Rijst koken in de magnetron : Super snel en makkelijk!

Rijst koken in de magnetronRijst koken in de magnetron, heel makkelijk!
Vandaag heb ik een super handige tip voor jullie! Een kooktip die mij heel enthousiast gemaakt heeft. Rijst koken, in de magnetron, kan dat? Smaakt dat?! Ja! Ik leerde deze tip van een Surinaamse vriendin, ik kon haast niet geloven dat de rijst zo lekker kan smaken wanneer je dit via de magnetron zou koken. Nooit meer rijst aanbranden in de pan, nooit meer een hete zware pan afgieten of een kookwekkertje gebruiken om de perfecte gekookte rijst te krijgen, nee deze tip is super handig! Deze tip is alleen geschikt voor mensen die geen moeite hebben met het gebruiken van een magnetron. Ik weet dat sommige mensen bewust om gezondheidsredenen geen magnetron gebruiken. Dat mag, maar dan is deze kooktip niet geschikt.

Rijst koken in de magnetron
Rijst koken in de magnetron

Wat heb je nodig om rijst te koken in de magnetron?
– Rijst (alle soorten) in de hoeveelheid die je nodig hebt.
– Een ovenschaal
– Water

Laten we beginnen!

Rijst koken in de magnetron

In de ovenschaal doe je de gewenste hoeveelheid rijst. Vervolgens doe je minimaal net zoveel water erin. Is je bodem bijvoorbeeld 1,5 centimeter hoog bedekt met rijst, dan gebruik je dezelfde hoogte aan water. Voor de zekerheid liever wat meer water gebruiken dan te weinig. Als je heel veel rijst wil koken moet je er wel rekening mee houden dat de rijst nog uitzet en dat het niet boven de ovenschaal moet uitkomen tijdens het koken.

Hoe kook je rijst in de magnetron?
Je zet de ovenschaal in de magnetron. Met de hoeveelheid die geschikt is voor 3 personen deed ik deze 20 minuten op 750 watt in de magnetron. Heb je meer rijst nodig, voeg dan meer water toe en zet de schaal langer in de magnetron. Halverwege neem ik een kijkje, roer ik de rijst om en laat ik de magnetron verder het werk doen. Zeker wanneer je deze methode nog niet vaak gebruikt hebt is het aan te raden regelmatig even te kijken. Als er namelijk te weinig water ontstaat dan wordt de rijst hard, voeg dan wat water toe.

Rijst koken in de magnetron

De rijst is klaar wanneer je proeft dat de rijst op een juiste manier gekookt is. Niet te pappig en niet te droog. Deze methode duurde bij mij zo’n 20 minuten. Ondertussen maakte ik de groente, het vlees en een woksaus klaar zodat we daarna direct aan tafel konden. Je kunt zo ook in een handomdraai nasi maken door de nasi kruiden en ham mee te verwarmen in de magnetron. Ondertussen maak je in een pannetje het vlees en bijvoorbeeld een gebakken ei klaar en na de 20 minuten kun je aan tafel! Ook lekker: Zelf gebakken uitjes maken of rijst met kip terryaki, rijst met kip kersen of gebakken rijst, Oosterse rijsttafel

Ik ben heel erg blij met deze snelle tip! Maak jij weleens rijst klaar in de magnetron? Kende jij deze tip al? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

41 gedachten over “Rijst koken in de magnetron : Super snel en makkelijk!”

 1. Ik wist dit echt niet! Onder welke steen heb ik gelegen? Ik kan niet op de normale manier rijst koken, daarbij gaat altijd iets mis. Dus ik gebruik rijstbuideltjes maar die zijn wel een stuk duurder… Dus thanks voor de tip, ik ga dit zeker proberen!
  Jessica onlangs geplaatst…Broodtrommel helMy Profile

 2. Handig als je bijvoorbeeld alle pitten op de kookplaat in gebruik hebt. Anders zou ik het zeker niet doen, want met onze inductiekookplaat heb ik binnen 12 minuten perfect gekookte rijst 😉
  Dineke onlangs geplaatst…Mamaplog: ValentijnsdagMy Profile

 3. Wat een goede tip, ik ga het zeker een keer proberen. Ik vind het altijd lastig om rijst te koken. Het wordt al snel papperig of juist niet gaar. Bedankt voor de tip.
  Henny onlangs geplaatst…Potje versieren.My Profile

 4. Hmmmm, ik weet het niet. Ik gebruik het meest pandanrijst (Thaise rijst) en ik doet dat echt op de manier zoals het op de verpakking staat. En dat is 10 minuten koken en dan 10 minuten laten staan. Ik ben bang dat het op jouw manier (die wel heel handig klinkt hoor!) te papperig wordt. Ik ben overigens wel benieuwd naar een artikel met de pro’s and con’s van magnetrongebruik. Is het echt zo dat dat gebruik niet goed is voor de gezondheid? Ik gebruik de magnetron in principe alleen om op te warmen. Maar ja, dat gebeurt wel eens als ik een pan nasi of bami of sajour (enzovoorts) kook en dat de dag erna weer eet. Hmmm. Misschien toch maar opwarmen in een pan? Anyway, mocht je zo’n artikel willen schrijven dan hou ik mij aanbevolen om het te lezen…
  Rory onlangs geplaatst…Hoe laat je jouw kind gezond eten? Een stappenplanMy Profile

 5. Wow superhandig, hier had ik nog nooit van gehoord.
  Leuk om te onthouden.. Hou zelf niet zo van pannen met al dat afgieten en zoo. Leuk alternatief

 6. Goh als je het 20 min in de magnetron moet zetten, kook ik de rijst wel gewoon in een pot. Nu doe ik water in een pot, laat dat koken, doe dan mijn zakje rijst erin, laat 20 min koken en haal dan het zakje uit het water met een vork (aan het zakje zit een ‘lits’ waardoor je dit gewoon met een vork uit het water kan halen).
  Ik laat het zakje uitlekken en dan scheur ik het open.
  NIets moeilijks aan.

 7. Ik kende t al maar ik ben zo een die zo min mogelijk uit de magnetron wil eten. Ik heb zelf een elektrische rijstkoker, super handig. Water en rijst erin, knopje aan en daarna gaat ie vanzelf op de warmhoud stand als de rijst klaar is. Je hoeft nergens naar om te kijken

 8. een nog snellere manier is om dit gewoon zo te doen in de pan. Eerst ff water koken in de waterkoker, dan 1 vingerkootje water boven de rijst laten uitkomen en met deksel erop ongeveer 5 min hoog vuur koken. Dan is het klaar en perfect!

 9. Oh, wist ik niet! Ik gebruik zelf altijd van die rijstbuiltjes. Dan kook je niet veel te veel rijst en als de rijst klaar is, vis je het builtje uit de pan. Laten uitlekken, open knippen en op het bord. Klaar!
  Roxanne onlangs geplaatst…Verhuisd!My Profile

 10. Deze manier van rijstkoken ziet er echt heel gemakkelijk uit. Heb je dat zonder deksel gedaan? Je hebt gelijk dat veel mensen echter vrezen dat de magnetron het eten aantast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.