Voedingspatroon van baby tot dreumes van Lana

voedinglana

Voedingspatroon van baby tot dreumes
Lana is inmiddels een dreumes van ruim 16 maanden oud en in de loop van haar ontwikkeling is er ook op het gebied van voeding veel veranderd. Omdat ik er ontzettend veel vragen over krijg (via mail en in comments) en ik het leuk vind om hierover te schrijven besloot ik om een artikel te wijden aan het voedingspatroon van Lana, van baby tot nu. Dit artikel is puur gebaseerd op onze eigen ervaringen en voorkeuren omdat deze manier voor ons het beste werkte. Onze manier van voeden is niet zoals deze specifiek geadviseerd wordt door een consultatiebureau of Stefan Kleintjes, of wie dan ook. Dit is gewoon onze manier van voeden en opvoeden. Ik begon met het geven van volledige borstvoeding en later zijn we van alles gaan toevoegen aan Lana’s eetpatroon. Benieuwd hoe dat er in chronologische volgorde ongeveer bij ons uitzag? Lees dan zeker verder.

Baby 0-6 maanden : Aan de borst 
Over de eerste 6 maanden kan ik vrij kort zijn, Lana werd volledig gevoed met mijn moedermelk. Ik voed haar op verzoek, dat wil zeggen dat ik mij nog nooit bezig gehouden heb met CC, hoeveelheden, tijdstippen, maten enzovoorts. Wanneer ik bij Lana de signalen herkende dat ze honger had, dan stond ik in de aanslag om haar te voeden ;). Hoeveel ze binnen kreeg? Geen idee, dat was ook niet belangrijk en daarom vonden wij dit voor ons een fijne methode. Ik denk dat we aan een gemiddelde van 5-8 voedingen zaten (Troostmomentjes niet meegeteld).

6-9 maanden : Combinatie
Vanaf dat Lana 6 maanden was zijn we vaste voeding gaan introduceren. Ik maakte zelf hapjes van groente en fruit en gaf deze aan haar naast de borstvoeding die ik bleef geven. Moedermelk bleef tot 9 maanden de hoofd energiebron, maar we merkten dat Lana steeds beter haar hapjes ging eten. Ik begon hoopvol met de rapley methode maar dat bleek uiteindelijk toch niet voor ons weggelegd. Het pureren deed ik geleidelijk wel minder grof naar mate we merkten dat Lana de babyhapjes beter nam.
Vanaf ongeveer 7 maanden gaf ik Lana iedere ochtend een ontbijtpapje met banaan (havermout of Brinta) en sindsdien eet ze in de middag brood mee.  Ik denk dat ze 7-8 maanden was toen we haar steeds meer mee lieten eten met onze maaltijden. Dan gaf ik bijvoorbeeld een hapje van broccoli-aardappel en daarnaast hapjes van onze spaghetti. Door dit steeds te vermeerderen, at ze vanaf 9 maanden volledig met de pot mee. Ook ging ze fruit steeds makkelijker uit het vuistje eten zonder dat ik dit hoefde te pureren. Rond de 9 maanden zaten we denk ik nog op zo’n 4 moedermelk voedingen per dag.

9-12 maanden: Met de pot mee + aan de borst
Vanaf 9 maanden at ze met ons mee en voegde we daar steeds meer maaltijden aan toe. Inmiddels eet Lana met gemak Thais, Chinees, Hollands, Italiaans enzovoorts mee. Yannick en ik houden van kruidig eten, ze kreeg dit daardoor dan ook al tijdens de zwangerschap en daarna via de borstvoeding mee. Ik denk dat ze waardoor wat sneller aan het gekruide eten gewend raakte en het ook met plezier nam. We geven Lana geen toetjes na het avondeten, ook omdat we denken dat dit haar stimuleert tot beter avondeten. Als ze niet goed eet, dan laten we het daarbij. Morgen weer een dag ;).
Lana eet nog steeds iedere ochtend pap en in de middag 1-2 boterhammen met (suikervrij) beleg. De borstvoeding bouwde toen langzaam af naar zo’n 3 voedingen per dag. (ook hier tel ik troostvoedingen niet mee). Lana eet ook tussendoortjes, zo geven we haar een portie rozijnen, een rijstwafel, een soepstengel of een portie fruit als tussendoortje. Verder geven we Lana water te drinken en bekers met water aangelengd met wat diksap.

12 maanden tot nu. Met de pot mee, natuurlijk afbouwen borstvoeding
Sinds dat Lana een jaar is, is er niet zoveel meer veranderd. Ze werd groter dus kon ook steeds meer eten. Tussen de middag eet ze brood en inmiddels zijn dit vaak 2 boterhammen bij de lunch (tenzij ze een koppige fase heeft of wat ziekjes is). Daarbij nog wat tussendoortjes zoals fruit, rijstwafel, rozijnen of een soepstengel. Ook had ik voor mezelf als doel gesteld, dat ze vanaf januari nog maar 2 keer borstvoeding per dag krijgt. Zo hoef ik haar nooit meer in het openbaar te voeden en kan ik duidelijk mijn grenzen aangeven. Ik wil niet dat ik ooit in een winkel loop en ze hardop roept om mijn borst, dat gaat mij persoonlijk te ver. Vandaar dat ik hier een soort natuurlijke keuze in gemaakt heb om te minderen. Verder laat ik het nu aan haar over hoelang ze nog door wil gaan. Ik vind het nog steeds een fijn momentje samen en zolang zij hier nog behoefte aan heeft gaan we door. Ik laat de natuur gewoon zijn gang gaan.

Dat was het voedingsschema van Lana in chronologische volgorde. Misschien wel een totaal andere manier als jij dit doet voor je kindje. Alleen maar goed, want ik denk dat het gewoon het beste is dat we allemaal doen wat goed voelt voor onze eigen kindjes. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen hiermee. Laat je reactie achter bij de comments en laten we elkaars keuzes hierbij respecteren :).

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

34 gedachten over “Voedingspatroon van baby tot dreumes van Lana”

 1. Jeeh! Dank je wel! Heb je in de periode van 6 tot 9 maanden eerst de borst gegeven en dan nog wat hapjes of echt tussen de voedingen door?

 2. Net als Kelly: ik heb hier dus echt geen kaas van gegeten, maar ik vind het heel interessant om te lezen. Ik had echt geen flauw idee wanneer kinderen beginnen met vast voedsel eten en zo. Leuk om te lezen.

 3. Leuk om te lezen hoe jij dat doet! Heerlijk voor Lana dat je nog borstvoeding geeft! Klinkt allemaal heel gezond hoe jij dat doet! En handig dat Lana ook alles eet nu, als je bijvoorbeeld een keertje uit eten gaat is dat ook makkelijk!

  Liefs,

  Eva
  Eva onlangs geplaatst…5xvragen met Linda van MamaliefdeMy Profile

 4. Heel leuk en interessant om eens te lezen! Sarah is bijna een jaar en eet hetzelfde als Lana qua hoeveelheid. Alleen dan FV in plaats van BV. Elke dag met de.pot mee eten lukt nog niet altijd (pannenkoeken, pizza of wraps door de blender is niet heel lekker) en daarom maak ik ook nog apart wat hapjes voor haar die ik in de vriezer bewaar.
  Ik kan nog steeds versteld staan hoeveel zo’n kleine meisje kan eten…
  Lifesabout onlangs geplaatst…Lotgenotencontact voor hartpatiëntenMy Profile

 5. Heel handig om te lezen! Ik kan mij daar nu al druk om maken: wanneer begin ik met wat precies? Maar het komt zoals het komt inderdaad en je moet daar als gezin je eigen weg in vinden. Misschien een te persoonlijke vraag, maar stel je krijgt een twee kindje, blijf je dat Lana ook nog borstvoeding geven? Gewoon uit nieuwsgierigheid!
  Milou onlangs geplaatst…Oh sappig appeltje, ik verlang zo naar je!My Profile

 6. Leuk artikel! Ook ik ben geen moeder, maar deze ervaringen zijn voor iedereen uiteindelijk handig om te lezen. Handig ook dat jullie bijvoorbeeld de keuze hebben gemaakt om geen toetje te geven zodat ze gefocust blijft op het avondeten!
  elseniek onlangs geplaatst…Wishlist winter sportsMy Profile

 7. Ik ben heel benieuwd hoe het afbouwen van borstvoeding gaat. Ik heb zelf twee kindjes en heb ze allebei borstvoeding gegeven. Bij mijn dochter ging het heel natuurlijk, die gaf zelf aan met 14 maanden dat het wel goed was zo. Ze had dan ook haar speen.

  Mijn zoontje heeft nooit een speen gehad en die wou elke keer zijn “momentje” aan de borst.
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…Photodiary – Keeping up with NesrinMy Profile

 8. Ja de hapjes tussendoor vielen dan niet tijdens een borstvoeding moment zodat ze ook niet in de ‘war’ raakte. Ik gaf bijv. bv na wakker worden, rond 11.00 , rond 16.00 en voor het slapen gaan en de hapjes waren dan bijv. rond 15.00 en 18.00 🙂

 9. Dat hoeft ook niet zo lang duren, dat zie je ook niet vaak meer in de Westerse cultuur maar als moeder en kind daarvoor kiezen kan dat gewoon 🙂

 10. He Nesrin, dat was heel moeilijk. Lana heb ik ook nooit een speen gegeven dus ik kon haar ook niets vervangends bieden. Ik probeerde haar af te leiden door bijv op dat moment een tussendoortje te geven en door aan te geven dat het niet ‘kan’. Na een tijdje consequent blijven kreeg ze het door, behalve wanneer ze ziekjes is of een ‘puber’ bui heeft.

 11. Wat fijn om zo een schema te zien! Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen persoonlijke keuzes, daarom is het leuk om zoveel verschillende mensen te horen over dit onderwerp 🙂

 12. Hoe gaf jij Lana in het begin haar pap? Vanuit een fles of van een bordje/kommetje?
  Mijn dochtertje is 8,5 maand en ik weet niet hoe het het handigst is om pap aan te bieden.

 13. Gewoon met de lepel 🙂 In het begin maakte ik het papje wat dunner door er iets meer (moeder)melk/soja melk bij te doen, later kon het wat dikker omdat ze het wat beter kon nemen 🙂 Succes 🙂

 14. He Milou, thanks!
  Dat weet ik nog niet, als de natuur dat zo regelt misschien wel, als het niet mogelijk is dan niet, ik ben benieuwd 🙂

 15. Leuk om te lezen! Ik geef de fles en hierdoor ben je eigenlijk wel “verplicht” om je bezig te houden met cc, tijdstippen en hoeveelheden. Dat vind ik aan de ene kant een voordeel (je weet waar je aan toe bent en hoeveel je kindje binnenkrijgt) maar aan de andere kant een nadeel: troosten met fles kan niet en dat vind ik jammer. Maargoed, het was helaas niet anders!
  Ik heb ook zooooveel zin om Nilo z’n eerste hapjes te geven, ik denk dat ik met 4 maanden begin met introduceren, echt eten doen ze dan toch nog niet. Goed dat Lana lekker met de pot mee eet, ook kruidig eten! Ideaal!
  Manon onlangs geplaatst…Jullie hebben ons geholpen!My Profile

 16. Super interessant om te lezen!
  Ik vraag me alleen wel af hoe je het doet als Lana een keertje bij je ouders logeert of als jij Lana niet zelf naar bed brengt ‘s avonds. Dan krijgt ze haar borstvoeding niet, maar gaat ze dan wel lekker slapen enzo?
  Betty onlangs geplaatst…Op weg naar mijn streefgewichtMy Profile

 17. Thanks Betty! lana heeft een keer bij mijn ouders gelogeerd, een keer alleen met yannick en toen ik in het ziekenhuis lag, wat sinds ze een jaar is gewoon werkt is om iets anders te geven zoals een rijstwafel, een yoghurtje, extra fruit of extra boterham. Tot het jaar is ze niet uit logeren gegaan. Anders had het met gekolven melk gemoeten denk ik (flesweigeraar ook :P) maar dan had ze het wellicht genomen ivm anders honger hebben

 18. Wat fijn dat je nog zo lang borstvoeding kunt geven ook, lijkt me zo fijn zo’n momentje samen. Ik snap wel dat je wil afbouwen, was laatst in de supermarkt waar een jongen van 3 zo de trui van zn mama omhoog wou doen voor de borst haha.
  Shirley onlangs geplaatst…Wat een moeder wel wil horenMy Profile

 19. Ah, onwijs interessant om te lezen dit! Ik geef nu 3 maanden bv, en streef naar 6 maanden exclusief bv. Ik kan ook niet wachten om dan te beginnen met vaste hapjes en vind het wel fijn om van te voren weten hoe het er aan toe gaat!

 20. Leuk om te lezen, en wat fijn dat Lana zo goed met de pot mee eet. Ik ben ook van plan om ongeveer 6 maand uitsluitend borstvoeding te geven (het ligt natuurlijk wel een beetje aan Nomi) en daarna te beginnen met vaste voeding. Daarna wil ik wel borstvoeding blijven geven, en hoe jij het doet, lijkt me ook wel wat.
  Malou onlangs geplaatst…DAGBOEKJE #94My Profile

 21. Erg handig om te lezen dit! Mijn zoontje is morgen 5 maanden en krijgt bijna een maand groentehapjes en sinds 2 weken fruithapjes. Ik heb hem alleen van de week bruine bonen met appel uit een potje gegeven en hij lijkt eten uit een potje beter te eten dan wanneer ik het vers maak. Ik denk zelf dat dit komt door de structuur. En wat fijn dat je al zolang borstvoeding kan geven, ik hoop dat het mij ook zo lang lukt. Het is zo bijzonder!

 22. Mooi artikel.
  Mijn dochter (3) eet waardeloos 🙁
  Vanaf toen ze 6 maanden was kreeg ze wel groente en fruit en dat at ze dan ook maar toen we de overstap maakte naar vast voedsel dat niet gepureerd is wilt ze geen avond eten meer.. ik heb echt alles geprobeerd, op alle manieren, maar niets helpt.. als ik haar “dwing” en zelf een hap in dr mond doet gaat ze gewoon letterlijk overgeven, bord wegzetten als ze niet wilt, aan tafel eten, op de bank, belonen met een toetje, geen aandacht aan geven, streng zijn, helemaal niets helpt 🙁
  Het enige wat ze eet is fruit, brood en pannekoeken en friet. . Ja en snoepjes en koekjes, maar die krijgt ze bijna niet.
  ben altijd een beetje “jaloers” als andere kindjes wel goed eten..
  ik hoop heel erg dat het snel gaat veranderen !

 23. Interessant om te lezen, mijn zusje heeft nu een kleine van 1,5 maand, maar ze is gestopt met borstvoeding. Hij spoog het uit en mijn zusje produceerde te weinig. Hij heeft nu na 2 dingen proberen eindelijk voeding die hij niet meer uitspuugt. Ze geven ook op gevoel, wanneer hij honger heeft, wil hij nog meer, dan krijgt hij nog meer, die maatstaven zijn voor iedereen natuurlijk verschillend.
  Eilish (artisticstateofmind) onlangs geplaatst…Media ♥ Mijn 5 laatst bekeken films #8My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.