Tips voor het vinden van geschikte kinderopvang

Zodra je besluit je kinderwens te realiseren, denk je al na over deze keuze. Hoe wil ik het gaan doen zodra de kleine geboren is wanneer ik weer ga werken. De ene ouder kiest ervoor om opa en oma in te schakelen als dit kan, de ander kiest voor een gastouder en brengt zijn/haar kindje bij de gastouder thuis en anderen kiezen weer voor een kinderopvang. Er zijn enorm veel mogelijkheden en in deze blog deel ik je handige tips voor het vinden van geschikte kinderopvang waar je je als ouder goed bij voelt.

Tips voor het vinden van geschikte kinderopvang

1. Bezoek een aantal kinderopvang locaties.

De verschillen tussen vormen van kinderopvang zijn enorm groot. Vaak werken die vanuit organisaties die naast kinderopvangcentra, ook bemiddelen als gastouderbureau zodat je beide opties kunt overwegen. Elke organisatie is anders. De een heel grootschalig en de ander wat kleiner. Ik raad je aan om vooral een afspraak te maken om daar te gaan kijken zodat je echt kan voelen of dit de juiste organisatie is voor jou en je kind(eren).

2. Spreek met de pedagogisch medewerkers

De medewerkers die bij de kinderopvang werken zijn pedagogisch medewerkers en zij hebben een opleiding gevolgd om in de kinderopvang te kunnen werken. Zij zorgen straks voor jouw kindje dus ga met ze in gesprek. Vraag ze alles wat je wilt weten en geef vooral ook jullie wensen aan. Communicatie is hierin enorm belangrijk. Hoe voelt het contact, geeft het vertrouwen? Communiceer alles wat je voelt en denkt zodat je met een fijn gevoel je kindje er kan gaan brengen.

3. Vraag naar de groepsindeling.

Hoeveel kinderen zitten er in een groep en hoeveel begeleiders staan er op hoeveel kinderen? Is het een horizontale groep waarbij kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd samen zitten of een verticale groep met kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar. Zowel een horizontale als verticale groep heeft voor- en nadelen. Vraag deze na en maak ook op basis hiervan je afweging.

4. Informeer over de dagindeling en pedagogische visie

Informeer wat voor dagindeling er wordt gehanteerd om ritme te geven aan de kinderen. Dit is zeker in het geval van baby’s belangrijk zodat ze niet te veel prikkels krijgen. Als het ritme vergelijkbaar is als thuis, is dit een voordeel. Peuters volgen meestal het ritme van de groep en de andere kindjes.. Hoe ziet hun dagindeling eruit en wat voor activiteiten doen ze met de kinderen. Informeer ook naar de pedagogische visie van de organisatie en medewerkers want ook dit kan per kinderopvang verschillen.

5. Houd ook het financiële plaatje erbij.

Ook de tarieven van kinderopvang kunnen per kinderdagverblijf verschillen. Je krijgt hier een deel van terug via de Belastingdienst, maar toch is het fijn als de kosten niet te hoog liggen. Vraag hierbij ook welke kosten erbij in zitten. Zitten er bijvoorbeeld ook luiers, voeding, eten en extra activiteiten bij of komt dit er nog bovenop? Overweeg wat past binnen jullie budget en hoeveel uren jullie nodig hebben. Wie weet is het voordeliger om een dagje minder te gaan werken, dan meer kinderopvang af te nemen. Neem dit soort overwegingen mee in je kostenplaatje en maak een weloverwogen keuze.

Ik ben benieuwd waar jullie op gelet hebben bij de keuze voor een fijne kinderopvang. Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.