sport dan heb ik een stuk minder insuline nodig omdat mijn lichaam dan veel beter de koolhydraten uit mijn eten kan verwerken. Alleen dat is voor mij al een reden om sport en fitness in mijn routine te hebben. Daarnaast vind ik het fijn om strak in mijn vel te zitten en me prettig te voelen in mijn eigen lichaam. Ik heb maar een lichaam gekregen in dit leven en daar wil ik zo lang als mogelijk fit in blijven. In dit artikel vertel ik jullie mijn fitness routine die ik momenteel toepas en ik leg uit waarom ik bepaalde workouts doe.

Mijn fitness routine  : Wat en waarom?

Bodypump
Bodypump is een groepsles waarbij je in een uur tijd al je spiergroepen aanpakt. Op vlotte muziek werk je per track aan een spiergroep. Door middel van een barbell (een stang waar je aan beide kanten gewichten aan kunt hangen) zet je kracht op de spiergroep die je aan het trainen bent. De instructeur legt duidelijke uit wat je precies moet doen om die spiergroep aan te pakken. Bodypump is een uurtje krachttraining op een manier die voor iedereen toegankelijk is en je kunt de intensiteit aanpassen op je eigen niveau. Ik ben al jaren een echte bodypump liefhebber en ik merk dat mijn lichaam een stuk strakker geworden is doordat ik de juiste spiergroepen hiermee heb aangepakt. Door het opbouwen van spieren werk je aan de versnelling van je stofwisseling waardoor je vet verbrand en een strakker lichaam krijgt.

Xco
Xco is een workout die staat voor ‘Extreme core’ oftewel je romp wordt geheel aangepakt met een intensieve cardio/kracht workout. In 45 minuten tijd werk je intensief aan verschillende spieren maar ook aan je conditie en uithoudingsvermogen. Je hartslag gaat omhoog terwijl je spieren aanpakt. Door middel van een ‘Xco’ train je je lichaam. De Xco is een metalen buis waar grit (soort steentjes) in zitten die in de buis op en neer bewegen tijdens de bewegingen die je maakt. Op die manier zet je kracht op verschillende spiergroepen. Xco richt zich vooral op je buikspieren, rugspieren, de lovehandles, bovenbenen, schouders en armen wat heel goed werkt voor een strakke romp en een slank lichaam. Xco is bewegen op muziek op een eenvoudige manier. Je hoeft dus geen affiniteit te hebben met dansen of aerobics om dit leuk te vinden. Met Xco werk ik zowel aan mijn conditie, als aan mijn spieren en die combinatie zorgt voor een fit lichaam.

Spinning
Tja, wat kan ik over spinning zeggen. Een spinning les is een uurtje knallen op een fiets! In een zaal met zo’n 15 fietsen en een instructeur fiets je op allerlei tempo’s om je conditie op te krikken. Spinning is zwaar en de eerste 20 minuten is mijn motivatie ver te zoeken. Waarom ik het dan toch doe? Het gevoel is zo heerlijk als je klaar bent met zo’n les. Ik voel me fitter dan ooit en merk echt dat mijn conditie en uithoudingsvermogen verbeterd sinds ik weer spinning lessen volg. Spinning vind ik dus niet zo zeer leuk, maar wel erg effectief.

Ik volg deze combinatie van groepslessen om op die manier mijn conditie en uithoudingsvermogen te vergroten, maar ook mijn spieren te boosten. Meer spiermassa zorgt ervoor dat je stofwisseling sneller is wat in mijn geval ervoor zorgt dat ik minder insuline nodig heb voor de koolhydraten die ik eet. Je verbrandt daardoor namelijk je voeding wat beter. Daarbij vind ik deze groepslessen onwijs leuk om te volgen. Ik volg deze lessen samen met vriendinnen en dit zorgt voor fijne uurtjes ontspanning in de week. Uren waarop ik me even niet focus op het moeder zijn, maar op het fitter worden van mijn eigen lichaam.

Omdat ik niet wil afvallen is het belangrijk dat ik hierbij voldoende eet en gezonde voedingsmiddelen tot me neem om op gewicht te blijven. Ik geef borstvoeding en dit is al een workout op zich, per dag verbrand ik al zo’n 500 calorieën die opgedronken worden door mijn dochtertje. Als ik dan niet voldoende zou eten dan zou ik afvallen wat niet de bedoeling is. Ik zorg er daarom voor dat ik voldoende fruit, groente, voedzame koolhydraten en voldoende eiwitten tot me neem om een mooie balans te houden. Zo geef ik Lana de vitamines mee die ik zelf eet, en zorg ik ervoor dat ik me fit en lekker in mijn vel voel.

Sinds ik weer lekker aan het sporten ben verbruik ik per dag al zo’n 30% minder insuline wat voor mij echt een overwinning is.

Wat vonden jullie van dit fitness/healthy lifestyle artikel? Vinden jullie het leuk om hier meer over te lezen? Wat zouden jullie dan zo al willen lezen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties dan ga ik daarmee aan de slag.
Ik hoop dat jullie het leuk vonden om dit te lezen. Wat voor sport beoefen jij? Welke workouts vind jij het leukste? Laat je reactie achter in de comments

Nog wat andere artikelen die ik eerder hierover schreef:

Waarom krachttraining voor vrouwen juist goed is
Krachttraining versus cardio training
Wat ik eerder schreef over fitness na de zwangerschap (toen ik nog dacht dat ik het zo snel al wel op kon pakken)

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

31 gedachten over “Mijn fitness routine : Wat en waarom?”

 1. Super dat je het sporten weer zo lekker hebt kunnen oppakken! Ik ben zelf ook echt fan van groepslessen en ik mis het dan ook best wel nu (ivm de zomer ben ik bij mijn ouders ipv in groningen waar ik studeer&sport). Bodypump heb ik eigenlijk nog nooit gedaan, maar ik wil het in september zeker een keer gaan proberen!! Kom maar op met die spierpijn hihi 😀
  Hannah onlangs geplaatst…SUMMER GOAL | Running 5kMy Profile

 2. Oh wat fijn voor je! Ik zou ook graag iets van bodypump gaan doen, maar ik vind de drempel te hoog om te gaan.

 3. Goed zeg dat je dan 30% minder insuline gebruikt. Ik hoor vaak mensen met diabetes klagen over dat ze niet kunnen sporten omdat dat averechts zou werken en dat ze daardoor dikker zijn geworden. Jij bewijst maar dat het prima kan en dat juist het tegendeel waar is! Kan me best voorstellen dat je daarin een voorbeeld bent voor mensen! 🙂
  Odile onlangs geplaatst…Tips tegen verlatingsangstMy Profile

 4. Knap hoor, 3x in de week sporten! Ik heb het geprobeerd maar ik kan m’n draai niet vinden. Wel ga ik (zwangerschaps)yoga doen en dit is dan niet echt om strak te worden maar je wordt wel heel bewust van je lijf. Misschien bevalt het wel zo goed dat ik na de zwangerschap gewone yoga ga doen. En wow 30% minder insuline, dat is volgens mij echt ontzettend veel, goed bezig Kel 😀
  Manon onlangs geplaatst…Manons Random FavorietenMy Profile

 5. Ik vind het super leuk om dit spoort artikelen te lezen. Daarnaast vind ik het leuk om te lezen hoe je over je lichaam denkt en hoe je daar mee omgaat

 6. Het geeft echt zo’n fijn gevoel om te sporten he! Ik sport zoveel mogelijk, op het sportcentrum doe ik verschillende dingen (in de zomer zijn er minder lessen) zoals body workout (krachttraining meer), total workout (met meer cardio erbij), zumba, dance workout en straks ga ik ook burlesque doen, zo leuk! Thuis doe ik ook nog verschillende krachtoefeningen, zo ben ik nu bezig met de 30 day beach body challenge, zwaar maar wel heel leuk!

 7. 3 X per week is knap zeg! Zo grappig dat we precies dezelfde groepslessen leuk vinden! Aan XCO ben ik echt verslaafd, bodypump vind ik leuk als ik in een routine zit en merk dat ik sterker word. Spanning heb ik een tijdje heel intensief gedaan, maar krijg er altijd zo’n zadelpijn van! Wil het binnenkort wel graag weer eens proberen!
  Monique onlangs geplaatst…Snapshot Sunday – tuigje, tandjes en troublesMy Profile

 8. Fijn dat je 3 keer in de week gaat sporten! Ik heb vroeger ook spinning gedaan. Dat is zwaar maar nadien heb je inderdaad een geweldig gevoel. Bij ons in de sportschool (België) bestaan er zelfs start 2 spin lessen. Die zijn ideaal voor mensen die hun conditie langzaam willen opbouwen zodat ze nadien met de gewone lessen mee kunnen.
  Vanessa onlangs geplaatst…5 dingen die ik leuk vind aan bloggen ♡My Profile

 9. Leuk dat je het sporten weer op hebt gepakt! Ik probeer van maandag tot vrijdag elke dag wel iets te doen, ookal is het 20 minuten skaten of een 30 day shred les mee te pakken. Heerlijk! Je voelt je echt lekker in je vel er door.

 10. Bodypump is niet echt krachttraining, maar meer cardio. Omdat je de repetities zovaak doet. Kracht is echt maximaal gewicht en dan 3x 20 reps bijv.
  Vond de bodypump eerst leuk maar hou er niet van om 12 weken dezelfde les 2x per week te doen :p…
  Spinning is echt heerlijk! En inderdaad geweldig voor je conditie/uithoudingsvermogen!

 11. Goed van je zeg dat je er zo voor gaat. En idd je hebt maar één lichaam en dan kan je er beter goed voor zorgen 🙂 Ik merk wel dat als je een duidelijk doel voor ogen hebt en heel goed weet waar je het voor doet (verbeterde gezondheid, meer energie) dan is dat een plus voor de motivatie.
  Flaviena onlangs geplaatst…Verliefd op: The Duet (Animatie van Glen Keane)My Profile

 12. Zijn die groepslessen niet heel duur? Ik zit bij basicfit, en daar betaal je meer als je echt live groepslessen wilt hebben. Leuke post en leuk om te zien wat je allemaal doet!

 13. Heel leuk!!!! Recepten.. gezonde snack tips zijn altijd welkom! Wat te eten als je uit eten gaat lijkt me ook een leuk artikel!

 14. In de meeste sportscholen zit het er gewoon bij in. Maar basic fit is echt een budget sportschool, waar je als je extra’s wilt er voor moet betalen, maar als je de groepslessen niet wil lekker goedkoop kan sporten!

 15. Heb er veel respect voor dat het je zo goed af gaat nu! Ik ben een soort van probleemsporter haha. Ik ga binnenkort (althans, ik ben zoekende…) verhuizen, dat wacht ik even af en dat moet ik misschien ook maar eens op groepslessenzoektocht.
  Michelle onlangs geplaatst…Wat krijgen we nou?!My Profile

 16. Pingback: Inspirerende artikelen van de afgelopen week #4 | MijnBreinTV

 17. Leuk om te lezen welke workouts je doet! Xco lijkt me erg leuk! Ik heb zelf een tijdje bodypump gedaan, maar na een tijdje gingen we niet meer (waarom weet ik eigenlijk ook niet). Dit zou ik wel weer willen oppakken. Zelf fitness ik 3 keer per week (kracht en cardio) en doe ik aan hardlopen. Af en toe doe ik thuis ook nog een workout.
  Jorien onlangs geplaatst…Running // Mijn hardloopschema van My AsicsMy Profile

 18. Maar bij basic fit kan je juist de XCO en andere groepslessen voor dezelfde prijs virtueel doen. Ideaal en elk uur is er een andere les.
  Mijn favo lessen zijn ook Body Pump,HIIT (doe ik elke week achter elkaar-dit is wel live bij onze basic fit), XCO, Burn en Body Combat. Vergelijkbaar met jouw schematje Kelly!

 19. Ik vind het zo knap dat je weer back on track bent met sporten! En 30% minder insuline, dat is echt veel zeg. Ik ben ook dol op XCO, ik merk dat die groepslessen ook goed helpen voor het hardlopen. Ik wil graag meer van zulke artikelen lezen!
  Cindy onlangs geplaatst…Sunshine Snapshots – augustus #1My Profile

 20. Nathalie Slotboom

  Ik doe zelf aan xco omdat ik dit super leuk vind. Spinning is niets voor mij, ik kan niet van staan snel gaan zitten. Ook bleef mijn voet haken toen ik iedereen wilde volgen en zelf ook veel meer dan het maximale gaf dan ik had moeten doen. Bodypump doe ik niet meer omdat mijn sportschool het niet geeft. 1 keer een lesje fitpump meegedaan. Was heel wat anders, maar nee, die combinatie met steeds gewichten wisselen op je barbel vond ik rommelig,dus niet leuk. Nee geef mij maar xco,veel leuker en er wordt af en toe ook gemixt,niet elke les hoeft hetzelfde te zijn. Ik doe xco 1 keer per week,maar ga binnenkort uitbreiden naar 2 keer per week. Dan daarna fitness,tussendoor pauze en dan uurtje Zumba. Dan ben je echt moe maar wel met een voldoen gevoel.

 21. Bij persoonlijke handelingen zoals DUO-aangiften kan ik helaas niet helpen. Mijn toegang is beperkt tot het beschermen van uw privacy en het voorkomen van ongeoorloofde handelingen. Neem rechtstreeks contact op met Duo-ondersteuning als u hulp nodig heeft met betrekking tot uw aangifte. Zij beschikken over de beste tools en kennis om u snel op weg te helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.