1

Lana is inmiddels een grote meid van 3 jaar en 3 maanden oud. Onlangs deelde ik het eet- en slaapritme van Aimy (die toen nog baby was haha), vandaag deel ik het globale dagritme van mijn peuter dat er al heel anders uitziet. Ze is een vrolijke en actieve meid die twee ochtenden per week naar de peuterspeelzaal gaat en haar eetpatroon is ook een beetje anders omdat zij vrij kieskeurig is als het gaat om eten, benieuwd hoe dit dagritme er globaal uitziet? Dan moet je even op lees meer drukken 😉

Lana’s dagritme peuter 3 jaar (eten en slapen) 
Lana slaapt over het algemeen heel goed door, wanneer Yannick er in de nachten niet is door zijn 24-uurs diensten, dan kruipt ze nog weleens ineens bij mij in bed. Ook heeft ze af en toe wat nachtmerries en dan zoekt ze mij graag op. Zolang dit maar af en toe voorkomt, vind ik dit helemaal geen probleem en ga ik dit niet afleren. Lana wordt later wakker als Aimy, als ik haar niet zou wakkermaken, dan wordt ze pas rond 08.00-08.30 wakker, maar om in het ritme te blijven, op tijd te komen op ‘school’, roepen we haar om bij ons in bed te komen rond 07.30. Dan kleed ik haar aan en gaan we ontbijten. Lana at niet zo goed haar brood op, dus kozen we ervoor om haar ontbijtgranen te geven waar ik amandelmelk bij doe. Zo’n bakje eet ze heel goed op dus daar ben ik blij om. Twee ochtenden moet ze om 08.30 bij de peuterspeelzaal zijn die wij ‘schooltje’ noemen. Ook gaat ze af en toe naar mijn ouders toe samen met Aimy als opvang. Daar ziet het dagschema er ook niet veel anders uit. Doordat Yannick zo onregelmatig werkt (24 uurs dienst, zo’n 3 per week) zijn we gestopt bij de gastouder. 9 van de 10 keer was Yannick op die dagen gewoon vrij namelijk.

Na het ontbijt gaat Lana op de dagen buiten peuterspeelzaal om, spelen met haar speelgoed, boekjes lezen, een filmpje kijken, dat soort dingen. Als tussendoortje geef ik haar rond 10.00 een (of 2) cracker(s) (cracotte) met smeerkaas.
Rond 12.00 eten we lunch, meestal neemt ze 2 boterhammen met beleg zoals smeerkaas, smeerworst, kipfilet, pindakaas. Daarna breng ik haar naar bed voor haar middagslaapje. Het is heel wisselend of ze lang slaapt. Wanneer ze bij mijn ouders is, slaapt ze verrassend enorm lang, die moeten haar dan om 16.30 echt wakker maken. Maar als ik alleen thuis ben met de kinderen, dan mag ik blij zijn als ze 1  uur slaapt. Als Yannick thuis is, slaapt ze wel snel 2 uur. Ik weet niet wat ik verkeerd doe haha. Na haar middagslaapje geven we haar fruit. Dit zijn meestal druiven, stukjes appel, mandarijntjes, kiwi of een bakje cherrytomaatjes. Zo nu en dan mag ze een ‘Dora’ koekje. Daarna gaat ze spelen, gaan we een stukje wandelen, ergens op visite, of net wat het programma is.

Schermafbeelding 2017-01-17 om 11.40.38

Rond 18.00 eten we avondeten en dit is iedere avond weer een ‘dingetje’. Ze eet dat niet zo goed helaas. Deze ‘tips om je kindje beter te laten eten‘ helpen ook hier niet altijd. Soepen gaan goed (dus ik maak zeker een paar keer per week een pan soep), pasta’s en rijstgerechten gaan goed, maar andere algemene Hollandse maaltijden zoals stamppot of aardappels, groente, vlees, gaan er niet zo goed in. Het is een fase…. hoop ik 😉

Na het avondeten gaan we nog even spelen, dansen op muziek, boekjes lezen en dat soort dingen en rond 19.00 brengen we Lana naar bed. We doen Lana om de dag in bad samen met Aimy. Na het badje/opfrissen is het tijd om de pyjama aan te doen, tandjes te poetsen en een verhaaltje voor te lezen. Een heerlijk momentje samen. Dan een kusje, knuffeltje en heerlijk slapen en gelukkig is Lana een hele goede slaapster.

Lana’s  eetpatroon en slaapritme in een schema: (tijden zijn puur indicatie )
7.30  – Opstaan, aankleden.
7.30-8.30      –  Ontbijtgranen met amandelmelk
10.00             – 1 a 2 Cracottes met beleg,
12.00             – 2 boterhammen met beleg
12.30-?          – Middagdutje
15.00             – Fruit tussendoortje
18.00             – avondeten met de pot mee
19.00             – Avondritueel met bedtijd

Ik ben heel benieuwd hoe het dagritme van jullie baby, peuter, kleuter of oudere kindjes eruit zien. Gaan ze naar school? Kinderopvang of gastouder? Peuterspeelzaal of zijn ze thuis? Wat voor activiteiten doe je graag met je kindje? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

31 gedachten over “Lana’s dagritme peuter 3 jaar (eten en slapen)”

 1. Oei, bij ons begint de dag al om 06:00 uur. Allemaal vroege vogels. Vaak hoor ik er al eentje lopen voordat het 6 uur is. Yep zelfs in de winter. 7:00 uur aan tafel. 7:30 op kdv. 8:00 op bso. Als dreumes thuis is krijgt ze om 10:00 uur fruit. Middagslaapje van 12:30 – 13:15. Dat wil zeggen als ze zin heeft. Er zijn nu zelfs al dagen dat ze het overslaat. Dus ik vermoed dat als ze 3 is middagdutjes er echt niet meer bij horen. 19:00 inderdaad richting bed.
  Josan onlangs geplaatst…Shoplog Negenmaandenbeurs +winactieMy Profile

 2. Leuk om te lezen dat jullie ritme best overeen komt met dat van ons. Mijn dochter gaat ook ergens anders makkelijker slapen en ik hoef het al helemaal niet te proberen om haar een middagdutje te laten doen want dat gaat gewoon totaal niet. Ik gooi het maar op dat ze graag bij me blijft ? avondeten is hier ook steeds een dingetje, alleen eet sophie juist liever Hollandse pot, rijst en pasta raakt ze niet aan ?
  Marloes onlangs geplaatst…Wat het moederschap mij heeft geleerdMy Profile

 3. Ja echt zalig! Die behoefte heeft ze weer sinds ze naar de peuterspeelzaal gaat, echt fijn voor haar en voor ons

 4. Ophelia deed toen ze 3 was geen middagslaapjes meer. Slapen vinden mijn beide kinderen niks aan geloof ik hahaha. Ophelia at ‘s middags altijd warm op kindergarten zodat ze ‘s avonds thuis aan 2 boterhammen genoeg had. Ze is nu inmiddels 5 en gaat naar school in Frankfurt. Ze zijn daar heel streng met tussendoortjes. In de broodtrommel mag alleen iets van fruit of groente of een crackertje zitten. Dat scheelt mij dus af en toe ‘gezeur’ ?…Verder mag Ophelia alleen in het weekend wat lekkers zoals snoep of koek. Een enkele keer is er doordeweeks een uitzondering, maar doordeweeks snoepen proberen we zo min mogelijk te doen.
  Essma onlangs geplaatst…Snelwegtoilet | Deze zijn wél schoonMy Profile

 5. Hier is de dagritme een beetje zoek. Mijn dochter wilt niet altijd meer haar middag dutje doen. Vind dit zo een lastige fasen. Hier staat mijn dochter tegelijk met haar broers op. Dat is 7uur. Dan eet ze ook meteen met hun mee. Rond 11uur haar lunch. Rond half twee moet ze eventueel weer wakker gemaakt worden. Broers uit school halen en dus vaak onderweg een tussendoortje. Mijn dochter is gek op haar keukentje en de daarbij behorende spullen. Tekenen en kleuren zijn ook erg populair. Bij redelijk weer gaan we naar buiten. De natuurlijk in. Opzoek naar vooral dieren. Ze is gek op dieren.
  Melanie onlangs geplaatst…# 3 Film en uitgaan tips voor maart 2017My Profile

 6. Altijd fijn om te lezen hoe het er bij een ander aan toe gaat. Niet dat ik verstand heb van een kindje zo oud als Lana, maar als mijn zoon zo oud is weet ik ook een beetje wat ik kan verwachten haha. Mijn kleine gaat met zijn acht maanden net van meerdere korte slaapjes op een dag naar een langer ochtend- en een middagdutje. Heerlijk, want nu kom ik ook echt ergens aan toe!
  Marije onlangs geplaatst…Activity Olifant van Fisher-PriceMy Profile

 7. Wow slaapt ze overdag nog? Wat fijn! Hier werd dochtertje in januari 3 maar die slaapt al heel lang niet meer overdag. Tussen 9.30 en 10.00 eet ze fruit en groente (vaak monkey platter). Voor de rest ziet haar dag er niet gek anders uit dan die van jouw peuter. Een aangezien ik zelf gastouder ben, gaat zij niet naar de opvang. Je zegt dat je vanwege de vrije dagen van je man gestopt bent bij de gastouder? Je weet dat er ook gastouders zijn waar je flexibele uren kunt afnemen en alleen betaalt voor de werkelijk afgenomen uren?
  MamaPlaneet onlangs geplaatst…Review | Foto op houtMy Profile

 8. Heerlijk hé dat slapen tussen de middag! Mijn oudste word in april 3.. en zo af en toe skipt ze ineens een paar dagen d’r slaapje maar gelukkig meestal nog wel een uurtje of 2 dat het stil is boven! Ik leg d’r gewoon altijd op bed na de lunch en ik zie dan wel of ze slaapt of niet!
  Nicole onlangs geplaatst…Baby frustratieMy Profile

 9. Levay is nu 6 maanden en we hebben al wel een ritme al was Levay gister wel even het ritme kwijt?

  08.00 fles
  11.00 fruit
  11.30 slaapje
  13.00 brood
  13.30 slaapje
  17.00 groente
  20.00 papfles

 10. Leuk om te lezen en heel herkenbaar! Fayah (bijna 3) gaat ook 2 dagdelen per week naar de peuterspeelzaal (die wij ook schooltje noemen) en ook dat slapen bij anderen is zó herkenbaar! Bij mij slaapt ze niet of kort en bij oma altijd 2 uur! Ik denk dat oma’s gewoon heel vermoeiend zijn ??.

  Groetjes!

 11. Hier een mannetje van bijna 3 jaar! Over 3 weekjes. En zijn schema ziet er ongeveer zo uit.
  7.00u wakker worden en aankleden
  7.20u ontbijt (of 2 Volkorenboterhammen met roomboter en beleg of havermoutpap met rozijntjes of yoghurt met granola en een stuk fruit)
  9.30u koekje of rijsttewafel met beleg en een stuk fruit
  12.00u 2-3 Volkorenboterhammen met roomboter en beleg en ik doe m’n best om ook dan wat rauwe groente neer te zetten (hij eet komkommer, tomaatjes, paprika en avocado)
  14.30u stuk fruit en een rijsttewafel met beleg of een koekje (er zijn periodes dat we niet eens koekjes in huis hebben en hij er ook niet om vraagt…Een stukje pure chocolade met wat rozijntjes of stukjes dadel in een bakje vindt hij ook heerlijk)
  17.00u Avond eten. Hij is het meeste gek op stamppotten, maar eet ook gerechten met peulvruchten en rijst. Pasta is hij momenteel niet dol op.
  18.30u Soms nog een schaaltje yoghurt met wat agave siroop of jam.
  19.00u Tandenpoetsen, wassen/douchen, boekje lezen, liedje zingen en slapen.

  Hij gaat ook 2 ochtenden naar de psz. Het wegbrengen blijft hij toch moeilijk vinden, het is een gevoelig mannetje.

  Slapen wil hij zelf niet meer tussen de middag. Maar als zijn zusje van 5 maanden lekker even op bed ligt neem ik hem vaak toch even mee naar boven en gaan we even samen liggen. En meestal kruipt hij dan vrijwel direct tegen me aan en gaat dan slapen. Dat zijn voor mij echt dierbare momenten. <3

 12. Ja klopt, dat weet ik maar zo was dit bij onze gastouder niet. Wat leuk dat je gastouder bent! 🙂

 13. Ernstige schrijffout….?

  Ik wissel tegenwoordig veel af met maiswafels…Dus die schadelijkheid valt in mijn ogen wel mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.